Temas

en bones mans

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Nova etapa de l’Agència Catalana del Consum amb l’Albert Melià

Albert Melià ha ocupat llocs de responsabilitat en diverses àrees com ara la Direcció General de Política Lingüística, la Direcció General d’Universitats o l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’any 2006 arriba a la Subdirecció General de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, càrrec que ha ocupat fins ara.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 personas pateixen algún trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Tractar aquest tipus de trastorns requereix sempre una ajuda professional més enllà del suport de familiars i amics. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària de Madrid i Metge Psicoterapeuta.

Els factors genètics, o l'herència genètica, fan referència a variants a l'ADN de cada individu que són causa directa de l'existència d'una determinada malaltia o que són variants de predisposició, és a dir, variants que augmentaran el risc a l'individu de desenvolupar-la. A la població general hi ha polimorfismes, és a dir, variacions genètiques que augmenten o disminueixen el risc de malaltia cardiovascular. Aquestes variacions no causen malaltia per si soles, però poden augmentar les probabilitats de patir un esdeveniment cardiovascular en combinar-se amb altres factors de risc. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La teràpia electroconvulsiva consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant l’electricitat en una dosi personalitzada. Amb el pacient anestesiat, el pacient rep la càrrega que ha estat calculada específicament per al seu cas, aplicada durant un màxim de 8 segons. A Catalunya es tracten amb TEC prop d’un miler de pacients l’any a més d’una vintena d’hospitals i d’altres centres especialitzats (públics i privats). Es tracta de persones amb diferents trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a d’altres teràpies. En un 75% dels casos, el tractament comporta la millora clínica dels pacients. Carles Aguilar entrevista al Dr. Mikel Urretavizcaya, responsable del Programa de Teràpia Electroconvulsiva i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge.

Estrès econòmic, famílies en dificultats, fills que no saben com reaccionar... Ja no és una especulació: la crisi afecta les relacions familiars, segons un estudi. Diversos investigadors de la Universitat de Nebraska, a Lincoln (EUA), i de la Universitat Brigham Young, a Utah (EUA), Han analitzat dades d'enquestes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer, i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem de la nova etapa de l'Agència Catalana del Consum i fem un resum de l’agenda de temes prioritaris a resoldre, dels sectors comercials amb més reclamacions al 2022 i de com treballa l’Agència per donar resposta a demandes sobre problemàtiques concretes dels consumidors. També comentem el coneixement que es té de l’ACC i la seva proximitat amb els consumidors sense oblidar la tasca de difusió i sensibilització de la població pel que fa a un consum més responsable i conscient , la cooperació amb d’altres institucions i organismes, el futur i objectius de l’ACC, Internet i les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i els reptes plantejats des del punt de vista del consum. Carles Aguilar parla amb el nou director de l’ACC, Albert Melià.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

La Federació de Consumidors i Usuaris, CECU, considera que la posició del Consell de la Unió Europea respecte del Reglament d'Intel·ligència artificial no té garanties importants per als consumidors.

El Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (Telecomunicacions), conformat pels ministres competents dels Estats Membres de la UE, han arribat a una posició respecte del Reglament d'IA que no introdueix millores essencials per a les persones consumidores i suposa un fracàs en la seva protecció .

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 8/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Habitualment, els metges ens diuen que el consum de sal no és bo per a la salut, i fins i tot està contraindicada per als que ja pateixen de pressió arterial alta, ja que es poden generar problemes més greus, com malalties del cor, però sabem realment quin és la relació entre aquest condiment i la hipertensió?. Revisant ràpidament algunes xifres, sembla que no hi ha una veritable consciència sobre els efectes que pot causar el consum excessiu de sal. Estudis demostren que un terç de la població mundial presenta hipertensió arterial; i per sobre dels 50 anys, aquest percentatge puja fins al 60-70%. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Federació de Consumidors i Usuaris CECU considera que la posició del Consell de la Unió Europea respecte del Reglament d'Intel·ligència artificial no té garanties importants per als consumidors. El Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (Telecomunicacions), conformat pels ministres competents dels Estats Membres de la UE, han arribat a una posició respecte del Reglament d'IA que no introdueix millores essencials per a les persones consumidores i suposa un fracàs en la seva protecció . Es tracta d'una peça regulatòria vital per regular la IA i que pretén protegir les persones davant dels danys que podria causar aquesta tecnologia. Tot i això, els governs nacionals no han abordat qüestions essencials, com la utilització de sistemes de reconeixement facial per part d'empreses privades en llocs d'accés públic, així com també han suavitzat disposicions importants sobre quins sistemes d'IA es classificarien com de “alt risc”. D'aquesta manera, les persones consumidores corren el risc de no estar prou protegides, mentre que els Estats Membres no han introduït drets bàsics davant les decisions automatitzades o la interacció amb sistemes d'IA. Carles Aguilar parla amb Anabel Arias, experta de l'Àrea de Drets Digitals de la CECU.

