Temas

Agència Catalana del Consum

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 30/05/202

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Per començar parlem de l'augment de les vendes de psicofàrmacs i d'aquells medicaments que no exigeixen recepta. Aquest increment tan alarmant de la venda de psicofàrmacs s'afegeix als preocupants dades dels darrers vint anys, que ja situaven a Espanya abans de la pandèmia com a segon país europeu de major consum d'ansiolítics, quart en consum d'antidepressius i sisè a hipnòtics i sedants. El comentem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

Fa ja uns quants dies que el tema Covid-19 ha agafat noves dimensions i continguts a tractar. Afortunadament el control de la incidència i les vacunes estan ajudant a reduir les morts, els ingressos i els contagis pel virus. Però ara mateix i arran de les vacunes hi ha un altre discussió, l’alliberament de les patents de les vacunes Covid-19. Carles Aguilar parla amb una persona que coneix molt a fons l’engranatge sanitari del nostre país, Francesc José Maria, membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i Secretari del Cercle de Salut.

Cada cop tenim l’estiu més a prop i com que mica en mica les dades de la pandèmia van millorant, veiem com es van relaxant moltes de les limitacions de mobilitat que s’havien fixat per fer front al contagis. Tanmateix, molts països del nostre entorn encara mantenen restriccions pel viatgers que arriben des de l’estat espanyol. Per tant, avui volem parlar dels nostres drets com a viatgers amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 16/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La hiperfàgia consisteix en l'augment exagerat de la gana per part de la persona afectada que fa que consumeixi una major quantitat d'aliments de la que necessita. Les persones que pateixen aquest trastorn alimentari ingereixen enormes plats d'aliments, fins i tot just després d'haver realitzat un dinar considerat normal. I això passa de forma continuada, no és un procés puntual sinó mantingut en el temps i de manera repetida. La ingestió de menjar se sol realitzar amb poca masticació, de manera ràpida i sense una clara preferència d'aliments amb alguna composició concreta, és habitual la presa de productes grassos i ensucrats. Parlem de la hiperfàgia i les seves conseqüències amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En Àrea de Consum volem comentar les darreres novetats normatives pel que fa al temps de garantia legal que tenen els productes que comprem. Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

La DMAE és una malaltia degenerativa que disminueix gradualment la visió central. És la principal causa de ceguesa legal a Espanya, on la pateixen més de 800.000 persones. L'actual situació sanitària del Covid-19 està causant efectes negatius en els pacients que pateixen aquesta i altres patologies de retina com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Per donar suport a l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i el Edema Macular Diabètic (EMD) en Hospitals de tot Espanya, Novartis ha llançat el programa "Tu Retina Importa". Parlem a fons d'aquestes patologies i del contingut de la campanya amb la Dra. Ana Martínez Palmer, Cap del Servei d'Oftalmologia del Parc de Salut Mar de Barcelona.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions en base a l’artrosi, permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Amb la cirurgia ortognàtica els cirurgians orals i maxil·lofacials tracten les alteracions de la forma, de la mida o de la posició dels ossos maxil·lars. Sempre utilitzant cicatrius invisibles a l'interior de la cavitat oral, realitzant osteotomies en els ossos de la cara per mobilitzar-los i deixar-los en la posició correcta, fixant-los de forma definitiva amb materials de titani. Amb aquestes tècniques es millora la masticació, la parla i la respiració. L'aspecte físic és important per a tots: la millora estètica que s'aconsegueix restaurant l'equilibri de la cara ajudarà a augmentar l'autoestima del pacient i a sentir-se millor. En altres paraules, a millorar la seva qualitat de vida. Carles Aguilar parla de la cirurgia de l'esquelet facial amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El nostre sistema sanitari ha estat sempre considerat com un dels millors a nivell europeu perquè incorpora la universalitat en l’assistència sanitària, la gratuïtat, l’equitat i el fàcil accés i, el més important, està finançat a través dels impostos que tots els ciutadans paguem. Però aquest sistema que tant ben valorat ha de modernitzar-se, ha i reformular-se per tal d’adaptar-lo a les noves necessitats que tant els sistema com els professionals i els propis ciutadans tenim. Per això, parlem amb una de les persones que ha participat activament en la creació d’un document anomenat “Mesures per l’enfortiment del sistema de salut”, el Dr. Jaume Padrós. President del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

