Actualitat

Acció Climàtica augmenta a tretze les empreses de Tarragona investigades per contaminació amb pèl·lets

L'alcalde de Vila-seca critica el Govern per no haver pres encara "cap mesura correctora".

Redacción

Tarragona | 11.01.2024 08:58

Imagen de pellets
Imagen de pellets | María Ángeles San Luis Pérez (Onda Cero)

El Departament d'Acció Climàtica ha augmentat fins a tretze les empreses del Camp de Tarragona investigades per contaminació amb pèl·lets per incompliment de la llei de responsabilitat ambiental. El Departament va obrir un expedient al desembre a vuit companyies i ara ho ha ampliat a cinc més, els noms de les quals no han transcendit.

Les primeres vuit empreses a les quals es va obrir l'expedient són Repsol Química, Dow Chemical, Basell Poliolefinas, SK Primacor, Transformadora de Etileno, Katoen Natie, Schmidt Ibérica i Ravago Plásticos. Segons han indicat fonts d'Acció Climàtica, algunes companyies han presentat al·legacions i l'expedient continua obert. Paral·lelament, tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua han fet noves investigacions sobre el terreny per determinar si l'activitat d'aquestes empreses és la responsable de l'abocament al medi de pèl·lets, petites boles de plàstic utilitzades en la fabricació d'ampolles, entre d'altres, i un dels microplàstics que més contaminen el mar.

L'expedient es va iniciar arran d'una denúncia davant la Generalitat presentada per Good Karma i Surfrider Foundation a l'octubre perquè s'investigui l'origen d'aquesta contaminació. Les entitats denunciants han estat estudiant la seva presència al litoral tarragoní des de 2018. Segons van detallar a l'octubre, durant els últims anys s'havien batut dos rècords mundials de recollida de pèl·lets en aquesta zona: més de 700.000 el 2021 i més de dos milions el 2022.

Una de les zones on més se n'han trobat és la platja de la Pineda, a Vila-seca. El seu alcalde, Pere Segura, ha recordat aquest dimecres que fa cinc anys que denuncien aquest dany al medi i que la Generalitat els ha "ignorat". En la seva opinió, fins ara el Govern no ha fet més que "cuidar la imatge" o accions "de cara la galeria". Per al batlle, un exemple d'això és la plataforma 'Zero Pèl·lets' constituïda per la Generalitat i empreses químiques productores de plàstics, en la qual ha denunciat que no s'ha convidat l'Ajuntament de Vila-seca o les dues entitats denunciants.