Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

Temas

en bones mans

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 02/08/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant d’Intel·ligència artificial i la seva relació amb l'àmbit de la salut amb en Xabi Uribe-Etxebarria, Fundador i CEO de Sherpa.ai. Una empresa tecnològica que ha llançat una plataforma d'Intel·ligència Artificial aplicada a la privacitat de dades més potent i completa del món. Podem dir des d'ara que la IA pot servir per millorar o fins i tot per salvar vides de les persones. Sherpa.ai també ha anunciat que està ja en converses avançades amb els agents de l'àmbit de salut i altres sectors que es podran beneficiar d'aquest gran avanç. A continuació, Soledad Berbegal, Consellera i Directora de Reputació de Marca d'Actiu, ens explica que les empreses d'èxit seran saludables i afavoriran el benestar dels empleats. Segons l'OMS, les iniciatives en el lloc de treball poden contribuir a reduir l'absentisme per malaltia en un 27% i els costos d'atenció sanitària per a les empreses en un 26%. Així mateix, altres investigacions han demostrat que al voltant del 86% dels problemes de productivitat de les organitzacions estan relacionats amb l'entorn de treball. Després, Carles Aguilar parla amb el Dr. Aleix Heredia que a més és esportista olímpic, sobre les estructures anatòmiques generalment interposades entre els músculs i l'esquelet, anomenades tendons. Gràcies als tendons, la contracció muscular pot convertir-se en moviment. Els tendons es componen principalment de fibres de col·lagen i tenen baixa elasticitat. La contínua exigència en l'ús d'aquestes estructures o els moviments inadequats poden donar lloc a inflamacions que fins i tot poden conduir a la ruptura del tendó. El Dr. Aleix Heredia, ens comenta com els suplements nutricionals poden ajudar-nos a preservar la salut dels mateixos. I acabem amb la Clara Valls, Professora de Psicologia de la Universitat Abat Oliva CEU de Barcelona i Terapeuta Familiar i de Parella. Les imminents vacances que per a molts són "les més desitjades" per a parelles que han viscut amb estrès el confinament, poden ser un "autèntic mal de cap" per a les que han descobert durant el mateix l'existència de problemes més profunds En general, les vacances no fan sinó "accelerar el procés en el qual ja es trobi la parella".

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 1/08/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Carles Aguilar parla amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació sobre les conseqüències que ha comportat aquest període de confinament i estat d’alarma des del vessant dels consumidors i usuaris. El següent convidat es José María Mínguez, Director de Digital Solutions de SERES Iberia amb qui parlem de l’adopció de la signatura digital que aporta agilitat i seguretat al sector salut i permet a diferents organitzacions agilitzar els seus processos interns i millorar les relacions amb els seus clients i proveïdors, millorar l'atenció i l'experiència dels pacients, augmentar de la productivitat i l'eficiència en la cadena de subministrament, reduir costos i millorar la seva sostenibilitat eliminat l'ús de paper. Desprès, el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública parla del sol, la calor i els riscos que comporta per la nostra salut no mantenir precaucions a l’hora d’exposar-nos al raigs ultraviolats. Continuem amb la Dra. Ana Vivancos, Cap del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO y líder del programa DIAMAV de diagnòstic que permet oferir noves opcions terapèutiques a pacients amb càncer, fins i tot amb metàstasi. Més de 1.200 pacients han estat inclosos al programa durant 2019, i al voltant del 12% ha aconseguit accedir a noves opcions terapèutiques contra el càncer, a les que no haguessin pogut d’altre manera. Acabem el programa amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, que ens comenta els factors de risc que poden incidir l’aparició de l’artrosi i com podem combatre les seves conseqüències utilitzant les eines terapèutiques que ens ofereix la medicina regenerativa.