En la nostre secció de de consum volem parlar d’un producte que amb la pandèmia ha esdevingut imprescindible i que, per ara, sembla que haurem de continuar fent servir: evidentment, ens referim a les mascaretes i, més concretament, a les mascaretes higièniques, que són les d’ús més habitual entre la població en general. Per tant, Carles Aguilar entrevista a la Montserrat Ribera, Directora de l’Agència Catalana del Consum.

Fem referència a una campanya que s'ha llançat en xarxes socials #juntosmasfuertes, al costat d'associacions de pacients i professionals sanitaris, amb l'objectiu de manifestar el suport i el compromís amb la comunitat de hemofília a Espanya, amb motiu del Dia Mundial de l'Hemofília . L'objectiu és reunir a la comunitat mundial de trastorns de la coagulació; ja que després de l'impacte que la pandèmia de la Covid 19 ha tingut en les persones amb trastorns de la coagulació, aquest objectiu mai havia estat més important. A Espanya, l'hemofília és una malaltia hereditària que afecta prop de 3.000 persones, caracteritzada per l'aparició d'hemorràgies internes o externes degudes a un dèficit en els factors VIII o IX que participen en el procés de coagulació de la sang. Ens ho explica el Dr. José Mateo Arranz, Cap Clínic de la Unitat d'Hemostàsia i Trombosi de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona.

En els minuts d'Angelini Pharma Espanya parlem del paper del farmacèutic en la pandèmia: com ha canviat l'atenció al pacient i com s'ha adaptat aquest professional a la nova situació. També parlem dels productes farmacèutics en temps de pandèmia: què demanen i què necessiten els pacients en aquesta situació ?. ¿Quines àrees terapèutiques han guanyat més importància en aquest temps? I finalment fem referència sota la perspectiva del farmacèutic en relació als canvis de la farmàcia en el futur, plans de vacunació, etc. Carles Aguilar parla amb Fernando Ferrer, Farmacèutic comunitari de la farmàcia Estrela de Mislata (València).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 02/05/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem d'una sèrie de recomanacions recollides en una guia que ens ajuda per assolir una bona higiene visual, per disminuir la fatiga visual i que ens comenta curiositats sobre els ulls, un dels òrgans més importants i alhora més delicats del cos humà. Parlem amb la Victoria Arnau, Màrqueting Manager de Reva Health

Prop de 300 reumatòlegs s’han reunit a la II Diada Reumatològica Digital organitzada per la Societat Catalana de Reumatologia (SCR) i la Fundació Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears. L’objectiu és fer un recorregut per les diferents malalties articulars, musculars, òssies i autoimmunitàries sistèmiques per donar a conèixer tots els avenços que estan contribuint a millorar la qualitat de vida dels pacients, amb un clar enfocament en la innovació. En aquest sentit, la telemedicina ha fet grans passos en les consultes de reumatologia arran de la pandèmia i ja s’ha instal·lat per a quedar-se definitivament. Carles Aguilar entrevista a la Dra. Delia Reina, Vicepresidenta de la Societat Catalana de Reumatologia.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Des de l’1 de març de 2021, s’aplica la nova normativa europea que simplifica l’etiqueta d’eficiència energètica dels electrodomèstics per a fer-la més comprensible i, a més, s’amplien els terminis durant els quals els fabricants han de disposar de peces per a reparar determinats aparells. En la secció de consum d’avui parlem d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