Cada any moren més persones per malalties cardiovasculars (ECV) que per qualsevol altra causa. Més de tres quartes parts de les morts relacionades amb cardiopaties i accidents cerebrovasculars tenen lloc a països d'ingressos mitjans i baixos. El risc de patir una malaltia cardiovascular (ECV) augmenta per una alimentació poc saludable, que es caracteritza per un baix consum de fruites i verdures i un consum elevat de sal, sucres i greixos. Una alimentació poc saludable contribueix a l'obesitat i el sobrepès, els quals són factors de risc per a les MCV. Les persones que no fan prou activitat física tenen entre un 20% i un 30% més de probabilitats de morir prematurament que aquelles que fan prou activitat física. Carles Aguilar entrevista al Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Alguna vegada hem tingut un refredat i hem optat per anar directament a la farmàcia perquè ens recomanin el medicament indicat per acabar amb el malestar com més aviat millor. Doncs bé, moltes vegades hi ha determinades afeccions que un es pot curar sense necessitat de recórrer a la medicina convencional, sinó que simplement gràcies als productes d'herbolari podem arribar a prevenir algunes malalties o fer que l'ús d'aquests productes serveixin com a complement d'altres medicines. Moltes persones no són coneixedores d'aquest tipus d'alternatives, per la qual cosa és molt normal que quan es troben malament recorrin sempre als mateixos mètodes i rutines, rutines que segur que han seguit i han vist a casa des de petits, però una vegada que entra a la seva vida la medicina natural, canvien aquests hàbits per sempre. Parlem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 1/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha aprovat el finançament al Sistema Nacional de Salut de la primera teràpia dirigida per a la prevenció de les crisis vasooclusives (CVO) recurrents en la Malaltia de Cèl·lules Falciformes (ECF) en pacients de 16 anys o grans. L'ECF, també coneguda com a anèmia falciforme o drepanocitosi, és una malaltia genètica autosòmica recessiva. Està causada per una alteració genètica en un dels gens necessaris per produir l'hemoglobina, proteïna responsable de transportar l'oxigen a tot l'organisme. Això fa que els glòbuls vermells es deformin fins a adquirir aparença de falç, la qual cosa entorpeix la circulació sanguínia i causa en el pacient obstruccions vasculars, podent generar esdeveniments intensos i impredictibles, anomenats crisis vasooclusives o de dolor. Parlem amb el Dr. David Beneitez, Responsable de la Unitat d´Eritropatologia del Servei d´Hematologia i Hemoteràpia de l´Hospital Universitari Vall d´Hebron de Barcelona i membre del Grup Espanyol d´Eritropatologia de la SEHH.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

El desenvolupament de nous i diferents sistemes de guiatge en les tècniques de termoablació permeten el tractament radiològic de tumors amb resultats similars a la resecció quirúrgica, especialment en lesions amb mides per sota de 3 cm. L'ús de tècniques de termoablació suposa menor morbimortalitat per al pacient, encara que els resultats depenen del tipus de tumor, la localització i la tècnica utilitzada. La termoablació és un grup de tècniques que destrueixen lesions tumorals mitjançant calor (radiofreqüència, microones i làser) o fred (crioablació) guiades per tècniques d'imatge com l'ecografia i la tomografia computaritzada (TC) de manera més freqüent. Els nous sistemes de guiatge localitzen la lesió amb exactitud, cosa que permet més precisió en la punció d'aquesta i una major reproductibilitat de la tècnica amb més seguretat del tractament en relació amb complicacions i èxit de resultats. Carles Aguilar entrevista al Dr. Juan José Espejo, Especialista de la Secció de Radiologia Vascular i Intervencionista (SERVEI) de la Societat Espanyola de Radiologia Mèdica (SERAM).

