Temas

Agència Catalana del Consum

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Reprenem l’espai dedicat al món del consum, amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum, i fem un repàs de com ha afectat la pandèmia en les reclamacions dels consumidors i en l’activitat en general de l’Agència com a organisme encarregat de vetllar pels drets dels consumidors i les consumidores de Catalunya. Carles Aguilar parla amb la Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum, per fer una valoració de tota aquesta tasca.

Tot seguit fem un petit balanç, en el temps de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, del que hem viscut en l'àmbit de la salut des del decret de l'estat d'alarma i de les conseqüències que ha tingut, i està tenint, envers la ciutadania, els professionals i el sistema de salut tant públic com privat. Parlarem especialment sobre quin és el futur a curt i mig termini que ens espera a partir de la vacunació i també comentarem algunes de les 30 mesures que el Comitè d’Experts per a la Transformació del Sistema Públic de Salut ha publicat recentment. Ho desenvoluparem amb el Dr. Jaume Padròs, President del Col·legi de Metges de Barcelona.

Els experts ja fa temps han advertint que els joves no fan tot l'exercici físic que haurien. Ara tenim la confirmació: el 80% dels adolescents d'entre 11 i 17 anys de tot el món no realitzen l'activitat diària mínima per estar saludables. I els especialistes no parlen només de fer esport, sinó d'accions tan bàsiques com caminar fins al col·legi o jugar a la pilota amb els amics al parc. Aquestes dades adquireixen ara una nova rellevància, si tenim en compte l'epidèmia d'obesitat que ha arribat a pràcticament tots els països del món. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Les glàndules salivals són els òrgans responsables de la producció de saliva. La saliva és necessària perquè puguem digerir els aliments i és l'element lubricant de la boca i la gola. Hi ha dos tipus bàsics de glàndules salivals: les menors i les majors. Les glàndules salivals menors tenen una mida entre 2 a 3 mil·límetres. Estan distribuïdes per la boca i la faringe i produeixen una saliva mucoide, que se segrega de forma contínua i que és necessària per a la lubricació. Les glàndules salivals majors s'activen quan mengem i produeixen una saliva aquosa, necessària per a la digestió i deglució dels aliments. Tenim tres parells de glàndules salivals majors, una a cada costat: les paròtides, les submaxil·lars i les sublinguals. Aquestes glàndules poden emmalaltir apareixent infeccions, càlculs, malformacions i tumors. El cirurgià oral i maxil·lofacial és l'especialista d'elecció a qui cal acudir davant aquests problemes. Abordem les patologies de les glàndules salivals amb el Dr. Javier González Lagunas, Director Mèdic de QMAX Dental.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Campanya Per Nadal, consum local

Beneficis de triar establiments de proximitat i productes i serveis locals per les compres nadalenques.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 13/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Podem dir que ja ens trobem totalment immersos en la campanya de compres Nadal. Per això, avui volem parlar de la campanya que acaba de presentar l’Agència Catalana del Consum i aprofitarem, també, per repassar consells bàsics de consum per planificar les compres nadalenques i gaudir-ne amb responsabilitat i sense ensurts. Per parlar de tot plegat, comptem com ja és habitual amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.

Després parlem d'un calendari d'advent amb recomanacions de salut mental de cara a aquestes Festes de Nadal marcades per la pandèmia de la COVID-19. Els experts assenyalen que un 30% de la població pateix algun trastorn mental com ansietat, depressió o estrès posttraumàtic com a conseqüència de l'avanç del virus SARS-CoV-2. 24 experts en salut mental destacats al nostre país han col·laborat en una campanya per compartir consells que ajudin a cuidar i prevenir la salut mental a Nadal. Parlem amb el Dr. José Ángel Alda, Psiquiatre i Cap de Secció de Psiquiatria infanto-juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Tot seguit abordem un tema molt important que no sempre tenim en compte, es tracta del malbaratament alimentari. Ho volem fer des de la visió dels aliments que es consumeixen a la llar, perquè en moltes ocasions comprem, cuinem i llencem aliments que es poden aprofitar. Actualment encara no hi ha una definició oficial i consensuada de pèrdues i malbaratament alimentari. Nosaltres, avui ho centrament en l’aspecte de la seguretat alimentària perquè contra el malbaratament alimentari poden utilitzar diferents recursos al nostre abast. En Ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

A Espanya s'estima que més de 900.000 persones pateixen fibromiàlgia. S'ha elaborat un document en el qual han col·laborat, a més de reumatòlegs, psicòlegs, psiquiatres, infermeres, pacients i metges d'atenció primària. També s'ha llançat la guia 'Aprenent a conviure amb la fibromiàlgia' que recull informació sobre la malaltia, diagnòstic i altres consells. La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor musculoesquelètic generalitzat de més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. Entrevistem el Dr Javier Rivera, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid.

