Temas

en bones mans

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Amb motiu del Dia Nacional de la Síndrome de l'Intestí Irritable (SII), la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) aposta per sensibilitzar i ampliar informació sobre aquesta patologia que afecta 1 de cada 10 persones adultes, i el gènere femení és el més perjudicat. La Síndrome de l'Intestí Irritable (SII) és un trastorn funcional digestiu que es caracteritza per dolor i inflor abdominal, així com variacions en la freqüència i tipologia de les deposicions i poden donar lloc a períodes de restrenyiment o diarrea; raons per les quals és una de les malalties que més afecta el dia a dia dels pacients. El SII és la segona malaltia crònica, després de la migranya, que afecta més la qualitat de vida dels pacients. Carles Aguilar entrevista el Dr. Javier Santos, Director del Grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva a Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) Barcelona, investigador del CIBERehd i expert de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD).

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les malalties cardiovasculars suposen la mort d'una de cada tres dones a l'any i la primera causa de mort a la població femenina, per sobre de qualsevol tipus de càncer. Tot i això, el 80% dels esdeveniments cardiovasculars es podrien evitar si s'actua des de la prevenció i es tenen en compte els factors de risc específics que afecten les dones. Per això la tasca necessària del moviment Cor de Dona. Les malalties del cor, incloent-hi els vessaments cerebrals, suposen la mort d'una dona cada sis minuts a Europa i cada 60 segons als EUA, i la mortalitat és un 20% més gran que en homes. Carles Aguilar entrevista la Dra. Leticia Fernández-Friera, impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clinic.

AIFiCC exigeix el reconeixement de la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demana al govern de la Generalitat crear llocs de treball per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària (IFiC). L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’ infermeria es va reconèixer el 2005 i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR). Des de llavors, son 13 les promocions, i ja tenim a Catalunya 811 residents formades. Ara bé, mentre que en altres Comunitats Autònomes (CCAA) la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària ja s’ha desenvolupat, a Catalunya, aquest procés no s’ha produït. Ester Giménez, presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC). Parlem amb la Presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Giménez.

Com mantenir una higiene íntima correcta i productes adequats per fer-ho. Repassem, amb l'ajuda del Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa, com cal abordar la neteja vaginal i genital o quins articles i hàbits cal evitar. Com mantenir una higiene íntima correcta. Una pauta bàsica per a una correcta higiene íntima és utilitzar sabons suaus que no alterin el pH. Després d'haver estat la gran oblidada durant dècades, cada cop més persones presten atenció a la cura de la seva higiene íntima, conscients dels beneficis per a la salut i el benestar general que porta associada.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

AIFiCC exigeix el reconeixement de la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària.

L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demana al govern de la Generalitat crear llocs de treball per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària (IFiC). L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’ infermeria es va reconèixer el 2005 i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR). Carles Aguilar entrevista a la Presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Giménez.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 19/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Donem veu a una associació que agrupa persones amb una malaltia força desconeguda com és el mieloma múltiple. Les persones que pateixen aquesta malaltia a banda de patir diverses afeccions a la seva salut tenen també afegit un altre greuge que es coneix com l’oblit oncològic. Del mieloma múltiple, del que és, com afecta a les persones que el pateixen i de l’oblit oncològic parlem amb Santi Grau, pacient de mieloma i President de l'Associació de Pacients amb Mieloma Múltiple de Catalunya.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d’alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La hipertensió arterial, definida com a pressió arterial sistòlica igual o superior a 140 mmHg o pressió arterial diastòlica igual o superior a 90 mmHg, és un dels factors de risc més importants per a les malalties cardiovasculars i la malaltia renal crònica. La pressió arterial és un tret multifacètic, afectat per la nutrició, el medi ambient i el comportament al llarg del curs de la vida, inclosa la nutrició i el creixement fetal i la infància, l'adipositat, els components específics de la dieta, especialment la ingesta de sodi i potassi, consum d'alcohol, tabaquisme i activitat física, contaminació de l'aire, plom, soroll, estrès psicosocial i ús de medicaments per baixar la pressió arterial. Carles Aguilar parla amb el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular, sobre els anomenats falsos tòpics sobre la hipertensió que molts pacients comenten a la consulta del metge.

