EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/4/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Una de les patologies més incomodes i bastant comuna és el restrenyiment, però no solament en sí mateix sinó que hi ha especialistes que creuen que aquesta malaltia serveix com a preàmbul de problemes mes greus. Si lluitem contra el restrenyiment és molt probable que alhora ens estiguem prevenint d’hemorroides o altres problemes relacionats amb la nostra digestió. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La tuberculosi, amb 7,5 milions de casos i un total d'1,3 milions de morts al món, és una de les principals malalties amb més mortalitat mundial. A Espanya es van notificar més de 3.900 casos el 2022, la incidència es manté estable i Ceuta, Catalunya, Galícia i el País Basc van ser els territoris que van notificar més casos. Millorar el diagnòstic a la població sense recursos, immigrant o que viu a zones rurals mitjançant tests ràpids i amb un bon estudi de contactes és un repte a la tuberculosi. És una malaltia encara present i una de les principals causes de mortalitat al món. Els reptes de la TB segueixen sent millorar el diagnòstic en població sense recursos i immigrant, amb tests ràpids i amb un bon estudi de contactes; atendre de manera adequada aquesta població desfavorida o que viu en zones rurals; i desenvolupar nous fàrmacs antituberculosos, així com administrar noves combinacions terapèutiques que permetin contrarestar la TB multiresistent. Parlem amb el Dr. Zoran Stojanovic, pneumòleg a la Unitat de Tuberculosi Pulmonar de l'Hospital Germans Trias i Pujol (Can Ruti), de Badalona (Barcelona) i investigador de Barcelona Respiratory Network (BRN), xarxa dedicada a l'impuls de la investigació col·laborativa a àmbit de la salut respiratòria.

Com millorar la salut muscular a partir dels 40. Per garantir el bon estat dels teus músculs és recomanable consumir una dieta variada, fer disciplines completes i prioritzar la tècnica per evitar lesions. La recuperació a través d'aparells tècnics aporta una ajuda extra ja que millora la circulació i revitalitzar els nostres músculs. Preservar la nostra salut pot resultar molt senzill si adquirim uns bons hàbits de vida: una bona alimentació, exercici de manera regular i un descans adequat. Amb el pas dels anys, però, cal adaptar aquesta rutina saludable a cada etapa de la vida per oferir al cos el que necessita en cada moment. Un bon estat de salut s'ha d'entendre de manera integral, des de la salut mental fins a la física. Dins aquesta última, la salut muscular és una peça clau dins del puzle. I és que, és important per mantenir una bona postura, per prevenir lesions i, per descomptat, per reduir la pressió arterial, millorar la circulació sanguínia i reduir el risc de malalties cardíaques. Ens ho explica Sergio García Herrero, fisioterapeuta, Director de Formació Hyperice a Iberia i de TG Sport Clinic.

L’artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d’aixecar-se del seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d’un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La microbiota fa referència al conjunt de bacteris que colonitzen el tracte gastrointestinal, que posseeixen diverses funcions entre les quals es troba la de barrera protectora de l'intestí front a patògens i reguladora de l'energia. La presència de la microbiota sabem que és beneficiosa per a la salut sempre que existeixi un equilibri en la seva composició. El desequilibri de la microbiota intestinal per pèrdua de microorganismes beneficiosos, es coneix com a disbiosis intestinal i recents estudis demostren que aquest desequilibri pot influir en l'aparició de certes malalties (sobrepès, obesitat, malalties inflamatòries, autoimmunes, problemes de malabsorció, entre altres). Estudis científics han demostrat que les persones obeses tenen una disminució de la diversitat microbiana, amb major presencia de bacteris que augmenten els gens responsables del metabolisme dels carbohidrats, una disminució de Bifidobacterium que son els responsable de la síntesis de vitamines i diferents cofactors del metabolisme, presencia de bacteris que intervenen en la regulació de la glucosa i teixit adipós i, finalment, un augment de diferents metabòlits estalviadors d’energia. Dos principals mecanismes pels quals la composició de la microbiota podria ser un factor causant de l'obesitat: El primer mecanisme afectaria la predisposició de l'hoste a aprofitar una major quantitat de calories dels aliments i, per tant, al desenvolupament d'obesitat i de major adipositat, el segon que fa referència a un procés d'inflamació sistèmica resistent a la insulina i que provoca malalties metabòliques associades a l'obesitat. Carles Aguilar entrevista a Elvira Garcia, Infermera de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/4/2024

Programa complet A Bones Mans, amb Carles Aguilar. All United for MG, la coalició de pacients que pateixen Miastenia Gravis (MG) "Tots Units per la MG", entre els quals hi ha AMES, Associació Miastenia d'Espanya, ha emprès la iniciativa de mobilitzar la societat, iniciant canvis transformadors per a la comunitat de pacients. Des de la seva creació el 2023, All United for MG ha estat amplificant la veu dels pacients amb Miastenia Gravis Generalitzada (GMG) a tot Europa. Una crida a l'Acció que conté sis recomanacions polítiques per millorar la visibilitat, el reconeixement i el tractament de la Miastenia Gravis (MG) i d'altres malalties rares. Aquestes recomanacions van ser recolzades per més de 30 parts interessades, inclosos 11 membres del Parlament Europeu, professionals sanitaris i Grups de Defensa dels Pacients (GAP). Parlem amb Raquel Pardo, Presidenta de l´Associació Miastenia d´Espanya

Frenar la progressió de la malaltia renal crònica (ERC), també coneguda com a “assassina silenciosa”, es pot aconseguir amb informació precisa i rigorosa amb què poder identificar i posar en marxa mesures preventives i eficaces. Com a empresa líder en la cura de la salut renal, Fresenius Medical Care (FME) defensa i promou l'educació i la conscienciació per a la cura i la prevenció d'aquesta malaltia, ja que més d'una de cada 10 persones al món pateix malaltia renal crònica a diferents estadis. La malaltia renal crònica es desenvolupa lentament i sense símptomes cridaners a l'inici de la seva progressió, quan apareixen la malaltia ja està avançada i la funció renal minvada. Tot i això, darrere d'un bon nombre de casos, hi ha problemes ben coneguts per tots com la diabetis, la hipertensió i l'obesitat. El diagnòstic i el control precoç és crucial per reduir la incidència de l'ERC, juntament amb el control de la funció renal en aquelles persones amb risc de desenvolupar aquest problema. Carles Aguilar parla amb la Dra. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care Espanya.

