Temas

prostata

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/03/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'augment de problemes de salut mental dels menors, a estudi. Els problemes van començar abans de la pandèmia, però després del 2020 s'han incrementat les consultes per ansietat, depressió, trastorns de la conducta alimentària i autolesions. El 70% dels trastorns mentals comença a l'edat infantojuvenil. Els pediatres reclamen temps a les consultes per millorar la coordinació amb els orientadors escolars i professionals de la salut mental. Parlem amb la Dra. Margarita Sánchez Calderón, Pediatra i membre del Comitè Científic del Congrés de Pediatria d'Atenció Primària.

Moltes persones volen i necessiten tenir una relació propera amb els altres a mesura que envelleixen. Per a algunes persones això inclou el desig de continuar una vida sexual activa i satisfactòria. Amb l'envelliment, això pot significar adaptar l'activitat sexual per emmotllar-se als canvis físics, de salut i altres tipus. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Uròlegs, metges a Atenció Primària i farmacèutics comunitaris col·laboren en l'abordatge de pacients amb Obstrucció Prostàtica Benigna. L'Obstrucció Prostàtica Benigna (OPB) és un dels principals motius de consulta urològica a Espanya: té una elevada prevalença entre homes de més de 50 anys i augmenta de manera progressiva amb l'edat, afectant la qualitat de vida dels pacients.

Hi ha una sèrie de tòpics molt estesos entre la població i que no obstant no tenen cap base científica i per tant cal bandejar-los. Només han guanyat crèdit a base de repetir-los alguns exemples: de les dues tensions, la del cor és la important o com que la meva tensió és nerviosa no m'he de tractar. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular ens ofereix el seu comentari.

Els ganglis limfàtics filtren les substàncies que el líquid limfàtic transporta i contenen limfòcits (glòbuls blancs) que ajuden a combatre infeccions i malalties. A tot el cos hi ha centenars de ganglis limfàtics connectats entre si pels vasos limfàtics. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

El repte actual de l'obesitat a Espanya rau en l'accés al tractament adequat. El 39% de la població espanyola té excés de pes, i el 22%, obesitat. La cirurgia bariàtrica suposa un important estalvi per al sistema sanitari perquè disminueix o elimina les comorbiditats associades a l'obesitat, amb la consegüent millora de la qualitat i esperança de vida del pacient. Un 68% dels pacients es veuen obligats a esperar un mínim de sis mesos per accedir a una intervenció de cirurgia bariàtrica i fins i tot, en alguns casos, es prolonga als quatre anys o més. La solució més recomanable per combatre l'obesitat, sota prescripció mèdica, és la cirurgia bariàtrica, segons els experts. Carles Aguilar entrevista al Dr. Manuel Vilches, Cirurgià Digestiu i Director Mèdic de Johnson & Johnson MedTech.

Con el Dr. Bartolomé Beltrán

En Buenas Manos 19/02/2023

Esta semana el Dr. Beltrán abordará temas tan relevantes como el envejecimiento y mayores, la traumatología infantil, y en la segunda parte del programa la salud sexual de la mujer y para finalizar, lo hará sobre próstata, siempre con los mejores especialistas de la salud.

EN BUENAS MANOS

Aquabeam para la próstata

Esta novedosa tecnología se ha incorporado en HM Hospitales gracias a la filosofía de innovación y excelencia de Urología ROC Global Health. Se basa en un chorro de suero fisiológico a una velocidad muy alta y presión elevada que no utiliza ningún tipo de energía térmica, frente a otras técnicas quirúrgicas para el tratamiento de esta patología.

Remitido por Grupo Policlínica

Día Europeo de la salud prostática

  • En la Urología también se han retrasado diagnósticos y tratamientos como consecuencia de la pandemia, con un impacto muy negativo en la salud del paciente.
  • Desde Grupo Policlínica recuerdan la importancia de las revisiones rutinarias a partir de los 45 años de edad.

