Temas

artrosi

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 07/03/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Comencem parlant de la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària formada per un col·lectiu de persones individuals i un conjunt d’entitats que hi donen suport. A les persones i organitzacions que formem part de la Plataforma els uneix la preocupació per l’evolució del nostre sistema fiscal, cada vegada més regressiu i injust, i el model de societat que se’n deriva. En Xavier Martínez, membre de la Plataforma ens explica el decàleg que recentment han publicat.

El tractament del Parkinson ha de tenir en compte els seus símptomes no motors, com la demència o problemes de son. En el passat, els símptomes no motors del Parkinson solien passar desapercebuts al no associar-se tan clarament a la malaltia. Un reconeixement correcte dels símptomes permet un adequat diagnòstic diferencial de la malaltia de Parkinson. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Pagonabarraga, Neuròleg de la Unitat de Trastorns del Moviment del Hospital de Sant Pau de Barcelona.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Per finalitzar, dediquem el nostre temps a parlar sobre la cirurgia oral i maxil·lofacial, disciplina de la medicina oral en la qual es diagnostiquen i tracten una àmplia gamma de trastorns que afecten el complex facial i a l'esquelet, incloent els maxil·lars i la cavitat oral. Podem dir que es tracta de resoldre els problemes de salut i patologies de la boca a través, en funció de cada cas, de la cirurgia. Amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud abordem 3 entitats com la síndrome de dolor miofascial (SDM) és una síndrome regional de dolor muscular caracteritzat per la presència de punts gallet (punts dolorosos) en un o més músculs.El bruxisme, també conegut com la malaltia silenciosa, és una patologia que pateix aproximadament un 70% de la població a Espanya i que consisteix a estrènyer de forma inconscient la mandíbula i cruixir les dents, produint el desgast dels mateixos i la hipertròfia de masseters, un múscul mastegador que està als costats de la mandíbula. Las principals causes de la hipertròfia del masseter són per bruxisme i per l'estrès.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/08/2020

Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació , Carme Sabater, que ens recorda un seguit de consells pràctics per evitar les conseqüències no desitjades de tres aspectes directament relacionats amb l'estiu i les altes temperatures: la radiació solar, la hidratació i el cop de calor. Tot seguit, Carles Aguilar entrevista a la Eulàlia Cucurella, Presidenta de Alzheimer Catalunya Fundació. Durant aquest període de vacances les persones diagnosticades d'Alzheimer. en funció de si estan ingressades a una residència, van a un centre de dia o està convivint amb la seva família, poden patir diferents situacions que afecten als seus hàbits de conducta tant a nivell cognitiu com emocional. Des d’Alzheimer Catalunya Fundació ens comenten algunes de les pautes a seguir, especialment adreçades als cuidadors d’aquests malalts. Continuem amb la Dra. Sílvia Ramón, Cap del Servei de Rehabilitació i Fisioteràpia de l’Hospital Quirónsalud de Barcelona. Parlem de les lesions esportives més habituals. Practicar esport és molt important per a tenir cura de la nostra salut, però com tot, cal fer-ho de manera informada i sense excessos per evitar la possibilitat de patir lesions que afectin al nostre sistema múscul-esquelètic. Amb la Dra. Sílvia Ramón sabrem quines son les lesions més comunes dels esportistes, com prevenir-les i quins son els tractaments que tenim al nostre abast. Per cloure el programa, parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre que ens explica com la medicina regenerativa ens pots ajudar a tractar les conseqüències de l'artrosi, una patologia degenerativa que lesiona el cartílag articular. Les articulacions són els components de l'esquelet que ens permeten el moviment i, per tant, la nostra autonomia funcional. És molt important mantenir-les en el millor estat possible per evitar una pèrdua progressiva de la nostra mobilitat i, per tant, de la nostra qualitat de vida.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

