Aldarulls a Barcelona

Front comú del Govern i l’Ajuntament de Barcelona contra la violència a les protestes per Pablo Hasél

Reunió al més alt nivell entre la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona per enviar un missatge d’unitat institucional en contra dels aldarulls a la ciutat per l’empresonament del raper Pablo Hásel. Uns disturbis que van pujar un esglaó més aquest passat dissabte, quan van calar foc a una furgoneta de la Guàrdia Urbana amb un agent a l’interior del vehicle. La intervenció dels cossos de seguretat van evitar danys personals.

Redacción

Barcelona | 01.03.2021 17:19

Miquel Sàmper i Ada Colau, a la roda de premsa, després de la reunió entre Govern i Ajuntament de Barcelona
Miquel Sàmper i Ada Colau, a la roda de premsa, després de la reunió entre Govern i Ajuntament de Barcelona | ACN

El conseller d'Interior en funcions, Miquel Sàmper, ha demanat "unitat institucional de rebuig a la violència" que en cap cas -ha afegit- és en contra de l'exercici dels drets fonamentals de manifestació i expressió, mentre l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha fet una crida a la calma perquè "la violència mai està justificada".

Així ho han assegurat en la roda de premsa posterior a la reunió que han mantingut els dos governs, en la qual també han intervingut el vicepresident amb funcions de president, Pere Aragonès; la consellera de Presidència en funcions, Mertixell Budó; i el tinent d'alcaldia de Seguretat, Albert Batlle.

"Separar els legítims drets fonamentals de les accions violentes"

Sàmper ha fet una crida a totes les forces polítiques a "separar els legítims drets fonamentals de les accions violentes", després dels actes vandalics a la capital catalana aquest passat dissabte que es van saldar amb 14 detingus, la meitat dels quals pertanyen el "movimient anarquista" i sis són de fora -cinc italians i un francès-, segons ha informat el conseller d'Interior. Per la seva banda, l'alcaldessa Ada Colau ha expressat "tot el rebuig i la condemna més ferma a qualsevol acte de violència", en especial "quan posa en perill" la vida de les persones.

El conseller d'Interior i l'alcaldessa de Barcelona han remarcat la bona coordinació entre els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana, alhora que han apuntat en la importància de reforçar aquesta coordinació per compartir informació i retroalimentar-se.

"No és moment per debatre el model d'ordre públic"

Preguntat sobre el model d'ordre públic, Miquel Sàmper ha assegurat que "n'hi ha d'haver" però que "no es pot debatre ara en quinze dies per unes negociacions d'un Govern que s'ha de formar". El titular d'Interior en funcions ha defensat que el debat sobre l'ús del foam, el gas pebre o altres elements policials s'ha d'abordar al Parlament "amb tots aquells que han obtingut representació política".