Temas

sexualitat

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 12/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Tant l'artritis com l'artrosi són afeccions relacionades amb el desgast de l'aparell locomotor (compost per ossos, músculs, articulacions, tendons i lligaments) i amb l'alteració del sistema immunitari. Ambdues malalties afecten una o més articulacions, tenen més prevalença en dones que en homes i presenten símptomes semblants, com ara dolor, rigidesa i inflor d'algunes articulacions. Però existeixen certes similituds entre elles encara que es tracta de patologies diferents. El Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les diferències.

Actualment, i a causa de la pandèmia de la COVID-19, el Laboratori Clínic s'ha fet més visible per a la població general i se n'ha posat en valor el paper imprescindible per a la millora de la salut. No obstant això, malgrat la seva importància, a data d'avui no està disponible una base de dades fiable sobre el nombre dels laboratoris en funcionament a Espanya, fet que dificulta el coneixement real de la seva activitat, personal i organització. La Societat Espanyola de Medicina de Laboratori, com a representant espanyol a la federació europea (EFLM, European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) i la internacional (IFCC, International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) i conscient de la responsabilitat com a societat científica de referència a Espanya, ha decidit elaborar el primer Llibre Blanc de la Medicina de Laboratori, per poder donar llum i visibilitat als laboratoris clínics a Espanya i així obtenir una imatge actual dels mateixos, recollint informació que fins a la data no existia. La Medicina de Laboratori és essencial en la millora de la salut; contribueix a la capacitat de diagnòstic amb la màxima garantia de qualitat per a la presa de decisions en prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties. Carles Aguilar parla amb la Dra. Imma Caballé, Presidenta de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori.

L'endometriosi és una malaltia benigna que afecta les dones durant la vida reproductiva. Si l'endometri, que se situa fora de l'úter, es desenvolupa incorrectament, es pot assentar a qualsevol lloc de l'abdomen. Pot provocar implants (plaques petites), nòduls (plaques grans) i endometriomes (quists als ovaris). L'endometriosi és un procés imprevisible d'evolució. Algunes dones presenten petits implants que no es modifiquen, mentre que en altres es pot desenvolupar extensament dins de la pelvis. És una malaltia inflamatòria, cosa que alhora ocasiona adherències entre òrgans. Parlem d'aquesta patologia amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Tot i la falsa creença que entre els 30 i els 40 és l'etapa de plenitud sexual, a aquestes edats hi ha molts condicionants que deixen la sexualitat en un segon pla. L'escassa freqüència de relacions sexuals i la manca de desig sexual són els principals motius de consulta als especialistes. Hi ha solucions d'origen natural que permeten una acció directa sobre la manca de desig sexual a les dones, tant a la joventut com a l'etapa de la maduresa. La generació mil·lennial és una de les que més condicionants enfronta en la qualitat de la sexualitat. De fet, diversos estudis confirmen com en aquesta generació es practica menys sexe que en l'anterior, amb una insatisfacció sexual més gran, sent més pronunciada en les dones. La manca de temps és el fre més gran a l'activitat sexual. Carles Aguilar entrevista la Dra. Francisca Molero, Ginecòloga i Sexòloga i Presidenta de la Federació Espanyola de Societats de Sexologia.

L’Onicofàgia és el nom que se li ha donat a l'hàbit compulsiu de menjar-se les ungles, cosa que pot produir en un futur problemes a les dents, deformacions de la cutícula, infeccions, berrugues i tot tipus d'alteracions relacionades amb la dermis i, en casos molt extrems, pot fins i tot suposar la pèrdua de l’ungla. Es tracta d'una conducta freqüent en nens i adolescents i que tendeix a desaparèixer a l'edat adulta. A mesura que anem creixent, l'hàbit de menjar-se les ungles es pot veure modificat per un altre tipus de conductes com mossegar un bolígraf, fumar, moure els cabells etc. La majoria de les persones que realitzen aquesta conducta informen que no el poden controlar i que , fins i tot de vegades, no són conscients d'estar fent-ho. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens informa sobre aquest costum gens saludable.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLO

Terapia de parella i sexualitat: Relacions a distància

Noemí Pérez, la nostra sexòloga i terapeuta de parella ens parla de les relacions a distància, avantatges i inconvenients, problemàtiques habituals i com potenciar una relació d'aquestes característiques.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLO

NITS DE RÀDIO 26/09/2019

Amb Oriol Lugo i Anna Farré, psicòlegs, parlem de la comunicació avui en dia, problemàtiques que tenen els adolescents a l'hora de relacionar-se entre ells i amb els adults. Noemí Pérez, la nostra sexòloga i terapeuta de parella ens parla de les relacions a distància, avantatges i inconvenients, problemàtiques habituals i com potenciar una relació d'aquestes característiques. Marta González Pelaez, experta en comunicació i protocol ens parla de les diferències entre països en termes de propietat horitzontal.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLO

Sexualitat: Quina és la freqüència ideal?

La nostra terapeuta de parella i sexòloga Noemí Pérez ens explica què cal saber a l'hora de conèixer si tenim una freqüència correcte o no al respecte de les relacions sexuals. És bo comparar? Ens posem massa pressió? Ens ho explica al Nits de Ràdio d’avui.

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLO

NITS DE RÀDIO 19/09/2019

La nostra terapeuta de parella i sexòloga Noemí Pérez ens explica què cal saber a l'hora de conèixer si tenim una freqüència correcte o no al respecte de les relacions sexuals. És bo comparar? Ens posem massa pressió? Ens ho explica al Nits de Ràdio d’avui. L'experta en comunicació Marta González Peláez ens parla de perquè col·leccionem i quins avantatges e inconvenients comporta.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/04/2019

Iniciem el recorregut del programa parlant amb la Dra Rosa Ros, Presidenta de la Societat Catalana de Contracepció, sobre les mesures més adients per tenir una sexualitat segura i quins son els mètodes de contracepció que hem d’utilitzar. Després, Carles Aguilar, Director de En Bones Mans, conversa amb el Dr Ramón Cugat, especialista en cirurgia ortopèdica i traumatologia, i capdavanter a Espanya pel que fa a la medicina regenerativa, factors de creixement i cèl·lules mare, sobre les lesions i tractaments que pateix el sistema múscul-esquelètic. El següent contingut el desenvolupem amb la Maria José Alonso, Farmacèutica i Fundadora de la Societat Espanyola de Fitoteràpia. Expliquem com es pot tractar el refredat comú i la seva variada simptomatologia a través de la fitoteràpia amb remeis i teràpies naturals i acabem el programa amb el Dr Humberto Loscertales, Director de Medicentre, comentant les diferents eines terapèutiques que tenim al nostre abast per tractar i combatre els diferents processos degeneratius del nostre organisme fent especial èmfasi en el dolor d’esquena.