Temas

reumatología

Con Paloma Garaboa

Más de uno Alcalá 10/05/2022

FIBROALCALÁ organiza este jueves una jornada con ponencias y actividad de tiro con arco para dar visibilidad a la fibromialgia y concienciar sobre la enfermedad

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/4/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El consum de substàncies tòxiques a l'adolescència baixa, però augmenta el risc d'abús de pantalles. Els darrers estudis estimen que ha augmentat l'abús d'Internet i les xarxes socials i ha disminuït el consum de drogues. Els experts adverteixen que la tendència es pot invertir davant de la relaxació de mesures restrictives per la pandèmia. Els pediatres d'Atenció Primària, claus per a la prevenció, la detecció i l'abordatge precoç dels riscos i les patologies relacionades amb la salut digital i evitar que el problema es converteixi en una conducta addictiva a Internet a mitjà termini. Ens ho explica la Dra. Maria Salmerón, Pediatre de la Unitat de Medicina de l'Adolescència de l'Hospital Ruber Internacional (Madrid)

Més de 600 metges internistes analitzen les darreres novetats científiques en diabetis, obesitat i nutrició. S'aborden temes de temes de rellevància científica com, entre d'altres, l'obesitat com a malaltia prevalent. El paper del metge internista, com a especialista amb visió global i integral del pacient, és clau en el maneig de les persones amb obesitat per aconseguir un adequat control de la mateixa i evitar complicacions associades a aquesta. Amb la Dra. Juana Carretero, Vicepresidenta Primera de la Societat Espanyola de Medicina Interna (SEMI) i Experta en Obesitat parlem de totes les claus de novetats en el seu abordatge i què implica per a la resta d'òrgans i patologies. A més de no estigmatitzar socialment la persona que la pateix.

Les malalties reumàtiques tenen una alta prevalença. A Espanya, s'estima que 1 de cada 4 persones més grans de 20 anys pateix alguna patologia reumàtica, fet que suposa prop d'11 milions de persones afectades, segons l'estudi EPISER de la Societat Espanyola de Reumatologia. No obstant això, malgrat la seva alta prevalença i el seu gran impacte personal, familiar i social, aquestes malalties continuen sent desconegudes per a la població en general, per la qual cosa és important promoure campanyes per augmentar aquest coneixement, cosa que contribuirà a millorar-ne el diagnòstic precoç que, juntament amb un tractament adequat, resulta fonamental per millorar la funció dels pacients, així com la seva qualitat i anys de vida. Carles Aguilar parla amb la Dra. Delia Reina, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Cap de Servei de Reumatologia de l´Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi (Barcelona)

Augmenta de manera preocupant el nombre d'infeccions de transmissió sexual, amb un increment mitjà anual del 26,3% els darrers anys, mentre que l'ús del preservatiu entre els joves s'ha reduït del 84% al 75%. Aquest descens en l'ús del condó és una de les causes de l'important increment de malalties de transmissió sexual que es creien pràcticament desaparegudes, com la gonorrea, la sífilis o la clamídia. Comentem aquest fet amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa.

La malaltia hepàtica crònica apareix quan el fetge ha patit danys durant llargs períodes de temps, cosa que dóna lloc a teixit cicatricial que limita la capacitat del fetge per funcionar i autorreparar-se. Aquesta afecció és la cinquena causa de mort a Europa i actualment la malaltia hepàtica crònica avançada només es pot tractar amb el trasplantament hepàtic. Entrevistem el Dr. Manuel Morales-Ruiz, membre de la Comissió de Valoració Bioquímica de la Malaltia Hepàtica de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/2/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Amb els qüestionaris o PRO en reumatologia, els pacients senten que se'ls pregunten coses importants per a ells, no només sobre les seves articulacions i, considerant les seves respostes, s'aconsegueix millorar la relació entre metge i pacient. També són importants des del punt de vista educatiu de la malaltia, ja que saber que la patologia pot tenir efecte sobre determinats aspectes de la seva vida diària i, en resum, explicar coses que els estan passant, els fa estar pendents de les millores. Així mateix, permeten utilitzar un llenguatge comú amb el metge que els tracta i amb la infermera i prendre millor control de la malaltia. Ens ho explica la Dra. Isabel Castrejón, Reumatòloga de l'Hospital Universitari Gregorio Marañón de Madrid i portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia.

Ens apropem al coneixement dels múltiples usos de la tecnologia d'eye-tracking. L'eye-tracking o el seguiment ocular ajuda les persones que tenen qualsevol dificultat amb la parla a comunicar-se i, a persones amb mobilitat limitada, a comunicar-se i interactuar amb dispositius. Es tracta del que s'anomena Comunicació Augmentativa i Alternativa (CAA) i s'utilitzen comunicadors dinàmics per fer realitat aquesta comunicació en persones amb la parla afectada. També és una eina eficaç a moltes àrees del món sanitari, des de prevenció en evitar tocar superfícies que poden afavorir el contagi fins a diagnòstic de malalties cognitives. Parlem amb Eduardo Jáuregui, fundador i CEO d'Irisbond, experts en tecnologia i aplicacions inclusives.