Sabem que la Intel·ligència Artificial (IA) està a l'ordre del dia i ens pot ajudar a crear qualsevol imatge o concepte que estem imaginant. Però… Alguna vegada t'has preguntat si la intel·ligència artificial reflecteix els estigmes que té la societat en salut mental? S'ha fet un experiment a partir de diferents exercicis amb IA per explorar com es creen els estigmes, com es reprodueixen i com condicionen la nostra manera de veure el món. Els experts han preguntat a la Intel·ligència Artificial que ens mostrés, per exemple, “Un professor que pateix esquizofrènia fent classe” o “Una persona que pateix trastorn bipolar jugant amb el seu fill”. El resultat? Imatges altament impactants que ens demostren l'estigma que encara envolta les persones que pateixen esquizofrènia, depressió, trastorn bipolar, entre d'altres malalties o trastorns mentals. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Gómez-Lus Centelles, Directora del Departament Mèdic i d'Accés al Mercat de Lundbeck.

La relació de parella pot ser font de creixement mental, seguretat afectiva i benestar o, al contrari, esdevenir un lloc d'empobriment mental, inseguretat afectiva i conflicte. És important que tots dos membres es puguin expressar i realitzar les pròpies necessitats, desitjos, opinions i temors amb llibertat sabent que es prendran en consideració per l'altre. La funció de cuidar i anar amb compte és important perquè la parella es converteixi en una font de salut mental i emocional per a tots dos. El Dr. Rafel Guayta ens ho explica, com a especialista en medicina preventiva i salut Pública i assessor mèdic del programa

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Units contra l'estigma

Sabem que la Intel·ligència Artificial (IA) està a l'ordre del dia i ens pot ajudar a crear qualsevol imatge o concepte que estem imaginant. Però… Alguna vegada t'has preguntat si la intel·ligència artificial reflecteix els estigmes que té la societat en salut mental? S'ha fet un experiment a partir de diferents exercicis amb IA per explorar com es creen els estigmes, com es reprodueixen i com condicionen la nostra manera de veure el món. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Gómez-Lus Centelles, Directora del Departament Mèdic i d'Accés al Mercat de Lundbeck.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 12/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La menopausa, un procés biològic que generalment passa al voltant dels 50 anys, marca la fi de la capacitat reproductiva de la dona. Encara que moltes persones associen aquesta etapa amb els símptomes més típics, com les sufocacions, la sequedat vaginal, l'insomni o els canvis en l'estat d'ànim, hi ha manifestacions menys comunes que mereixen la mateixa atenció i que haurien de ser tingudes en compte, ja que també impacten emocionalment en les dones que els pateixen i en la qualitat de vida. Carles Aguilar comenta algunes de les diferents manifestacions amb la Dra. Radharani Jiménez, ginecòloga i especialista en menopausa, fertilitat i benestar integral de la dona.

La Fundació Internacional de Pacients amb Artrosi (OAFI) ha organitzat la 7a edició del Congrés Internacional de Pacients amb Artrosi a l'Auditori AXA (Barcelona), amb l'objectiu de promoure la prevenció, el tractament i la sensibilització sobre una malaltia que cada cop afecta més persones, oferint solucions als reptes que presenta per a la nostra societat. Sota el lema "El Dolor No Ens Frena", pacients, professionals de la salut, centres de recerca, autoritats sanitaris i líders d'opinió s'uneixen per crear un front unit davant d'aquesta patologia. Fem un balanç del resultat d'aquest congrés i de la seva importància per als milers de pacients que pateixen artrosi. Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Vergés, President, CEO i fundador de l'Osteoarthritis Foundation International (OAFI).

