Temas

artrosis

PROGRAMA COMPLETO

Como el Perro y el Gato 26/02/2023

Presentado por el veterinario Carlos Rodríguez. Iván Cortés nos lee la carta de un oso que se ha escapado de un zoo de Queens. Ana Anglada nos habla de la artrosis en gatos. Marta Bravo explica cómo entretener una ninfa que ha perdido recientemente a su compañera. Hablamos con el Refugio de SORI por una fosa con cadáveres de animales encontrada a las afueras de Hellín. Con la producción de Beatriz Ramos y realización de Jorge Zamorano

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La intel·ligència artificial pot millorar el diagnòstic de tumors del tiroide i, a més, evita fer puncions al pacient. Els especialistes indiquen que els algorismes matemàtics analitzen les imatges amb menys subjectivitat que l'ecografia, que és l'actual prova d'elecció. Jordi Reverter, Endocrinòleg de l'Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), ha avaluat un programa de diagnòstic que utilitza la intel·ligència artificial per a l'anàlisi d'imatges ecogràfiques de nòduls tiroïdals. Segons la seva experiència, resulta acceptablement fiable com a sistema de cribratge per descartar malignitat, cosa que podria ser útil per establir un criteri de valoració inicial dels casos de malaltia nodular tiroïdal.

Els serveis de Medicina Interna s'estan diversificant i ofereixen alternatives a l'hospitalització convencional (Unitats de Pacient Crònic Complex, Hospitalització a Domicili, enllaç amb les residències), que poden servir per evitar ingressos hospitalaris o reingrés precoç. El paper del metge internista, com a especialista amb visió global del pacient, és clau per abordar aquest perfil de pacients. El perfil dels pacients crònics complexos i pluripatològics hospitalitzats als serveis de Medicina Interna dels hospitals del Sistema Nacional de Salut (SNS) ha canviat en els darrers anys. Cada cop més presenten més edat, més deteriorament funcional, dependència i una estratificació pronòstica de més risc Carles Aguilar parla amb la Dra. Pilar Cubo, Coordinadora del Grup de Treball del Pacient Pluripatoplògic i d'Edat Avançada de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Professionals sanitaris i pacients disposen a partir de desembre una nova alternativa per al tractament del VIH. La Comissió Interministerial de Preus dels Medicaments, dependent del Ministeri de Sanitat, ha atorgat el finançament públic a cabotegravir + rilpivirina. Es tracta de la primera teràpia antiretroviral d'acció prolongada injectable una vegada cada dos mesos per al tractament del VIH i ha estat desenvolupada mitjançant una col·laboració de dues companyies farmacèutiques, ViiV Healthcare i Janssen. En la presa de medicació diària encara hi ha reptes mèdics i emocionals. Segons l´Agència Europea del Medicament. Per a algunes persones infectades pel VIH tractades amb una combinació diària estable i eficaç de medicaments ARV (antirretrovirals), la disponibilitat d'un ARV d'acció perllongada que redueix la freqüència de dosificació presenta una millora significativa en augmentar la satisfacció general amb el tractament i reduir la càrrega associada amb la presa diària de comprimides. Les principals guies clíniques per a l'abordatge del VIH (guies americanes del DHHS 2 i guies espanyoles de GESIDA 3 ) ja n'han actualitzat el contingut per recomanar l'ús d'aquest tractament antiretroviral d'acció perllongada. Carles Aguilar entrevista la Dra. Eugenia Negredo, Especialista en Medicina Interna de la Unitat de VIH de l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/10/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Elegida voluntàriament per uns i soferta amb pena per altres, la vida en solitari a partir dels 50 anys duplica el risc de patir demència en la vellesa, segons un estudi específic sobre aquesta qüestió. A més, si a això s'hi suma que un està divorciat o ha enviudat, les possibilitats de patir aquest tipus de malaltia, que inclou la síndrome d'Alzheimer, es triplica, circumstància que els investigadors atribueixen a la falta d'un company que ofereixi una protecció extra a nivell mental. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut pública.

Dèficit de DAO, el trastorn que afecta el 15% de la població mundial. El Dèficit de Diamino Oxidasa (DAO) és un trastorn metabòlic amb patologies associades com la migranya, trastorns gastrointestinals, la dermatitis, la pell seca i atòpica; fibromiàlgia o fatiga crònica i el TDAH, entre d'altres. El tema s'ha abordat al segon Congrés Internacional del Dèficit de DAO amb l'objectiu de donar a conèixer, conscienciar i promoure la investigació sobre aquest trastorn metabòlic entre la comunitat científica, mèdica, farmacèutica i nutricionista. El Dèficit de Diamino Oxidasa (DAO) és un trastorn metabòlic amb patologies associades com la migranya, trastorns gastrointestinals, la dermatitis, la pell seca i atòpica; fibromiàlgia o fatiga crònica i el TDAH, entre d'altres. Parlem amb Adriana Duelo, Nutricionista Clínica i especialista en Dèficit de DAO.