 • Laboratorio

  EN BONES MANS AMB CARLES AGUILAR

  El Centre Nacional de Biotecnologia utilitza l'experiència d'Atos en supercomputació per descobrir com s'inicia la infecció el virus Covid-19

  El model, creat en la Unitat de Biocomputació de l'CNB-CSIC utilitzant la criomicroscopía electrònica 3D, una complicada tècnica estructural, permetrà als investigadors i científics visualitzar no només la glicoproteïna sinó també altres proteïnes de la SARS-Cov2. S'ha posat a disposició de tots els investigadors científics de tot el món que treballen en el virus.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, CONSUM, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 26/07/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Des de l'inici de la pandèmia produïda pel virus SARS-CoV-2 s'han posat en marxa nombrosos assajos clínics a tot el món per aconseguir un tractament específic per a la COVID-19, però encara no s'ha aconseguit trobar-lo, ni tampoc una vacuna. El Dr José María Miró, Consultor de Malalties Infeccioses a l'Hospital Clínic de Barcelona ens explica que l'antiviral conegut com Remdesivir ha demostrat una millora clínica significativa en assaigs clínics aleatoritzats en pacients amb pneumònia moderada o greu produint pocs efectes secundaris. Pel que les màximes autoritats mundials ja han aprovat Remdesivir per a pacients infectats amb SARS-CoV-2. Des de la OAFI, Fundació Internacional de la Artrosi s'està duent a terme una campanya per evitar la possible desfinançament dels SYSADOAs per part de Ministeri de Sanitat. Una possibilitat que atempta contra un dels col·lectius més vulnerables, la nostra gent gran, i especialment les dones donada la seva prevalença. Si aquest fet es produeix, els afectats /es hauran de fer front a aquesta despesa amb la seva propia butxaca o no ser tractats / es. El Dr. Josep Vergés, President de OAFI, ens explica les darreres accions que s'han realitzat. Atos, líder mundial en transformació digital, anuncia que el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), part de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), està utilitzant els recursos de supercomputació d'Atos per produir un model 3D de la proteïna de la SARS-Cov2 . Coneixent més detalls sobre l'estructura d'aquesta proteïna, que és la que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules humanes, els investigadors poden entendre millor com s'inicia el virus la infecció. Aquest important pas endavant pot ajudar en el desenvolupament d'una vacuna. Carles Aguilar parla amb el Professor José María Carazo del CNB i amb la Dra. Natalia Jiménez, directora de el Centre d'Excel·lència en tecnologies HPC, AI i Quantum aplicades a les Ciències de la Vida de Atos. Els rumors i mites sobre alimentació copen gran part de la desinformació que circula en internet i les xarxes socials. Amb l'objectiu d'acabar amb creences falses tan comuns com l'administració d'antibiòtics a la ramaderia o la supremacia dels productes ecològics, S'ha publicat "Menja segur menjant de tot" Un llibre que ens ajuda a desmuntar molts d'aquests rumors i mites. Carles Aguilar parla amb Beatriz Robles, nutricionista i tecnòloga dels aliments, a més d'autora de el llibre.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 19/07/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". La Directora de l’Agència Catalana del Consum parla, en la darrera secció de consum d’aquesta temporada, sobre aquest estiu tan atípic. Fem referència al consum responsable que és sempre el nostre consell principal, per tant, aquest estiu apel·lem més que mai a la responsabilitat de tots els consumidors. Continuem amb l’Aurora Santín, Directora d’Alzheimer Catalunya Fundació, comentant els continguts del programa de suport al cuidador. Aquest 2020, Alzheimer Catalunya ha engegat una nova reformulació dels grups de suport al cuidadors que es realitzen a la fundació des de fa més de 20 anys. El nou format té com a objectiu reforçar l’empoderament dels cuidadors i cuidadores adaptant les sessions a les necessitats i factors socials que incideixen a la vida de les persones cuidadores. El nostre següent convidat és el Dr. Bruce Dos Santos, Especialista en Cirurgia Plàstica i Bioquímica Clínica del Institut Ruiz Castilla. Entre els diferents tractaments que hi ha per combatre l'obesitat, parlem de la pilota intragàstrica, un dels tractaments per a l'obesitat més coneguts i efectius a dia d'avui. Aquesta pilota