Vols saber si ets candidat a sofrir un infart o un ictus? L’Hospital de Sant Joan Despí i l’Associació de pacients Cor Sense Fronteres, en col·laboració amb Daiichi Sankyo, companyia farmacèutica compromesa amb las alut cardiovascular dels pacients, llancen una campanya de Prevenció Cardiovascular. La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort a Espanya i a Europa i, no obstant això, només 1 de cada 5 espanyols és conscient d’aquest fet. La prevenció de la malaltia cardiovascular és, per tant, un dels principals reptes que afronta la cardiologia. Per a conscienciar sobre la importància de conèixer els factors de risc, amb aquesta campanya es realitzen proves diagnòstiques gratuïtes per a detectar pacients susceptibles de tenir dislipèmia -alteració en els valors de colesterol LDL- o fibril·lació auricular. Ens ho explica el Dr. Román Freixa, Cap del Servei de Cardiologia del Complex Hospitalari Moisès Broggi i President de l’Associació de Cardiologia Clínica de l’Associació Espanyola de Cardiologia.

Se la coneix com la malaltia silenciosa, i moltes vegades no diagnosticada. A causa d'això, moltes persones hipertenses no saben que en tenen. La hipertensió arterial és l'elevació persistent de la pressió arterial per sobre dels valors establerts com a normals per consens. S'ha fixat en 140 mm Hg per a la sistòlica o màxima i 90 mm Hg per a la diastòlica o mínima. La HTA està estretament relacionada amb els antecedents familiars, el consum excessiu de sal, el sobrepès i l'obesitat, la diabetis i la malaltia renal. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) ha engegat la campanya '12 mesos en Endocrinologia i Nutrició, 12 passos cap a la salut', l'objectiu dels quals és sensibilitzar la població sobre el sistema endocrí, el metabolisme i la nutrició. Per això, la societat científica abordarà, cada mes de l'any a partir del març, una patologia relacionada amb l'Endocrinologia i la Nutrició, de la mà dels principals representants de totes les Àrees i Grups que conformen la societat científica, a través de la realització de diferents activitats que es divulgaran als mitjans de comunicació i les xarxes socials de la SEEN (#12pasosSEEN12meses).La campanya explicarà a la població general les àrees de treball més representatives de l'Endocrinologia i Nutrició per apropar a la població general aquesta especialitat mèdica . L'Endocrinologia i Nutrició té un paper molt important en l'àmbit de la salut, ja que gran part dels problemes metabòlics o nutricionals en poden provocar d'altres de més greus com l'augment de la patologia vascular cardíaca o cerebral, la insuficiència renal i fins i tot alguns tipus de càncer. Algunes malalties endocrines com l'obesitat, les alteracions del colesteroldels endocrinòlegs són menys habituals , com els tumors neuroendocrins, les malalties de la hipòfisi, la patologia gonadal (fertilitat), el metabolisme mineral ossi, etc., per la qual cosa és fonamental que la població sigui conscient de la seva importància. Carles Aguilar parla amb Dr. Juan José López Gómez, Vocal de Comunicació i membre de la Junta Directiva de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 7/4/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L’Hospital de Sant Pau ha posat en marxa la primera Unitat Funcional de Patologia Pleural (UPP) multidisciplinària especialitzada a atendre pacients amb aquesta patologia, que afecta a més d’un milió i mig de persones cada any a Espanya i que es produeix per un excés de líquid que s’acumula a l’espai que envolta els pulmons. El seu objectiu és oferir una atenció transversal i d’excel·lència a aquests pacients millorant els circuits assistencials, el diagnòstic i els tractaments. Aquesta nova Unitat l’integren professionals dels diferents Serveis que intervenen en l’abordatge d’aquesta patologia: Pneumologia, Cirurgia Toràcica, Anestesiologia, Radiodiagnòstic, Anatomia Patològica, i els equips d’ Infermeria de les diferents àrees. La patologia pleural, i en particular, el vessament pleural (VP), és un problema clínic freqüent que cada any desenvolupen més d'un milió i mig de persones a Espanya i que pot ser causat per un ampli ventall de malalties: insuficiència cardíaca, cirrosi, pneumònia bacteriana, càncer -en el 75% dels casos- infeccions víriques i embòlies pulmonars, entre altres. Establir un diagnòstic precoç i acurat és fonamental, perquè d’això en depenen el tractament i el pronòstic dels pacients. Per aquesta raó, els experts recomanen fer l’abordatge d’aquesta patologia des d’unitats multidisciplinàries de patologia pleural. Carles Aguilar entrevista la Dra. Vicky Pajares, Pneumòloga i Coordinadora de la Unitat de Pneumologia Intervencionista del Hospital de Sant Pau.

