Temas

Alzeihmer

CHISPA NOCTURA

Un experimento con resultado fatal

El objetivo era poder curar a esas persona, pero en este experimento se inyectaron a varias persona sustancias con las cuales se pretendía salvar la vida de los pacientes, pero esas sustancias provenían de persona muertas que había tenido enfermedades como alzheimer o el mal de Creutzfeldt-Jakob.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 3/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La mala salut afecta més les dones malgrat que tenen hàbits més saludables. La prevalença de depressió també és més gran entre les dones: el 8,8% de les catalanes pateixen aquesta patologia davant del 3,6% dels homes. A més, la solitud també té rostre femení: tres de cada quatre ancians que viuen sols són dones. S’estudien mesures, com la proactivitat dels professionals d’atenció primària amb aquest col·lectiu, per millorar la percepció de l’estat de salut entre les dones. En tot cas la relació dona i depressió està establerta. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista em Medicina Preventiva i Salut Pública.

Cuidar un ésser estimat és un gran desafiament i ningú ho hauria d'enfrontar en solitari. Des d'Evidenze, s'intenta aportar valor des del coneixement, amb la convicció que com més sabem millor cuidem. Amb aquesta filosofia i molta il·lusió, es presenta Inoblidables, un programa per cuidar els qui cuiden a través d'informació útil sobre l'Alzheimer. Inoblidables és un programa que lluita contra la manca d'informació. S'hi faciliten coneixements a familiars i cuidadors per ajudar-los a cuidar millor del seu ésser estimat. És un programa rigorós, online i gratuït amb contingut creat per especialistes en neurologia, infermeria, assistència social i psicologia sobre la cura de pacients amb Alzheimer. En aquest sentit, es tracta d'un projecte col·laboratiu en què participen un equip de professionals que han aportat tota la seva experiència en quatre disciplines bàsiques. Carles Aguilar parla amb Laura Casas, Neuropsicòloga de l'Hospital Universitari de la Mútua de Terrassa i amb Gemma Tomé, treballadora social del Servei de Neurologia del mateix hospital.

Els aliments els naturals i els mínimament processats són sens dubte els més segurs, sans i saludables. I això és perquè, els procediments pels quals puguin haver passat no canvien la seva naturalesa ni els seus valors nutricionals bàsics. Els aliments processats tenen una merescuda mala fama, però no tots són poc saludables, de fet, n'hi ha alguns que es poden consumir, sempre amb moderació. És fonamental preocupar-se a l'hora de la compra, de verificar a l'etiqueta el contingut de determinats elements, com els sucres, el sodi, les fibres, la sal o els greixos. Parlem d'aquests alimentós i dels anomenats ultra processats amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Com reclamar davant d'un problema de consum. A tothom li ha passat algun cop, perquè tots i totes som consumidors i consumidores, per tant, és probable que en alguna ocasió ens hagin cobrat de forma errònia la factura d’algun subministrament o que, per exemple, un producte que haguem comprat hagi resultat defectuós. El que de vegades no tenim tan clar és de quina manera podem fer valer els nostres drets com a consumidors. Per aquest motiu, Carles Aguilar parla amb la subdirectora de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.

Diagnosticar l'infart agut de miocardi en només 8 minuts al servei d'Urgències. L'avaluació del pacient amb dolor toràcic és un dels reptes més grans per als metges als serveis d'Urgències i pot resultar vital per a la seva supervivència. Segons els experts, “el temps és múscul cardíac”, és a dir, un diagnòstic a temps és la clau per a l'èxit en el maneig de la patologia i de les seves conseqüències. Per això, cal fer una sèrie de proves per determinar si el pacient està patint un atac cardíac i, en cas afirmatiu, de quin tipus és i quin tractament necessita. El protocol suposa una monitorització per electrocardiografia i una valoració de la troponina d'alta sensibilitat, juntament amb l'historial, la clínica del pacient i els factors de risc. Així, la troponina és el marcador de referència per al diagnòstic de l'infart agut de miocardi. Normalment, els nivells de troponina a la sang són gairebé indetectables. Quan els músculs del cor es lesionen o fan malbé, la troponina s'allibera al torrent sanguini i, a mesura que el dany cardiac progressa, es poden detectar majors quantitats de troponina. José Ramón Leton, Responsable de la Línia Point of Care de Siemens Healthineers

Carles Aguilar entrevista a Maira Bes-Rastrollo que ha estat reconeguda per les seves investigacions en epidemiologia nutricional i en com els diversos patrons dietètics influeixen en la prevalença de malalties cròniques i la mortalitat, ja que aquestes malalties constitueixen la principal causa de mort al món i són en part producte d’una mala alimentació. Si tota la població d’Espanya seguís una alimentació saludable i sostenible, s'ha estimat que podrien evitar-se 80.000 morts anuals, a més de reduir l'impacte ambiental.

Con María José Gimeno

Más de uno Sagunto 18/09/2023

En Más de uno de este lunes 18 de septiembre hemos hablado de la celebración de la semana del Alzheimer con el presidente de AFACAM, Valentín Parra, y Carlos Anaya, educador de la asociación.

También hemos hablado de otro aniversario, el del Mercado de Sagunto, cumple 30 años y la presidenta del mercado, Cristina Navalón, ha estado en Onda Cero para hablar del aniversario y del evento que ha organizado para ello, con Mercatapa, este viernes a las 7 de la tarde en las mismas instalaciones saguntinas.

Hemos ido de ´Rutas y taper´con la guía turística, Celia Peris, y con nuestra bloguera ¨Milicocinillas´, que nos han contado parte de nuestra histo judía y gastronomía sefardí.

Hoy, además, Albert Llueca nos ha traído su post de opinión, sobre fiestas. Hemos abierto la sección ´Los Libros de Veva´. Y como cada día, todas las noticias locales, con Ramón Pérez, y agenda cultural, música y el resto de contenidos, con María José Gimeno.