Gana? Son? Dolor? Què expressen els nadons amb cada tipus de plor? És la pregunta que ha volgut respondre el Servei de Neonatologia del Clínic i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer. Ho han fet de la mà d’una startup especialitzada en salut que es diu Zoundream. L'estudi conclou que, per exemple, el plor per gana és constant, sorollós i curt, i inclou moviments per cridar l’atenció. El plor per gasos, en canvi, és més agut, ronc i amb poques pauses.
Aquesta investigació ha permès crear un software que ja s’ha introduït en un aparell conegut com a “vigilabebès”. El seu objectiu és “empoderar les famílies”, ajudant els pares i les mares a identificar el motiu del plor dels seus fills, tal com ha explicat Anna Paltrinieri, pediatra del Clínic.
El plor com a eina per diagnosticar malalties
La recerca ha consistit a analitzar els plors de 38 bebès sans acabats de néixer. Més enllà d’escoltar-los, se n’han observat les expressions facials o la saturació d’oxigen, entre altres paràmetres.
Ara, el següent pas és que aquesta interpretació del plor també es pugui aplicar en nadons prematurs o malalts. Segons ha avançat la fundadora de Zoundream, Ana Laguna, volen confirmar si el plor es pot fer servir com a indicador per diagnosticar de manera precoç algunes patologies o trastorns de desenvolupament neurològic.
Des del Clínic recorden que, de mitjana, els nadons ploren entre una hora i mitja i tres hores al dia. Això, diuen, pot generar sensacions d’angoixa o impotència en pares i mares, sobretot en els primerencs. Ara, gràcies a aquesta investigació, comptaran amb més eines per tenir cura dels seus fills.