La presbícia o vista cansada és un defecte refractiu que es deu a la pèrdua d'elasticitat del cristal·lí, la lent natural de l'ull que permet enfocar els objectes a diferents distàncies, cosa que es coneix com l'acomodació. Amb els anys el cristal·lí perd progressivament la seva elasticitat natural i es torna més rígid, per tant menys flexible. La pèrdua progressiva de la capacitat d'acomodació es manifesta generalment a partir dels 40 anys i evoluciona amb el pas del temps. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En el marc del Dia Mundial de les Malalties Minoritàries s’ha llençat la iniciativa “Diagnòstic d'Identitat” per donar veu als pacients amb malalties minoritàries i fer-los partícips a l'abordatge de les seves patologies. 3 milions de persones conviuen amb una malaltia rara a Espanya . Els qui les pateixen viuen un gran xoc emocional. Sovint se senten definits per la seva patologia, en lloc de per qui són realment. Diagnòstic d'Identitat reivindica les seves identitats úniques, igual que les seves veus, i la necessitat d'abordar de forma més efectiva les seves necessitats no cobertes: escurçar el temps de diagnòstic, fomentar l'educació i conscienciació entorn d'aquestes malalties, augmentar la recerca i facilitar l'accés equitatiu als tractaments. Parlem amb el Dr. Ignacio Blanco, Cap de Servei de Genètica del Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

L'oli d'oliva verge extra, un aliat contra les malalties del cor. La ingesta diària d'oli d'oliva ens ajuda a protegir la salut cardiovascular gràcies a la seva composició en àcids grassos i pels seus components antioxidants, que ens protegeixen davant de l'arteriosclerosi i redueixen els nivells de colesterol LDL (dolent). Són múltiples les propietats saludables que ja fa temps que s'han associat als beneficis de l'oli d'oliva i, en concret, a la prevenció de l'arteriosclerosi i la disminució de la pressió arterial. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L’obesitat és un augment i distribució del teixit adipós (greix) que implica conseqüències metabòliques perjudicials per al cos, i aquesta afectació sobre la salut es produeix de forma independent a altres malalties i factors de risc coneguts. Quan parlem d’obesitat no és només qüestió de pes. Parlem d'una malaltia on hi ha creixement del teixit greixós en territoris perillosos, com pot ser al voltant del fetge, budells o al cor. Per tant, l’obesitat no és només que tenim greix, sinó sobretot on tenim aquest greix. Ens cal construir evidència sobre l’acompanyament al procés de pèrdua de pes, i per això és imprescindible crear uns fulls de ruta mínimament estructurats amb uns objectius concrets, especialment per a determinats grups de més risc. Protocolaritzar l'acompanyament té un impacte positiu per a totes les parts, en primer lloc pels pacients amb la seva qualitat de vida, també pels professionals que milloren el seu perfil competencial i finalment per a l'administració perquè pot prevenir part de les complicacions més complexes i cares. Carles Aguilar parla amb el Dr. Gabriel Cuatrecasas, Metge de família del CAP Sarrià i Coordinador del Grup d'Obesitat de la CAMFiC, Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 31/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment, a través d'una companyia biotecnològica internacional dedicada al desenvolupament de tractaments innovadors per a les persones que viuen amb patologies poc freqüents, s'ha presentat al Senat el document “Coordenades en Malalties Rares”, per tal de col·laborar amb les comunitats autònomes a l'abordatge multidisciplinari de les malalties rares i la millora de la vida de les persones amb aquestes patologies. La trobada, a què van assistir els membres de la Comissió de Sanitat del Senat, els directors generals de les conselleries de salut d'Extremadura, Madrid i Múrcia i representants del sector com FEDER o AELMHU, ha servit per oferir suport i impuls a les estratègies autonòmiques de malalties rares, així com promoure sinergies de coneixements entre les diferents comunitats autònomes per tal de respondre a les necessitats dels pacients. El document identifica les millors pràctiques de cada comunitat perquè serveixin d'orientació per millorar l'atenció integral dels pacients amb malalties poc freqüents. Un grup d'experts en la matèria ha analitzat durant l'últim any les estratègies autonòmiques en malalties rares des del punt de vista del diagnòstic, el tractament, el model d'atenció sanitària, sociosanitària, educativa i laboral, formació i registre de malalties rares i investigació. D'aquest treball se'n deriven una sèrie d'indicadors que qualsevol pla de malalties rares podria incloure per oferir una atenció integral. Ens ho explica Susan Webb, Subdirectora Científica del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares, CIBERER i Catedràtica Emèrita de la UAB.

L’Hospital Clínic Barcelona ha presentat el documental ‘ARI. Una història d’amor i vida’, que explica la història de l’Ariana Benedé, l’Ari, i de com un grup de professionals del Clínic-IDIBAPS van aconseguir que la teràpia CAR-T fos una realitat a l’hospital. El documental estarà disponible a la plataforma 3cat. En el marc d’aquesta presentació, el Clínic-IDIBAPS ha anunciat un nou assaig clínic pioner al món amb un nou CAR-T per al limfoma, l’ARI-0003. Es tracta d’un CAR-T dual i va dirigit a dues dianes terapèutiques presents en les cèl·lules malignes: CD-19 i BCMA. És la suma dels dos CAR-T que l’hospital ja té, l’ARI-0001, dirigit contra el receptor CD-19 dels limfòcits, i l’ARI-0002h, que té com a diana el receptor BCMA i que s’utilitza per al tractament del mieloma. En aquest assaig participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma. Carles Aguilar entrevista al Dr. Álvaro Urbano, Hematòleg Hospital Clínic i Coordinador del Projecte CAR-T.

Abaixar la tapa del vàter és una qüestió de salut. Un estudi publicat a la revista Nature aerta que estirar la cisterna amb el vàter al descobert serveix per expulsar virus i bacteris fins a gairebé dos metres de distància. A més hi ha un estudi sobre això. Un grup d'investigadors americans de la Universitat de Colorado es van proposar mesurar l'impacte d'estirar la cadena amb la tapa del vàter aixecada. Per dur a terme l'estudi van fer servir dos làsers, un vàter i càmeres de mesura i anàlisi. Els resultats, publicats van sorprendre fins i tot els mateixos investigadors. Esperaven que en estirar la cadena, per la pròpia força de l'aigua de la cisterna, sortissin comiats petites gotes d'aigua que suressin al voltant de la tassa. Però el que es van trobar és que sortien comiats amb gran força fins a una alçada d'1,5 metres, i viatjant a més a velocitats que arribaven a superar els dos metres per segon. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent. L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut, gairebé la meitat dels europeus desconeixen les característiques fonamentals de l'àcid acetilsalicílic (47% ) o del paracetamol (42%). Els espanyols manifesten que les raons principals per prendre analgèsics són el mal de cap (70%), els refredats (45%), dolors dentals (39%), mals d'esquena (38%) i dolors musculars (36%). Per gènere, les dones són les que més els utilitzen per al mal de cap (76%) davant d'un 64% dels homes, mentre que un 37% els utilitzen per pal·liar els dolors menstruals. Només un 6% de les dones afirma no prendre mai analgèsics, xifra que es doblega en el cas dels homes, amb un 13%. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