El plasma ric en factors de creixement és encara un desconegut per a la majoria dels ciutadans. Els tractaments amb factors de creixement són mínimament invasius, al marge de les característiques que s'apliquin a cada pacient. En aquest cas ens centrem en la seva utilització en trastorns a nivell de la salut bucal i en cirurgia maxil·lofacial com les afectacions de l'articulació temporo-mandibular o diversos tipo d'implants. A més ajuden a mantenir l'estructura natural de la cavitat oral i a minimitzar la pèrdua de peces dentals. Els factors de creixement optimitzen la resposta del cos humà alhora de realitzar implants dentals, extraccions o diferents tipus de cirurgia, acceleren la cicatrització i redueixen la inflamació després de les intervencions, a més de disminuir el risc d'infeccions i el dolor post operatori. El Dr. Javier González Lagunas, Director Mèdic de Qmax Dental i Cap del Servei de Cirurgia Oral i Maxil·lofacial de l'Hospital Quironsalud ens ho explica.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 25/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ara que ve el bon temps i que, tot i les restriccions per la pandèmia, es tornen a programar alguns concerts i festivals en el nostre país de cara a l’estiu, volem dedicar l’espai de consum a parlar d’una pràctica cada cop més habitual, però que en ocasions, si no tenim en compte les precaucions necessàries, ens pot portar algun ensurt: parlem de la compra per internet d’entrades per a espectacles. Parlem amb la directora de l’Agència Carles Aguilar parla amb la Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum, per fer una valoració de tota aquesta tasca.

Els rumors sobre el càncer colorectal perjudiquen el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, segons denuncien les organitzacions implicades en la campanya de conscienciació #CáncerdeColonSinBulos, que ha llançat amb motiu del Dia Mundial per a la Prevenció de el Càncer de Colon. Aquesta iniciativa ha estat impulsada per l'Institut #SaludsinBulos, l'Aliança per a la Prevenció de el Càncer de Colon i Europa Colon i l'objectiu principal és sensibilitzar la població sobre la importància de recórrer a informació veraç per prevenir una patologia tan prevalent com el càncer colorectal que, segons dades de l'Associació Espanyola contra el Càncer, va constituir el 15% de tots els tumors diagnosticats a Espanya el 2020. Carles Aguilar parla amb Luis Miguel de la Fuente, President d'Europa Colon sobre el decàleg de Mites sobre el Càncer Colorectal

L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. En els minuts d’Angelini Pharma Espanya parlem de les malalties infeccioses. En l'època COVID s'ha parlat molt d’infectologia, però aquesta especialitat va molt més enllà del coronavirus. Per tant, l’abordem en profunditat. L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. Moltes d'aquestes infeccions requereixen tractaments llargs i seguiment mèdic. El Dr. Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador Covid de l'Hospital de la Mar de Barcelona, ens explica com s'han organitzat els serveis de malalties infeccioses pel maneig dels pacients amb infeccions greus (Covid i No-Covid) durant la pandèmia. No oblidem parlar de les infeccions bacterianes greus i de com ha canviat el maneig del pacient amb infeccions bacterianes durant la pandèmia. Cloguem parlant de l'ús racional d'antibiòtics en pacients Covid 19 per prevenir el desenvolupament de resistències i de si l'ús excessiu o inadequat de tractaments antibiòtics en el context de pandèmia podrien facilitar el desenvolupament de bacteris resistents.

Per cloure el programa parlem sobre cirurgia de genoll, traumatologia avançada i teràpies regeneratives amb el Dr. Joaquin cabot, el Dr. Jaume Llort i el Dr. Sergio Celi del Grup Cabot. Especialitzats en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. Quan es pot evitar la cirurgia, s'ofereixen teràpies regeneratives que inclouen factors de creixement, cèl·lules mare, ozonoteràpia i proloterapia. Sempre a l'avantguarda, també s'ofereix una cirurgia ambulatòria sense ingrés, simple i poc agressiva per tractar galindons (hàl·lux valgus), metatarsàlgia o dolor a la planta de el peu, Neuroma de Morton, etc. Més de 25 anys d'experiència hospitalària avalen l'equip d'especialistes en COT (Cirurgia ortopèdica i traumatologia) i d'infermeria amb l'objectiu d'oferir una solució als problemes de dolor i limitació articular, de la forma més segura, efectiva i menys traumàtica, sempre amb la tècnica més adequada per a cada persona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Reprenem l’espai dedicat al món del consum, amb la col·laboració de l’Agència Catalana del Consum, i fem un repàs de com ha afectat la pandèmia en les reclamacions dels consumidors i en l’activitat en general de l’Agència com a organisme encarregat de vetllar pels drets dels consumidors i les consumidores de Catalunya. Carles Aguilar parla amb la Montserrat Ribera, directora de l’Agència Catalana del Consum, per fer una valoració de tota aquesta tasca.

