Temas

dolor

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 1/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha aprovat el finançament al Sistema Nacional de Salut de la primera teràpia dirigida per a la prevenció de les crisis vasooclusives (CVO) recurrents en la Malaltia de Cèl·lules Falciformes (ECF) en pacients de 16 anys o grans. L'ECF, també coneguda com a anèmia falciforme o drepanocitosi, és una malaltia genètica autosòmica recessiva. Està causada per una alteració genètica en un dels gens necessaris per produir l'hemoglobina, proteïna responsable de transportar l'oxigen a tot l'organisme. Això fa que els glòbuls vermells es deformin fins a adquirir aparença de falç, la qual cosa entorpeix la circulació sanguínia i causa en el pacient obstruccions vasculars, podent generar esdeveniments intensos i impredictibles, anomenats crisis vasooclusives o de dolor. Parlem amb el Dr. David Beneitez, Responsable de la Unitat d´Eritropatologia del Servei d´Hematologia i Hemoteràpia de l´Hospital Universitari Vall d´Hebron de Barcelona i membre del Grup Espanyol d´Eritropatologia de la SEHH.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

El desenvolupament de nous i diferents sistemes de guiatge en les tècniques de termoablació permeten el tractament radiològic de tumors amb resultats similars a la resecció quirúrgica, especialment en lesions amb mides per sota de 3 cm. L'ús de tècniques de termoablació suposa menor morbimortalitat per al pacient, encara que els resultats depenen del tipus de tumor, la localització i la tècnica utilitzada. La termoablació és un grup de tècniques que destrueixen lesions tumorals mitjançant calor (radiofreqüència, microones i làser) o fred (crioablació) guiades per tècniques d'imatge com l'ecografia i la tomografia computaritzada (TC) de manera més freqüent. Els nous sistemes de guiatge localitzen la lesió amb exactitud, cosa que permet més precisió en la punció d'aquesta i una major reproductibilitat de la tècnica amb més seguretat del tractament en relació amb complicacions i èxit de resultats. Carles Aguilar entrevista al Dr. Juan José Espejo, Especialista de la Secció de Radiologia Vascular i Intervencionista (SERVEI) de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

Parlem del concepte de salut digestiva. Es tracta del benestar que comprèn tot el sistema digestiu. Quan tenim bona digestió dels aliments i el trànsit intestinal és òptim, hi ha una microbiota equilibrada i les defenses són adequades, podem dir que gaudim d'una bona salut de l'aparell digestiu. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans

S'estima que al voltant del 8% de la població espanyola té dolor neuropàtic, un trastorn neurològic en què les persones experimenten un dolor crònic intens a causa d'una lesió a les vies de transmissió del dolor del sistema nociceptiu. Tot i això, malgrat el seu caràcter incapacitant, es tracta d'una patologia que està molt infradiagnosticada. L’origen d’aquest dolor neuropàtic pot ser divers, segons els experts. Els processos més prevalents de dolor neuropàtic “pur” són les neuropaties diabètiques, les post herpètiques i les post quirúrgiques”. Una altra de les patologies en ascens és la neuropatia post quimioteràpia, que es pot arribar a produir fins al 60% d'alguns tractaments quimioteràpics. A més, entre les causes de dolor mixt, que cursen amb dolor nociceptiu i neuropàtic, el més prevalent és la radiculopatia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Concha Pérez, cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de la Princesa (Madrid).

salud

Qué tomar para el dolor de garganta

El dolor de garganta es uno de los principales síntomas de las infecciones virales aunque puede tener otros orígenes. Estas pautas te pueden ayudar

complementos alimenticios en problemas articulares

La Farmacia en Casa

Este jueves en el espacio "La Farmacia en Casa" de Mas de Uno Ciudad Real hablamos con Gema García, Farmacéutica en Alcolea de Calatrava, sobre los complementos alimenticios que podemos tomar cuando tenemos problemas en las articulaciones.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/10/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Elegida voluntàriament per uns i soferta amb pena per altres, la vida en solitari a partir dels 50 anys duplica el risc de patir demència en la vellesa, segons un estudi específic sobre aquesta qüestió. A més, si a això s'hi suma que un està divorciat o ha enviudat, les possibilitats de patir aquest tipus de malaltia, que inclou la síndrome d'Alzheimer, es triplica, circumstància que els investigadors atribueixen a la falta d'un company que ofereixi una protecció extra a nivell mental. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut pública.

Dèficit de DAO, el trastorn que afecta el 15% de la població mundial. El Dèficit de Diamino Oxidasa (DAO) és un trastorn metabòlic amb patologies associades com la migranya, trastorns gastrointestinals, la dermatitis, la pell seca i atòpica; fibromiàlgia o fatiga crònica i el TDAH, entre d'altres. El tema s'ha abordat al segon Congrés Internacional del Dèficit de DAO amb l'objectiu de donar a conèixer, conscienciar i promoure la investigació sobre aquest trastorn metabòlic entre la comunitat científica, mèdica, farmacèutica i nutricionista. El Dèficit de Diamino Oxidasa (DAO) és un trastorn metabòlic amb patologies associades com la migranya, trastorns gastrointestinals, la dermatitis, la pell seca i atòpica; fibromiàlgia o fatiga crònica i el TDAH, entre d'altres. Parlem amb Adriana Duelo, Nutricionista Clínica i especialista en Dèficit de DAO.

Una bona comunicació entre professionals sanitaris i pacients pot reduir el dolor crònic un 20%, millorar la mobilitat un 25% i reduir l'ansietat un 25%, segons el primer Consens per millorar la comunicació clínica en dolor crònic, impulsat per l'Institut Salud sin Bulos i elaborat amb la participació d'una vintena de representants de societats científiques, col·legis professionals i associacions de pacients. En canvi, una mala comunicació amb el pacient ocasiona costos al sistema sanitari, mala adherència, visites repetides a consultes i denúncies. Carles Aguilar parla amb Carlos Mateos, Coordinador de l’Institut Salud sin Bulos.

Un equip multidisciplinari de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i l'Institut de Recerca Biomèdica de Bellvitge (Idibell) ha confirmat que l'estimulació cerebral profunda redueix els símptomes de TOC un 42,5% a llarg termini. Es tracta d'un tractament quirúrgic que consisteix a implantar uns elèctrodes que permeten estimular elèctricament punts específics del cervell, de forma selectiva i reversible, aconseguint beneficis terapèutics en malalties resistents a tractaments. Una de cada deu persones que pateix un Trastorn Obsessiu-Compulsiu presenta una forma crònica i incapacitant de la malaltia. Aquests casos més severs són resistents als tractaments psicoterapèutics i farmacològics, i comporten gran patiment tant a pacients com a família. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Pino Alonso, Metge Psiquiatra del Servei de Psiquiatria del Hospital Universitari de Bellvitge.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.