Segons la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 25 de gener de 2024, les persones que van signar o van cancel·lar seva hipoteca abans del juny de 2019, poden reclamar la devolució de les despeses de constitució i cancel·lació, considerades abusives i nul·les pel Tribunal Suprem l'any 2015. Poden reclamar els consumidors que van signar o van cancel·lar la hipoteca abans del juny de 2019 i que van pagar les despeses de gestoria, notaria, registre, taxació i comissió d’obertura. No hi ha una data límit única i concreta per a tothom i serà diferent per a cada persona afectada. La sentència del TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries a l’entitat bancària. El TJUE aclareix que el termini per reclamar les despeses hipotecàries s’inicia a comptar des que el consumidor té coneixement que la clàusula és abusiva. Carles Aguilar ho comenta amb l’Albert Garreta, Advocat i Mediador de la CUS - Salut + Consum + Alimentació i del Despatx Mallart & García-Roqueta

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'encefalitis és una inflamació del cervell. Hi ha diferents tipus d'encefalitis, i les infeccioses i autoimmunes són les més freqüents. Dins cadascun d'aquests grups hi ha subgrups; per exemple, es coneixen 16 encefalitis autoimmunes. En els darrers anys, s'ha après a fer el diagnòstic diferencial entre les encefalitis autoimmunes i les que no són autoimmunes. També s'han incorporat els mecanismes subjacents i com tractar els pacients. Tot i això, encara falta molt per aprendre, per exemple, diagnosticar-les i tractar-les més ràpid, millorar els tractaments, identificar marcadors de pronòstic... Són malalties curables si es diagnostiquen i tracten a temps”. Entrevistem la Dra. Thaís Armangué, Investigadora de l'IDIBAPS-Hospital Clínic i Cap de Neuroimmunologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La irrupció de la tecnologia al món laboral ha portat les empreses a disposar de noves eines que contribueixen a millorar el dia a dia i la productivitat dels professionals. Tot i això, aquestes també plantegen un desafiament a l'hora de separar la vida personal de la professional. I és que, tot i que ofereixen als treballadors una millor capacitat de conciliar, el seu ús sovint en dificulta una desconnexió total. La tecnologia pot contribuir a fer que les línies que separen les esferes laboral i personal es disseminin. Ens trobem davant d'un escenari on els treballadors es mostren potencialment operatius a tota hora, en disposar de totes les comunicacions centralitzades i a l'abast, amb què les empreses poden contactar amb els seus empleats en qualsevol moment. A més, vivim hiperconnectats als diferents canals, entre els quals hi ha xarxes socials com LinkedIn, que contribueixen a construir la nostra imatge social i reforcen el nostre valor com a professionals. Aquesta realitat ens porta a la possibilitat d'estar més temps sotmesos a l'àmbit professional, cosa que pot generar tensió social i incrementar l'estrès. Carles Aguilar entrevista Fernando Calvo, director de People & Culture de Hays al Sud d'Europa.

Els programes de rehabilitació cardíaca (CR) realitzats a casa per a pacients amb malalties cardiovasculars i supervisats per experts milloren l'adherència terapèutica. Així ho asseguren les conclusions d'un estudi que acaba de ser publicat a la revista BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation i les recomanacions de les quals han estat incorporades a la plataforma d'exercici terapèutic 10mets. Aquest treball ha valorat positivament la viabilitat i l'eficàcia d'un protocol d'exercici a casa realitzat mitjançant revisions sistemàtiques, enquestes a pacients i consens d'experts. El programa d'activitats desenvolupat, que combina exercicis aeròbics i de resistència, ha demostrat ser segur i factible per a pacients amb malaltia cardiovascular sense efectes adversos reportats. Aquest estudi subratlla la importància i la viabilitat dels programes d'exercici per a rehabilitació cardíaca a casa davant dels programes basats en hospitals. L'evidència subratlla el valor crític d'integrar l'activitat física de moderada a intensa a la vida de la gent gran post-esdeveniment cardiovascular. Parlem amb Miguel Aragón, Fisioterapeuta, Llicenciat en Educació Física i Co-Fundador de 10mets

L'obesitat, especialment la infantil, ha esdevingut un problema de salut mundial. L'estil de vida actual caracteritzat per una activitat física principalment sedentària i aliments de gran contingut calòric han portat al desenvolupament al nostre país un greu problema de salut pública, l'obesitat. D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'excés de pes i l'obesitat es defineixen com l'acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut”. La causa fonamental d’aquests trastorns metabòlics rau en un desequilibri energètic entre el nombre de calories ingerides i gastades. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) ha elaborat el Document de Posicionament de Diagnòstic i Tractament de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI) en què revisa les últimes evidències científiques respecte a aquesta malaltia pulmonar minoritària i reclama per als pacients afectats un maneig integral, amb la implicació de tots els nivells assistencials i multidisciplinar, que inclogui el tractament farmacològic habitual de la FPI, tractament no farmacològic, educació terapèutica i el maneig de totes les complicacions i comorbilitats, entre les quals figuren l'apnea del son o la depressió, així com el trasplantament pulmonar i les cures pal·liatives. Els pneumòlegs de la SOCAP estan compromesos amb el diagnòstic, atenció i investigació de les malalties respiratòries més prevalents com de les més infreqüents, com la fibrosi pulmonar idiopàtica. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Monasterio, Pneumòloga i Presidenta de la SOCAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 17/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’Institut de Recerca Sant Pau (IR Sant Pau) ha realitzat un estudi pioner que revela diferències significatives en la microbiota intestinal entre homes i dones que han patit un ictus isquèmic. Aquesta investigació destaca la importància del sexe biològic en els estudis relacionats amb els trastorns cerebrovasculars i la microbiota intestinal. L’estudi, que publica la revista European Journal of Neurology s’ha realitzat en el marc del projecte Maestro del Instituto de Salud Carlos III. L'ictus isquèmic, una malaltia cerebrovascular que causa afecció al flux sanguini del cervell, manté una connexió ben establerta amb la microbiota intestinal a través de l'eix bidireccional intestí-cervell. Fins ara, no es disposava de dades que relacionessin la microbiota intestinal amb el sexe dels pacients d'ictus isquèmic. Carles Aguilar conversa amb el Dr. Miquel Lledós, del Grup de Farmacogenòmica i Genètica Neurovascular de l’IR Sant Pau i investigador principal de l’estudi.

