EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 22/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El desenvolupament de nous i diferents sistemes de guiatge en les tècniques de termoablació permeten el tractament radiològic de tumors amb resultats similars a la resecció quirúrgica, especialment en lesions amb mides per sota de 3 cm. L'ús de tècniques de termoablació suposa menor morbimortalitat per al pacient, encara que els resultats depenen del tipus de tumor, la localització i la tècnica utilitzada. La termoablació és un grup de tècniques que destrueixen lesions tumorals mitjançant calor (radiofreqüència, microones i làser) o fred (crioablació) guiades per tècniques d'imatge com l'ecografia i la tomografia computaritzada (TC) de manera més freqüent. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan José Espejo, Especialista de la Secció de Radiologia Vascular i Intervencionista (SERVEI) de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

Espanya és el tercer país de la UE amb més casos notificats de la malaltia que causa el bacteri, Listeria onocytogenes, molt comú i que suporta la manca d'oxigen i temperatures de congelació. No gaire coneguda per al gran públic —provoca un degoteig constant de casos més que grans brots—, la Listeria onocytogenes s'ha consolidat en l'última dècada com el perill més gran de les cuines europees, un patogen gairebé innocu per a la majoria de persones sanes, però que pot ser letal per a nadons en gestació i persones amb el sistema immunològic debilitat. A Espanya, la mitjana de morts a l'any per aquesta causa ha pujat a 70 des del 2009. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del programa.

Què hi ha de cert en la creença que la cafeïna augmenta la tensió arterial? En aquest sentit, s'han realitzat diversos estudis intentant demostrar la veritable influència de la seva substància activa, la cafeïna, sobre la tensió arterial. En una metaanàlisi –anàlisi epidemiològica de qualitat que intenta analitzar els diferents resultats de molts estudis– es va concloure que, en efecte, la cafeïna pot causar un petit increment transitori de la pressió arterial. No obstant això, consums moderats no es van associar a més risc de patir hipertensió. Ens ho comenta el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 persones pateixen algun trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Segons dades recents de l'Associació Espanyola per a l'Estudi dels Trastorns de la Conducta Alimentària (AETCA), a Espanya hi ha unes 400.000 persones que pateixen algun trastorn relacionat amb l'alimentació. D'aquestes, 300.000 són joves d'entre 12 i 24 anys, sent la tercera causa de malaltia crònica a l'adolescència. En aquest sentit, la Societat Espanyola de Metges Generals i de Família advertia recentment que els TCA afecten un de cada 20 adolescents a Espanya. Parlem amb el Dr. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària i Metge Psicoterapeuta.

Hi ha diversos estudis que mostren que la ingesta elevada de verdures i fruites disminueix el risc de patir càncer. Aquest efecte s’observa en estudis epidemiològics, on l’alt consum d’aquests aliments produeix una disminució dels càncers de pulmó, d’estómac i de còlon i recte. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut Pública.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 personas pateixen algún trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Tractar aquest tipus de trastorns requereix sempre una ajuda professional més enllà del suport de familiars i amics. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària de Madrid i Metge Psicoterapeuta.

Els factors genètics, o l'herència genètica, fan referència a variants a l'ADN de cada individu que són causa directa de l'existència d'una determinada malaltia o que són variants de predisposició, és a dir, variants que augmentaran el risc a l'individu de desenvolupar-la. A la població general hi ha polimorfismes, és a dir, variacions genètiques que augmenten o disminueixen el risc de malaltia cardiovascular. Aquestes variacions no causen malaltia per si soles, però poden augmentar les probabilitats de patir un esdeveniment cardiovascular en combinar-se amb altres factors de risc. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La teràpia electroconvulsiva consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant l’electricitat en una dosi personalitzada. Amb el pacient anestesiat, el pacient rep la càrrega que ha estat calculada específicament per al seu cas, aplicada durant un màxim de 8 segons. A Catalunya es tracten amb TEC prop d’un miler de pacients l’any a més d’una vintena d’hospitals i d’altres centres especialitzats (públics i privats). Es tracta de persones amb diferents trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a d’altres teràpies. En un 75% dels casos, el tractament comporta la millora clínica dels pacients. Carles Aguilar entrevista al Dr. Mikel Urretavizcaya, responsable del Programa de Teràpia Electroconvulsiva i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge.

