Temas

Agència Catalana del Consum

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre la transformació digital del Sistema Sanitari per a la incorporació de la Medicina Personalitzada de Precisió i l'important paper que tenen l'ètica aplicada i la bioètica. El tractament de les dades clíniques és el principal escull a superar en la incorporació de la transformació digital, cal una modulació i flexibilitat de la normativa vigent. La transformació digital del Sistema Nacional de Salut (SNS) suposa un dels reptes més importants a l'entorn sanitari, sent un pas fonamental per assolir una atenció preventiva, diagnòstica i terapèutica centrada en el pacient i que, en definitiva, contribueixi a millorar la salut de les persones. Ens ho explica Júlio Sánchez Fierro de l'Associació Espanyola de Dret Sanitari.

El cafè és una de les begudes més consumides, però no està exempt de polèmiques. Molts acudeixen a les opcions sense cafeïna per por de possibles conseqüències al cor i la tensió artèria. Tot i això, és una associació que no té suport per part de la ciència. Així, un nou estudi ha tornat a demostrar l’associació positiva entre el consum de cafè i la salut. En concret, estudis recents conclouen que la ingesta habitual i moderada de cafè té beneficis per al cor. D'altra banda, altres estudis mostren que cada porció de carn vermella addicional al dia està associat amb un increment entre el 13% i el 20% en el risc de mortalitat per qualsevol causa. El consum de carn vermella és responsable de gairebé 1 de cada 10 morts prematures. Concretament s'estima que el 9,3% de les morts en homes i el 7,6% de les morts en dones podrien haver-se evitat reduint a la meitat el consum de porcions de carn vermella. Són els temes que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Avui, en el nostre espai de consum, volem plantejar-nos la pregunta següent: parem prou atenció a l’etiquetatge dels productes? Sens dubte, les etiquetes ens proporcionen molta informació sobre el que comprem, però no sempre li donem la importància que tenen. Per parlar d’aquesta qüestió que ens afecta molt directament com a consumidors i consumidores, comptem amb la col·laboració de l’Agència Catalana i el seu subdirector, el Sr. Albert Melià.

La diabetis és una patologia que afecta el 13,8% dels espanyols més grans de 18 anys i segueix en augment. Amb motiu del Dia Mundial de la diabetis, entrevistem la Dra. Ana Cebrián Cuenca, de Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària i Coordinadora del grup de treball d'Atenció Primària de la Societat Espanyola de Diabetis. La Diabetis mellitus apareix per una alteració del metabolisme, i es caracteritza per un augment de la quantitat de glucosa a la sang. Hi ha diversos tipus, encara que la diabetis Tipus 2 és la més comuna, representant el 90% dels casos. La característica principal d'aquesta malaltia crònica és la presència d'uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l'organisme davant de la insulina, cosa que fa que, encara que aquesta hormona estigui present a la circulació sanguínia, les cèl·lules no puguin utilitzar-la adequadament introduir el sucre al seu interior. En aquest sentit, AstraZeneca ha llançat una nova plataforma, anomenada Diabetis City, avalada per la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i dirigida a les persones amb diabetis Tipus 2 ia tota la societat en general. Els professionals sanitaris que han col·laborat en la construcció d'aquesta plataforma han recollit tot aquest coneixement per ajudar la població a resoldre els dubtes sobre la diabetis Tipus 2.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. Parlem sobre cirurgia de genoll i traumatologia avançada amb el Dr. Sergio Celi, responsable de l'àrea quirúrgica de Grup Cabot (COTA) , centre especialitzat en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. L'artroscòpia, una tècnica quirúrgica mínimament invasiva permet mitjançant abordatges percutanis diagnosticar i operar al genoll i altres articulacions, amb un ingrés ambulatori i una ràpida recuperació. Mitjançant aquesta tècnica es poden tractar lesions meniscals (meniscectòmia) o sutura del menisc; en casos molt selectius es pot indicar un trasplantament de menisc. També es poden tractar condropaties, inestabilitats femoropatel·lars, osteocondritis, lesions focals del cartílag i patologia de la sinovial. També lesions lligamentoses com la del lligament creuat anterior (LCA), el més intervingut a l'àmbit de l'esport.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem d'una eina digital que permet seguir i implementar de manera estructurada i senzilla l'atenció i l'evolució del pacient renal. L'eina, anomenada Nefrolink Renal Suite permet que les unitats de nefrologia puguin fer seguiment dels pacients en diàlisi i un control de qualitat del servei mitjançant la vigilància de certs indicadors, cosa que incrementa la seguretat dels pacients. Ens ho explica la Dra. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care España.