La Societat Espanyola de Metges d'Atenció Primària (SEMERGEN) en col·laboració amb PulseLife (abans 360 metges) ha llançat una aplicació gratuïta per a professionals sanitaris que detecta el nivell de risc de suïcidi del pacient a partir de les guies clíniques. Es tracta de la primera aplicació en espanyol dirigida a detectar el risc de suïcidi a l'Atenció Primària. Per fer-ho, empra un algorisme que avalua el risc mitjançant una sèrie de preguntes curtes. En funció de les respostes, el programa mostra una taula recapitulativa amb el grau de risc suïcida en què es podria trobar el subjecte i indica suggeriments sobre com actuar. El 90% dels professionals sanitaris tracten o han tractat pacients amb patologies relacionades amb la salut mental, segons una enquesta realitzada per PulseLife i SEMERGEN. Tot i això, el 65% d'aquests professionals asseguren que no compten amb els coneixements necessaris per identificar el risc de suïcidi en els seus pacients. Carlos Aguilar parla amb la Dra. Carmen Jódar, Metge de Família i Membre de la Comissió de Salut Mental de SEMERGEN.

Celebració del Dia Mundial del Consumidor organitzat per les sis associacions de consumidors més representatives de Catalunya. El 15 de març d’enguany es va celebrar el Dia Mundial del Consumidor i volem explicar-los la importància de celebrar aquest dia i quines són les entitats que defensen als consumidors. En una societat de consum com la que vivim, en la que els canvis es succeeixen de manera vertiginosa celebrar el Dia del Consumidor es més que una simple celebració, es donar valor al paper que representen les associacions de consumidors defensant els nostres drets. Per primer cop les associacions de consumidors més representatives de Catalunya s’han unit per organitzar una jornada amb l’objectiu de treballar conjuntament en la defensa de tots els consumidors. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació

Des de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM) i la seva secció de mama (SEDIM), davant la notícia que s'ha fet viral recentment als mitjans de comunicació sobre un test en saliva “ràpid i barat” matisen que: No és cert que aquest sistema sigui més precís que la mamografia ni que permeti una detecció primerenca del càncer de mama, tal com diu a l'article “és més precís que en la detecció del càncer de mama que la mamografia i permet una detecció primerenca de càncer de mama ”. La notícia es fonamenta en un article publicat el 13 de febrer a la revista “Journal of Vacum Science and Technology B”. Es tracta d'un estudi experimental amb 21 pacients on una eina és capaç de detectar dos biomarcadors del càncer de mama en saliva. Aquest tipus de marcadors són útils per monitoritzar una malaltia establerta quan hi ha càrrega tumoral alta i és més probable que es pugui detectar un biomarcador de càncer específic en fluids com a plasma sanguini o saliva. En cap cas, segons l'evidència científica disponible, es pot plantejar la detecció de biomarcadors en fluids a l'escenari de cribratge i prevenció secundària que requereix alta sensibilitat i especificitat per detectar el càncer de mama en un estadi subclínic abans que apareguin símptomes. Carles Aguilar comenta aquesta qüestió amb la dra. Myriam Montes, especialista en mama de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica, SERAM.

Els superbacteris maten 20 vegades més que els accidents de trànsit a Espanya. El 2023 es van produir més de 20.000 morts a Espanya per culpa dels bacteris resistents als fàrmacs, segons un nou estudi. L'any 2024 moriran a Espanya 23.303 persones a causa de bacteris multiresistents; per culpa de patògens que no responen als antibiòtics disponibles. Així ho estima un estudi realitzat per la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) presentat a Madrid que destaca que la xifra de morts relacionades amb la resistència als antimicrobians és 20 vegades superior al de persones mortes en accidents de trànsit. Expliquem el tema amb el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del Programa

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública sobre un estudi que relaciona el menjar brossa, la manca d'activitat física i el deteriorament del cervell.

La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

L’anomenada prescripció diferida d'antibiòtics és una estratègia per reduir l'ús inadequat d'aquests medicaments, que pot ser útil para fer front al del greu problema mundial que suposa el creixement de les resistències bacterianes. Aquesta estratègia ha demostrat ser lleugerament més eficient que la prescripció immediata i la no prescripció antibiòtica i és percebuda com una eina útil pels professionals en situacions d’incertesa, segons dos nous estudis publicats per investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau i el Centre Cochrane Iberoamericà. En el primer estudi, els investigadors van dur a terme una anàlisi de cost-efectivitat, comparant la prescripció diferida respecte a la prescripció immediata i la no prescripció d'antibiòtics. L'anàlisi va incloure dades d'un assaig clínic realitzat pel mateix grup d'investigadors, mostrant que la prescripció diferida era lleugerament més eficient que la prescripció immediata i que la no prescripció d'antibiòtic. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pablo Alonso, Director de l'Àrea d'Epidemiologia i Salut Pública i Atenció Primària de l’IR Sant Pau, investigador del Centre Cochrane Iberoamericà i investigador principal d’aquesta línia de treball.

