EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Amb motiu del Dia Nacional de la Síndrome de l'Intestí Irritable (SII), la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) aposta per sensibilitzar i ampliar informació sobre aquesta patologia que afecta 1 de cada 10 persones adultes, i el gènere femení és el més perjudicat. La Síndrome de l'Intestí Irritable (SII) és un trastorn funcional digestiu que es caracteritza per dolor i inflor abdominal, així com variacions en la freqüència i tipologia de les deposicions i poden donar lloc a períodes de restrenyiment o diarrea; raons per les quals és una de les malalties que més afecta el dia a dia dels pacients. El SII és la segona malaltia crònica, després de la migranya, que afecta més la qualitat de vida dels pacients. Carles Aguilar entrevista el Dr. Javier Santos, Director del Grup de Fisiologia i Fisiopatologia Digestiva a Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) Barcelona, investigador del CIBERehd i expert de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD).

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les malalties cardiovasculars suposen la mort d'una de cada tres dones a l'any i la primera causa de mort a la població femenina, per sobre de qualsevol tipus de càncer. Tot i això, el 80% dels esdeveniments cardiovasculars es podrien evitar si s'actua des de la prevenció i es tenen en compte els factors de risc específics que afecten les dones. Per això la tasca necessària del moviment Cor de Dona. Les malalties del cor, incloent-hi els vessaments cerebrals, suposen la mort d'una dona cada sis minuts a Europa i cada 60 segons als EUA, i la mortalitat és un 20% més gran que en homes. Carles Aguilar entrevista la Dra. Leticia Fernández-Friera, impulsora del moviment Cor de Dona (CDM) i Directora de la Unitat de Cardio-Dona a ATRIA Clinic.

AIFiCC exigeix el reconeixement de la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) demana al govern de la Generalitat crear llocs de treball per a les infermeres especialistes en infermeria familiar i comunitària (IFiC). L’especialitat d’Infermeria Familiar i Comunitària, que s’estudia en acabar el grau d’ infermeria es va reconèixer el 2005 i el maig de 2011 ja es va iniciar la formació de les primeres infermeres Interno Residents (IIR). Des de llavors, son 13 les promocions, i ja tenim a Catalunya 811 residents formades. Ara bé, mentre que en altres Comunitats Autònomes (CCAA) la categoria professional d’Infermeria Familiar i Comunitària ja s’ha desenvolupat, a Catalunya, aquest procés no s’ha produït. Ester Giménez, presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC). Parlem amb la Presidenta de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC), Ester Giménez.

Com mantenir una higiene íntima correcta i productes adequats per fer-ho. Repassem, amb l'ajuda del Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa, com cal abordar la neteja vaginal i genital o quins articles i hàbits cal evitar. Com mantenir una higiene íntima correcta. Una pauta bàsica per a una correcta higiene íntima és utilitzar sabons suaus que no alterin el pH. Després d'haver estat la gran oblidada durant dècades, cada cop més persones presten atenció a la cura de la seva higiene íntima, conscients dels beneficis per a la salut i el benestar general que porta associada.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 19/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Donem veu a una associació que agrupa persones amb una malaltia força desconeguda com és el mieloma múltiple. Les persones que pateixen aquesta malaltia a banda de patir diverses afeccions a la seva salut tenen també afegit un altre greuge que es coneix com l’oblit oncològic. Del mieloma múltiple, del que és, com afecta a les persones que el pateixen i de l’oblit oncològic parlem amb Santi Grau, pacient de mieloma i President de l'Associació de Pacients amb Mieloma Múltiple de Catalunya.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d’alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La hipertensió arterial, definida com a pressió arterial sistòlica igual o superior a 140 mmHg o pressió arterial diastòlica igual o superior a 90 mmHg, és un dels factors de risc més importants per a les malalties cardiovasculars i la malaltia renal crònica. La pressió arterial és un tret multifacètic, afectat per la nutrició, el medi ambient i el comportament al llarg del curs de la vida, inclosa la nutrició i el creixement fetal i la infància, l'adipositat, els components específics de la dieta, especialment la ingesta de sodi i potassi, consum d'alcohol, tabaquisme i activitat física, contaminació de l'aire, plom, soroll, estrès psicosocial i ús de medicaments per baixar la pressió arterial. Carles Aguilar parla amb el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular, sobre els anomenats falsos tòpics sobre la hipertensió que molts pacients comenten a la consulta del metge.