Parlem del concepte de salut digestiva. Es tracta del benestar que comprèn tot el sistema digestiu. Quan tenim bona digestió dels aliments i el trànsit intestinal és òptim, hi ha una microbiota equilibrada i les defenses són adequades, podem dir que gaudim d'una bona salut de l'aparell digestiu. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans

S'estima que al voltant del 8% de la població espanyola té dolor neuropàtic, un trastorn neurològic en què les persones experimenten un dolor crònic intens a causa d'una lesió a les vies de transmissió del dolor del sistema nociceptiu. Tot i això, malgrat el seu caràcter incapacitant, es tracta d'una patologia que està molt infradiagnosticada. L’origen d’aquest dolor neuropàtic pot ser divers, segons els experts. Els processos més prevalents de dolor neuropàtic “pur” són les neuropaties diabètiques, les post herpètiques i les post quirúrgiques”. Una altra de les patologies en ascens és la neuropatia post quimioteràpia, que es pot arribar a produir fins al 60% d'alguns tractaments quimioteràpics. A més, entre les causes de dolor mixt, que cursen amb dolor nociceptiu i neuropàtic, el més prevalent és la radiculopatia. Carles Aguilar parla amb la Dra. Concha Pérez, cap de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari de la Princesa (Madrid).

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 25/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del projecte Tartaglia, un consorci liderat per la multinacional tecnológica GMV juntament amb 16 entitats, una d’elles ACE, que té l’objectiu d’aprofitar els avantatges que ofereix la intel·ligència artificial per resoldre alguns dels grans reptes en l’àmbit de la medicina i accelerar la investigació clínica i sanitària en diferents àrees, una d’elles l’Alzheimer. En aquest cas, des d’ACE l’objectiu del projecte és treballar amb intel·ligència artificial per, a través de l'anàlisi del llenguatge espontani, detectar els primers indicis de la demència. Per què us en pugueu fer una idea, consisteix en analitzar el llenguatge de la persona fent una activitat senzilla -com podria ser descriure de forma oral una imatge- i el programa d’IA analitza el llenguatge per predir així el deteriorament. Carles Aguilar entrevista a Sergi Valero, Cap de Psicologia Mèdica d’ACE, Alzheimer Center Barcelona.

El suïcidi encara és una mort ignorada socialment, encara suscita temors enormes, ignorància incomprensible i sobretot un terrible silenci que recau amb tot el pes sobre els que han patit una pèrdua per aquesta causa. El suport al dol dels supervivents és un recurs necessari alhora que preventiu per a una població que pot ser de risc. La probabilitat de presentar un duel complicat o patològic a la població de supervivents per suïcidi es pot situar al voltant del 40%. Per això des de DSAS considerem urgent la posada en marxa de polítiques de prevenció del suïcidi. Que no es demorin més. Parlem amb Carles Alastuey, Vicepresident de Després del Suïcidi - Associació de Supervivents

Quants cops hem escoltat que cal dutxar-se diàriament? Una frase que s'ha repetit a moltes llars i que acceptem com una cosa habitual però que sembla no ser correcta. De fet, dermatòlegs adverteixen del risc que suposa aquest costum per a la nostra pell. L’hàbit de dutxar-se una vegada al dia s’associa a la higiene, però els especialistes apunten que comporta una pèrdua de la barrera protectora de la pell. El problema també passa pels químics que contenen productes com els xampús i els gels. Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho explica.

Parlem del nou servei de radiodiagnòstic personalitzat a domicili dirigit, fonamentalment, a persones dependents o amb mobilitat reduïda per edat, lesions, malaltia, o fins i tot per a aquelles que viuen en llocs allunyats i que no desitgen o poden desplaçar-se fins a un centre mèdic. Les unitats mòbils han estat dissenyades utilitzant la tecnologia d'un dispositiu de raigs X portàtil i lleuger, de només 3,5 quilos. Aquest sistema facilita, a més, el desenvolupament de proves en entorns “fora de l'hospital”, com en visites a llars dels pacients o en residències, fins i tot en llocs o poblacions de difícil accés i d'ubicacions sense una font d'energia. A través d'un calendari en línia, el pacient pot triar el dia i l'hora desitjada, perquè la unitat mòbil vagi al seu domicili. L'informe radiològic es pot descarregar des d'Internet juntament amb els resultats de la prova radiodiagnòstic, abans de 48 hores. Carles Aguilar entrevista Jesús Bustamante Director de Comunicació de Comitas e-Health

