Temas

medicina regenerativa

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les malalties reumàtiques autoimmunes sistèmiques (ERES) són afeccions de causa desconeguda, encara que en la majoria dels processos hi ha una predisposició genètica. En concret, se sap que intervenen certs factors ambientals que permeten que s'expressi o no un o diversos gens en un determinat subjecte, determinant o no malaltia. Entre ells, cal destacar el consum de tabac, exposició a el sol, certes infeccions virals, alguns fàrmacs, situacions d'estrès vital i altres pitjor definits. Alguns d'aquests factors poden també influir en l'evolució de la malaltia, afavorint brots d'activitat o condicionant un pitjor pronòstic. Parlem amb el Dr. Íñigo Roa Figueroa, membre de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg del Hospital Universitari de Gran Canaria Dr. Negrín.

L'anèmia es defineix com una disminució en el nombre de glòbuls vermells (o hematies) en la sang o en els nivells d'hemoglobina respecte als valors normals. L'anèmia pot ser la manifestació d'una malaltia hematològica o una manifestació secundària a moltes altres malalties. Certs tipus d'anèmia poden ser greus, de llarga durada i fins i tot potencialment mortals si no es diagnostiquen i tracten. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Els secrets de Finlàndia per ser el país més feliç de món per quart any consecutiu. La felicitat finlandesa pot atribuir-se a diversos factors, un d'ells, i el més popular entre els habitants d'aquest país, és la connexió amb la naturalesa i les seves activitats a l'aire lliure, ja que tenen la sort de que més del 90% del seu territori està cobert de boscos o reserves d'aigua. Davant d'aquesta nova celebració com punters en el ranking mundial compartim uns senzills consells sobre com portar una vida més plena i potenciar al màxim les hormones de la felicitat. Per exemple, reconnectar amb la natura, buscar aliments saludables per aixecar l'ànim, aprofitar els poders curatius de l'aigua i les serotonines de la sauna. Comentem aquests detalls amb David Campano, Director de l'Oficina de Turisme de Finlàndia a Espanya.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Finalment, comentem els anomenats implants zigomàtics amb el Dr. Javier González Lagunas, Director de QMAX Dental. En persones que han perdut les dents fa molt de temps, es produeix el fenomen de la reabsorció òssia: una pèrdua de volum dels ossos maxil·lars, tant en amplada com en alçada. Aquesta pèrdua d'os dificulta o impossibilita la col·locació d'implants dentals convencionals. Una de les millors alternatives de què disposen els cirurgians maxil·lofacials per tractar l'atròfia severa del maxil·lar superior són els implants zigomàtics. El seu fonament és utilitzar com ancoratge dels implants al pòmul (os malar o zigomàtic), un dels ossos de la cara que conforma l'esquelet de l'òrbita. Aquests implants, fabricats també en titani com els implants dentals estàndard es caracteritzen per la seva gran longitud, estant disponibles al mercat grandàries que oscil·len entre els 35 i els 65mms. Amb els implants zigomàtics, no cal utilitzar empelts d'os.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/12/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La situació actual de pandèmia pot afectar especialment col·lectius com ara el de la gent gran, no només des del punt de vista sanitari, sinó també en l'àmbit del consum.

Per aquest motiu, l'Agència Catalana del Consum acaba d’editar una guia amb consells destinats especialment a les persones de més edat, per tal de facilitar pautes i recomanacions que les ajudin a fer un consum més segur i evitar possibles fraus o enganys. Ens ho explica la directora de l’ACC, la Sra. Montserrat Ribera.

Desprès fem referència al major projecte europeu sobre l'aplicació de l'Internet of Things (IOT) per a la cura i envelliment actiu de la gent gran. Després de tres anys de la major experiència pilot mundial en el camp de la cura digital de la gent gran, ACTIVAGE demostra l'impacte positiu de la tecnologia en la seva qualitat de vida.