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars degeneratives com l'artrosi poden manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part d'ells detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. La medicina regenerativa és una eina terapèutica per abordar la artrosis de forma efectiva. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre.

L'estrès econòmic, les famílies en dificultats, els fills que no saben com reaccionar... La crisi afecta les relacions familiars. Diversos investigadors han analitzat dades d'enquestes fetes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La majoria de les persones saben que fumar cigarretes i productes que contenen tabac augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars. Però són poques conscients que també creix el perill de patir un nou infart en aquelles persones que mantenen l'hàbit tabàquic després de patir un episodi d'aquestes característiques. El Dr. Rafel Guayta ens ho comenta.

Reprenem una vegada més el tema de la salut relacionada amb el Covid-19, però ho farem des de la perspectiva i repercussió en què la pandèmia ha afectat els professionals sanitaris, en aquesta ocasió i en concret els metges. Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i de com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes on també es va veure compromesa la seva pròpia salut. Per aquest motiu s'ha creat un programa específic per potenciar l'autocura mèdica. Carles Aguilar parla amb la Dra. Manuela Garcia Romero, Vicepresidenta Segona del Consell General de Col·legis Oficials Mèdics.

Els propers 26 i 29 de novembre tenen lloc els famosos Black Friday i Ciber Monday, unes jornades de descomptes –tant a internet com en botigues presencials–, que ja s’han popularitzat arreu del món i han esdevingut dates comercials molt destacades, també a casa nostra. Com que molts consumidors segurament aprofitaran aquestes jornades de descomptes per comprar allò que necessiten, volem demanar consell sobre aquest tipus de vendes a la Sra. Marta Rovira, subdirectora de l’Agència Catalana del Consum.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/09/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". A finals de la setmana passada, el Govern de la Generalitat va anunciar que, davant l’escalada del preu de la llum, ha intensificat les actuacions de control a les companyies elèctriques mitjançant l’Agència Catalana del Consum. A més, l’Agència ha posat en marxa una campanya informativa dirigida als consumidors, per fer més entenedora la nova factura de la llum (que recordem que va començar a aplicar-se el passat 1 de juny). Carles Aguilar parla amb l’Albert Melià, subdirector de l’Agència Catalana del Consum.

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars degeneratives com l'artrosi poden manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part d'ells detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. La medicina regenerativa és una eina terapèutica per abordar la artrosis de forma efectiva. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre.

S'anomena placebo a una intervenció dissenyada per simular una teràpia mèdica, que no té efectes específics per a la condició que està sent aplicada. L'efecte placebo és la modificació, moltes vegades fisiològicament demostrable, que es produeix en l'organisme com a resultat de l'estímul psicològic induït per l'administració d'una substància inert, d'un fàrmac o d'un tractament. Parlem de l'ús dels placebos en la pràctica mèdica i en la recerca clínica amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Se ha celebrat el Dia Mundial del Limfoma. En relació a aquesta patologia parlem de l'experiència de les teràpies CAR-T, l'innovador tractament per a pacients amb determinats càncers de la sang amb pronòstic greu que s'administra en centres amb unitats hematològiques d'alta especialització. Gràcies a l'esforç investigador, les CAR-T han demostrat ser una oportunitat per al tractament d'aquest tipus de càncers ja que fan servir els propis limfòcits T del pacient modificats en laboratori perquè aprenguin a identificar i lluitar contra les cèl·lules cancerígenes. Abordem el tema amb la Dra. Anna Sureda, Cap de Servei de l'Institut d'Hematologia Clínica (ICO) i Presidenta de el Grup Espanyol de Trasplantament de progenitors Hematopoiètics i Teràpia Cel·lular.