Sabem que la Intel·ligència Artificial (IA) està a l'ordre del dia i ens pot ajudar a crear qualsevol imatge o concepte que estem imaginant. Però… Alguna vegada t'has preguntat si la intel·ligència artificial reflecteix els estigmes que té la societat en salut mental? S'ha fet un experiment a partir de diferents exercicis amb IA per explorar com es creen els estigmes, com es reprodueixen i com condicionen la nostra manera de veure el món. Els experts han preguntat a la Intel·ligència Artificial que ens mostrés, per exemple, “Un professor que pateix esquizofrènia fent classe” o “Una persona que pateix trastorn bipolar jugant amb el seu fill”. El resultat? Imatges altament impactants que ens demostren l'estigma que encara envolta les persones que pateixen esquizofrènia, depressió, trastorn bipolar, entre d'altres malalties o trastorns mentals. Carles Aguilar entrevista la Dra. Susana Gómez-Lus Centelles, Directora del Departament Mèdic i d'Accés al Mercat de Lundbeck.

La relació de parella pot ser font de creixement mental, seguretat afectiva i benestar o, al contrari, esdevenir un lloc d'empobriment mental, inseguretat afectiva i conflicte. És important que tots dos membres es puguin expressar i realitzar les pròpies necessitats, desitjos, opinions i temors amb llibertat sabent que es prendran en consideració per l'altre. La funció de cuidar i anar amb compte és important perquè la parella es converteixi en una font de salut mental i emocional per a tots dos. El Dr. Rafel Guayta ens ho explica, com a especialista en medicina preventiva i salut Pública i assessor mèdic del programa

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 12/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La menopausa, un procés biològic que generalment passa al voltant dels 50 anys, marca la fi de la capacitat reproductiva de la dona. Encara que moltes persones associen aquesta etapa amb els símptomes més típics, com les sufocacions, la sequedat vaginal, l'insomni o els canvis en l'estat d'ànim, hi ha manifestacions menys comunes que mereixen la mateixa atenció i que haurien de ser tingudes en compte, ja que també impacten emocionalment en les dones que els pateixen i en la qualitat de vida. Carles Aguilar comenta algunes de les diferents manifestacions amb la Dra. Radharani Jiménez, ginecòloga i especialista en menopausa, fertilitat i benestar integral de la dona.

La Fundació Internacional de Pacients amb Artrosi (OAFI) ha organitzat la 7a edició del Congrés Internacional de Pacients amb Artrosi a l'Auditori AXA (Barcelona), amb l'objectiu de promoure la prevenció, el tractament i la sensibilització sobre una malaltia que cada cop afecta més persones, oferint solucions als reptes que presenta per a la nostra societat. Sota el lema "El Dolor No Ens Frena", pacients, professionals de la salut, centres de recerca, autoritats sanitaris i líders d'opinió s'uneixen per crear un front unit davant d'aquesta patologia. Fem un balanç del resultat d'aquest congrés i de la seva importància per als milers de pacients que pateixen artrosi. Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Vergés, President, CEO i fundador de l'Osteoarthritis Foundation International (OAFI).

Quina és la imatge que tenim d'una persona amb trastorn mental? Si la resposta és “apàtica”, “agressiva” o “dèbil” és perquè com a societat hem adquirit prejudicis que generen actituds de rebuig, aïllament i discriminació contra aquest col·lectiu, cosa que està estretament lligada a la seva exclusió social. Per reflexionar què podem fer per canviar aquesta percepció, des de Lundbeck han presentat la campanya #UnidosContraElEstigma pel Dia Mundial de la Salut Mental en què diversos experts comparen els resultats d'un experiment sobre l'estigma del trastorn mental a la Intel·ligència Artificial. Carles Aguilar entrevista el Dr. Celso Arango, Director de l'Institut de Psiquiatria i Salut Mental de l'Hospital Gregorio Marañón (Madrid)

La cinquena edició de l'informe internacional STADA Health Report se centra en com els europeus estan cuidant la salut en temps de crisi, adoptant mesures preventives i no merament reactives. Els primers resultats de l'estudi realitzat online per l'institut de recerca Human8 Consulting per encàrrec de STADA s'han presentat a una conferència de premsa internacional que s'ha celebrat al Palau Neptú de Madrid on s'han abordat més de 30 qüestions sobre temes de salut d'actualitat: prevenció, medicaments, serveis farmacèutics actuals i futurs, coneixements de salut, entre d'altres. En aquest estudi hi han participat 32.000 persones de 16 països europeus. L'Informe de salut cobreix diferents temes clau relacionats amb el benestar general com ara: Quanta atenció presta la gent a la seva salut física? Com qualifiquen la seva salut en comparació amb les persones que els envolten? Com dormen? Quines són les conseqüències de la manca de dormir? Es mantenen al dia amb temes de salut? Carles Aguilar entrevista el Dr. Eduard Estivill, especialista en neurofisiologia i medicina del somni i Director de les Clíniques del Son Estivill a Barcelona i Madrid.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 5/11/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El desenvolupament actual de teràpies mínimament invasives mitjançant control ecogràfic ha revolucionat el diagnòstic, el seguiment i el tractament de la patologia nodular del tiroide. L'ecografia ha suposat un canvi de paradigma en el maneig de la patologia nodular de tiroide, tenint el radiòleg un paper fonamental en el diagnòstic i el tractament de les lesions tumorals, encara que és imprescindible el tractament multidisciplinari participant diverses especialitats mèdiques que proporcionen un abordatge complet. Tant el coneixement dels patrons ecogràfics com la possibilitat d'obtenir mostres citològiques i el desenvolupament actual de teràpies mínimament invasives mitjançant control ecogràfic sens dubte ha suposat un gran canvi en la patología nodular del tiroide. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jesús Aldea Martínez, radiòleg especialista de la SERAM i cap del Servei de Radiodiagnòstic de l'Hospital Universitari de Burgos.