L’Institut Nacional d’Estadística ha registrat un nou màxim històric d’envelliment Espanya. A dia d'avui, es comptabilitzen 137 persones més grans de 64 anys per cada 100 menors de 16, fet que suposa un índex d'envelliment del 137% (3,7 punts percentuals respecte a les dades del 2022). Aquest percentatge posa sobre la taula un dels grans problemes a què hem de fer front com a societat: el repte demogràfic. En aquest sentit es plantegen qüestions com: Com es cobriran les necessitats específiques de la nostra gent gran en els propers anys?, Està el sector sociosanitari preparat per fer front a aquest desafiament?, quins problemes estructurals planteja aquesta realitat?, quin paper juguen les residències de gent gran davant d'aquesta problemàtica? Carles Aguilar entrevista Alberto Sarmini, Director Territorial de la Zona de Catalunya de DomusVi.

Les alteracions que comporten les malalties relacionades amb el tiroide afecten en gran mesura els pacients, també a nivell psicològic, arribant fins i tot a comprometre'n la qualitat de vida. A tothom li fa mal, de vegades, un queixal, el cap, l'esquena, però si es pateix hipotiroïdisme, aquestes malalties s'atribueixen a aquesta patologia, per la qual cosa es produeix un cercle viciós. Així, els pacients amb hipotiroïdisme senten cansament, fatiga, manca d'ànim i tenen tendència a un baix estat d'ànim, per la qual cosa els símptomes se solapen i poden assemblar-se als de les patologies psiquiàtriques, però no existeix evidència científica que desemboqui en una depressió. I el mateix passa de forma inversa, ja que no hi ha constància que la depressió pugui causar alteracions al tiroide. Els símptomes es poden confondre, però no vol dir que una persona que tingui hipotiroïdisme irremeiablement hagi de patir una depressió ni al contrari. Carles Aguilar entrevista el Dr. Juan Carlos Galofré, membre de l'Àrea de Tiroide de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 3/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. És recomanable raspallar-se les dents tres vegades al dia, especialment abans d'anar a dormir, encara que a la pràctica el 56% dels espanyols ho fa només una o dues vegades. La càries dental afecta unes 35 milions de persones al nostre país, cosa que la converteix en una de les malalties comunes més esteses, amb incidència a totes les franges d’edat. Per la seva banda, la periodontitis, que és una infecció greu de les genives, la pateixen aproximadament 9 milions de persones, segons el Consell General de Dentistes de Espanya. Què fem malament i quins consells hem de seguir per mantenir la nostra boca sana? Ho comentem amb Baptiste Chailan, Director mèdic d'Instituts Odontològics.

Fem referència a un esdeveniment dirigit a abordar el paper que pot tenir la innovació en tecnologia, i especialment la Intel·ligència Artificial, en la millora de la qualitat de l'assistència sanitària i en la humanització dels processos. S'han analitzat quines són les implicacions de la integració de la IA a la sanitat i la seva influència en qüestions com la relació medico-pacient, l'optimització i agilització dels processos assistencials i les millores en el diagnòstic d'algunes patologies. A causa de l'acceleració de la integració de les eines d'Intel·ligència Artificial al sector de la salut, els especialistes coincideixen que el seu impacte dins dels processos assistencials serà un dels principals temes d'anàlisi i debat en els propers anys. La seva aplicació suposarà una revolució, especialment en les relacions entre pacients i institucions mèdiques. Carles Aguilar parla amb José María Lasalle, Professor de Filosofia del Dret i Conseller Sènior d'Evercom.

Psicòlogues d'UIC Barcelona adverteixen de la importància de la detecció i la intervenció precoç del Trastorn de l'Espectre de l'Autisme. Diagnosticar el trastorn com més aviat millor és fonamental per tractar de pal·liar la simptomatologia i millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies. Les especialistes reclamen més formació especialitzada entre el personal docent i lamenten que l'escola inclusiva sigui encara una assignatura pendent. Amb el suport adequat i gràcies a l'escola inclusiva, els nens amb Trastorn de l'Espectre de l'Autisme d'alt funcionament poden tenir èxit acadèmic i assolir el màxim potencial. En l'actualitat, els tractaments “més eficaços” en el cas del TEA d'alt funcionament inclouen un “foment de la comunicació i del llenguatge, tècniques de modificació de conducta, entrenament en habilitats socials, involucrant la família a la teràpia perquè puguin donar suport al nen en el seu desenvolupament”, com expliquen les dues psicòlogues. Les intervencions més efectives són les que es fan en el context natural del nen i de la manera més intensiva possible perquè les habilitats apreses es puguin generalitzar a la vida diària. Carles Aguilar entrevista a Susana Pujol, Psicòloga Clínica i Docent del Grau en Psicologia de la UIC Barcelona.

El sobrepès augmenta dues vegades la possibilitat de desenvolupar hipertensió arterial, per la qual cosa és necessari un canvi en els hàbits. Les persones amb sobrepès tenen una probabilitat de desenvolupar hipertensió arterial d'almenys dues vegades més gran que les de pes normal. L'obesitat està íntimament relacionada amb la hipertensió, i és present en el 26% dels casos d'hipertensió en homes, 28% en les dones, en el 23% dels de malaltia coronària en homes i en el 15% en dones”. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La XX edició de la reunió Controvèrsies i Novetats a Al·lèrgia (CYNA) ha acollit més de 420 experts en Al·lergologia a Madrid i l'assistència en línia a prop de 200. En aquesta edició els temes principals que s'han tractat han estat l'al·lèrgia a aliments emergents, l'asma, l'al·lergo-oncologia i les malalties rares de origen eosinofílic. A la trobada CYNA d'aquest any també s'han tractat qüestions sobre al·lèrgens alimentaris emergents En concret, la reunió d'aquest any ha tractat l'al·lèrgia a aliments que poden sorgir com a conseqüència dels canvis dietètics, alguns relacionats amb consideracions mediambientals, com el canvi climàtic i el efecte hivernacle o la petjada de carboni, que afavoriran l’augment del consum de vegetals i una reducció en el consum de carns de mamífers, i la introducció d'insectes com a font de proteïnes. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joaquín Sastre Domínguez, Cap del Servei d'Al·lèrgia de la Fundació Jiménez Díaz.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 25/2/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els espanyols estan satisfets amb l’atenció mèdica en càncer, però preocupats per la manca de recursos i tractaments. Així es desprèn d'un estudi d'opinió realitzat per la Fundació ICOMEM, de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de Madrid, i Metroscòpia amb motiu del darrer Dia Mundial contra el Càncer. El sondeig “Tractament oncològic a Espanya”, realitzat del 27 de desembre del 2023 al 2 de gener del 2024 entre 1.000 espanyols, mostra que una àmplia majoria ciutadana (70%) avalua positivament l'atenció mèdica oncològica al nostre país, percentatge que s'eleva fins al 84%, si es té en compte únicament l'opinió de les persones amb càncer. La tasca dels professionals mèdics és el principal punt positiu de l'estudi, juntament amb la investigació en càncer: el 62% creu que hi ha hagut avenços significatius en els tractaments, percentatge que puja fins al 68% entre els pacients. De fet, el 32% de tots els nous medicaments que van tenir un dictamen positiu per part de l'Agència Europea del Medicament l'any passat estan dirigits a tractar el càncer[i]. Innovacions que es desenvolupen en programes de recerca clínica a què, segons el 49% dels pacients espanyols, és fàcil accedir-hi. Parlem amb la Dra. Luisa González, Presidenta de la Fundació del Col·legi de Metges de Madrid.