En els minuts de Angelini Pharma Espanya conversem sobre “El Futur de la Salut Mental” amb Olga Insua, Directora General d'Angelini Pharma Espanya i el Dr. Eduard Vieta, Cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Abordem, entre d'altres, aquests punts: Com ha canviat el Covid-19 la forma en què entenem la salut mental, com serà el futur de la salut mental a Espanya, l'atenció de les necessitats del pacient de salut mental, més enllà del control dels símptomes, atenció a col·lectius vulnerables (com a dones, nens i adolescents), la salut mental com a inversió i la presentació a Madrid del llibre blanc sobre “Present i futur de la salut mental a Espanya”, patrocinat per Angelini i en el qual participa el Dr. Eduard Vieta. Què es pretén amb el llibre blanc ?, Per què Angelini dóna suport a aquest tipus de iniciatives?, Per què és rellevant el llibre blanc en aquest moment?

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 25/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Científics internacionals demanen accions fermes per frenar la desinformació sobre vacunes a Espanya. Per augmentar les taxes de vacunació cal millorar la confiança en les vacunes. Les campanyes de vacunació no arriben a col·lectius en risc d'exclusió social. Experts de 17 organitzacions internacionals han publicat un estudi en el qual demanen una estratègia coordinada de comunicació per incrementar la confiança en la vacunació de la COVID-19 a Espanya que inclogui els col·lectius en risc d'exclusió. a la publicació, liderada per l'Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i liderada pel Dr. Jeffrey V. Lazarus, autor principal i investigador de ISGlobal han participat societats científiques, hospitals, universitats i organitzacions dedicades a la salut pública, la immunologia i la lluita contra la desinformació en salut.

Carles Aguilar parla amb el Director de l’Agència Catalana del Consum, Francesc Sutrias, sobre les línies d’actuació de la legislatura en matèria de consum. La setmana passada l’Agència Catalana del Consum va presentar una nova campanya, amb el lema “A prop teu”, per tal de reforçar el seu paper com a principal organisme de defensa dels consumidors a Catalunya i, a més, va presentar, juntament amb el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent, les línies mestres d’actuació de la legislatura en matèria de consum.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Finalment en el temps d'Angelini Pharma Espanya, Carles Aguilar entrevista a Marta López, Psicòloga de l'Associació Catalana de Familiars i Malats d'Esquizofrènia .. Abordem aquesta temàtica des del punt de vista del pacient, i enfoquem el contingut en les patologies mentals greus que treballen des d’ACFAMES. Temes tan importants com la salut mental en temps de pandèmia i la perspectiva del Clínic. La dificultat d'accés als serveis de salut mental en temps de pandèmia. Estem tornant a la normalitat ?. L'efecte del confinament en la salut mental de les persones. El desconfinament i la tornada a la normalitat, ¿Com afrontar-los des de la perspectiva de la salut mental?. La pandèmia per a les persones amb trastorns mentals greus. ¿Com han afrontat i afronten aquesta situació? Ha empitjorat la seva patologia?

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ja tenim aquí l’estiu i molts dels nostres oients segur que es preparen per a les vacances: probablement ja han contractat serveis (o bé estan a punt de fer-ho) de cara a aquestes vacances d’estiu, encara molt marcades per la pandèmia. Per tant, avui, en l’espai de consum, demanem consell a la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per informar-nos dels nostres drets com a consumidors i consumidores.