Quina és la imatge que tenim d'una persona amb trastorn mental? Si la resposta és “apàtica”, “agressiva” o “dèbil” és perquè com a societat hem adquirit prejudicis que generen actituds de rebuig, aïllament i discriminació contra aquest col·lectiu, cosa que està estretament lligada a la seva exclusió social. Per reflexionar què podem fer per canviar aquesta percepció, des de Lundbeck han presentat la campanya #UnidosContraElEstigma pel Dia Mundial de la Salut Mental en què diversos experts comparen els resultats d'un experiment sobre l'estigma del trastorn mental a la Intel·ligència Artificial. Carles Aguilar entrevista el Dr. Celso Arango, Director de l'Institut de Psiquiatria i Salut Mental de l'Hospital Gregorio Marañón (Madrid)

La cinquena edició de l'informe internacional STADA Health Report se centra en com els europeus estan cuidant la salut en temps de crisi, adoptant mesures preventives i no merament reactives. Els primers resultats de l'estudi realitzat online per l'institut de recerca Human8 Consulting per encàrrec de STADA s'han presentat a una conferència de premsa internacional que s'ha celebrat al Palau Neptú de Madrid on s'han abordat més de 30 qüestions sobre temes de salut d'actualitat: prevenció, medicaments, serveis farmacèutics actuals i futurs, coneixements de salut, entre d'altres. En aquest estudi hi han participat 32.000 persones de 16 països europeus. L'Informe de salut cobreix diferents temes clau relacionats amb el benestar general com ara: Quanta atenció presta la gent a la seva salut física? Com qualifiquen la seva salut en comparació amb les persones que els envolten? Com dormen? Quines són les conseqüències de la manca de dormir? Es mantenen al dia amb temes de salut? Carles Aguilar entrevista el Dr. Eduard Estivill, especialista en neurofisiologia i medicina del somni i Director de les Clíniques del Son Estivill a Barcelona i Madrid.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Estudi Stada Health Report: Quines són les conseqüències de la manca de dormir?

En aquest estudi hi han participat 32.000 persones de 16 països europeus. L'Informe de salut cobreix diferents temes clau relacionats amb el benestar general com ara: Quanta atenció presta la gent a la seva salut física? Com qualifiquen la seva salut en comparació amb les persones que els envolten? Com dormen? Quines són les conseqüències de la manca de dormir? Es mantenen al dia amb temes de salut? Carles Aguilar entrevista el Dr. Eduard Estivill, especialista en neurofisiologia i medicina del son i Director de les Clíniques del Son Estivill a Barcelona i Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 5/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El desenvolupament actual de teràpies mínimament invasives mitjançant control ecogràfic ha revolucionat el diagnòstic, el seguiment i el tractament de la patologia nodular del tiroide. L'ecografia ha suposat un canvi de paradigma en el maneig de la patologia nodular de tiroide, tenint el radiòleg un paper fonamental en el diagnòstic i el tractament de les lesions tumorals, encara que és imprescindible el tractament multidisciplinari participant diverses especialitats mèdiques que proporcionen un abordatge complet. Tant el coneixement dels patrons ecogràfics com la possibilitat d'obtenir mostres citològiques i el desenvolupament actual de teràpies mínimament invasives mitjançant control ecogràfic sens dubte ha suposat un gran canvi en la patología nodular del tiroide. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jesús Aldea Martínez, radiòleg especialista de la SERAM i cap del Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari de Burgos.