La medicina regenerativa per tractar l’artrosi

Carles Aguilar entrevista al Dr. Humberto Loscertales que ens explica com treballa la medicina regenerativa per diagnosticar i tractar l’artrosi en els diferents nivells d’afectació i en diferents franges d’edat.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb el Dr. Josep Just que ens explica què és l'halitosi, quines són les causes de el mal alè i alguns consells per evitar-ho. Continuem amb la primera sèrie d'entrevistes que vam realitzar a Burgos durant l'esdeveniment de presentació de la campanya #MuchoPorVer impulsada per Novartis per conscienciar la població sobre la degeneració macular associada a l'edat (DMAE), primera causa de ceguesa en majors de 50 anys. Parlem amb Jesús Ponce, President de Novartis Espanya, la Dra. Lourdes Macías i la Dra. Maribel López Gálvez. El següent contingut es refereix a la tècnica anomenada aterectomia orbitacional amb el Dr. José Román Escudero. Es tracta d'una tècnica mínimament invasiva que consisteix en la introducció d'un catèter que genera una força centrífuga que fa que una corona recoberta de diamant orbiti 360 graus dins de l'artèria per tal d'eliminar en menys de dos minuts les plaques de calç (ateroma) de sistema arterial perifèric. Aquest dispositiu permet distingir les plaques del teixit sà de les arteries. I concloem amb el Dr. Humberto Loscertales parlant sobre una investigació recent que relaciona les interleucines, un conjunt de citoquines (proteïnes que actuen com a missatgers químics a curta distància) que són sintetitzades principalment pels leucòcits i que podrien tenir un important paper en la prevenció de l'artrosi de genoll.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 01/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". El Dr. Rafel Guayta ens parla del consum excessiu d'alcohol que s'associa amb nombrosos resultats adversos en joves i augmenta el risc de patologies greus. Continuem amb el Dr. Josep Just comentant la relació que existeix entre el fet de tenir les mans fredes i la salut. Si tenim les mans fredes de forma contínua i, especialment, si a més experimentem canvis en el color de la pell, podria tractar-se d'un senyal d'alerta. Les malalties inflamatòries inmunomediades abasten patologies tan heterogènies com l'artritis reumatoide, la colitis ulcerosa, el lupus, la malaltia de Crohn o les espondilartritis, entre d'altres. Aquest grup de malalties poden suposar un alt impacte en la qualitat de vida. Parlem d'un estudi que indica que la flora intestinal podria delatar algunes malalties reumàtiques amb la Dra. Delia Reina i el Dr. Xavier Aldeguer. I acabem el programa amb el Dr. Humberto Loscertales i les eines terapèutiques de les que disposa la medicina regenerativa per tractar patologies degeneratives que provoquen protrusions i hèrnies discals i lumbàlgia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 16/02/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Per començar el Dr. Josep just ens parla de la EPOC i ens dona consells pràctics per prevenir-la ja que es una malaltia que es pot evitar pràcticament deixant de fumar. Tot seguit el Dr. Rafel Guayta comenta les consultes més curioses que fem a l’anomenat Dr. Google a Internet. La hiperconectivitat en la que viu la societat d’avui no para de créixer i, en qüestions de salut, es un tema que ens preocupa. Continuem amb el Dr. Raúl Olivares parlant de la endometriosi, una malaltia, normalment benigna, que afecta les dones a llarg de la seva vida reproductiva i que presenta un procés d’evolució imprevisible. I finalitzem el programa amb el Dr. Humberto Loscertales i el tractament, mitjançant la medicina regenerativa, de l’artrosi de genoll amb unes bones expectatives terapèutiques.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Medicina regenerativa i artrosi de maluc amb el Dr. Humberto Loscertales

Carles Aguilar parla amb el Dr. Humberto Loscertales que ens explica les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar amb excel·lents resultats, en funció del diagnòstic, l'artrosi de maluc.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/02/2020

Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb el Dr. Rafel Guayta que ens comenta els beneficis per a la nostra salut que suposa el fet de caminar amb freqüència per a tothom en general i, especialment, per a la gent gran. A continuació la Dra. Sònia Ruiz parla sobre la relació entre la manca de vitamina D, els pacients oncològics i el pronòstic de la malaltia. Seguim amb el Carlos García-Roqueta i la Societat Catalana de Mediació i Gestió de Conflictes de la Salut, una organització sense ànim de lucre, independent, que te com a missió la sensibilització i la formació de la cultura de la mediació, la promoció de la mediació en l'àmbit sanitari i l’oferta de serveis de mediació als professionals i a les organitzacions sanitàries. Després, el Dr. Joan Pau Horcajada ens explica tot el que cal saber sobre el coronavirus a diferents nivells: prevenció, contagi, diagnòstic i tractament. I cloguem amb el Dr. Humberto Loscertales que ens explica les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar amb excel·lents resultats, en funció del diagnòstic, l'artrosi de maluc.