Parlem de com a afecta el sexe al cor en edats avançades i ho farem gràcies a un estudi de diverses universitats d’Estats Units en el qual han participar 2.204 persones d’entre 57 i 85 anys. Aquest estudi conclou que els homes de més edat tenen major risc de sofrir atacs cardíacs i altres problemes cardiovasculars mentre que les dones poden disminuir el risc d’hipertensió. Això contradiu les troballes que afirmen que el benefici del sexe en edats avançades en igual per a tots. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Els pneumòlegs catalans, representats per la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) i Barcelona Respiratory Network (BRN), defensen el pla antitabac que pretén ampliar els espais lliures de fum a les terrasses, les platges o els cotxes, en presència de menors i embarassades , plantejada pel Ministeri de Sanitat i en la regulació de la qual la Generalitat de Catalunya ha intentat arribar més lluny i animen les dues administracions a reprendre aquest projecte, en existir suficient evidència científica per avalar la mesura. El tabaquisme passiu i el vapeig passiu són nocius per a la salut humana. Avui dia, gràcies a les investigacions que se n'han fet, disposem d'evidència científica suficient i molt robusta per donar suport a la mesura proposada pel Ministeri de Sanitat i per la Generalitat destinada a ampliar els espais lliures de fum. Amb el coneixement científic que tenim avui dia és la nostra obligació defensar la salut de la població no fumadora i no vapejadora, així com la de la població més vulnerable entre la qual es troben dones embarassades i els nens. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jacobo Sellarés, Pneumòleg del Hospital Clínic de Barcelona i Coordinador del Grup de Tabaquisme de la Societat Catalana de Pneumologia.

La XX edició de la reunió Controvèrsies i Novetats a Al·lèrgia (CYNA) ha acollit més de 420 experts en Al·lergologia a Madrid i l'assistència en línia a prop de 200. En aquesta edició els temes principals que s'han tractat han estat l'al·lèrgia a aliments emergents, l'asma, l'al·lergo-oncologia i les malalties rares de origen eosinofílic. A la trobada CYNA d'aquest any també s'han tractat qüestions sobre al·lèrgens alimentaris emergents En concret, la reunió d'aquest any ha tractat l'al·lèrgia a aliments que poden sorgir com a conseqüència dels canvis dietètics, alguns relacionats amb consideracions mediambientals, com el canvi climàtic i el efecte hivernacle o la petjada de carboni, que afavoriran l’augment del consum de vegetals i una reducció en el consum de carns de mamífers, i la introducció d'insectes com a font de proteïnes. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joaquín Sastre Domínguez, Cap del Servei d'Al·lèrgia de la Fundació Jiménez Díaz.

La vitamina D se sintetitza a través de la pell i només una petita part prové de la dieta. A Espanya, tot i ser un país amb un gran nombre d'hores de sol a l'any, en els darrers anys s'ha detectat un dèficit creixent d'aquesta vitamina degut, principalment, a l'escassa exposició solar (molt de temps a casa oa la oficina, ús de protectors solars, etc). Les persones que tenen un risc més gran de patir aquest dèficit de vitamina D són les que pateixen malalties que provoquen la seva mala absorció, com les persones celíaques; les que prenen certs medicaments que afecten el metabolisme d'aquesta vitamina; les que tenen sobrepès; les que pateixen insuficiència renal o les embarassades. Els adults grans són de risc perquè la pell no produeix vitamina D quan prenen sol tan eficientment com quan eren joves, i els seus ronyons són menys capaços de convertir la vitamina D a la seva forma activa. Carles Aguilar entrevista a la Dra. María Monsalud Arrebola del Servei d'Anàlisis Clíniques. Hospital de l´Axarquia (Màlaga).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/2/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Desxifren les connexions cerebrals entre l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i la demència frontotemporal. Sant Pau ha coordinat un estudi multicèntric en què es descriu una extensa sèrie clinicopatològica de pacients amb malaltia de la neurona motora que constata l'alta freqüència de presentació simultània entre aquestes dues malalties cerebrals devastadores: l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i la demència frontotemporal. Ambdues patologies es caracteritzen, majoritàriament, per l'agregació patològica de la proteïna TDP 43, però l'estudi posa en relleu l'enorme heterogeneïtat. Fins al 50% dels pacients amb malaltia de neurona motora desenvolupen símptomes cognitivo-conductuals en algun moment. S'ha pogut comprovar, mitjançant l'estudi neuropatològic d'una gran sèrie de casos d'ELA, que el 35,5% presentaven característiques patològiques de demència frontotemporal. Els resultats posen en relleu la importància de la col·laboració entre les unitats d'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i la demència frontotemporal per tal de poder oferir els pacients un abordatge integral. Aquest model d'atenció ja s'està portant a terme en Sant Pau. L'estudi examina la relació i l’espectre complet d’aquestes dues malalties neurodegeneratives, que comparteixen més similituds de les que es pensava inicialment. L'ELA, que és una malaltia que afecta a les neurones motores, i la demència frontotemporal, caracteritzada per problemes cognitius i conductuals, mostren un espectre clínic, genètic i patològic comú, tot i que molt heterogeni. Parlem amb el Dr. Álvaro Carbayo, Neuròleg de la Unitat de Neuromuscular de l'Hospital de Sant Pau i Investigador de l'Institut de Recerca del mateix hospital