Parlem sobre com ens podem convertir en persones sense factors de risc cardiovascular seguint algunes pautes com una alimentació saludable i activitat física. Consumir aliments frescos i variats, que incloguin en cadascun dels menjars fruites senceres i verdures, consum de tabac i begudes alcohòliques, control de l'estrès, hipertensió i diabetis, etc. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Expliquem tot el que cal saber sobre la síndrome de l’intestí mandrós. La síndrome de l’intestí mandrós és un terme que descriu el moviment muscular lent, feble o detingut en el colon que provoca que els residus es mouen lentament o, fins i tot, no es moguin. Si bé és cert que amb aquest terme o fa referència a un trastorn mèdic diagnosticable, ja que en realitat es tracta d’un símptoma, el seu ús està molt estès per referir-se a les persones que realitzen digestions lentes. La digestió lenta resulta en moviments intestinals poc freqüents, el que els metges anomenen restrenyiment de trànsit lent. Una de les característiques dels que la pateixen és la duresa de la seva femta. Això fa que siguin més difícils d’eliminar, el que, al seu torn, pot provocar complicacions com hemorroides i deposicions doloroses. A més, l’intestí mandrós pot provocar altres efectes, com distensió abdominal i dolor i nàusees. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Els disruptors endocrins augmenten la probabilitat de desenvolupar determinades malalties com l'obesitat, la diabetis, els cáncers hormono dependents com el de pròstata o el de mama, alteracions de l'aparell reproductor masculí i femení poden causar infertilitat, així com alterar la funció de la glàndula tiroide . Els disruptors endocrins són compostos químics exògens, naturals o artificials, que es troben en una gran quantitat d’objectes quotidians com els plàstics, els detergents, els cosmètics, etc. Els disruptors endocrins podrien agreujar també malalties que ja es pateixen i augmentar-ne la prevalença en canviar els nivells de les hormones, augmentant-los o disminuint-los, o per l'alteració en l'acció d'aquestes hormones en determinats teixits si ja es pateix una alteració endocrina. Carles Aguilar entrevista Ángel Nadal, Catedràtic de fisiologia a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Alacant)

Neix la primera aliança per l'epilèpsia a Espanya, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les més de 400.000 persones que viuen amb aquesta patologia a casa nostra. L'Aliança per l'Epilèpsia es converteix en la primera iniciativa a nivell mundial que dóna continuïtat a la línia de treball definida per l'OMS. per l'OMS i aprovat per unanimitat a la 75a Assemblea Mundial de la Salut. Aquesta plataforma de treball reuneix en una mateixa estructura societats científiques, associacions de pacients, companyies focalitzades en epilèpsia, gestors i institucions. més de 400.000 persones viuen actualment amb epilèpsia a Espanya, fet que la converteix en la tercera malaltia neurològica més prevalent al nostre país i la més prevalent en menors d'edat. Tanmateix, ni és tan coneguda ni ha experimentat els mateixos avenços que han protagonitzat altres patologies neurològiques en els darrers anys. Carles Aguilar parla amb Elvira Vacas, Presidenta de la Federació Espanyola d'Epilèpsia (FEDE).

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Els disruptors endocrins augmenten la probabilitat de desenvolupar determinades malalties

Els disruptors endocrins augmenten la probabilitat de desenvolupar determinades malalties com l'obesitat, la diabetis, els cáncers hormono dependents com el de pròstata o el de mama, alteracions de l'aparell reproductor masculí i femení poden causar infertilitat, així com alterar la funció de la glàndula tiroide . Els disruptors endocrins són compostos químics exògens, naturals o artificials, que es troben en una gran quantitat d’objectes quotidians com els plàstics, els detergents, els cosmètics, etc. . Carles Aguilar entrevista Ángel Nadal, Catedràtic de fisiologia a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Alacant).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 29/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. En el tractament de l'ictus, el temps és cervell. Per minimitzar les seqüeles neurològiques que pateixen els pacients amb ictus, Vall d'Hebron ha posat en marxa One Step Ictus, que transforma l'atenció al pacient d'ictus isquèmic i hemorràgic concentrant tot el seu abordatge en una única sala d'accés directe per reduir el temps dactuació des que arriba al Servei d’Urgències fins que rep el tractament. És, per tant, una nova tecnologia que va acompanyada d'un abordatge també innovador. Després d'un any d'actuacions estructurals i tecnològiques, aquest projecte, pioner al món, ja ha entrat en funcionament. One Step Ictus ha anat acompanyat de la reforma de l'espai de neuroradiologia intervencionista, que s'ha equipat amb la tecnologia més innovadora perquè l'equip de professionals de Neurologia i Neurorradiologia avaluïn, diagnostiquin i tractin els pacients de manera més àgil. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Molina Cap de Secció del Servei de Neurologia i Cap de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona,