Estrès econòmic, famílies en dificultats, fills que no saben com reaccionar... Ja no és una especulació: la crisi afecta les relacions familiars, segons un estudi. Diversos investigadors de la Universitat de Nebraska, a Lincoln (EUA), i de la Universitat Brigham Young, a Utah (EUA), Han analitzat dades d'enquestes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer, i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem de la nova etapa de l'Agència Catalana del Consum i fem un resum de l’agenda de temes prioritaris a resoldre, dels sectors comercials amb més reclamacions al 2022 i de com treballa l’Agència per donar resposta a demandes sobre problemàtiques concretes dels consumidors. També comentem el coneixement que es té de l’ACC i la seva proximitat amb els consumidors sense oblidar la tasca de difusió i sensibilització de la població pel que fa a un consum més responsable i conscient , la cooperació amb d’altres institucions i organismes, el futur i objectius de l’ACC, Internet i les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i els reptes plantejats des del punt de vista del consum. Carles Aguilar parla amb el nou director de l’ACC, Albert Melià.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 8/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Habitualment, els metges ens diuen que el consum de sal no és bo per a la salut, i fins i tot està contraindicada per als que ja pateixen de pressió arterial alta, ja que es poden generar problemes més greus, com malalties del cor, però sabem realment quin és la relació entre aquest condiment i la hipertensió?. Revisant ràpidament algunes xifres, sembla que no hi ha una veritable consciència sobre els efectes que pot causar el consum excessiu de sal. Estudis demostren que un terç de la població mundial presenta hipertensió arterial; i per sobre dels 50 anys, aquest percentatge puja fins al 60-70%. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Federació de Consumidors i Usuaris CECU considera que la posició del Consell de la Unió Europea respecte del Reglament d'Intel·ligència artificial no té garanties importants per als consumidors. El Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (Telecomunicacions), conformat pels ministres competents dels Estats Membres de la UE, han arribat a una posició respecte del Reglament d'IA que no introdueix millores essencials per a les persones consumidores i suposa un fracàs en la seva protecció . Es tracta d'una peça regulatòria vital per regular la IA i que pretén protegir les persones davant dels danys que podria causar aquesta tecnologia. Tot i això, els governs nacionals no han abordat qüestions essencials, com la utilització de sistemes de reconeixement facial per part d'empreses privades en llocs d'accés públic, així com també han suavitzat disposicions importants sobre quins sistemes d'IA es classificarien com de “alt risc”. D'aquesta manera, les persones consumidores corren el risc de no estar prou protegides, mentre que els Estats Membres no han introduït drets bàsics davant les decisions automatitzades o la interacció amb sistemes d'IA. Carles Aguilar parla amb Anabel Arias, experta de l'Àrea de Drets Digitals de la CECU.

Cada any moren més persones per malalties cardiovasculars (ECV) que per qualsevol altra causa. Més de tres quartes parts de les morts relacionades amb cardiopaties i accidents cerebrovasculars tenen lloc a països d'ingressos mitjans i baixos. El risc de patir una malaltia cardiovascular (ECV) augmenta per una alimentació poc saludable, que es caracteritza per un baix consum de fruites i verdures i un consum elevat de sal, sucres i greixos. Una alimentació poc saludable contribueix a l'obesitat i el sobrepès, els quals són factors de risc per a les MCV. Les persones que no fan prou activitat física tenen entre un 20% i un 30% més de probabilitats de morir prematurament que aquelles que fan prou activitat física. Carles Aguilar entrevista al Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Alguna vegada hem tingut un refredat i hem optat per anar directament a la farmàcia perquè ens recomanin el medicament indicat per acabar amb el malestar com més aviat millor. Doncs bé, moltes vegades hi ha determinades afeccions que un es pot curar sense necessitat de recórrer a la medicina convencional, sinó que simplement gràcies als productes d'herbolari podem arribar a prevenir algunes malalties o fer que l'ús d'aquests productes serveixin com a complement d'altres medicines. Moltes persones no són coneixedores d'aquest tipus d'alternatives, per la qual cosa és molt normal que quan es troben malament recorrin sempre als mateixos mètodes i rutines, rutines que segur que han seguit i han vist a casa des de petits, però una vegada que entra a la seva vida la medicina natural, canvien aquests hàbits per sempre. Parlem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 1/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha aprovat el finançament al Sistema Nacional de Salut de la primera teràpia dirigida per a la prevenció de les crisis vasooclusives (CVO) recurrents en la Malaltia de Cèl·lules Falciformes (ECF) en pacients de 16 anys o grans. L'ECF, també coneguda com a anèmia falciforme o drepanocitosi, és una malaltia genètica autosòmica recessiva. Està causada per una alteració genètica en un dels gens necessaris per produir l'hemoglobina, proteïna responsable de transportar l'oxigen a tot l'organisme. Això fa que els glòbuls vermells es deformin fins a adquirir aparença de falç, la qual cosa entorpeix la circulació sanguínia i causa en el pacient obstruccions vasculars, podent generar esdeveniments intensos i impredictibles, anomenats crisis vasooclusives o de dolor. Parlem amb el Dr. David Beneitez, Responsable de la Unitat d´Eritropatologia del Servei d´Hematologia i Hemoteràpia de l´Hospital Universitari Vall d´Hebron de Barcelona i membre del Grup Espanyol d´Eritropatologia de la SEHH.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