Parlem sobre com ens podem convertir en persones sense factors de risc cardiovascular seguint algunes pautes com una alimentació saludable i activitat física. Consumir aliments frescos i variats, que incloguin en cadascun dels menjars fruites senceres i verdures, consum de tabac i begudes alcohòliques, control de l'estrès, hipertensió i diabetis, etc. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Expliquem tot el que cal saber sobre la síndrome de l’intestí mandrós. La síndrome de l’intestí mandrós és un terme que descriu el moviment muscular lent, feble o detingut en el colon que provoca que els residus es mouen lentament o, fins i tot, no es moguin. Si bé és cert que amb aquest terme o fa referència a un trastorn mèdic diagnosticable, ja que en realitat es tracta d’un símptoma, el seu ús està molt estès per referir-se a les persones que realitzen digestions lentes. La digestió lenta resulta en moviments intestinals poc freqüents, el que els metges anomenen restrenyiment de trànsit lent. Una de les característiques dels que la pateixen és la duresa de la seva femta. Això fa que siguin més difícils d’eliminar, el que, al seu torn, pot provocar complicacions com hemorroides i deposicions doloroses. A més, l’intestí mandrós pot provocar altres efectes, com distensió abdominal i dolor i nàusees. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Els disruptors endocrins augmenten la probabilitat de desenvolupar determinades malalties com l'obesitat, la diabetis, els cáncers hormono dependents com el de pròstata o el de mama, alteracions de l'aparell reproductor masculí i femení poden causar infertilitat, així com alterar la funció de la glàndula tiroide . Els disruptors endocrins són compostos químics exògens, naturals o artificials, que es troben en una gran quantitat d’objectes quotidians com els plàstics, els detergents, els cosmètics, etc. Els disruptors endocrins podrien agreujar també malalties que ja es pateixen i augmentar-ne la prevalença en canviar els nivells de les hormones, augmentant-los o disminuint-los, o per l'alteració en l'acció d'aquestes hormones en determinats teixits si ja es pateix una alteració endocrina. Carles Aguilar entrevista Ángel Nadal, Catedràtic de fisiologia a la Universitat Miguel Hernández d'Elx (Alacant)

Neix la primera aliança per l'epilèpsia a Espanya, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les més de 400.000 persones que viuen amb aquesta patologia a casa nostra. L'Aliança per l'Epilèpsia es converteix en la primera iniciativa a nivell mundial que dóna continuïtat a la línia de treball definida per l'OMS. per l'OMS i aprovat per unanimitat a la 75a Assemblea Mundial de la Salut. Aquesta plataforma de treball reuneix en una mateixa estructura societats científiques, associacions de pacients, companyies focalitzades en epilèpsia, gestors i institucions. més de 400.000 persones viuen actualment amb epilèpsia a Espanya, fet que la converteix en la tercera malaltia neurològica més prevalent al nostre país i la més prevalent en menors d'edat. Tanmateix, ni és tan coneguda ni ha experimentat els mateixos avenços que han protagonitzat altres patologies neurològiques en els darrers anys. Carles Aguilar parla amb Elvira Vacas, Presidenta de la Federació Espanyola d'Epilèpsia (FEDE).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 29/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. En el tractament de l'ictus, el temps és cervell. Per minimitzar les seqüeles neurològiques que pateixen els pacients amb ictus, Vall d'Hebron ha posat en marxa One Step Ictus, que transforma l'atenció al pacient d'ictus isquèmic i hemorràgic concentrant tot el seu abordatge en una única sala d'accés directe per reduir el temps dactuació des que arriba al Servei d’Urgències fins que rep el tractament. És, per tant, una nova tecnologia que va acompanyada d'un abordatge també innovador. Després d'un any d'actuacions estructurals i tecnològiques, aquest projecte, pioner al món, ja ha entrat en funcionament. One Step Ictus ha anat acompanyat de la reforma de l'espai de neuroradiologia intervencionista, que s'ha equipat amb la tecnologia més innovadora perquè l'equip de professionals de Neurologia i Neurorradiologia avaluïn, diagnostiquin i tractin els pacients de manera més àgil. Carles Aguilar entrevista el Dr. Carlos Molina Cap de Secció del Servei de Neurologia i Cap de la Unitat d'Ictus de l'Hospital Vall d'Hebron de Barcelona,

