Temas

Medi ambient

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Porta a porta, el sistema de recollida més efectiu tot i la polarització social i política

Mantenir uns bons índexs de reciclatge és una obligació que marca Europa i encara estem lluny d'assolir objectius que s'havien establert prèviament. Des de fa anys guanya pes, sobretot en els entorns rurals, el sistema de recollida porta a porta que està deixant unes molt bones dades de reciclatge. Un sistema que costa més introduir a les ciutats. A Lleida es va iniciar una prova pilot en algunes zones de Balàfia i Pardinyes i ara l'Ajuntament de Lleida es planteja suprimir-ho. En parlem a La Ciutat Lleida amb l'ambientòleg Jordi Prats, per conèixer més bé aquest sistema, què ens diuen els estudis de valoracions i quins errors s'han detectat en la implementació d'aquest sistema, que tot i els desacords que generi és elmés efectiu.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

És compatible la fabricació de neu artificial amb un context de sequera a Catalunya?

La sequera ha estat la protagonista d'aquest 2023 i la previsió és que el 2024 no millori, i per això a partir del gener s'entrarà en fase d'emergència al sistema Ter-Llobregat. Tot plegat mentre per Nadal molts municipis instal·len pistes de gel i les estacions d'esquífabriquen neu artificial perquè hi ha escassetat de precipitacions. D'aquest equilibri entre els interessos mediambientals i els econòmics i socials en parlem a La Ciutat Lleida amb l'ambientòleg Jordi Prats, que ens comenta que a curt termini les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya ens han de posar en alerta: fins al 2050 les temperatures mitjanes aniran en augment, amb especial incidència al Pirineu, on les temperatures mínimes cada cop seran menys mínimes, tot i que també és la zona on es concetraran les precipitacions.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Les claus de la bioeconomia, què és i quines oportunitats genera a les terres de Lleida

Lleida ha acollit aquest cap de setmana el 2n congrés BIT, Bioeconomia, Innovació i Tecnologia i el saló Bit Expo, en el marc de la Fira de Sant Miquel. Un concepte que ens empeny a revisar els models productius i a parlar de reaprofitament de recursos per fomentar l'economia circular. En parlem a La Ciutat Lleida amb l'ambientòleg Jordi Prats, que ens defineix què és la bioeconomia i ens posa exemples pràctics sobre la transformació econòmica que pot suposar per a les terres de Lleida.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Zona de Baixes Emissions: què és i com es prepara Lleida per a implantar-la

La ciutat de Lleida es prepara per a implantar la Zona de Baixes Emissions, amb obres d'adequació en diversos eixos centrals de la ciutat, carrils bici, col·locació de càmeres i amb els nous parquímetres. Tot i això encara no hi ha una data establerta perquè comenci a funcionar. A La Ciutat Lleida parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats per saber què implica que hi hagi aquests espais definits i com s'està preparant Lleida per quan arribi el moment.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Estiu de plagues: què són, com ens afecten i com les combatem

Cada vegada hi ha més plagues i els efectes del canvi climàtic incrementen la seva presència i la seva durabilitat. Avui a La Ciutat Lleida parlem sobre quines plagues ens podem trobem en entorns urbans i naturals, quines són les que més proliferen i què podem fer per combatre-les, sobretot i si en detectem en habitatges particulars. Respostes que ens dona l'ambientòleg Jordi Prats.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Com tenim els boscos a Catalunya?

Catalunya és una de les regions més boscoses d'Europa i una de les assignatures pendents passa per millorar-ne la seva gestió i el seu aprofitament, com a oportunitat econòmica però també pel mateix medi natural i les tasques de prevenció d'incendis que la situació actual de sequera, encara agreuja més. La campanya forestal d'aquest any comença amb un risc elevat al sud del Montsec, el Segrià i les Garrigues. Avui a La Ciutat Lleida parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats, també enginyer tècnic forestal, sobre què passa als nostres boscos, com són i com s'estant gestionant actualment.

CONTINGUT OFERT PER AIGÜES DE BARCELONA

Aigua regenerada, la resposta més sostenible a la sequera

Aigües de Barcelona promou aquesta font d’aigua sostenible i resilient, que suposa ja un 25% dels recursos hídrics emprats per al subministrament d’aigua al territori metropolità de Barcelona

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

La urgència de modernitzar els regs per fer un ús eficient de l'aigua

La sequera posa el sector agrari i ramader en alerta, després del tancament del reg al Canal d'Urgell i al Segarra-Garrigues. En parlem amb l'ambientòleg Jordi Prats, sobre les alternatives que tenen els agricultors en les millores de la productivitat, el paper que hi juguen les administracions i què pot suposar la modernització dels regs, sobretot amb la mirada posada en una infraestructura tan important com és el Canal d'Urgell.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Els fons Next Generation aixequen Lleida per promoure la mobilitat sostenible

Des de fa alguns mesos diversos punts del centre de Lleida estan en obres. Es tracta d’actuacions vinculades amb els fons Next Generation per tal de promoure l’ordenació de l’espai urbà en favor d’una mobilitat sostenible que pugui facilitar els trajectes a peu, en bicicleta o vehicles de mobilitat personal, d’acord també amb la futura implantació de la zona de baixes emissions. En parlem a La Ciutat Lleida amb l’ambientòleg Jordi Prats.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

El repte de renaturalitzar Lleida buscant l'equilibri amb la sequera i l'adaptació al canvi climàtic

Aquest dijous tindrà lloc a Lleida la jornada La renaturalització de ciutats intermèdies, una jornada que al llarg del matí reunirà diversos experts i testimonis d'altres ciutats per debatre els criteris que cal tenir en compte en la renaturalització de les ciutats. A La Ciutat Lleida en parlem amb Jaume Rutllant, regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, que ens comenta també algunes de les accions que es treballaran a Lleida, al Parc de les Basses, al Turó de la Seu Vella, al costat del Camp d'Esports o al barri de Cappont.