El desenvolupament de nous i diferents sistemes de guiatge en les tècniques de termoablació permeten el tractament radiològic de tumors amb resultats similars a la resecció quirúrgica, especialment en lesions amb mides per sota de 3 cm. L'ús de tècniques de termoablació suposa menor morbimortalitat per al pacient, encara que els resultats depenen del tipus de tumor, la localització i la tècnica utilitzada. La termoablació és un grup de tècniques que destrueixen lesions tumorals mitjançant calor (radiofreqüència, microones i làser) o fred (crioablació) guiades per tècniques d'imatge com l'ecografia i la tomografia computaritzada (TC) de manera més freqüent. Els nous sistemes de guiatge localitzen la lesió amb exactitud, cosa que permet més precisió en la punció d'aquesta i una major reproductibilitat de la tècnica amb més seguretat del tractament en relació amb complicacions i èxit de resultats. Carles Aguilar entrevista al Dr. Juan José Espejo, Especialista de la Secció de Radiologia Vascular i Intervencionista (SERVEI) de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

Parlem del concepte de salut digestiva. Es tracta del benestar que comprèn tot el sistema digestiu. Quan tenim bona digestió dels aliments i el trànsit intestinal és òptim, hi ha una microbiota equilibrada i les defenses són adequades, podem dir que gaudim d'una bona salut de l'aparell digestiu. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans

S'estima que al voltant del 8% de la població espanyola té dolor neuropàtic, un trastorn neurològic en què les persones experimenten un dolor crònic intens a causa d'una lesió a les vies de transmissió del dolor del sistema nociceptiu. Tot i això, malgrat el seu caràcter incapacitant, es tracta d'una patologia que està molt infradiagnosticada. L’origen d’aquest dolor neuropàtic pot ser divers, segons els experts. Els processos més prevalents de dolor neuropàtic “pur” són les neuropaties diabètiques, les post herpètiques i les post quirúrgiques”. Una altra de les patologies en ascens és la neuropatia post quimioteràpia, que es pot arribar a produir fins al 60% d'alguns tractaments quimioteràpics. A més, entre les causes de dolor mixt, que cursen amb dolor nociceptiu i neuropàtic, el més prevalent és la radiculopatia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Concha Pérez, cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de la Princesa (Madrid).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 25/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del projecte Tartaglia, un consorci liderat per la multinacional tecnológica GMV juntament amb 16 entitats, una d’elles ACE, que té l’objectiu d’aprofitar els avantatges que ofereix la intel·ligència artificial per resoldre alguns dels grans reptes en l’àmbit de la medicina i accelerar la investigació clínica i sanitària en diferents àrees, una d’elles l’Alzheimer. En aquest cas, des d’ACE l’objectiu del projecte és treballar amb intel·ligència artificial per, a través de l'anàlisi del llenguatge espontani, detectar els primers indicis de la demència. Per què us en pugueu fer una idea, consisteix en analitzar el llenguatge de la persona fent una activitat senzilla -com podria ser descriure de forma oral una imatge- i el programa d’IA analitza el llenguatge per predir així el deteriorament. Carles Aguilar entrevista a Sergi Valero, Cap de Psicologia Mèdica d’ACE, Alzheimer Center Barcelona.