Més de la meitat de la població té la falsa creença que els símptomes associats al reflux gastroesofàgic només es deuen a aliments concrets o a menjars abundants, de manera que no tenen en compte altres factors d'estil de vida a l'hora de prevenir-los. La malaltia per reflux gastroesofàgic és una patologia molt freqüent, que afecta el 10% de la població. Parlem amb el Dr. Jordi Serra de l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat del Servei de Digestiu del Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

En el nostre espai de consultes, l'equip mèdic del programa dóna resposta als dubtes que plantegen els nostres oients a través dels missatges de veu del WhatsApp de En Bones Mans, número 650 85 17 69.

HM Hospitales i l'Institut Guttmann despleguen l'aliança establerta entre ambdues entitats que permet oferir una atenció integral als pacients adults i pediàtrics que pateixen alguna malaltia o lesió neurològica. Aquesta cooperació, l'acord de col·laboració de la qual es va signar fa dos anys i la pandèmia de la Covid-19 havia obligat a retardar, proporciona una millora de la diagnosi i el tractament en les àrees de Neurologia, Neuropediatria, Neuropsicologia i Neurorehabilitació. Parlem amb la dra. Beatriz Chavarría, Coordinadora de Neurologia de HM Delfos Barcelona.

Arriba la calor, tot i que alguns grups de població són més sensibles a les altes temperatures i requereixen un major seguiment de les mesures de protecció, tots necessitem seguir consells per combatre la calor. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ofereix consells al respecte.

La cirurgia ortognàtica i el lífting facial representen la cirurgia del rejoveniment per excel·lència. Carles Aguilar parla amb el Dr. Joan Birbe, dedicat en exclusiva a la Cirurgia Maxilofacial, la Cirurgia Estètica facial i la Rehabilitació Dental de forma interdisciplinària. Aquestes tècniques tracten la cara i el coll el que implica tres aspectes fonamentals: Serveixen per aconseguir una oclusió dental correcta, per a corregir desproporcions facials com a cara llarga o curta, estreta o ampla, somriure gingival o perfil retrusiu I, a nivell funcional permeten una millor respiració a l'augmentar el diàmetre de la via aèria. És la cirurgia que pot curar l'apnea obstructiva de la son. La cirurgia ortognàtica, també anomenada ortofacial, normalitza proporcions de la cara aconseguint Alhora una bona funció masticatòria i respiratòria. És realitza mitjançant el moviment del maxil·lar superior, els pòmuls i la mandíbula-mentó, sempre a través de la boca, sense cap cicatriu visible a la cara. Quan una persona presenta una disharmonia facial, s'analitza analitza la cara i el somriure i oclusió del pacient. Seguidament és traça el pla quirúrgic més adequat a les necessitats de cada persona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Fa pocs dies l'Hospital Sant Joan de Déu va presentar el primer cas d'una pacient amb una distròfia hereditària de la retina tractada a Espanya amb una teràpia gènica. Aquesta teràpia, de Novartis, té el potencial de restaurar la visió i evitar la ceguesa en nens i adults joves afectats per una distròfia hereditària de retina causada per la mutació en ambdues còpies de el gen RPE65. Parlem amb Héctor de la Riva, Dr. en Ciències Químiques i Responsable de Teràpia Gènica Ocular de Novartis i amb David Sánchez, President de l’Associació de Retina de Múrcia, RETIMUR i pacient de retinosi pigmentaria.

Si la setmana passada vam dedicar el nostre espai de consum a l’arbitratge i a la feina que es fa des de les juntes arbitral del país, avui volem aprofundir en una altra de les vies que ens ofereixen els organismes públics de consum per resoldre les nostres reclamacions: ens referim a la mediació de consum. Per tant, la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, ens comenta tots els detalls sobre la mediació.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut ocular? La pandèmia està tenint un impacte negatiu en la nostra vista degut a l'elevat nombre d'hores treballant davant de les pantalles, en distàncies curtes i condicions inadequades. El resultat és fatiga visual i visió borrosa. A més, els experts alerten d'un augment de la miopia en menors conseqüència del confinament, per l'excés de l'ús de pantalles i la insuficient activitat a l'aire lliure. Sense oblidar que l'ús continuat de mascaretes ha provocat diversos efectes secundaris no desitjats en la població. El flux d'aire que genera la mascareta, desestabilitza la pel·lícula lacrimal i això afecta l'evaporació de la llàgrima facilitant l’aparició de l'anomenat «ull sec». La situació que hem viscut, i estem encara vivint, s'ha traduït en un menor accés al pacient per part de l'oftalmòleg i en una variació en la prevalença de determinades patologies oculars i una disminució de les cirurgies. Carles Aguilar parla amb el Prof. Luis Fernández-Vega, Catedràtic d'Oftalmologia d'Oviedo i Director Mèdic de l'institut Oftalmològic Fernàndez-Vega que ofereix també consells per afrontar l'estiu preservant la nostra salut ocular.

