Temas

artrosis

EN BUENAS MANOS

Prótesis total de rodilla

Los pacientes que la padecen sienten dolor y limitación severa de la movilidad. Para tratarla los especialistas emplean normalmente un tratamiento conservador, pero cuando no es suficiente hay que recurrir a la cirugía y en muchos casos es necesario implantar una prótesis total de rodilla.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 20/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Iniciem el recorregut radiofònic parlant sobre diversos temes que afecten especialment els joves adolescents quant a la seva salut mental i en relació a aquells nois i noies amb trastorns de conducta i la situació que ha provocat la pandèmia de la Covid-19.A què ens enfrontem a causa de tota aquesta situació ?, què pronòstic tenen els psicòlegs en quant als joves amb dificultats i diferents trastorns ?. Com afecta això a les famílies? Ens ho explica Silvia Otin, Infermera Pediàtrica i Presidenta d’Asfatac i Javier Feliz, Psicòleg Criminalista i Director de les Unitats d'Hospitalització i Hospital de Dia de ITA, Especialistes en Salut Mental.

A continuació, el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ofereix una reflexió sobre l'activitat física, el fet de caminar i la salut. Caminar té molts beneficis. És una activitat la intensitat que es pot graduar a la mesura dels objectius personals i que permet canviar fàcilment el ritme, la intensitat o la distància.

Seguidament ens referim a les conclusions de la recent "Enquesta sobre Hàbits de Consum 2020" de la Taula de Participació Associacions de Consumidors (MPAC). D'acord amb aquest estudi, en què han participat 3.500 famílies de tot el territori nacional, alguns d'aquests hàbits adquirits en la fase de reclusió obligatòria han arribat per quedar-se. Parlem amb Fernando Moner, President de la Confederació de Consumidors i Usuaris i Membre de la MPAC.

Tot seguit comentem l'anunci de la Comissió Europea (CE) que ha aprovat ha aprovat una teràpia (inclisirán) per al tractament d'adults amb hipercolesterolèmia o dislipèmia mixta. Aquesta aprovació es basa en un sòlid programa de desenvolupament clínic per a proporcionar una reducció efectiva i sostinguda del colesterol de lipoproteïnes de baixa densitat de fins a un 52% en pacients amb c-LDL elevat, tot i la dosi màxima tolerada de teràpia amb estatines. Amb dues dosis a l'any, s'espera que aquesta teràpia contribueixi a millorar l'adherència a llarg termini. Parlem amb el Dr. José Ramón González Juanatey, Cap de Servei de Cardiologia de l'Hospital Clínic de Santiago de Compostel·la.

I tanquem el programa parlant de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BUENAS MANOS

Avance importante en la investigación para combatir la artrosis

Tal y como recoge la Clínica CEMTRO, el correcto funcionamiento de todas las células del cuerpo humano, incluidas las células madre, está regulado por los ritmos circadianos. Cualquier alteración que les afecte a se traduce en la aparición de enfermedades. El sistema circadiano humano está compuesto por un conjunto de estructuras organizadas que funcionan de forma coordinada.

EL PROGRAMA DE SALUT, CONSUM, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/07/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Des de l'inici de la pandèmia produïda pel virus SARS-CoV-2 s'han posat en marxa nombrosos assajos clínics a tot el món per aconseguir un tractament específic per a la COVID-19, però encara no s'ha aconseguit trobar-lo, ni tampoc una vacuna. El Dr José María Miró, Consultor de Malalties Infeccioses a l'Hospital Clínic de Barcelona ens explica que l'antiviral conegut com Remdesivir ha demostrat una millora clínica significativa en assaigs clínics aleatoritzats en pacients amb pneumònia moderada o greu produint pocs efectes secundaris. Pel que les màximes autoritats mundials ja han aprovat Remdesivir per a pacients infectats amb SARS-CoV-2. Des de la OAFI, Fundació Internacional de la Artrosi s'està duent a terme una campanya per evitar la possible desfinançament dels SYSADOAs per part de Ministeri de Sanitat. Una possibilitat que atempta contra un dels col·lectius més vulnerables, la nostra gent gran, i especialment les dones donada la seva prevalença. Si aquest fet es produeix, els afectats /es hauran de fer front a aquesta despesa amb la seva propia butxaca o no ser tractats / es. El Dr. Josep Vergés, President de OAFI, ens explica les darreres accions que s'han realitzat. Atos, líder mundial en transformació digital, anuncia que el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), part de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), està utilitzant els recursos de supercomputació d'Atos per produir un model 3D de la proteïna de la SARS-Cov2 . Coneixent més detalls sobre l'estructura d'aquesta proteïna, que és la que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules humanes, els investigadors poden entendre millor com s'inicia el virus la infecció. Aquest important pas endavant pot ajudar en el desenvolupament d'una vacuna. Carles Aguilar parla amb el Professor José María Carazo del CNB i amb la Dra. Natalia Jiménez, directora de el Centre d'Excel·lència en tecnologies HPC, AI i Quantum aplicades a les Ciències de la Vida de Atos. Els rumors i mites sobre alimentació copen gran part de la desinformació que circula en internet i les xarxes socials. Amb l'objectiu d'acabar amb creences falses tan comuns com l'administració d'antibiòtics a la ramaderia o la supremacia dels productes ecològics, S'ha publicat "Menja segur menjant de tot" Un llibre que ens ajuda a desmuntar molts d'aquests rumors i mites. Carles Aguilar parla amb Beatriz Robles, nutricionista i tecnòloga dels aliments, a més d'autora de el llibre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb el Dr. Josep Just que ens explica què és l'halitosi, quines són les causes de el mal alè i alguns consells per evitar-ho. Continuem amb la primera sèrie d'entrevistes que vam realitzar a Burgos durant l'esdeveniment de presentació de la campanya #MuchoPorVer impulsada per Novartis per conscienciar la població sobre la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), primera causa de ceguesa en majors de 50 anys. Parlem amb Jesús Ponce, President de Novartis Espanya, la Dra. Lourdes Macías i la Dra. Maribel López Gálvez. El següent contingut es refereix a la tècnica anomenada aterectomia orbitacional amb el Dr. José Román Escudero. Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva que consisteix en la introducció d'un catèter que genera una força centrífuga que fa que una corona recoberta de diamant orbiti 360 graus dins de l'artèria per tal d'eliminar en menys de dos minuts les plaques de calç (ateroma) de sistema arterial perifèric. Aquest dispositiu permet distingir les plaques del teixit sà de les arteries. I concloem amb el Dr. Humberto Loscertales parlant sobre una investigació recent que relaciona les interleucines, un conjunt de citoquines (proteïnes que actuen com a missatgers químics a curta distància) que són sintetitzades principalment pels leucòcits i que podrien tenir un important paper en la prevenció de l'artrosi de genoll.