Se sol·licita establir en cinc anys el període de remissió de la malaltia per reconèixer el dret a l'oblit oncològic. La taxa de supervivència dels pacients oncològics ha millorat en les darreres dècades gràcies als avenços dels tractaments. S'estima que al voltant de 20 milions de persones viuen després d'un diagnòstic de càncer, el 35% dels quals són supervivents a llarg termini (van ser diagnosticats fa 10 anys o més). Aquest nou paradigma ha donat lloc a un nombre creixent de supervivents de càncer a Europa, que, tot i això, continuen patint diverses formes de discriminació relacionades amb la seva malaltia ja superada, com ara la contractació d'assegurances de salut o vida, sol·licitar préstecs bancaris, o voler adoptar o emprendre, entre d'altres. Parlem amb el Dr. César Rodríguez, President de la Societat espanyola d'Oncologia Mèdica.

L'estimulació cortical motora podria ser una bona alternativa terapèutica per als pacients amb dolor neuropàtic crònic que no responen als tractaments convencionals, segons es desprèn dels resultats d'un estudi multicèntric realitzat per investigadors del Grup de Neurocirurgia de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau, en col·laboració amb l'Hospital del Mar Research Institute, que publica la revista Neurosurgery. L'estudi analitza dades d'una de les cohorts més grans del món de pacients amb dolor neuropàtic resistent al tractament als quals es va fer estimulació cortical motora com a teràpia de rescat. Aquesta tècnica consisteix en la implantació d'uns elèctrodes a la superfície del cervell en àrees específiques relacionades, de manera indirecta, amb els circuits del dolor. Els resultats demostren l’eficàcia a llarg termini de l’estimulació cortical motora en el tractament del dolor neuropàtic, en concret de la neuràlgia trigeminal dolorosa. El dolor neuropàtic és una forma de dolor que persisteix tot i que la lesió que el va originar ja no existeix. Està relacionat amb lesions al sistema nerviós central o perifèric, i és especialment difícil de controlar amb els tractaments convencionals. Els pacients que pateixen aquesta condició sovint experimenten altres problemes associats com l'ansietat, la depressió i els problemes laborals, a més d'una important afectació de la seva qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Aibar, membre del Grup de Neurocirurgia de l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i Neurocirurgià del mateix hospital.

La salut emocional, una prioritat per als millennials i Z espanyols. Els millennials són els joves espanyols que més valoren la salut emocional. De fet, el 61% considera que la salut emocional és un aspecte “molt important” a les seves vides, davant del 56% de la Generació Z i de la mitjana europea. En general, 9 de cada 10 joves espanyols atorguen la mateixa importància que a la salut física, amb percentatges molt similars. Per tant, en totes dues generacions es denota un interès per cuidar tant cos com ment. A Espanya, 7 de cada 10 joves enquestats assegura que la salut emocional és un tema habitual, o sorgeix de tant en tant, en reunions socials amb amics o en el seu entorn social, per la qual cosa s'entreveu una certa obertura a compartir com se senten entre ells. En comparació de la dada de la resta d'Europa, de mitjana, el nostre país està 5 punts per sobre. Molts ja ocupen llocs de lideratge en grans companyies i càrrecs públics, i estan transformant els models de treball, sostenibilitat, diversitat o digitalització. Hem d'escoltar-los, saber quines són les seves inquietuds i prioritats i donar-los lloc i responsabilitat en el disseny del futur que anhelem”. Ens ho explica la Dra. Isabel Sánchez Magro, Directora Mèdica de Merck a Espanya

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 22/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d'un tema que malgrat el patim tot sovint, ens és força desconegut ens referim a les notícies falses i si sabem com identificar-les. La globalització, les xarxes socials ens han dut a un munt d’informacions o millor pseudo informacions que s'han multiplicat aquesta últims anys i el que és pitjor s’han convertir en un problema que afecta a tothom: tant als usuaris de les xarxes, a les empreses i fins i tot a les pròpies institucions. Avui intentarem explicar-los com es poden identificar les notícies falses o fake news com també se les coneix. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

La possible relació entre l'exposició involuntària a alguns contaminants presents al medi ambient i el desenvolupament de càncer s'està investigant des de fa anys. La contaminació atmosfèrica (tant interior com exterior) està relacionada amb al voltant de l'1% de tots els casos de càncer a Europa i causa aproximadament el 2% de totes les morts per càncer. Si considerem només el cas del càncer de pulmó, aquesta xifra augmenta fins al 9% de les morts. Parlem d'aquesta qüestió amb el Dr. Rafel Guayta, expert en Medicina Preventiva i Salut Pública