L'excés de pes i l'obesitat han assolit proporcions epidèmiques a Europa. Ho adverteix l'Organització Mundial de la Salut en el darrer informe. Segons les dades, gairebé el 60% dels adults i un de cada tres nens en edat escolar presenta excés de pes o obesitat al continent. I les previsions de futur pronostiquen una tendència a l'alça si no es prenen mesures. Cap nació europea no està en vies d'assolir l'objectiu de frenar l'augment de l'obesitat que es va fixar per al 2025. L'obesitat s'associa amb "múltiples malalties" que afecten diferents sistemes de l'organisme. Des de les malalties cardiovasculars, la diabetis tipus 2 o el càncer, a complicacions musculoesquelètiques i efectes sobre la salut mental. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut pública.

El càncer és la malaltia que té una major prevalença de pèrdua de treball, ja que, el risc d’estar a l’atur augmenta un 34% en supervivents de càncer davant la població general. A Catalunya 17.460 persones diagnosticades de càncer el 2023 es troba en edat laboral i a Espanya 110.000 pacients, segons dades de l’Observatori del Càncer. De fet, un 28,4% de les persones amb càncer afirmen haver perdut o deixat la feina després de la malaltia. A més, la reducció del 25% de la nòmina en les incapacitats temporals, unit al llarg període de les mateixes a causa de la malaltia, fa que molts pacients puguin trobar-se en una situació econòmicament vulnerable. El càncer provoca un cost econòmic al 41% de les famílies superior a 10.000 € durant la malaltia. Això pot provocar que moltes famílies se situen en una situació de risc d'exclusió social. Davant aquesta realitat, l’Associació contra el Càncer a Barcelona ha fet una crida a tots els actors socials perquè s’uneixin amb l’objectiu d’alleujar o reduir l'impacte laboral en les persones i supervivents de càncer. Carles Aguilar entrevista a Àngela Sánchez, Gerent de l'Associació contra el Càncer de Barcelona.

La mediació és un mètode extrajudicial alternatiu de resolució de disputes, en el que dues o més parts en un litigi, de forma voluntària, intenten arribar a un acord amb l’ajut de la figura del mediador. El mediador és un professional neutral, imparcial, competent, equidistant i confidencial. El procés de mediació té les següents característiques: Negociació assistida: les parts actuen per sí mateixes proposant solucions. Acte voluntari: són les parts les que decideixen participar en el procés i, si és el cas, posar-hi fi. El poder és de les parts. el mediador no dirigeix l’acord però sí el procés. Procés que tendeix a l’acord i al restabliment de la relació i confiança. El mediador es regeix per la neutralitat i la imparcialitat. Es basa en el principi de guanyar/guanyar. Garanteix i està bastat en el principi de confidencialitat. En definitiva, la mediació facilita la comunicació entre les parts en conflicte perquè gestionin elles mateixes una solució amb assistència d’un mediador que actua de forma imparcial y neutral. Parlem de la mediació en salut amb la Cristina Martínez, Mediadora, Psicòloga i membre de l’equip de mediadors de la Societat Catalana de Mediació en Salut.

Els pèptids bioactius o pèptids amb activitat biològica produïts durant la digestió gastrointestinal o l'elaboració d'aliments poden exercir un paper important en la regulació i la modulació metabòlica, que en suggereix l'ús potencial com a nutracèutics i ingredients d'aliments funcionals per a promoció de la salut i la reducció del risc de malaltia. En els darrers anys s'han destinat molts esforços a l'estudi de les diferents activitats beneficioses que aquests pèptids bioactius poden tenir sobre l'organisme, incloent-hi la seva activitat antihipertensiva, hipocolesterolemiant, antioxidant, antimicrobiana i immunomoduladora, així com el seu efecte opiaci. Els pèptids bioactius han estat objecte d'estudi en relació amb el seu impacte en el sistema cardiovascular i la recerca en aquest camp continua avançant per comprendre millor el potencial beneficiós.Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

El repte de la inclusió de la Farmacogenètica al Sistema Nacional de Salut. Professionals de la Societat Espanyola de Farmacogenètica i Farmacogenòmica (SEFF) elaboren documents de discussió i informació de diferents fàrmacs per promoure la implementació de la Farmacogenètica al Sistema Nacional de Salut i traslladar-la a la pràctica clínica de tot Espanya. La SEFF confia que la seva estratègia d'implementació clínica de la Farmacogenètica es converteixi en un element fonamental a l'Estratègia Espanyola de Medicina Personalitzada promoguda des del Govern. Fa uns mesos, el Ple del Consell Interterritorial, en què es reuneixen els representants de les 17 comunitats autònomes, va acordar actualitzar i ampliar les proves genètiques incloses a la cartera comuna de serveis del nostre Sistema Nacional de Salut, a fi de garantir a els pacients un accés més equitatiu i homogeni a aquestes. Aquest tipus de proves constitueixen un element essencial per al diagnòstic i pronòstic de malalties d'alt impacte sanitari com són les malalties rares i les malalties oncològiques, així com per a la selecció i el seguiment de tractaments farmacològics òptims, que redunden en més seguretat i eficiència per als pacients. Carles Aguilar entrevista la Dra. Mabel Loza, Catedràtica de Farmacologia i Coordinadora de l'Informe Anticipant sobre la Investigació Farmacològica a la Medicina del Futur de la Fundació Roche.