El suïcidi encara és una mort ignorada socialment, encara suscita temors enormes, ignorància incomprensible i sobretot un terrible silenci que recau amb tot el pes sobre els que han patit una pèrdua per aquesta causa. El suport al dol dels supervivents és un recurs necessari alhora que preventiu per a una població que pot ser de risc. La probabilitat de presentar un duel complicat o patològic a la població de supervivents per suïcidi es pot situar al voltant del 40%. Per això des de DSAS considerem urgent la posada en marxa de polítiques de prevenció del suïcidi. Que no es demorin més. Parlem amb Carles Alastuey, Vicepresident de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents

Quants cops hem escoltat que cal dutxar-se diàriament? Una frase que s'ha repetit a moltes llars i que acceptem com una cosa habitual però que sembla no ser correcta. De fet, dermatòlegs adverteixen del risc que suposa aquest costum per a la nostra pell. L’hàbit de dutxar-se una vegada al dia s’associa a la higiene, però els especialistes apunten que comporta una pèrdua de la barrera protectora de la pell. El problema també passa pels químics que contenen productes com els xampús i els gels. Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho explica.

Parlem del nou servei de radiodiagnòstic personalitzat a domicili dirigit, fonamentalment, a persones dependents o amb mobilitat reduïda per edat, lesions, malaltia, o fins i tot per a aquelles que viuen en llocs allunyats i que no desitgen o poden desplaçar-se fins a un centre mèdic. Les unitats mòbils han estat dissenyades utilitzant la tecnologia d'un dispositiu de raigs X portàtil i lleuger, de només 3,5 quilos. Aquest sistema facilita, a més, el desenvolupament de proves en entorns “fora de l'hospital”, com en visites a llars dels pacients o en residències, fins i tot en llocs o poblacions de difícil accés i d'ubicacions sense una font d'energia. A través d'un calendari en línia, el pacient pot triar el dia i l'hora desitjada, perquè la unitat mòbil vagi al seu domicili. L'informe radiològic es pot descarregar des d'Internet juntament amb els resultats de la prova radiodiagnòstic, abans de 48 hores. Carles Aguilar entrevista Jesús Bustamante Director de Comunicació de Comitas e-Health

Fa molt que t'has fet una revisió?”. Frases que segur que has escoltat més d'una vegada. I és que, sens dubte, no és un mite allò de més val prevenir que guarir. I per això, és important realitzar controls del nostre estat de salut sovint per intentar prevenir possibles problemes i detectar-los amb promptitud. Però, quines són aquestes revisions rutinàries de salut a què ens hem de sotmetre i quina ha de ser la seva freqüència? . EL Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans ens ho comenta.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut i la malaltia són el resultat de la interacció de diversos factors que transcendeixen la genètica, com ara la situació socioeconòmica, nivell d'educació, lloc de residència i habitatge, entorn laboral, xarxa de relacions socials i familiars, així com la capacitat per accedir als serveis sanitaris. Es coneixen com a determinants socials en salut (DSS) tots aquells aspectes que condicionen l'existència de desigualtats amb impacte en la salut i l'esperança de vida de les persones. Parlem amb Cristina Nadal, Directora Executiva de Policy de MSD a Espanya

En diferents ocasions hem tractat el tema de la salut i dels serveis sanitaris des de la vessant mèdica, d'infermeria, de la pròpia administració però encara no ho hem fet des del vessant de la farmàcia o millor dit de l’oficina de farmàcia ara ho esmenarem tot parlant amb una persona que representa a una gran part de les oficines de farmàcia a Catalunya. El Sr. Antoni Torres, President de la La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), ens explica quina es la situació que viuen, que pateixen i com consideren que les farmàcies podrien ajudar a millorar el sistema de salut especialment de l’Assistència Primària a Catalunya

Davant l'envelliment de la població mundial, l'artrosi es fa cada cop més present i provoca grans limitacions i minva en la qualitat de vida de les persones. No tothom es pot beneficiar d'una pròtesi per motius diferents: massa joves, massa grans, massa risc per algunes malalties com les coronàries, diabetis o similars. És per això que l'objectiu de la medicina regenerativa consisteix a proveir de qualitat de vida les persones, sense importar edat ni les seves patologies. Ens ho explica el Dr. Humberto loscertales, Director de Medicentre.

Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les raons analitzant els factors principals. Més concretament, la darrera Enquesta Europea de Salut a Espanya, realitzada entre el 2019 i el 2020, apunta que la prevalença dels trastorns depressius en dones duplica la dels homes: 7,1 % davant el 3,5 %. A més, els casos greus en dones tripliquen els que es donen entre els homes: per cada cas de gravetat en homes, se'n compten 3,5 entre dones. Quina explicació tenen aquestes xifres? Són realment més «forts» els homes i més «dèbils» les dones?