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

D'entre les tecnologies emergents en els darrers anys destaca el cas de la intel·ligència artificial, l'acceptació de la qual per part de la societat continua augmentant, i la seva implementació per contribuir a un millor estat de salut és ben vista per la majoria dels espanyols (69% ). Tot i això, el 52% apunta a la necessitat que aquesta tecnologia compti sempre amb l'acompanyament d'un suport humà professional. Un fet sobre el que posen èmfasi des de We Humans, companyia espanyola pionera en el desenvolupament d'humans digitals entrenats amb IA. L'objectiu de les IA és accelerar el treball de les persones, permetent als metges accedir a una quantitat més gran de coneixement. Però hi ha un dèficit de professionals davant del qual els humans digitals poden permetre reduir el cost de cada activitat unitària gràcies a la capacitat d'escalar el coneixement que ens dóna la IA ia la capacitat d'amplificar l'abast per arribar a un nombre més elevat de persones . Humans digitals per combatre la solitud i l'estrès impulsats per intel·ligència artificial l'aplicació que destaca pel potencial per mitigar l'escassetat i reforçar l'atenció al pacient, l'educació mèdica i el suport a la salut mental i que mitjançant un tracte individualitzat i en detall aconseguir que la persona se senti escoltada i valorada sense aquesta limitació de temps que en molts casos succeeix a la visita presencial amb un metge. Carles Aguilar parla amb María Pardo de Santayana Directora Comercial i de Màrqueting i Comunicació de We Humans.

Amb motiu del Dia Internacional de les Persones Ostomitzades, que es commemora el primer dissabte d'octubre, conjuntament Fieldfisher, signatura legal internacional i la FAPOE (Federació d'Associacions de Persones Ostomitzades d'Espanya) a qui assessoren de manera desinteressada, s'ha elaborat un decàleg portadors d'una ostomia a Espanya. Aquest decàleg pretén ser un full de ruta per reivindicar els drets de les persones ostomitzades, així com un document guia, que es discutirà amb les diferents autoritats sanitàries, en la recerca d'una qualitat de vida més gran i una integració plena per als pacients portadors de una ostomia. Aquest decàleg suposa el primer pas en el reconeixement d'uns drets bàsics per a un col·lectiu, el dels ostomitzats, que ja supera els 210.000 pacients al nostre país. Carles Aguilar entrevista Yolanda Fernández de Dios, Vicepresidenta de la FAPOE.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Un estudi realitzat a l'Institut de Recerca de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, suggereix que certs microARNs (miARNs) poden ser útils per a com a biomarcadors no invasius per al diagnòstic precoç de les metàstasis ganglionars en pacients amb càncer de mama en etapes primerenques. La investigació es va centrar en pacients amb càncer de mama en una etapa primerenca amb receptors d'estrogen positius (ER-positius). Els miARNs són petites molècules d'ARN que tenen un paper crucial en la regulació de l'expressió gènica i han estat relacionats amb diferents etapes del procés metastàtic. Un aspecte particularment intrigant dels miARNs és la seva estabilitat a la sang perifèrica, cosa que els converteix en candidats ideals per ser biomarcadors utilitzant tècniques no invasives com una mostra de sang. Carles Aguilar entrevista al Dr. Agustí Barnadas, Director del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital de Santa Creu i Sant Pau i Cap del Grup de Recerca en Oncologia Clínica a l'Institut de Recerca Biomèdica del mateix Hospital.

Coincidint amb el Dia Europeu del Cuidador, la companyia líder de ciència i tecnologia Merck ha anunciat una col·laboració amb la Iniciativa Global sobre l'Envelliment (GIA, per les sigles en anglès) de les Nacions Unides per oferir un programa formatiu que proporciona coneixements i habilitats clau destinat als cuidadors no professionals (persones que s'ocupen de la cura i l'atenció d'un familiar o amic a qui brinda assistència sense remuneració). La formació, que consta de cinc mòduls, ofereix instrucció professional i orientació sobre temes com ara l'ús d'equips mèdics, la creació d'entorns segurs i la superació de les barreres de comunicació, entre d'altres. A Espanya hi ha aproximadament 2,3 milions de persones dependents, majoritàriament ateses per cuidadors no professionals que anteposen les necessitats dels que tenen cura de les seves pròpies. Ens ho explica Alba Ruiz, Directora de comunicació de Merck a Espanya.

El terme trombosi es refereix a la presència de coàguls de sang els quals poden formar-se i romandre detinguts en un lloc de la circulació com pot ser una vena o una artèria. L'embòlia es produeix quan el coàgul (trombo) es mobilitza i circula a la sang cap a altres llocs de l'organisme. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

7 de cada 10 metges espanyols creuen que la seva pràctica clínica és més segura si utilitzen eines digitals com a suport. Així es desprèn dels resultats del Baròmetre sobre l'actualització científica realitzat per PulseLife en col·laboració amb la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família (SEMG) i l'Institut #SaludsinBulos. Aquesta enquesta, a la qual han respost metges de família i especialistes, ha intentat esbrinar com actualitzen els seus coneixements els metges actualment, on busquen informació i quines fonts consideren més fiables. Parlem amb Camila Rojas, Manager per a Espanya de PULSE LIFE.