Tot seguit fem un petit balanç, en el temps de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, del que hem viscut en l'àmbit de la salut des del decret de l'estat d'alarma i de les conseqüències que ha tingut, i està tenint, envers la ciutadania, els professionals i el sistema de salut tant públic com privat. Parlarem especialment sobre quin és el futur a curt i mig termini que ens espera a partir de la vacunació i també comentarem algunes de les 30 mesures que el Comitè d’Experts per a la Transformació del Sistema Públic de Salut ha publicat recentment. Ho desenvoluparem amb el Dr. Jaume Padròs, President del Col·legi de Metges de Barcelona.

Els experts ja fa temps han advertint que els joves no fan tot l'exercici físic que haurien. Ara tenim la confirmació: el 80% dels adolescents d'entre 11 i 17 anys de tot el món no realitzen l'activitat diària mínima per estar saludables. I els especialistes no parlen només de fer esport, sinó d'accions tan bàsiques com caminar fins al col·legi o jugar a la pilota amb els amics al parc. Aquestes dades adquireixen ara una nova rellevància, si tenim en compte l'epidèmia d'obesitat que ha arribat a pràcticament tots els països del món. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Les glàndules salivals són els òrgans responsables de la producció de saliva. La saliva és necessària perquè puguem digerir els aliments i és l'element lubricant de la boca i la gola. Hi ha dos tipus bàsics de glàndules salivals: les menors i les majors. Les glàndules salivals menors tenen una mida entre 2 a 3 mil·límetres. Estan distribuïdes per la boca i la faringe i produeixen una saliva mucoide, que se segrega de forma contínua i que és necessària per a la lubricació. Les glàndules salivals majors s'activen quan mengem i produeixen una saliva aquosa, necessària per a la digestió i deglució dels aliments. Tenim tres parells de glàndules salivals majors, una a cada costat: les paròtides, les submaxil·lars i les sublinguals. Aquestes glàndules poden emmalaltir apareixent infeccions, càlculs, malformacions i tumors. El cirurgià oral i maxil·lofacial és l'especialista d'elecció a qui cal acudir davant aquests problemes. Abordem les patologies de les glàndules salivals amb el Dr. Javier González Lagunas, Director Mèdic de QMAX Dental.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Campanya Per Nadal, consum local

Beneficis de triar establiments de proximitat i productes i serveis locals per les compres nadalenques.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 13/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Podem dir que ja ens trobem totalment immersos en la campanya de compres Nadal. Per això, avui volem parlar de la campanya que acaba de presentar l’Agència Catalana del Consum i aprofitarem, també, per repassar consells bàsics de consum per planificar les compres nadalenques i gaudir-ne amb responsabilitat i sense ensurts. Per parlar de tot plegat, comptem com ja és habitual amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.

Després parlem d'un calendari d'advent amb recomanacions de salut mental de cara a aquestes Festes de Nadal marcades per la pandèmia de la COVID-19. Els experts assenyalen que un 30% de la població pateix algun trastorn mental com ansietat, depressió o estrès posttraumàtic com a conseqüència de l'avanç del virus SARS-CoV-2. 24 experts en salut mental destacats al nostre país han col·laborat en una campanya per compartir consells que ajudin a cuidar i prevenir la salut mental a Nadal. Parlem amb el Dr. José Ángel Alda, Psiquiatre i Cap de Secció de Psiquiatria infanto-juvenil de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

Tot seguit abordem un tema molt important que no sempre tenim en compte, es tracta del malbaratament alimentari. Ho volem fer des de la visió dels aliments que es consumeixen a la llar, perquè en moltes ocasions comprem, cuinem i llencem aliments que es poden aprofitar. Actualment encara no hi ha una definició oficial i consensuada de pèrdues i malbaratament alimentari. Nosaltres, avui ho centrament en l’aspecte de la seguretat alimentària perquè contra el malbaratament alimentari poden utilitzar diferents recursos al nostre abast. En Ho explica la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació.