Platja, piscina, riu, pantà, presa ... Qualsevol lloc ens sembla bo per donar-nos una capbussada, però cal extremar les precaucions perquè les aigües poden ser molt traïdores. Els ofegaments ocorren majoritàriament en els caps de setmana, en vacances, amb temps calorós i en les hores centrals del dia. Però a més d'ofecs, a l'estiu poden donar-se altres incidents en l'aigua com talls de digestió, picades, relliscades i cops ... Aquests i altres consells per al bany aquest estiu ens els comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 13/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem de la prevenció de riscos laborals a les empreses. La pandèmia ha posat en evidència la importància de la salut emocional i la prevenció de riscos. La situació a Espanya respecte als riscos psicosocials i la seva prevenció amb Eva Fernández Fidalgo, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

El càncer bàsicament és una malaltia de les cèl·lules que han canviat el mecanisme de control que governa la seva proliferació i diferenciació. L'evidència que les dietes riques en verdures i fruites protegeixen contra el càncer és clara, així com també llegums i fècules poc elaborades. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Enguany, el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Consum han renovat els convenis que permeten donar continuïtat a les juntes arbitrals de consum de Catalunya, que recordem que són organismes públics que permeten resoldre de manera extrajudicial i gratuïta les reclamacions dels consumidors catalans. Avui, aprofitem que comptem amb la subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per parlar de l’arbitratge de consum i de la tasca que duen a terme les juntes arbitrals.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les dones solen portar talons alts dia sí i dia també. Això fa minvar la nostra salut perquè el seu ús pot tenir conseqüències negatives per al peu i altres zones del nostre cos. Encara que ho sabem, vam seguir usant talons alts. Un mal hàbit que hem d'evitar, per què?. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La resistència als antibiòtics és avui una de les majors amenaces per a la salut mundial i la seguretat alimentària. Això pot afectar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat, sexe o lloc de residència. Tot i que la resistència als antibiòtics és un fenomen natural, l'ús indegut d'aquests fàrmacs en l'ésser humà i els animals està accelerant el procés. Això passa quan els bacteris muten (es transformen) i es tornen capaços de resistir els efectes d'un antibiòtic. Cada vegada que es pren antibiòtics, els bacteris sensibles moren. Però altres bacteris resistents poden créixer i multiplicar-se. Gràcies a Angelini Pharma Espanya parlem de la pandèmia per Covid-19 i del risc de pandèmia per infeccions per bacteris resistents. La filosofia dels PROA (Programes d'Optimització d'ús de Antimicrobians). La reducció d'estada hospitalària com a part de l'optimització d'ús d'antibiòtics i els beneficis per al pacient i del perfil de pacients en què és especialment important reduir de l'estada hospitalària. Ho comentem amb el Dr. Miguel Salavert, Cap de Infeccioses de l'Hospital la Fe de València

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 06/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".Malauradament la soledat és un problema molt comú entre les persones grans que pot tenir greus conseqüències quan no és desitjada o elegida per part de l'ancià. Parlem del tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les falses creences en asma per part de la societat en general, i de les famílies en particular, dificulten el control d'aquesta patologia en nens i adolescents. Així ho adverteix la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) que, juntament amb l'Institut Salud Sin Bulos, s'uneixen per descobrir conceptes erronis sobre l'asma perquè els pacients no rebutgin els tractaments que els permeten controlar la seva asma i així tenir menys crisi i millor qualitat de vida. Carles Aguilar parla amb el Dr. Luis Moya, Coordinador del Grup de Treball d'Al·lèrgia Respiratòria i Asma de la SEICAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 30/05/202