Només 1 de cada 8 catalans considera el colesterol LDL elevat com a responsable directe de la malaltia cardiovascular, malgrat que aquest factor de risc estigui al darrere del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus1 a Espanya. Així, quan han d'enumerar per ordre d'importància els factors de risc cardiovascular, els catalans situen la hipertensió arterial, l'obesitat, el tabaquisme i el sedentarisme per davant del colesterol LDL elevat. Potser és aquesta percepció la que porti a tres de cada deu catalans a no realitzar-se mai una analítica per a conèixer els seus nivells de colesterol. Encara que el colesterol, en particular el colesterol LDL, sigui un factor de risc cardiovascular d'una transcendència clau en el desenvolupament i progressió d'aquestes malalties, té un caràcter sigil·lós, ja que uns nivells elevats de colesterol no generaran símptomes, com la hipertensió, ni seran fàcilment visibles com el tabaquisme. Carles Aguilar entrevista al Dr. Miquel Balcells, Director Mèdic d’Amgen Iberia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 8/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El repte de la inclusió de la Farmacogenètica al Sistema Nacional de Salut. El passat 23 de juny, el Ple del Consell Interterritorial, en què es reuneixen els representants de les 17 comunitats autònomes, va acordar actualitzar i ampliar les proves genètiques incloses a la cartera comuna de serveis del nostre Sistema Nacional de Salut, amb la finalitat de garantir als pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes. Aquest tipus de proves constitueixen un element essencial per al diagnòstic i el pronòstic de malalties d'alt impacte sanitari com són les malalties rares i les malalties oncològiques, així com per a la selecció i el seguiment de tractaments farmacològics òptims, que redunden en una major seguretat i eficiència per als pacients. Parlem amb la Dra. Mercè Brunet, Cap de Secció de Farmacologia i Toxicologia del Centre de Diagnòstic Biomèdic de l'Hospital Clínic de Barcelona.

A Espanya, l'edat mitjana actual en què les dones s'enfronten al primer part són els 32 anys. Al límit de l’edat en què els especialistes recomanen tenir el primer fill, que seria abans dels 33, encara que hi ha qui assenyala que aquest marge es pot estirar fins als 35 anys. El perquè d'aquesta recomanació? Perquè a partir d´aquesta edat la reserva ovàrica comença a baixar considerablement i amb això les probabilitats d´embaràs. Així doncs, la demanda de fecundació in vitro amb òvuls donats s'ha incrementat de manera exponencial en els darrers anys i es necessiten un bon nombre de dones joves disposades a tenir un acte de generositat envers altres dones. Què implica ser mare a partir dels 40? Ens els explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

La fibrosi pulmonar idiopàtica (FPI) és una malaltia rara que afecta entre 8.000 i 12.000 persones a Espanya i, com que és progressiva, pot empitjorar els símptomes respiratoris i reduir la funció pulmonar amb el pas del temps, presentant una esperança de vida de 2 a 5 anys des del diagnòstic sense tractament. Davant la gravetat de la patologia i la necessitat de visibilitzar els símptomes per a una detecció precoç, està en marxa la campanya “Dóna veu a la fibrosi pulmonar. Tu portes la batuta” amb la voluntat de contribuir a un major reconeixement de la fibrosi pulmonar a la FPI i altres malalties associades. En pacients amb fibrosi pulmonar, fins i tot els canvis d'hàbits més insignificants poden ajudar a millorar la sensació de benestar general. Mantenir una dieta sana i equilibrada, practicar exercici i deixar de fumar són alguns dels consells que els pacients amb aquesta afecció poden integrar al seu dia a dia, però, més enllà dels aspectes físics, tenir cura de la salut mental és igual d'important . Carles Aguilar Entrevista a la Dra. Eva Balcells, Pneumòloga i Coordinadora de la Unitat de Fibrosi de l'Hospital del Mar de Barcelona.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Només un de cada vuit catalans percep el colesterol LDL elevat com un factor de risc determinant de malaltia cardiovascular. La percepció de la població catalana contrasta amb el fet que el colesterol LDL elevat sigui el responsable directe del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus que es produeixen a Espanya. Aquests resultats es desprenen d’una enquesta realitzada per la biotecnològica Amgen, en col·laboració amb Cardioalianza, per a conèixer la percepció del risc cardiovascular entre la població. Només un de cada vuit catalans considera el colesterol LDL elevat com a responsable directe de la malaltia cardiovascular, malgrat que aquest factor de risc estigui al darrere del 60% dels infarts aguts de miocardi i del 40% dels ictus 1 a Espanya. Així, quan han d’enumerar per ordre d’importància els factors de risc cardiovascular, els catalans situen la hipertensió arterial, l'obesitat, el tabaquisme i el sedentarisme per davant del colesterol LDL elevat. Potser és aquesta percepció la que porti a tres de cada deu catalans a no realitzar-se mai una analítica per a conèixer els seus nivells de colesterol. Carles Aguilar parla amb el Director Mèdic de Amgen, Miquel Balcells.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 1/10/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’equilibri de la microbiota intestinal pot estar subjecte a molts factors. L'alimentació és el factor principal que tenim al nostre abast per equilibrar l'estat de la microbiota intestinal. Ara, una nova revisió, liderada per SEMiPyP, en col·laboració amb Activia, conclou que els probiòtics són un dels pilars clau per contribuir a modular la microbiota intestinal i prevenir les complicacions que apareixen quan la microbiota no està en equilibri. Carles Aguilar entrevista el Dr. Francisco Guarner, Consultor de Gastroenterologia del Centre Mèdic Teknon de Barcelona i Membre del Comitè de Guies Clíniques de l'Organització Mundial de Gastroenterologia.

