Temas

Alzheimer

"Más de Uno Cartagena" con Paco Rivas

A Tu Salud, Andrés Torres

Los lunes con Andrés Torres, conocemos los diferentes colectivos y ONG´s que trabajan en la Comarca de Cartagena. Hoy conocemos la asociación de enfermos y familiares de Alzheimer, AFAL.

Programa completo

Más de Uno Pamplona 02/03/2021

Hoy en Más de uno Pamplona nos hemos acercado al Polideportivo de Azpilagaña para conocer cómo marcha el proceso de vacunación con Ana Aríztegui, responsable de vacunación de Atención Primaria del área de salud de Pamplona.

Con Paloma Garaboa

Más de uno Alcalá 29/12/2020

La pandemia no ha impedido que los alcalaínos mantengan la tradición del belén y el 37º Concurso Local de Alcalá de Henares ha sido un éxito. A la Asociación Complutense de Belenistas llegaron 40 creaciones y ahora se plantea mantener la opción online en próximas ediciones para dar cabida a más participantes.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

La situació actual de pandèmia pot afectar especialment col·lectius com ara el de la gent gran, no només des del punt de vista sanitari, sinó també en l'àmbit del consum.

Per aquest motiu, l'Agència Catalana del Consum acaba d’editar una guia amb consells destinats especialment a les persones de més edat, per tal de facilitar pautes i recomanacions que les ajudin a fer un consum més segur i evitar possibles fraus o enganys. Ens ho explica la directora de l’ACC, la Sra. Montserrat Ribera.

Desprès fem referència al major projecte europeu sobre l'aplicació de l'Internet of Things (IOT) per a la cura i envelliment actiu de la gent gran. Després de tres anys de la major experiència pilot mundial en el camp de la cura digital de la gent gran, ACTIVAGE demostra l'impacte positiu de la tecnologia en la seva qualitat de vida.

Els resultats de Activage demostren que la tecnologia no només pot promoure un envelliment actiu, sinó que pot fer-ho de forma rendible i eficaç, al optimitzar i descongestionar de forma intel·ligent l'ús dels serveis socials. Viure més i millor: els serveis de Activage milloren l'autonomia, llibertat, seguretat i salut dels usuaris, basant-se en la recopilació i interpretació de dades obtingudes amb dispositius IOT. Comentem el tema amb el Sergio Guillén, Coordinador adjunt de projectes d’Activage y Director d’Innovació a Mysphera.

El Dr. Rafel Guayta ens parla d’un estudi que relaciona dormir bé amb la possibilitat de treballar millor i que el fet de no dormir adequadament ni descansar el temps necessari repercuteix en un major nombre de baixes laborals.

El darrer tema del programa és l'estudi Lipididiet. Un treball que revela que la intervenció nutricional pot contribuir a alentir l'avanç de la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques. Aquest assaig clínic, ha estat elaborat per un consorci d'investigació format per líders a nivell mundial en neurologia i ha inclòs a més de 300 pacients.

Aquests resultats tenen un doble valor, ja que per primera vegada s'ha demostrat que, en estadis inicials d'Alzheimer sense demència, el factor nutricional pot ser beneficiós a llarg termini, així com en diversos aspectes de la capacitat cognitiva , especialment la memòria i de la capacitat funcional.

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya, segons la SEN. A més, s'estima que el 80% dels casos d'Alzheimer que encara són lleus estan sense diagnosticar. Ens ho explica el Dr. Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Aquesta setmana acabem el programa parlant de la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s'utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l'artrosi.