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Per començar parlem de l'augment de les vendes de psicofàrmacs i d'aquells medicaments que no exigeixen recepta. Aquest increment tan alarmant de la venda de psicofàrmacs s'afegeix als preocupants dades dels darrers vint anys, que ja situaven a Espanya abans de la pandèmia com a segon país europeu de major consum d'ansiolítics, quart en consum d'antidepressius i sisè a hipnòtics i sedants. El comentem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

Fa ja uns quants dies que el tema Covid-19 ha agafat noves dimensions i continguts a tractar. Afortunadament el control de la incidència i les vacunes estan ajudant a reduir les morts, els ingressos i els contagis pel virus. Però ara mateix i arran de les vacunes hi ha un altre discussió, l’alliberament de les patents de les vacunes Covid-19. Carles Aguilar parla amb una persona que coneix molt a fons l’engranatge sanitari del nostre país, Francesc José Maria, membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i Secretari del Cercle de Salut.

Cada cop tenim l’estiu més a prop i com que mica en mica les dades de la pandèmia van millorant, veiem com es van relaxant moltes de les limitacions de mobilitat que s’havien fixat per fer front al contagis. Tanmateix, molts països del nostre entorn encara mantenen restriccions pel viatgers que arriben des de l’estat espanyol. Per tant, avui volem parlar dels nostres drets com a viatgers amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 16/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La hiperfàgia consisteix en l'augment exagerat de la gana per part de la persona afectada que fa que consumeixi una major quantitat d'aliments de la que necessita. Les persones que pateixen aquest trastorn alimentari ingereixen enormes plats d'aliments, fins i tot just després d'haver realitzat un dinar considerat normal. I això passa de forma continuada, no és un procés puntual sinó mantingut en el temps i de manera repetida. La ingestió de menjar se sol realitzar amb poca masticació, de manera ràpida i sense una clara preferència d'aliments amb alguna composició concreta, és habitual la presa de productes grassos i ensucrats. Parlem de la hiperfàgia i les seves conseqüències amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En Àrea de Consum volem comentar les darreres novetats normatives pel que fa al temps de garantia legal que tenen els productes que comprem. Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

La DMAE és una malaltia degenerativa que disminueix gradualment la visió central. És la principal causa de ceguesa legal a Espanya, on la pateixen més de 800.000 persones. L'actual situació sanitària del Covid-19 està causant efectes negatius en els pacients que pateixen aquesta i altres patologies de retina com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Per donar suport a l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i el Edema Macular Diabètic (EMD) en Hospitals de tot Espanya, Novartis ha llançat el programa "Tu Retina Importa". Parlem a fons d'aquestes patologies i del contingut de la campanya amb la Dra. Ana Martínez Palmer, Cap del Servei d'Oftalmologia del Parc de Salut Mar de Barcelona.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions en base a l’artrosi, permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Amb la cirurgia ortognàtica els cirurgians orals i maxil·lofacials tracten les alteracions de la forma, de la mida o de la posició dels ossos maxil·lars. Sempre utilitzant cicatrius invisibles a l'interior de la cavitat oral, realitzant osteotomies en els ossos de la cara per mobilitzar-los i deixar-los en la posició correcta, fixant-los de forma definitiva amb materials de titani. Amb aquestes tècniques es millora la masticació, la parla i la respiració. L'aspecte físic és important per a tots: la millora estètica que s'aconsegueix restaurant l'equilibri de la cara ajudarà a augmentar l'autoestima del pacient i a sentir-se millor. En altres paraules, a millorar la seva qualitat de vida. Carles Aguilar parla de la cirurgia de l'esquelet facial amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.