Tecnologia i ciència per prevenir les cardiopaties congènites. Al voltant de 120.000 persones pateixen algun tipus de cardiopatia congènita a Espanya, una malaltia amb esperança gràcies al desenvolupament de tecnologies per millorar la vida de les persones afectades. Parlem d’una iniciativa que ha sumat forces en una trobada per visibilitzar els reptes i oportunitats d’aquesta patologia. Tot unint tecnologia i professionals sanitaris es pot salvar vides, aconseguir un diagnòstic precoç i començar els tractaments des dels primers símptomes. Carles Aguilar parla amb la Dra. Maria de la Part, Cardiòloga Pediatrica d'IDOVEN.

Parlem de la 17a Jornada Internacional sobre Investigació Traslacional i Medicina de Precisió sota el títol 'Medicina de precisió, més enllà del genoma'. A la reunió, s'han abordat els factors biosanitaris que influeixen en la salut humana, amb un enfocament que transcendeix el que és purament genòmic analitzant altres elements més enllà de les bases hereditàries. El desxiframent del genoma humà va demostrar que, malgrat el paper central de la informació genètica, per si sola no podia explicar la complexitat biològica de l'organisme, i que cal disposar d'informació no només sobre altres nivells moleculars com la proteòmica, la transcriptòmica, la metabolòmica , epigenòmica, exposòmica…, sinó també sobre la seva interacció amb factors mediambientals, estils de vida, dades demogràfiques, dades de malalties actuals i prèvies, i altres antecedents, per assolir una visió holística i detallada de l'individu. Això és en definitiva la Medicina Personalitzada de Precisió, nova manera de fer medicina i que suposa un canvi de paradigma. Parlem amb la Dra. Carmen Ayuso, Cap del Departament de Genètica de l'Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz i Directora Científica de l'Institut de Recerca Sanitària de la mateixa Fundació.

Com afecta la nostra salut cardiovascular el consum de carn vermella i carns processades? Han estat publicats els resultats d'un estudi realitzat per l'Hospital General de Massachusetts, als EUA, per determinar la incidència en la salut del consum de proteïnes d'origen animal en comparació amb les d'origen vegetal. Per a això, es van analitzar les dietes i la història clínica de 150.000 persones, que es van avaluar en períodes de 4 anys durant més de 30 anys. D'una banda, es va concloure que un increment del 10% en el consum de proteïnes d'origen animal va suposar un augment del 8% en el risc de mort per malaltia cardiovascular i un 2% de la mortalitat en general. Ho comentem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

HM CINAC (Centre Integral de Neurociències AC) suposa l'aposta de HM Hospitals per oferir un programa que abasti tota l'àrea de les neurociències des d'un enfocament multidisciplinari destinat al millor diagnòstic i tractament de pacients amb patologia neurològica i neuropsiquiàtrica. Aquest centre monogràfic segueix les prioritats d'assistència transversal, integrada, especialitzada i consensuada, així com l'experiència positiva en resultats registrada aquests darrers anys. En el cas de l'HM CINAC, el centre ofereix una oferta completa per al diagnòstic i tractament de les malalties neurodegeneratives, neurofuncionals i psiquiàtriques, i compta amb l'última tecnologia en aquesta àrea i amb els millors professionals de les especialitats implicades. El Centre Integral en Neurociències HM CINAC Barcelona va iniciar el seu camí fa tres anys, especialitzant-se bàsicament en tres àrees: tractament dels tumors cerebrals, trastorns de la columna vertebral i problemes vasculars del sistema nerviós central. Carles Aguilar entrevista el Dr. Cristóbal Perla, Cap de Neurocirurgia de HM Nou Delfos de Barcelona.

EN BUENAS MANOS

Fibromialgia

“Debido a su sintomatología difusa, es una enfermedad difícil de diagnosticar. Un diagnóstico que suele llegar normalmente entre la segunda y la cuarta década de la vida”, destaca Dr. Cayetano Alegre, reumatólogo del Hospital Dexeus Quiron Barcelona.

EN BUENAS MANOS

¿Cómo hay que actuar si un paciente con enfermedad reumatológica se contagia?

Hasta el momento en España no se ha detectado un incremento de infección por Covid-19 en los diferentes reumatismos y no se ha descrito que los pacientes con enfermedades reumáticas que reciben tratamientos biológicos o con fármacos inmunosupresores sean un grupo de riesgo para desarrollar formas más graves de la enfermedad causada por el coronavirus, de acuerdo con la Sociedad Española de Reumatología.

EN BUENAS MANOS

Consejos para padres con hijos que tienen una enfermedad reumática

Con motivo del curso “Lo Mejor del Año en Reumatología Pediátrica 2021” de la Sociedad Española de Reumatología (SER), que se ha celebrado los días 11 y 12 de junio y ha contado con la colaboración de Roche y Sobi, han desarrollado un decálogo de consejos para padres que tengan hijos en edad pediátrica con estas enfermedades.