Se sol·licita establir en cinc anys el període de remissió de la malaltia per reconèixer el dret a l'oblit oncològic. La taxa de supervivència dels pacients oncològics ha millorat en les darreres dècades gràcies als avenços dels tractaments. S'estima que al voltant de 20 milions de persones viuen després d'un diagnòstic de càncer, el 35% dels quals són supervivents a llarg termini (van ser diagnosticats fa 10 anys o més). Aquest nou paradigma ha donat lloc a un nombre creixent de supervivents de càncer a Europa, que, tot i això, continuen patint diverses formes de discriminació relacionades amb la seva malaltia ja superada, com ara la contractació d'assegurances de salut o vida, sol·licitar préstecs bancaris, o voler adoptar o emprendre, entre d'altres. Parlem amb el Dr. César Rodríguez, President de la Societat espanyola d'Oncologia Mèdica.

L'estimulació cortical motora podria ser una bona alternativa terapèutica per als pacients amb dolor neuropàtic crònic que no responen als tractaments convencionals, segons es desprèn dels resultats d'un estudi multicèntric realitzat per investigadors del Grup de Neurocirurgia de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau, en col·laboració amb l'Hospital del Mar Research Institute, que publica la revista Neurosurgery. L'estudi analitza dades d'una de les cohorts més grans del món de pacients amb dolor neuropàtic resistent al tractament als quals es va fer estimulació cortical motora com a teràpia de rescat. Aquesta tècnica consisteix en la implantació d'uns elèctrodes a la superfície del cervell en àrees específiques relacionades, de manera indirecta, amb els circuits del dolor. Els resultats demostren l’eficàcia a llarg termini de l’estimulació cortical motora en el tractament del dolor neuropàtic, en concret de la neuràlgia trigeminal dolorosa. El dolor neuropàtic és una forma de dolor que persisteix tot i que la lesió que el va originar ja no existeix. Està relacionat amb lesions al sistema nerviós central o perifèric, i és especialment difícil de controlar amb els tractaments convencionals. Els pacients que pateixen aquesta condició sovint experimenten altres problemes associats com l'ansietat, la depressió i els problemes laborals, a més d'una important afectació de la seva qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Aibar, membre del Grup de Neurocirurgia de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Neurocirurgià del mateix hospital.

La salut emocional, una prioritat per als millennials i Z espanyols. Els millennials són els joves espanyols que més valoren la salut emocional. De fet, el 61% considera que la salut emocional és un aspecte “molt important” a les seves vides, davant del 56% de la Generació Z i de la mitjana europea. En general, 9 de cada 10 joves espanyols atorguen la mateixa importància que a la salut física, amb percentatges molt similars. Per tant, en totes dues generacions es denota un interès per cuidar tant cos com ment. A Espanya, 7 de cada 10 joves enquestats assegura que la salut emocional és un tema habitual, o sorgeix de tant en tant, en reunions socials amb amics o en el seu entorn social, per la qual cosa s'entreveu una certa obertura a compartir com se senten entre ells. En comparació de la dada de la resta d'Europa, de mitjana, el nostre país està 5 punts per sobre. Molts ja ocupen llocs de lideratge en grans companyies i càrrecs públics, i estan transformant els models de treball, sostenibilitat, diversitat o digitalització. Hem d'escoltar-los, saber quines són les seves inquietuds i prioritats i donar-los lloc i responsabilitat en el disseny del futur que anhelem”. Ens ho explica la Dra. Isabel Sánchez Magro, Directora Mèdica de Merck a Espanya

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L'estimulació cortical motora és eficaç en els pacients amb dolor neuropàtic que no responen a altres tractaments

L'estimulació cortical motora podria ser una bona alternativa terapèutica per als pacients amb dolor neuropàtic crònic que no responen als tractaments convencionals, segons es desprèn dels resultats d'un estudi multicèntric realitzat per investigadors del Grup de Neurocirurgia de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau, en col·laboració amb l'Hospital del Mar Research Institute, que publica la revista Neurosurgery. L'estudi analitza dades d'una de les cohorts més grans del món de pacients amb dolor neuropàtic resistent al tractament als quals es va fer estimulació cortical motora com a teràpia de rescat. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Aibar, membre del Grup de Neurocirurgia de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Neurocirurgià del mateix hospital.