Amb l'arribada de la tardor, una gran part de la població surt a collir bolets als boscos. Els bolets són ingredients imprescindibles en la preparació de molts plats de la gastronomia catalana, però la flora micològica de Catalunya inclou també espècies tòxiques, algunes de molt perilloses. Els nous coneixements científics han evidenciat que alguns bolets que s'havien considerat tradicionalment com a comestibles, han passat a ser considerats com a tòxics, com és el cas del verderol, groguet o pixaconill, segons la contrada (en castellà, seta de los caballeros). El desconeixement i la confusió amb espècies comestibles d'aspecte semblant fan que cada any, en arribar la temporada de bolets, es produeixin intoxicacions, algunes, fins i tot, mortals. El criteri bàsic per evitar una intoxicació per la ingestió de bolets tòxics és consumir únicament aquells que se sap amb tota certesa de quina espècie són. Si es té algun dubte a l'hora d'identificar-los, cal rebutjar-los. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La micròtia és una malformació congènita a l'orella que apareix durant el primer trimestre d'embaràs i les seves afectacions a l'audició del nen poden ser diverses. En aquests casos, l'orella queda físicament petita o, fins i tot, en alguns casos físicament és inexistent. Pot afectar un únic costat, micròtia unilateral, o als dos costats, micròtia bilateral. L'enginyeria de teixits és una alternativa prometedora per a un possible tractament de la micròtia que eliminaria la necessitat d'extreure 3-4 costelles del pacient. Es desconeix, però, el potencial que tenen els condròcits aïllats de cartílag humà de pacient amb micròtia a l'hora de regenerar matriu cartilaginosa viable i implantable. Carles Aguilar entrevista la Dra. Mercè Balcells, investigadora de l'Institut Tecnològic de Massachusetts (USA) i Professora Titular de l'Institut Químic de Sarrià (Barcelona).

A partir d'ara, la Llei de Serveis Digitals (DSA, per les sigles en anglès) comença a ser obligatòria per a les grans plataformes designades per la Comissió Europea l'abril passat. La Federació de Consumidors i Usuaris CECU considera la llei un pas molt important en la protecció de les persones consumidores, tot i que defensa que continua sent insuficient per fer front a vigilància comercial i l'ús indegut de les dades personals. Les grans plataformes i motors de cerca que tenen més de 45 milions d'usuaris actius mensuals a la UE), com Google, Facebook, Twitter o TikTok (aquesta última va anunciar a principi de mes canvis per complir la DSA, així també ho han fet des de Twitter i Meta) estan subjectes a les noves obligacions de la DSA i hauran de complir amb una sèrie de requisits, com ara: Prendre mesures ràpides contra el contingut il·legal, com el discurs d'odi o els productes il·legals. Carles Aguilar parla amb Anabel Arias, experta en drets digitals de CECU.