La nostra de forma d'alimentació és una de les principals activitats que es pot veure afectada per l'anomenada hiperfàgia. L'ansietat o un estat depressiu pot originar una impulsivitat per menjar massa productes alimentaris amb alts nivells de greixos, sals i sucres. Pot passar que aparegui un augment de la gana, o que realment no ho sigui, i que es tracti més aviat de "ansietat per menjar" o de la necessitat de menjar de forma impulsiva i / o descontrolada. Aquest seria el símptoma principal de la hiperfàgia. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

La situació actual de pandèmia pot afectar especialment col·lectius com ara el de la gent gran, no només des del punt de vista sanitari, sinó també en l'àmbit del consum.

Per aquest motiu, l'Agència Catalana del Consum acaba d’editar una guia amb consells destinats especialment a les persones de més edat, per tal de facilitar pautes i recomanacions que les ajudin a fer un consum més segur i evitar possibles fraus o enganys. Ens ho explica la directora de l’ACC, la Sra. Montserrat Ribera.

Desprès fem referència al major projecte europeu sobre l'aplicació de l'Internet of Things (IOT) per a la cura i envelliment actiu de la gent gran. Després de tres anys de la major experiència pilot mundial en el camp de la cura digital de la gent gran, ACTIVAGE demostra l'impacte positiu de la tecnologia en la seva qualitat de vida.

Els resultats de Activage demostren que la tecnologia no només pot promoure un envelliment actiu, sinó que pot fer-ho de forma rendible i eficaç, al optimitzar i descongestionar de forma intel·ligent l'ús dels serveis socials. Viure més i millor: els serveis de Activage milloren l'autonomia, llibertat, seguretat i salut dels usuaris, basant-se en la recopilació i interpretació de dades obtingudes amb dispositius IOT. Comentem el tema amb el Sergio Guillén, Coordinador adjunt de projectes d’Activage y Director d’Innovació a Mysphera.

El Dr. Rafel Guayta ens parla d’un estudi que relaciona dormir bé amb la possibilitat de treballar millor i que el fet de no dormir adequadament ni descansar el temps necessari repercuteix en un major nombre de baixes laborals.

El darrer tema del programa és l'estudi Lipididiet. Un treball que revela que la intervenció nutricional pot contribuir a alentir l'avanç de la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques. Aquest assaig clínic, ha estat elaborat per un consorci d'investigació format per líders a nivell mundial en neurologia i ha inclòs a més de 300 pacients.

Aquests resultats tenen un doble valor, ja que per primera vegada s'ha demostrat que, en estadis inicials d'Alzheimer sense demència, el factor nutricional pot ser beneficiós a llarg termini, així com en diversos aspectes de la capacitat cognitiva , especialment la memòria i de la capacitat funcional.

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya, segons la SEN. A més, s'estima que el 80% dels casos d'Alzheimer que encara són lleus estan sense diagnosticar. Ens ho explica el Dr. Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Aquesta setmana acabem el programa parlant de la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s'utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l'artrosi.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Consells per a les persones que tinguin contractats viatges a zones afectades pel coronavirus amb l’Albert Melià , Subdirector de l’ACC

Carles Aguilar parla amb l’Albert Melià que ens explica els consells de l’Agència Catalana del Consum sobre un tema de molta actualitat que també ens afecta des del punt de vista del consum: parlem dels viatges a aquelles zones on hi ha més casos de transmissió del coronavirus.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 08/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". El Dr. Rafel Guayta ens parla del consum abusiu d'alcohol en l'adolescència que és, actualment, un important problema de salut pública i del paper que poden tenir els pares en aquesta problemàtica. Desprès parlem sobre la percepció que tenen els pacients respecte de la informació que reben dels metges i sobretot de la comprensió pel que fa a la diagnosi, tractament, recomanacions, etc amb la Dra. Iskra Ligüerre. El següent contingut fa referència a la importància de la implicació del pacient en l'autocontrol de la seva malaltia amb el Dr. Rafel Guayta. El Dr. Josep Just ens explica com podem combatre les migranyes que causen un dolor real a les persones que les pateixen amb un seguit d’hàbits saludables i remeis simples que poden ajudar a prevenir-les o aturar-les abans que comencin. També parlem de com la pràctica del mindfulness por convertir-se en un gran aliat contra l’estrès i la hipertensió arterial amb Carolina Vázquez Morocho i acabem el programa amb l’Albert Melià que ens facilita els consells de l’Agència Catalana del Consum sobre un tema de molta actualitat que també ens afecta des del punt de vista del consum: parlem dels viatges a aquelles zones on hi ha més casos de transmissió del coronavirus.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 08/12/2019