EN BUENAS MANOS

Prostatitis

Las causas de esta enfermedad pueden ser infecciosas o no infecciosas, diferenciándose en dos tipos: bacteriana o no bacteriana. Desde ROC Clínic, el Dr. Javier Romero señala que para hacer el diagnóstico de la prostatitis, además de basarse en la historia clínica del paciente, se determina con la realización de las siguientes pruebas: exploración física (tacto rectal), cultivo fraccionado de orina, cultivo de semen y análisis de sangre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Nou hospitals espanyols participen en el major registre internacional de pacients amb càncer de pròstata avançat. El projecte Ironman, recolzat a Espanya per Fundació FERO i Fundació Movember, integra centres de tretze països, i el seu objectiu és crear una plataforma mundial de dades clíniques i moleculars de pacients amb càncer de pròstata. Parlem amb el Dr. Joaquin Mateo, cap de el Grup de Recerca Traslacional en Càncer de Pròstata de la Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública comenta un estudi que relaciona directament el consum d'alcohol amb la fertilitat d'homes i dones. El consum de begudes alcohòliques està ben acceptat en la majoria dels països del món. Prendre una copa de tant en tant és una cosa que forma part del nostre estil de vida, juntament amb el tipus d'alimentació o la pràctica d'esport. Però igual com en altres hàbits menys saludables, com el tabac, pot tenir una incidència en la nostra fertilitat.

Les malalties del cervell són la major causa de discapacitat. Els científics adverteixen que les malalties cerebrals són la principal causa de discapacitat i el seu impacte és més gran que el del càncer i les malalties cardiovasculars juntes. No obstant, les persones poden reduir aquest risc amb hàbits de vida saludables. Les malalties del cervell són un repte de salut global. Actualment, 1 de cada 4 persones pateixen una malaltia psiquiàtrica. D’aquí 10 anys s’estima que un terç de la població mundial adulta tindrà un diagnòstic que afectarà la seva salut cerebral i mental. Parlem amb el Dr. Álvaro Pascual-Leone, Líder del B·Debate, organitzat per Biocat i Fundació "la Caixa", Director Científic del Guttmann Brain Health Institute i Catedràtic de Neurologia a l'Escola Mèdica de la Universitat de Harvard.

Fins al 10 de cada 100 pacients ingressats a l'hospital podria desenvolupar una infecció relacionada amb les cures sanitàries. La pneumònia intrahospitalària és una de les infeccions nosocomials més freqüents i també de les més greus i formen part de l'interès de Medicina Interna, per ser una especialitat transversal i enfocada a l'abordatge integral del pacient crònic, complex i / o pluripatològic. Comentem el tema amb el Dr. José Barberán López. Metge Internista del Servei de Medicina Interna de l'Hospital Universitari HM de Madrid, Docent a la Universitat San Pablo CEU i Membre de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

Beure mig got de vi a el dia pot ser suficient per incrementar l'expectativa de vida en cinc anys, al menys en homes, segons suggereix una investigació publicada al «Journal of Epidemiology and Community Health». Els autors holandesos de l'estudi van basar les seves troballes en un total de 1.373 homes seleccionats a l'atzar la salut cardiovascular i expectativa de vida als 50 anys van ser monitoritzades repetidament entre 1960 i 2000. Els investigadors van tenir en compte quina quantitat d'alcohol prenien, de quin tipus, i durant quin període, amb el propòsit d'establir si això havia tingut impacte en el risc de la seva mort per malaltia cardiovascular, cerebrovascular i de totes les causes en el seu conjunt. També van fer seguiment del pes i la dieta; si fumaven, i durant quant de temps, i detectaren la presència de malalties d'importància. Durant els 40 anys de seguiment, 1.130 dels homes van morir, i en més de la meitat dels casos va ser per malaltia cardiovascular. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ho comenta.

La incidència de la fractura de maluc se situa en set casos per cada 1.000 habitants majors de 65 anys a Espanya i és la complicació més greu de l'osteoporosi, que sempre requereix cirurgia i la mortalitat en fase aguda és de el 8%. L'osteoporosi és una malaltia crònica, potencialment greu i d'alta prevalença, que afecta tant a homes com a dones. S'estima que més de tres milions de persones tenen osteoporosi a Espanya. Ens ho explica el Dr. Oscar Torregrosa, Coordinador del Grup d'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna

Con el Dr. Martínez Piñeiro

El Especialista: La prevención y la cura del cáncer de próstata

El Dr. Luis Martínez Piñeiro es el Jefe de servicio de urología del Hospital de La Paz y en Julia en la onda nos habla la próstata. Explica qué es la próstata y comenta cuáles son sus principales dolencias. Por otro lado, comenta cómo se puede hacer una prevención previa antes de sufrir un cáncer. Expresa que "se deben hacer revisiones a partir de los 45 años para prevenir casos precoces. Una vez diagnosticado (unos 30.000 casos al año) nos habla de los tipos de cirugías que se pueden llevar a cabo para sanar este tipo de cáncer y las consecuencias que puede tener.