A Espanya s'estima que més de 900.000 persones pateixen fibromiàlgia. S'ha elaborat un document en el qual han col·laborat, a més de reumatòlegs, psicòlegs, psiquiatres, infermeres, pacients i metges d'atenció primària. També s'ha llançat la guia 'Aprenent a conviure amb la fibromiàlgia' que recull informació sobre la malaltia, diagnòstic i altres consells. La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor musculoesquelètic generalitzat de més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. Entrevistem el Dr Javier Rivera, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid.

La nostra de forma d'alimentació és una de les principals activitats que es pot veure afectada per l'anomenada hiperfàgia. L'ansietat o un estat depressiu pot originar una impulsivitat per menjar massa productes alimentaris amb alts nivells de greixos, sals i sucres. Pot passar que aparegui un augment de la gana, o que realment no ho sigui, i que es tracti més aviat de "ansietat per menjar" o de la necessitat de menjar de forma impulsiva i / o descontrolada. Aquest seria el símptoma principal de la hiperfàgia. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La situació actual de pandèmia pot afectar especialment col·lectius com ara el de la gent gran, no només des del punt de vista sanitari, sinó també en l'àmbit del consum.

Per aquest motiu, l'Agència Catalana del Consum acaba d’editar una guia amb consells destinats especialment a les persones de més edat, per tal de facilitar pautes i recomanacions que les ajudin a fer un consum més segur i evitar possibles fraus o enganys. Ens ho explica la directora de l’ACC, la Sra. Montserrat Ribera.

Desprès fem referència al major projecte europeu sobre l'aplicació de l'Internet of Things (IOT) per a la cura i envelliment actiu de la gent gran. Després de tres anys de la major experiència pilot mundial en el camp de la cura digital de la gent gran, ACTIVAGE demostra l'impacte positiu de la tecnologia en la seva qualitat de vida.

Els resultats de Activage demostren que la tecnologia no només pot promoure un envelliment actiu, sinó que pot fer-ho de forma rendible i eficaç, al optimitzar i descongestionar de forma intel·ligent l'ús dels serveis socials. Viure més i millor: els serveis de Activage milloren l'autonomia, llibertat, seguretat i salut dels usuaris, basant-se en la recopilació i interpretació de dades obtingudes amb dispositius IOT. Comentem el tema amb el Sergio Guillén, Coordinador adjunt de projectes d’Activage y Director d’Innovació a Mysphera.

El Dr. Rafel Guayta ens parla d’un estudi que relaciona dormir bé amb la possibilitat de treballar millor i que el fet de no dormir adequadament ni descansar el temps necessari repercuteix en un major nombre de baixes laborals.

El darrer tema del programa és l'estudi Lipididiet. Un treball que revela que la intervenció nutricional pot contribuir a alentir l'avanç de la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques. Aquest assaig clínic, ha estat elaborat per un consorci d'investigació format per líders a nivell mundial en neurologia i ha inclòs a més de 300 pacients.

Aquests resultats tenen un doble valor, ja que per primera vegada s'ha demostrat que, en estadis inicials d'Alzheimer sense demència, el factor nutricional pot ser beneficiós a llarg termini, així com en diversos aspectes de la capacitat cognitiva , especialment la memòria i de la capacitat funcional.

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya, segons la SEN. A més, s'estima que el 80% dels casos d'Alzheimer que encara són lleus estan sense diagnosticar. Ens ho explica el Dr. Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Aquesta setmana acabem el programa parlant de la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s'utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l'artrosi.