Temas

prostata

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/03/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'augment de problemes de salut mental dels menors, a estudi. Els problemes van començar abans de la pandèmia, però després del 2020 s'han incrementat les consultes per ansietat, depressió, trastorns de la conducta alimentària i autolesions. El 70% dels trastorns mentals comença a l'edat infantojuvenil. Els pediatres reclamen temps a les consultes per millorar la coordinació amb els orientadors escolars i professionals de la salut mental. Parlem amb la Dra. Margarita Sánchez Calderón, Pediatra i membre del Comitè Científic del Congrés de Pediatria d'Atenció Primària.

Moltes persones volen i necessiten tenir una relació propera amb els altres a mesura que envelleixen. Per a algunes persones això inclou el desig de continuar una vida sexual activa i satisfactòria. Amb l'envelliment, això pot significar adaptar l'activitat sexual per emmotllar-se als canvis físics, de salut i altres tipus. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Uròlegs, metges a Atenció Primària i farmacèutics comunitaris col·laboren en l'abordatge de pacients amb Obstrucció Prostàtica Benigna. L'Obstrucció Prostàtica Benigna (OPB) és un dels principals motius de consulta urològica a Espanya: té una elevada prevalença entre homes de més de 50 anys i augmenta de manera progressiva amb l'edat, afectant la qualitat de vida dels pacients.

Hi ha una sèrie de tòpics molt estesos entre la població i que no obstant no tenen cap base científica i per tant cal bandejar-los. Només han guanyat crèdit a base de repetir-los alguns exemples: de les dues tensions, la del cor és la important o com que la meva tensió és nerviosa no m'he de tractar. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens ofereix el seu comentari.

Els ganglis limfàtics filtren les substàncies que el líquid limfàtic transporta i contenen limfòcits (glòbuls blancs) que ajuden a combatre infeccions i malalties. A tot el cos hi ha centenars de ganglis limfàtics connectats entre si pels vasos limfàtics. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

El repte actual de l'obesitat a Espanya rau en l'accés al tractament adequat. El 39% de la població espanyola té excés de pes, i el 22%, obesitat. La cirurgia bariàtrica suposa un important estalvi per al sistema sanitari perquè disminueix o elimina les comorbiditats associades a l'obesitat, amb la consegüent millora de la qualitat i esperança de vida del pacient. Un 68% dels pacients es veuen obligats a esperar un mínim de sis mesos per accedir a una intervenció de cirurgia bariàtrica i fins i tot, en alguns casos, es prolonga als quatre anys o més. La solució més recomanable per combatre l'obesitat, sota prescripció mèdica, és la cirurgia bariàtrica, segons els experts. Carles Aguilar entrevista al Dr. Manuel Vilches, Cirurgià Digestiu i Director Mèdic de Johnson & Johnson MedTech.

Con el Dr. Bartolomé Beltrán

En Buenas Manos 19/02/2023

Esta semana el Dr. Beltrán abordará temas tan relevantes como el envejecimiento y mayores, la traumatología infantil, y en la segunda parte del programa la salud sexual de la mujer y para finalizar, lo hará sobre próstata, siempre con los mejores especialistas de la salud.