Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

Temas

Genoma

 • Las variedades de patata europea se han adaptado a los dias mas frios y cortos del continente

  CON JAVIER SEVILLANO

  Señales del fin del mundo: El genoma de la patata

  Señales del Fin del Mundo y cómo el estudio de la secuenciación del genoma de la patata puede servir para prevenir males mayores en el globo. Con Javier Sevillano hablamos del origen de la patata y de la aclimatación que tuvo que sufrir para poder cultivarse en Europa, entre otras cosas.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 31/03/2019

  Carles Aguilar, Director d'En Bones Mans, entrevista a Sílvia Riolobos, autora del llibre "Simplement sa". El primer llibre de cuina amb més de 100 receptes vegetals inspirat en els principis de la medicina tradicional xinesa. Continua el programa amb la Dra Emma Barthe, Psicòloga Clínica, que ens parla de la psico-oncologia. Entre el 30% i el 50% de persones amb càncer (o els seus familiars) viuen la malaltia amb símptomes de malestar psicològic prou greus com per necessitar ajuda professional. La psico-oncologia dóna resposta a aquesta demanda, i explica els determinants psicològics del càncer, la manera de prevenir-a partir de l'estil de vida i el funcionament del sistema sanitari. El següent contingut el desenvolupem amb el director general d'ALCER, Joan Carles Julià. S'han publicat les últimes dades de registre de malalts renals a Espanya que han evidenciat una gran iniquitat en l'accés a les diferents modalitats de diàlisi a Catalunya. Tenim una de les taxes més baixes en la implantació de la modalitat de diàlisi peritoneal domiciliària, un tipus de diàlisi que permet als pacients dialitzar-se a casa i evitar acudir a centres hospitalaris, excepte per a revisions puntuals. Això té implicacions fonamentals en la qualitat de vida dels pacients i també a nivell social i econòmic (reduint la dependència i l'exclusió social i laboral). I acabem el programa parlant Natalia Jiménez, especialista en genòmica, d'un supercomputador desenvolupat per Atos que permet analitzar genomes complets en 2 hores i situa el CNAG-CRG com un dels principals centres europeus en capacitat de seqüenciació.

 • Análisis del genoma

  La Brújula de la ciencia

  ¿Se puede reescribir el genoma?

  Con motivo de la concesión el Premio Princesa de Asturias a Jennifer Doudna y Emmanuelle Charpentier por desarrollar una tecnología que permite la edición de genes, Alberto Aparici nos habla sobre si es posible reescribir el genoma y qué tiene que er con el sistema inmune de las bacterias.