EN BUENAS MANOS

Diez consejos para pacientes con osteoporosis

En el marco del I Simposio de Osteoporosis y Artrosis de la Sociedad Española de Reumatología (SER), celebrado el pasado fin de semana en A Coruña, la Fundación Española de Reumatología a agrupado una serie de consejos para pacientes con esta patología

EN BUENAS MANOS

El envejecimiento, la obesidad y la práctica deportiva sin control pueden aumentar la artrosis

El presidente de la Sociedad Española de Reumatología (SER), el Dr. Juan J. Gómez-Reino precisa que el estudio EPISER 2016 muestra que la prevalencia de la artrosis en España es del 30% en la población mayor de 40 años. En concreto, habría que fijarse en los datos de cada una de las articulaciones más frecuentemente afectadas (rodilla 13,8%, mano 7,7% y cadera 5,1%).

JULIA EN LA ONDA

El especialista: La artrosis

En Julia en la onda hablamos de la artrosis con el doctor Josep Vergés, presidente de OAFI Foundation. La enfermedad, que lesiona los cartílagos de las articulaciones y causa dolores, afecta a 300 millones de personas en todo el mundo, mientras que en España hay unos siete millones de afectados.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

El Dr. Cristóbal Orellana ens parla dels Sysadoas, un grup de medicaments autoritzats per al tractament simptomàtic de l’artrosi

Des del Ministeri de Sanitat es preveu un possible desfinançament d'un grup de medicaments biològics, d'acció lenta anomenats condroprotectors de les articulacions que tenen escassos efectes secundaris (és una altra opció als antiinflamatoris que no poden donar-se a llarg termini pels seus efectes secundaris). Aquesta situació deixaria en un buit terapèutic a milers de pacients. D'una banda a una massa gran de dones, malaltia crònica principal i també a un col·lectiu afectat pel seu perfil socio-econòmic.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 22/09/2019

Iniciem el programa parlant amb el Dr Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic del programa parlant sobre el consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats protectors d'estómac per combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre'ls i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat d'aquests medicaments. A continuació parlem amb el Dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre sobre la medicina regenerativa i les seves eines terapèutiques que s'han demostrat útils en l'artrosi de genoll i de maluc que són els continguts que avui tractem a fons per resoldre el dolor invalidant a nivell articular. La següent entrevista la desenvolupem amb l’Ignasi Ferrer, Director de la Fundació Alzheimer Catalunya que treballa incansablement des de 1988 per millorar la qualitat de vida de qualsevol persona afectada per una demència. A la Fundació Alzheimer Catalunya treballen perquè la voluntat de les persones sigui més forta que la por, que els prejudicis o que els símptomes. Conviure amb la malaltia és dur, per això ajuden els afectats a viure amb més qualitat i seguir formant part de la societat. Expliquem les activitats que desenvolupen i com poden ajudar en la investigació i la cura dels malats fent un donatiu. I per cloure el nostre programa ens apropem als professionals de l'Institut Ruiz Castilla amb la Dra Angie Solano, Especialista en Medicina Estètica i Làser i la Dra Mireia Ruiz Castilla, Directora de l'Institut Ruiz Castilla amb elles parlem de la tecnologia làser i el antienvelliment. Els sistemes làser ablatius i no ablatius reverteixen alguns dels efectes del fotoenvelliment. Els làsers ablatius actuen tant en l'epidermis com a la dermis reduint les arrugues i cicatrius, i millorant el to de la pell. El làser no ablatiu, el rejoveniment fraccionat i la llum polsada intensa (IPL) s'han desenvolupat per reduir el temps de curació i la incomoditat del pacient en estimular la formació de col·lagen sense causar interrupció epidèrmica i s'han convertit en un dels mètodes més populars. Així doncs, hi ha nombrosos tractaments que ens poden ajudar a reduir els efectes de l'envelliment de la nostra pell. La tendència és trobar tractaments que siguin menys invasius i amb efectes secundaris mínims.