El 79% de les persones amb dermatitis atòpica (DA) veuen afectades les activitats de la seva vida quotidiana a causa d'aquesta malaltia sistèmica i crònica de la pell, amb una alta implicació en la qualitat de vida dels qui la pateixen i moltes vegades banalitzada. infravalorada per la societat. La DA ha estat catalogada durant molt de temps com una malaltia cutània superficial sense importància, però la realitat és que aquesta patologia va més enllà de la pell. La seva naturalesa crònica i recurrent afecta en gran mesura el benestar i la qualitat de vida dels qui la pateixen, especialment en la seva forma més greu, per això és fonamental evitar-ne la banalització i donar-la a conèixer socialment. Carles Aguilar entrevista Marc Fernández, pacient i membre de l'Associació d'Afectats per la Dermatitis Atòpica: AADA.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques (SEMAIS) organitza reunions multidisciplinars amb l'objectiu de compartir els avenços científics que s'han produït a les malalties autoimmunes sistèmiques o inflamatòries. A la darrera reunió de la SEMAIS es van abordar les implicacions de les noves guies en hipertensió pulmonar i es presentaran les principals novetats i avenços relatius al Long Covid o Covid persistent. A més, es va parlar de la tasca dels especialistes d'Atenció Primària en el diagnòstic i seguiment dels pacients amb malalties autoimmunes sistèmiques, Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Fanlo, Presidenta de la SEMAIS, Societat Espanyola Multidisciplinar de Malalties Autoimmunes Sistèmiques.

Les persones que van augmentar les racions diàries de carn vermella durant un període de vuit anys tenien més probabilitats de morir durant els vuit anys següents en comparació amb les persones que no van augmentar el consum de carn vermella, segons un estudi dirigit per investigadors de l'escola Harvard TH Chan de Salut Pública. L'estudi publicat a l'edició en línia de 'BMJ', també va trobar que la disminució de la carn vermella i l'augment simultani d'alternatives saludables d'aliments al llarg del temps es va associar amb una mortalitat menor. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Envellir disposant de la màxima qualitat de vida i la millor atenció sanitària i social. Aquest és el principal objectiu del Barcelona Aging collaboratory (BALL), el primer Living Lab centrat a aportar solucions innovadores a la gent gran que es posa en marxa a Catalunya i que ha estat impulsat per una àmplia representació d'estaments de la societat civil. A més de dotar els pacients d'una eina personalitzada i d'una autonomia més gran, el robot permetrà automatitzar una de les tasques més complexes de la logística assistencial dels hospitals i centres residencials, i reduir, així, la sobrecàrrega del personal sanitari, optimitzant el temps i la qualitat del servei. Parlem amb Jordi Vilaró, Vicedegà de Postgraus i Investigació de la Facultat de Ciències de la Salut - Universitat Ramon Llull.

SEPAR i la SENP proposen 4 mesures per frenar la incidència del virus respiratori sincitial (VRS) en nens. El virus respiratori sincitial (VRS) és un patogen comú que sol aparèixer a finals de la tardor, sol provocar símptomes semblants als d'un refredat, com ara tos, mucositat o febre. No obstant això, especialment en els nens menors d'un any sol causar un impacte més gran, fer que aquests símptomes —que solen durar de 5 a 7 dies— s'agreugin i, derivar en bronquiolitis i complicar-se en alguns casos amb una pneumònia. Un 2% dels nens menors d’un any que el presenten han d’ingressar a l'Hospital. Els menors de 6 mesos i sobretot de 3 mesos tenen un risc més elevat de tenir un quadre greu i ingressar a la UCI. Carles Aguilar entrevista el Dr. Antonio Moreno, Pneumòleg pediatric i membre de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

La polineuropatia diabètica dolorosa (PNDD) és una complicació freqüent que afecta aproximadament un de cada tres pacients diabètics. Es produeix com a conseqüència de la disfunció dels nervis perifèrics, i es caracteritza per presentar-se com una neuropatía distal simètrica associada a dolor crònic d'inici a dits i peus. Aquest dolor, que de vegades progressa gradualment a panxells, genolls i mans, es pot abordar amb tractament. Es produeix com a conseqüència de la disfunció dels nervis perifèrics, i es caracteritza per presentar-se com una neuropatia distal simètrica associada a dolor crònic d'inici a dits i peus. Aquest dolor, que de vegades progressa gradualment a panxells, genolls i mans, es pot abordar amb tractament. Entrevista amb Mercedes Maderuelo, Gerent de la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE).