Comencem el programa amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública, comentant un estudi europeu que analitza el nivell d’atenció al pacients al nostre país i que, entre altres aspectes, reflexa diverses mancances pel que fa a la tecnologia i al tractament del dolor. Després el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic de En Bones Mans parla a fons de la listeriosi i de les darreres intoxicacions que s’ha produït a Espanya, Els estudis epidemiològics de la Unió Europea posicionen al nostre país com un dels països amb més presència del microorganisme en els últims anys. Tot seguit la Presidenta de la CUS – Salut, Consum i Alimentació, Carme Sabater, ens explica el funcionament del sistema arbitral de consum. Es tracta d’una via extrajudicial, ràpida, eficaç i gratuïta que permet resoldre fàcilment els conflictes que puguin sorgir entre consumidors i empresaris. El següent contingut es a càrrec de la Dra. Montaña Càmara, Presidenta del Comitè Científic de l’Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició amb qui parlem sobre la influència del hàbits de compra i consum en la nostra salut i acabem el programa amb Lluís Bernabé, Director de la Fundació de La Marató de TV3, explicant les novetats i el mecanisme per fer els donatius que es durà a terme el proper dia 15 de desembre en aquesta edició dedicada a les malalties minoritàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/11/2019

Parlem del proper Black Friday, un costum originari dels Estats Units que ja s'ha popularitzat Arreu del món com una de les dates comercials més destacades de l'any, també a casa nostra. Per a molts consumidors aquests dies marquen l'inici de la temporada de compres de Nadal i volem facilitar consells sobre aquest tipus de vendes amb la Directora de l'Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad. Tot seguit comentem el tema dels distintius ambientals pels propietaris de vehicles de la Direcció General de Trànsit (DGT). Etiquetes de diferents colors per aplicar restriccions de circulació a determinats vehicles. Ens ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. Salut, Consum i Alimentació. El següent contingut fa referència a la teràpia hormonal substitutòria en la menopausa. Avantatges i efectes secundaris que pot comportar aquest tractament per la dona i de quina manera la farmacogenètica pot ajudar a prendre decisions en funció de com cada dona metabolitza els estrògens com a tractament substitutiu. Ho comenten amb el Dr. Joan Sabater Tobella, President de Eugenomic. I acabem amb la Dra. Mireia Ruiz Castella, Directora de l'Institut Ruiz Castilla. Parlem sobre la tècnica anomenada “Mommy makeover”. Es tracta d'un canvi d'imatge de la dona després de tenir un nadó que està sent promoguda per conegudes estrelles internacionals que acaben de ser mares i volen recuperar l'atractiu de la seva figura després de donar a llum. Es tracta d'un conjunt d'intervencions de cirurgia plàstica l'objectiu és recuperar la forma i finor dels pits, un abdomen pla i eliminar el greix sobrant, especialment la zona de cuixes i abdomen.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/11/2019

Comencem amb el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic del programa, parlant de la onicofàgia, un hàbit compulsiu que es manifesta en què la persona que el pateix es menja les ungles. Tot seguit amb la Directora de l’Agència Catalana del Consum, Beth Abad, parlem de quins són exactament els serveis bàsics i, sobretot, quins drets tenim les persones consumidores com a usuàries d’aquests. Continuem parlant dels Sysadoas, un grup de medicaments autoritzats pel tractament simptomàtic de l’artrosi dels que es preveu un possible desfinançament per part de Sanitat amb el Dr. Cristóbal Orellana. El Dr. Xavier Rodríguez Ciurana explica els traumatismes dentals que solen tenir conseqüències en la nostra dentadura que hem de solucionar amb rapidesa: l'actuació del professional és fonamental en la reconstrucció i salvació de la peça dental i de les seves possibles complicacions. Acabem amb el càncer de mama esporàdic i el Dr. Juan sabater Tobella que ens explica com es pot definir el risc en cada dona a través de la farmacogenètica.