s'omple amb una solució salina per produir una limitació en la capacitat estomacal i ajudar al pacient a modificar els seus hàbits alimentaris i canviar el seu estil de vida. Una altra alternativa més avançada és la pilota intragàstrica Elipse. La primera pilota intragàstrica que no requereix endoscòpia per a la seva col·locació ni per la seva extracció. Per cloure el programa, Carles Aguilar parla amb el Dr. Ernest Lucas, Cirurgià Oral, Especialitzat en Implants Dentals i Auto Trasplantament de la nova Unitat de Traumatisme Dental i Auto Trasplantament de Barcelona, UTDA. Una unitat multidisciplinar que és pionera en el seu gènere i que amb el Dr. Ernest Lucas realitza la tècnica de l'auto trasplantament que, bàsicament, consisteix a traslladar o recol·locar una dent en la posició d'un altre, sempre de la mateixa persona i amb un alt índex d'èxit de la intervenció després d'una correcta planificació de cada cas i cada pacient.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 12/07/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Carles Aguilar parla amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació sobre les conseqüències que ha comportat aquest període de confinament i estat d’alarma des del vessant dels consumidors i usuaris. El següent convidat es José María Mínguez, Director de Digital Solutions de SERES Iberia amb qui parlem de l’adopció de la signatura digital que aporta agilitat i seguretat al sector salut i permet a diferents organitzacions agilitzar els seus processos interns i millorar les relacions amb els seus clients i proveïdors, millorar l'atenció i l'experiència dels pacients, augmentar de la productivitat i l'eficiència en la cadena de subministrament, reduir costos i millorar la seva sostenibilitat eliminat l'ús de paper. Desprès el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública parla del sol, la calor i els riscos que comporta per la nostra salut no mantenir precaucions a l’hora d’exposar-nos al raigs ultraviolats. Continuem amb la Dra. Ana Vivancos, Cap del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO y líder del programa DIAMAV de diagnòstic que permet oferir noves opcions terapèutiques a pacients amb càncer, fins i tot amb metàstasi. Més de 1.200 pacients han estat inclosos al programa durant 2019, i al voltant del 12% ha aconseguit accedir a noves opcions terapèutiques contra el càncer, a les que no haguessin pogut d’altre manera. Acabem el programa amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre Que ens comenta els factors de risc que poden incidir l’aparició de l’artrosi i com podem combatre les seves conseqüències utilitzant les eines terapèutiques que ens ofereix la medicina regenerativa.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 05/07/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Carles Aguilar parla amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública sobre un estudi que relaciona el menjar brossa, la manca d'activitat física i el deteriorament del cervell. Continuem amb la Elisabeth Abad, Directora de l'Agència Catalana del Consum. Ja hem deixat enrere el període d’estat d’alarma i ens trobem en plena fase de represa o de “nova normalitat”, però, en què ens afecta això a l'hora de reclamar si hem pagat per serveis que no hem rebut? Tot seguit parlem dels assaigs clínics amb Javier Malpesa, Director de I + D de Novartis. Què són els assaigs clínics, quant duren, qui participa ?, Què es fa a nivell mundial en assaigs clínics contra el Covid-19 ?. Sens dubte, una bona oportunitat per poder explicar als oients quina és la seva importància per a la nostra salut garantint sempre la seguretat dels fàrmacs. El Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans ens comenta com les unitats d'endoscòpia s'han d'adequar al nou entorn després de la pandèmia del Covid-19 i augmentar el temps entre pacients, establir una distància social en sales d'espera, treballar per agendes i amb temps predeterminats, major neteja de sales i definir criteris de protecció del personal. I acabem el programa parlant amb la Soledad Berbegal, Consellera i Directora de Reputació de Marca de Actiu. Els experts adverteixen que no comptar amb un equipament correcte per al teletreball podria ocasionar problemes en la salut. L'elecció del mobiliari s'ha d'ajustar a l'espai i a les característiques físiques, personals de cada un i ha de complir els mateixos requisits de seguretat i salut que a l'oficina.