Fa molt que t'has fet una revisió?”. Frases que segur que has escoltat més d'una vegada. I és que, sens dubte, no és un mite allò de més val prevenir que guarir. I per això, és important realitzar controls del nostre estat de salut sovint per intentar prevenir possibles problemes i detectar-los amb promptitud. Però, quines són aquestes revisions rutinàries de salut a què ens hem de sotmetre i quina ha de ser la seva freqüència? . EL Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de En Bones Mans ens ho comenta.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Es treballa per trencar l'estigma, el tabú i la solitud amb què les persones porten el seu dol per suïcidi.

El 2021 van morir per suïcidi a Espanya 3.941 persones, un 7,4% més en relació amb el any 2020. A Catalunya van ser 556, un 26% més en relació amb les dades del 2019 (441). Ja fa 14 anys, des del 2008, que la mort per suïcidi és la primera causa de mort externa, per sobre dels accidents de trànsit. I és que les dades oficials xifren en 11 les persones que se suïciden cada dia a Espanya.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/12/2022

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La salut i la malaltia són el resultat de la interacció de diversos factors que transcendeixen la genètica, com ara la situació socioeconòmica, nivell d'educació, lloc de residència i habitatge, entorn laboral, xarxa de relacions socials i familiars, així com la capacitat per accedir als serveis sanitaris. Es coneixen com a determinants socials en salut (DSS) tots aquells aspectes que condicionen l'existència de desigualtats amb impacte en la salut i l'esperança de vida de les persones. Parlem amb Cristina Nadal, Directora Executiva de Policy de MSD a Espanya

En diferents ocasions hem tractat el tema de la salut i dels serveis sanitaris des de la vessant mèdica, d'infermeria, de la pròpia administració però encara no ho hem fet des del vessant de la farmàcia o millor dit de l’oficina de farmàcia ara ho esmenarem tot parlant amb una persona que representa a una gran part de les oficines de farmàcia a Catalunya. El Sr. Antoni Torres, President de la La Federació d’Associacions de Farmàcies de Catalunya (FEFAC), ens explica quina es la situació que viuen, que pateixen i com consideren que les farmàcies podrien ajudar a millorar el sistema de salut especialment de l’Assistència Primària a Catalunya

Davant l'envelliment de la població mundial, l'artrosi es fa cada cop més present i provoca grans limitacions i minva en la qualitat de vida de les persones. No tothom es pot beneficiar d'una pròtesi per motius diferents: massa joves, massa grans, massa risc per algunes malalties com les coronàries, diabetis o similars. És per això que l'objectiu de la medicina regenerativa consisteix a proveir de qualitat de vida les persones, sense importar edat ni les seves patologies. Ens ho explica el Dr. Humberto loscertales, Director de Medicentre.

Parlem de la incidència de la depressió entre les dones que duplica la dels homes. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les raons analitzant els factors principals. Més concretament, la darrera Enquesta Europea de Salut a Espanya, realitzada entre el 2019 i el 2020, apunta que la prevalença dels trastorns depressius en dones duplica la dels homes: 7,1 % davant el 3,5 %. A més, els casos greus en dones tripliquen els que es donen entre els homes: per cada cas de gravetat en homes, se'n compten 3,5 entre dones. Quina explicació tenen aquestes xifres? Són realment més «forts» els homes i més «dèbils» les dones?

El 79% de les persones amb dermatitis atòpica (DA) veuen afectades les activitats de la seva vida quotidiana a causa d'aquesta malaltia sistèmica i crònica de la pell, amb una alta implicació en la qualitat de vida dels qui la pateixen i moltes vegades banalitzada. infravalorada per la societat. La DA ha estat catalogada durant molt de temps com una malaltia cutània superficial sense importància, però la realitat és que aquesta patologia va més enllà de la pell. La seva naturalesa crònica i recurrent afecta en gran mesura el benestar i la qualitat de vida dels qui la pateixen, especialment en la seva forma més greu, per això és fonamental evitar-ne la banalització i donar-la a conèixer socialment. Carles Aguilar entrevista Marc Fernández, pacient i membre de l'Associació d'Afectats per la Dermatitis Atòpica: AADA.