El bròquil ajuda a prevenir accidents cardiovasculars gràcies al fet que conté àcid fòlic, zinc, ferro, calci, vitamina k i el sulforafà, que protegeix les artèries dels bloquejos que poden causar atacs cardíacs. La ciència cada dia dóna més raons per incloure el bròquil dins la dieta diària. Tot rau en els beneficis que aporta en la prevenció de malalties dels vasos sanguinis, cosa que redueix la possibilitat de patir infarts, malalties cardiovasculars i ictus. El consum diari de 45 grams de bròquil pot aportar un gran valor a la cura de la salut de la família. Es tracta de motivar les persones a incloure aquestes verdures, que solen ser les poc consumides en comparació d'altres, malgrat els grans beneficis que aporten a la salut. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El 15 de setembre passat es va celebrar el Dia Mundial del Limfoma, amb l'objectiu de promoure els diagnòstics primerencs i la investigació. Amb aquest dia es pretén conscienciar la població general respecte al greu impacte que tenen els diversos tipus de limfoma sobre la vida dels pacients, així com també promoure pràctiques que facilitin el diagnòstic primerenc i oportú d'aquesta malaltia. A més, es busca despertar l'interès de diverses autoritats sanitàries públiques i privades respecte a la necessitat de donar suport a la investigació científica del tema i implementar polítiques públiques destinades a brindar atenció integral dels pacients i les seves famílies. Un limfoma és un tipus de càncer de la sang que es desenvolupa en el sistema limfàtic i afecta fonamentalment els limfòcits, que són un tipus de glòbul blanc. Els limfomes es classifiquen en 2 grans tipus: Limfoma de Hodgkin i Limfoma No Hodgkinià, de manera que l'Organització Mundial de la Salut agrupa entre els limfomes diverses malalties com la leucèmia, el mieloma multiple, l'HIV/SIDA, i les malalties immuno- proliferatives. La Dra. Anna Sureda, Cap de Servei d'Hematologia Clínica de l'Institut Català d'Oncologia, ICO, de l'Hospitalet (Barcelona) parla amb Carles Aguilar.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/9/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El nostre estil de vida contribueix a tenir càncer? Tot i que tots sabem que fer activitat física és beneficiós per a la nostra salut, la realitat és que a Espanya el 37% de la població es declara sedentària en el seu temps lliure, segons l'última Enquesta Nacional de Salut realitzada cada 5 anys per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Els motius que justifiquen que el nostre país sigui un dels més sedentaris d'Europa segons l'enquesta realitzada per Ipsos al costat del World Economic Forum (a la quarta posició de la llista de 29 països, darrere d'Itàlia, Polònia i França) són principalment la manca de temps, segons els enquestats, a causa de les llargues jornades laborals al nostre país, així com un major ús de pantalles en el temps de lleure. Carles Aguilar parla amb Marina Morato, Tècnic de Prevenció de l'Associació Espanyola Contra el Càncer.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l’autocuració, és a dir, un sistema en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l’artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre

L’equilibri de la microbiota intestinal pot estar subjecte a molts factors. L'alimentació és el factor principal que tenim al nostre abast per equilibrar l'estat de la microbiota intestinal. Ara, una nova revisió, liderada per SEMiPyP, en col·laboració amb Activia, conclou que els probiòtics són un dels pilars clau per contribuir a modular la microbiota intestinal i prevenir les complicacions que apareixen quan la microbiota no està en equilibri. Carles Aguilar entrevista el Dr. Guillermo Álvarez-Calatayud, Pediatre de l'Hospital Gregorio Marañón de Madrid i President de la Societat Espanyola de Microbiota, Probiòtics i Prebiòtics (SEMiPyP)

La dermatitis atòpica és la patologia inflamatòria crònica més freqüent a la infància, afectant un 20% de la població pediàtrica i el 3% dels adults. El principal símptoma de la dermatitis atòpica és la picor intensa i persistent, la qual cosa afecta la qualitat de vida i el son dels afectats, cosa que provoca problemes de rendiment escolar i familiar. A més, la malaltia també sol manifestar-se en forma d'èczemes, els quals poden sobreinfectar-se i produir lesions molt visibles a nivell cutani. Per tot això cal diagnosticar precoçment els pacients, una tasca en què els farmacèutics poden jugar un paper important. Per això és molt important que s'escolti els pacients i ser-hi propers per poder derivar-los al metge en cas necessari.

L'aterosclerosi és un fenomen patològic focal que afecta les grans artèries, principalment l'aorta i les coronàries, caròtides, ilíaques i femorals. El desenvolupament de l'afecció vascular es caracteritza per un començament d'hora anomenat fatty streak o estria greixosa. Amb el pas dels anys aquest procés, que és considerat reversible, incrementa la seva acumulació lipídica i en l'adolescència ja es presenten les primeres lesions fibroses. En els anys següents, aquestes plaques s'engrandeixen i es modifiquen, i en la majoria dels casos tots aquests processos cursen asimptomàtics: l'ulceració de la placa, el trencament i la trombosi són el que precipita l'esdeveniment clínic. Ens ho comenta el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Segons les autoritats sanitàries d'aquest país, a Espanya la prevalença de l'obesitat és del 14,5%, mentre que la del sobrepès puja al 38,5%. És a dir, un de cada dos adults presenta un pes superior al recomanable. A nivell mundial, l'OMS estima que uns 650 milions d'adults pateixen obesitat. Les persones són cada cop més conscients dels problemes de salut associats amb l'obesitat. Tot i les campanyes de salut pública, però, els mites continuen i molts d'ells impulsen l'estigma que pot afectar la salut mental de les persones amb obesitat. Per això és important abordar i conèixer aquests mites.