EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 24/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. L'encefalitis és una inflamació del cervell. Hi ha diferents tipus d'encefalitis, i les infeccioses i autoimmunes són les més freqüents. Dins cadascun d'aquests grups hi ha subgrups; per exemple, es coneixen 16 encefalitis autoimmunes. En els darrers anys, s'ha après a fer el diagnòstic diferencial entre les encefalitis autoimmunes i les que no són autoimmunes. També s'han incorporat els mecanismes subjacents i com tractar els pacients. Tot i això, encara falta molt per aprendre, per exemple, diagnosticar-les i tractar-les més ràpid, millorar els tractaments, identificar marcadors de pronòstic... Són malalties curables si es diagnostiquen i tracten a temps”. Entrevistem la Dra. Thaís Armangué, Investigadora de l'IDIBAPS-Hospital Clínic i Cap de Neuroimmunologia de l'Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona.

La irrupció de la tecnologia al món laboral ha portat les empreses a disposar de noves eines que contribueixen a millorar el dia a dia i la productivitat dels professionals. Tot i això, aquestes també plantegen un desafiament a l'hora de separar la vida personal de la professional. I és que, tot i que ofereixen als treballadors una millor capacitat de conciliar, el seu ús sovint en dificulta una desconnexió total. La tecnologia pot contribuir a fer que les línies que separen les esferes laboral i personal es disseminin. Ens trobem davant d'un escenari on els treballadors es mostren potencialment operatius a tota hora, en disposar de totes les comunicacions centralitzades i a l'abast, amb què les empreses poden contactar amb els seus empleats en qualsevol moment. A més, vivim hiperconnectats als diferents canals, entre els quals hi ha xarxes socials com LinkedIn, que contribueixen a construir la nostra imatge social i reforcen el nostre valor com a professionals. Aquesta realitat ens porta a la possibilitat d'estar més temps sotmesos a l'àmbit professional, cosa que pot generar tensió social i incrementar l'estrès. Carles Aguilar entrevista Fernando Calvo, director de People & Culture de Hays al Sud d'Europa.

Els programes de rehabilitació cardíaca (CR) realitzats a casa per a pacients amb malalties cardiovasculars i supervisats per experts milloren l'adherència terapèutica. Així ho asseguren les conclusions d'un estudi que acaba de ser publicat a la revista BMC Sports Science, Medicine and Rehabilitation i les recomanacions de les quals han estat incorporades a la plataforma d'exercici terapèutic 10mets. Aquest treball ha valorat positivament la viabilitat i l'eficàcia d'un protocol d'exercici a casa realitzat mitjançant revisions sistemàtiques, enquestes a pacients i consens d'experts. El programa d'activitats desenvolupat, que combina exercicis aeròbics i de resistència, ha demostrat ser segur i factible per a pacients amb malaltia cardiovascular sense efectes adversos reportats. Aquest estudi subratlla la importància i la viabilitat dels programes d'exercici per a rehabilitació cardíaca a casa davant dels programes basats en hospitals. L'evidència subratlla el valor crític d'integrar l'activitat física de moderada a intensa a la vida de la gent gran post-esdeveniment cardiovascular. Parlem amb Miguel Aragón, Fisioterapeuta, Llicenciat en Educació Física i Co-Fundador de 10mets

L'obesitat, especialment la infantil, ha esdevingut un problema de salut mundial. L'estil de vida actual caracteritzat per una activitat física principalment sedentària i aliments de gran contingut calòric han portat al desenvolupament al nostre país un greu problema de salut pública, l'obesitat. D'acord amb l'Organització Mundial de la Salut (OMS), l'excés de pes i l'obesitat es defineixen com l'acumulació anormal o excessiva de greix que pot ser perjudicial per a la salut”. La causa fonamental d’aquests trastorns metabòlics rau en un desequilibri energètic entre el nombre de calories ingerides i gastades. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) ha elaborat el Document de Posicionament de Diagnòstic i Tractament de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI) en què revisa les últimes evidències científiques respecte a aquesta malaltia pulmonar minoritària i reclama per als pacients afectats un maneig integral, amb la implicació de tots els nivells assistencials i multidisciplinar, que inclogui el tractament farmacològic habitual de la FPI, tractament no farmacològic, educació terapèutica i el maneig de totes les complicacions i comorbilitats, entre les quals figuren l'apnea del son o la depressió, així com el trasplantament pulmonar i les cures pal·liatives. Els pneumòlegs de la SOCAP estan compromesos amb el diagnòstic, atenció i investigació de les malalties respiratòries més prevalents com de les més infreqüents, com la fibrosi pulmonar idiopàtica. Carles Aguilar parla amb la Dra. Carmen Monasterio, Pneumòloga i Presidenta de la SOCAP.

LA BRÚIXOLA, AMB GABRIEL FIGUEREDO

La Brúixola 22/03/24

Recupera el programa sencer de 'La Brúixola' amb Gabriel Figueredo

LES NOTÍCIES DE CATALUNYA A ONDA CERO

Notícies migdia 21/03/2024

Torna a escoltar 'Notícies migdia' d'Onda Cero Catalunya, amb Jaume Mas

LA BRÚIXOLA, AMB GABRIEL FIGUEREDO

La Brúixola 21/03/24

Recupera el programa sencer de 'La Brúixola' amb Gabriel Figueredo.