El dejuni intermitent no és aconsellable per a totes les persones amb obesitat, segons la SEEN. És fonamental acudir a un endocrinòleg quan es vol iniciar un dejuni intermitent ja que no se'n coneixen els possibles efectes adversos i està desaconsellat per a pacients amb patologies cròniques com la diabetis mellitus tipus 1 o en la insuficiència renal crònica. Alguns beneficis per a l'organisme, que no estan relacionats amb la pèrdua de pes, poden ser la millora del metabolisme de la glucosa (sensibilitat a la insulina, hemoglobina glicosilada, control glucèmic, etc.) i la pressió arterial, segons els resultats preliminars extrets d'alguns estudis. Hi ha dos mètodes, un basat a alternar dies en què es dejuna amb dies en què es menja amb normalitat i un altre que consisteix a restringir el nombre d'hores en què es pot menjar. Carles Aguilar parla amb Idoya Labayen, Professora Titular de Fisiologia de la Universitat Pública de Navarra i Directora de l'Institut de Recerca IS-FOOD

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La intel·ligència artificial pot millorar el diagnòstic de tumors del tiroide i, a més, evita fer puncions al pacient. Els especialistes indiquen que els algorismes matemàtics analitzen les imatges amb menys subjectivitat que l'ecografia, que és l'actual prova d'elecció. Jordi Reverter, Endocrinòleg de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), ha avaluat un programa de diagnòstic que utilitza la intel·ligència artificial per a l'anàlisi d'imatges ecogràfiques de nòduls tiroïdals. Segons la seva experiència, resulta acceptablement fiable com a sistema de cribratge per descartar malignitat, cosa que podria ser útil per establir un criteri de valoració inicial dels casos de malaltia nodular tiroïdal.

Els serveis de Medicina Interna s'estan diversificant i ofereixen alternatives a l'hospitalització convencional (Unitats de Pacient Crònic Complex, Hospitalització a Domicili, enllaç amb les residències), que poden servir per evitar ingressos hospitalaris o reingrés precoç. El paper del metge internista, com a especialista amb visió global del pacient, és clau per abordar aquest perfil de pacients. El perfil dels pacients crònics complexos i pluripatològics hospitalitzats als serveis de Medicina Interna dels hospitals del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha canviat en els darrers anys. Cada cop més presenten més edat, més deteriorament funcional, dependència i una estratificació pronòstica de més risc Carles Aguilar parla amb la Dra. Pilar Cubo, Coordinadora del Grup de Treball del Pacient Pluripatoplògic i d'Edat Avançada de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Professionals sanitaris i pacients disposen a partir de desembre una nova alternativa per al tractament del VIH. La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, dependent del Ministeri de Sanitat, ha atorgat el finançament públic a cabotegravir + rilpivirina. Es tracta de la primera teràpia antiretroviral d'acció prolongada injectable una vegada cada dos mesos per al tractament del VIH i ha estat desenvolupada mitjançant una col·laboració de dues companyies farmacèutiques, ViiV Healthcare i Janssen. En la presa de medicació diària encara hi ha reptes mèdics i emocionals. Segons l´Agència Europea del Medicament. Per a algunes persones infectades pel VIH tractades amb una combinació diària estable i eficaç de medicaments ARV (antirretrovirals), la disponibilitat d'un ARV d'acció perllongada que redueix la freqüència de dosificació presenta una millora significativa en augmentar la satisfacció general amb el tractament i reduir la càrrega associada amb la presa diària de comprimides. Les principals guies clíniques per a l'abordatge del VIH (guies americanes del DHHS 2 i guies espanyoles de GESIDA 3 ) ja n'han actualitzat el contingut per recomanar l'ús d'aquest tractament antiretroviral d'acció perllongada. Carles Aguilar entrevista la Dra. Eugenia Negredo, Especialista en Medicina Interna de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/11/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'associació que uneix clíniques de Medicina i Cirurgia Estètica a Espanya vol treure a la llum la diversa interpretació de la Llei de Publicitat de Medicaments, que fan les Conselleries de Sanitat de cada Comunitat Autònoma i les sancions que imposen. Segons denuncia la SEMYCE, aquesta situació parteix de l'assetjament i la persecució que pateixen algunes clíniques medico-estètiques des de determinades associacions mèdiques, que s'han erigit com a estendard del compliment de la Llei de Publicitat de Medicaments i es dediquen a denunciar de forma sistemàtica i contínua a metges o centres que posen al punt de mira particular, per anunciar termes com Bótox, Toxina Botulínica i el PRP (Plasma Ric en Plaquetes). Ens ho explica Lola Sopeña, Presidenta de la Societat Espanyola de Clíniques de Medicina i Cirurgia Estètica (SEMYCE).