Una bona comunicació entre professionals sanitaris i pacients pot reduir el dolor crònic un 20%, millorar la mobilitat un 25% i reduir l'ansietat un 25%, segons el primer Consens per millorar la comunicació clínica en dolor crònic, impulsat per l'Institut Salud sin Bulos i elaborat amb la participació d'una vintena de representants de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients. En canvi, una mala comunicació amb el pacient ocasiona costos al sistema sanitari, mala adherència, visites repetides a consultes i denúncies. Carles Aguilar parla amb Carlos Mateos, Coordinador de l’Institut Salud sin Bulos.

Un equip multidisciplinari de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha confirmat que l'estimulació cerebral profunda redueix els símptomes de TOC un 42,5% a llarg termini. Es tracta d'un tractament quirúrgic que consisteix a implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell, de forma selectiva i reversible, aconseguint beneficis terapèutics en malalties resistents a tractaments. Una de cada deu persones que pateix un Trastorn Obsessiu-Compulsiu presenta una forma crònica i incapacitant de la malaltia. Aquests casos més severs són resistents als tractaments psicoterapèutics i farmacològics, i comporten gran patiment tant a pacients com a família. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Pino Alonso, Metge Psiquiatra del Servei de Psiquiatria del Hospital Universitari de Bellvitge.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BUENAS MANOS

Ensayos clínicos para frenar la artrosis

«Es bastante innovador y en lo que la ciencia más está avanzando en los últimos años, algunos de los ensayos tienen resultados altamente prometedores y son los tratamientos en los que la comunidad médica tiene la mayor expectativa puesta, aunque de momento sólo los pacientes que participan en los estudios pueden beneficiarse de ellos, ya que no han llegado aún al mercado», precisa la especialista.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 05/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El grup de recerca endocrina de l'Hospital Germans Trias, juntament amb la spin-off de la Universitat Rovira i Virgili, U2Smart, ha creat un programari anomenat Acroface que permet detectar canvis facials precoços en aquests pacients i avançar en anys el diagnòstic de la malaltia. L'acromegàlia és una malaltia que afecta unes 50 persones per milió d'habitants. Està causada per un excés de secreció d'hormona de creixement, produïda en més del 99% dels casos per un tumor generalment benigne de la hipòfisi. Un dels principals problemes d'aquesta malaltia és que es diagnostica amb uns deu anys de retard, generalment com a conseqüència de canvis facials molt cridaners i altres canvis esquelètics com el creixement de les mans i dels peus. A més d'aquestes deformacions facials i esquelètiques, que acaben per ser molt manifestes, l'excés de l'hormona de creixement produeix alteracions severes a altres parts del cos: augment de la mida del cor que pot condicionar insuficiència cardíaca, tendència a la diabetis, apnea del son i un increment de desenvolupament de diversos tumors, especialment, de càncer de còlon. Ens ho explica el Dr. Manel Puig, Director Clínic d'Endocrinologia de l´Hospital Germans Trias i Professor d´Endocrinologia de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Amb la pandèmia, sembla que les famoses visites comercials a domicili s'han reduït considerablement, però en alguns casos, aquesta activitat potser s'ha desplaçat al canal telefònic. Qui més qui menys, segur que ha rebut en algun moment trucades amb finalitats comercials o alguna visita en el seu domicili. Per tant, avui volem saber quines precaucions hem de prendre en cada cas per tal d’evitar ensurts, així que, en parlem amb la Sra. Marta Rovira, què és subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens parla de diversos aspectes relacionats amb la nostra salut i qualitat de vida. Un estudi determina que cada augment de 10 minuts d'activitat física per setmana redueix el risc de glaucoma un 25%. Els remeis per al refredat són gairebé tan comuns com el refredat comú, però són eficaços? Res no pot curar un refredat. Però alguns remeis poden ajudar a alleujar els seus símptomes i evitar que ens sentim tan malament. Presentem alguns remeis per tractar el refredat comú i recomanacions a seguir. Segur que en més d'una ocasió hem sentit com és de bo prendre fruita per a la nostra salut, especialment si és fresca, però potser no coneixem tots els beneficis que ens pot aportar el seu consum diari. Hi ha molta varietat de fruita que podem trobar gairebé durant tot l'any, i per això volem que es coneguin els seus beneficis per a la nostra salut.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el COVID-19, però en aquesta ocasió ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret als metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu l'OMC va decidir crear un programa específic per potenciar l'autocura mèdica facilitant eines per poder afrontar aquesta crisi sanitària i, en aquest context, l'OMC destaca la necessitat d'oferir-los formació en habilitats emocionals que ajudin a gestionar millor sentiments intrínsecs a la professió mèdica, com la incertesa, l'estrès o la por, factors involucrats i directament relacionats amb l'aparició del burn-out en aquest col·lectiu. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier García Campayo, Professor de Psiquiatria de la Universitat de Zaragoza.