EL CONFLICTE LINGÜÍSTIC

Un expert en dret apunta que l’execució del 25% acabarà al Constitucional

El professor de dret administratiu de la Universitat de Girona Josep Maria Aguirre ha assegurat que el decret llei aprovat pel govern català davant l’execució del 25% acabarà “inevitablement” en mans del Tribunal Constitucional.

Gabriel Figueredo

Catalunya | 30.05.2022 17:29

En una entrevista al Notícies Migdia, el professor Josep Maria Aguirre ha assegurat que si el govern català hagués aprovat un reglament o una instrucció perquè el TSJC “els podria anul·lar directament” si considerés que no es dona compliment a la sentència del 25%. El decret llei, segons Aguirre, només pot ser “impugnat davant el Tribunal Constitucional”.

Per aquest expert en dret administratiu, d’alguna manera “es tanca el cercle que va obrir el propi TC”. Aguirre ha recordat que va ser la sentència del Constitucional sobre l’estatut al 2010 la que va dictaminar que el castellà també era llengua vehicular a l’ensenyament. “Torna a ser el Constitucional el que està obligat a dictaminar si aquest nou model, que té en compte la realitat diversa del país, que parteix del principi de que al final dels seus estudis els alumnes han de conèixer ambdues llengües i que s’ha de formar als alumnes en les dues llengües és o no a adequat a la seva doctrina”, ha apuntat Aguirre.

Incórrer en desobediència?

Preguntat per si el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, podria ser acusat de desobediència, aquest professor de dret administratiu ha reconegut que aquesta “és una de les altres hipòtesis”. Tot i així, per Aguirre, una peça fonamental a tenir en compte és la llei del català que s’ha d’aprovar al Parlament i que ara està pendent del dictamen del CGE: “Hi ha un posicionament jurídic i també un posicionament polític envers la sentència. Tot aquests elements s’han de tenir en compte”.

Aguirre també ha assegurat que, després del decret, també serà necessari un “temps de desplegament” perquè cada centre haurà d’aprovar els seus projectes lingüístics. “Durant aquest període algú es podria preguntar si és o no obligatori mantenir el 25%.