Mites sobre el cabell: Vertader o fals? No és estrany que ens trobem per a tot arreu molts mites sobre el cabell. És important reconèixer-los i saber si són falses o no, ja que podrien perjudicar més que ajudar el nostre cabell. Creix més fort el pèl si ho depiles?, sortiran més cabells blancs si els arrenques?, tallar els cabells fa que creixin més?. Volem comentar tota la informació de manera que puguem cuidar la nostra salut capil·lar per complet i sense preocupacions, sabent què sí i què no és positiu per al teu cabell.. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en medicina preventiva i Salut Pública.

El dolor es pot convertir en un company i la fatiga pot fer que un trajecte de cinc minuts caminant fins al metro sigui com si demanessin escalar l'Everest. Aquests símptomes, malgrat que són difícils de mesurar i definir amb paraules, generen un impacte negatiu a les persones que tenen la malaltia. Així es descriu com comencen cada dia molts pacients amb malalties reumàtiques. D'acord amb el darrer estudi EPISER, entre 220.000 i 430.000 persones més grans de 20 anys a Espanya pateixen artritis reumatoide, que cursa amb dolor, tumefacció de les articulacions i es manifesta amb símptomes com la fatiga, rigidesa matutina, debilitat i limitació funcional. Però altres malalties com l'espondilitis anquilosant i l'artritis psoriàsica, encara que menys freqüents, són igualment incapacitants. Carles Aguilar parla amb Laly Alcaide, Directora de la Coordinadora Nacional de Artritis, ConArtritis.

L'obesitat és una malaltia. El que sembla obvi i lògic, no ho és en realitat, sobretot per la clàssica concepció (que encara impera i s'estén) que tendeix a culpabilitzar el pacient del seu origen i conseqüències, que l'han portat tant a ser menyspreada reiteradament, infravalorada i oblidada pels decisors polítics i sanitaris com a suposar un estigma social per a les persones que la pateixen. Tot i això, s'adverteixen canvis significatius, progressos de tota mena que ha tingut la seva màxima expressió i exposició al XVIII Congrés Nacional de la Societat Espanyola d'Obesitat (SEEDO), a Barcelona amb més de mig miler d'experts. Aquesta trobada de marcat caire científic pretén erigir-se també en una plataforma per impulsar la lluita davant aquesta malaltia des de tots els fronts: començant per la investigació bàsica i clínica, donant fruits en nous abordatges terapèutics, passant pel diàleg i l'estreta col·laboració entre diferents disciplines mèdiques, oferint també un màxim protagonisme al pacient i culminant amb activitats paral·leles cridades a fomentar la consciència i reivindicació social. Aquest Congrés aporta una visió panoràmica, de 360 º, de l'obesitat, reunint alguns dels investigadors i clínics més rellevants del panorama nacional, així com destacats referents internacionals. S'han donat a conèixer des dels darrers avenços en la investigació experimental fins als nous recursos farmacològics disponibles, mostrant línies de treball i abordatges prometedors on l'evidència és cada vegada més gran. Carles Aguilar parla amb la Dra. Lilliam Flores, Endocrinòloga i Vocal de la junta Directiva de la Societat Espanyola per a l'Estudi de l'Obesitat, SEEDO.

El Black Friday té també la seva pròpia història ja que està relacionat amb el dia d'Acció de Gràcies als Estats Units. Sembla que, en el seu moment, va començar a parlar-se del “divendres negre” quan molta gent es posava malalta per no anar a treballar i així fer un pont festiu.... Però no parlarem de les diverses anècdotes del “Black Friday ” sinó del fet que marca d'alguna manera l'inici de les compres nadalenques. El que farem es compartir amb els oients els consells bàsics per a fer compres durant l’anomenat Black Friday que comença el divendres 25 de novembre i finalitza, en principi, el 28 de novembre amb l’anomenat Cyber Monday. Les propostes ens poden arribar tant de botigues presencials com a través d’Internet. Amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater els comentarem per tal que tothom pugui realitzar aquestes compres sense que ningú pugui sortir perjudicat.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 20/11/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. AEACaP insta el Ministeri de Sanitat i les CCAA a agilitzar la implantació integral del diagnòstic molecular del càncer de pulmó a tot Espanya. L'Associació Espanyola d'Afectats de Càncer de Pulmó (AEACaP) fa un crida al Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes perquè el Pla 5-P de Medicina Personalitzada no s’endarrereixi. Actualment, el diagnòstic molecular que permet accedir a la medicina personalitzada no està inclòs a la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut (SNS), ni hi ha un marc regulador per implementar i finançar les proves. La utilització del diagnòstic molecular és la porta d'accés a la medicina personalitzada, on s'ha avançat molt els darrers anys, especialment en l'àmbit del càncer de pulmó. Una innovació que no només té un benefici directe en la supervivència global del pacient, sinó també en la qualitat de vida. Carles Aguilar entrevista el Dr. Santiago Viteri, Oncòleg i Director mèdic d'UOMi Cancer Center a Barcelona.

Sens dubte, quan arriba la tardor, els boletaires abunden arreu de Catalunya, i és que al nostre territori hi tenim ceps, rovellons, fredolics, camagrocs, rossinyols i moltes més varietats de bolets que fan de l'aventura de sortir-los a caçar sigui una de les activitats més populars per aquestes dates. Et connecta amb la natura, et fa mantenir els 5 sentits ben atents, t'obliga a moure't i el premi és excepcional: omplir la panxa! Què més es pot demanar? Tenim boscos frondosos i muntanyes ben a prop de les nostres cases, i des de principis d'octubre fins per Nadal, molts caçadors de bolets inexperts s'hi endinsen per primera vegada. Tot i això els bolets no estan exemptes de riscos i fins i tot alguns d’ells poden ser mortals. Perquè l'aventura de caçar bolets sigui agradable i puguem gaudir de la tardor al màxim el Dr. Rafel Guayta ens dona els consells necessaris.

El 90% dels casos de diabetis a Espanya són de diabetis tipus 2. No obstant això, no hi ha una comunitat consolidada i sòlida de persones amb diabetis tipus 2 a les xarxes socials. Per canviar aquesta situació, s'ha llançat el programa “Connectant Tipus 2”, que busca crear una xarxa de suport per a les persones amb diabetis tipus 2 i fomentar la divulgació sobre aquesta condició, la visibilitat de la qual s'ha vist afectada per diferents prejudicis socials a causa de relació amb hàbits de vida poc saludables. Concretament, a través de la iniciativa “Connectant Tipus 2”, influencers amb diabetis tipus 1 contacten amb persones amb diabetis tipus 2 per tal d'animar-los a la publicació de continguts ia generar interaccions per construir comunitat. Alhora, els participants del projecte reben formació sobre xarxes socials i poden compartir el seu testimoniatge i la seva experiència amb altres persones amb diabetis. Parlem amb la Mercè Figueres, pacient i promotora del programa “Connectant Tipus2”.

A Espanya es triga una mitjana de més de cinc anys a accedir a un tractament per a la migranya, i només el 14% dels pacients rep els fàrmacs més innovadors, principalment per traves administratives. Aquestes han estat algunes de les xifres de l'enquesta europea Access to Care presentades al Congrés dels Diputats. A la trobada hi ha participat l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE). S'ha lamentat que la migranya segueixi sent “la gran desconeguda”, i fins i tot “menyspreada” per part del sistema sanitari”, i s'ha recordat que un infradiagnòstic i un tractament inadequat poden provocar la cronificació del dolor, així com altres patologies secundàries a la migranya, com la depressió. En molts casos, els pacients han d'assumir fins al 36% del cost econòmic del tractament, segons l'enquesta. És tan difícil accedir a alguns tractaments, que algunes persones amb migranya opten per pagar el medicament de la butxaca. En aquest sentit, s'ha apuntat que tot i que el 41% dels pacients han declarat que els costos del tractament per a la migranya afecten la seva economia, només l'1% demana un canvi de fàrmacs. Han sorgit noves medicacions que són molt beneficioses per al pacient amb migranya, però és difícil tenir accés a aquests tractaments innovadors perquè no hi ha pressupost. Carles Aguilar ho comenta amb Isabel Colomina, presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.