Els resultats de Activage demostren que la tecnologia no només pot promoure un envelliment actiu, sinó que pot fer-ho de forma rendible i eficaç, al optimitzar i descongestionar de forma intel·ligent l'ús dels serveis socials. Viure més i millor: els serveis de Activage milloren l'autonomia, llibertat, seguretat i salut dels usuaris, basant-se en la recopilació i interpretació de dades obtingudes amb dispositius IOT. Comentem el tema amb el Sergio Guillén, Coordinador adjunt de projectes d’Activage y Director d’Innovació a Mysphera.

El Dr. Rafel Guayta ens parla d’un estudi que relaciona dormir bé amb la possibilitat de treballar millor i que el fet de no dormir adequadament ni descansar el temps necessari repercuteix en un major nombre de baixes laborals.

El darrer tema del programa és l'estudi Lipididiet. Un treball que revela que la intervenció nutricional pot contribuir a alentir l'avanç de la malaltia d'Alzheimer en fases primerenques. Aquest assaig clínic, ha estat elaborat per un consorci d'investigació format per líders a nivell mundial en neurologia i ha inclòs a més de 300 pacients.

Aquests resultats tenen un doble valor, ja que per primera vegada s'ha demostrat que, en estadis inicials d'Alzheimer sense demència, el factor nutricional pot ser beneficiós a llarg termini, així com en diversos aspectes de la capacitat cognitiva , especialment la memòria i de la capacitat funcional.

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya, segons la SEN. A més, s'estima que el 80% dels casos d'Alzheimer que encara són lleus estan sense diagnosticar. Ens ho explica el Dr. Rafael Blesa, Director del Servei de Neurologia del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona)

Aquesta setmana acabem el programa parlant de la medicina regenerativa, un sector molt interessant de la ciència biomèdica. La medicina regenerativa utilitza les pròpies cèl·lules del cos per reparar o reemplaçar el teixit danyat o mort. Les cèl·lules mare són l'avantguarda d'aquest nou sector de la medicina que amb les noves tecnologies va descobrint nous avenços de forma regular. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens comenta les diferents eines terapèutiques que s'utilitzen per tractar el problemes degeneratius de les articulacions i l'artrosi.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/08/2020

Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem el programa amb el Dr. Pere Domingo Coordinador de l’Hospitalització COVID de l'Institut de Recerca de Sant Pau que juntament amb el seu equip conceben la patogènesi de la Covid-19 com la interacció dinàmica entre quatre cercles viciosos que es retroalimenten i que estan enllaçats o que es produeixen de forma simultània. L'estudi suposa un pas més en el coneixement dels mecanismes que el virus utilitza per eludir la defensa immunològica de l'amfitrió i els mecanismes de l'hoste implicats en el dany orgànic, o els que utilitza per fer mal, el que permetrà dissenyar estratègies adequades per neutralitzar les disfuncions o desequilibris generats pel virus o per les conseqüències de la infecció. Desprès, Carles Aguilar entrevista a Lupe Martínez, Directora Mèdica de Novartis, en relació a l’anunci de que la Food and Drug Administration d'EE. UU. (FDA) ha aprovat una teràpia per al tractament de formes recurrents d'esclerosi múltiple (EMR) en adults, que inclou síndrome clínicament aïllat, esclerosi múltiple remitent- recurrent i esclerosi múltiple secundària progressiva activa. Aquesta teràpia dirigida a cèl·lules B amb una dosificació precisa que ofereix una eficàcia superior amb un perfil de seguretat demostrat en comparació a altres teràpies existent estarà disponible a Espanya en uns mesos. Tot seguit parlem del reflex de la malaltia mental en les sèries, tema del llibre dels professors Martínez Lucena i Cambra Badii. Els espectadors es veuen reflectits en els personatges i fa que connectin amb la seva pròpia fragilitat i diferència, i combatin, a través d'ells, els seus propis temors i fantasmes. L'obra se centra en el retrat de la malaltia mental que es fa a les ficcions televisives i les ficcions socials. I acabem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, parlant de la medicina regenerativa i de les diferents eines terapèutiques que utilitza aquesta branca de la medicina que s’obre pas cap al futur. Bàsicament parlem de com tractar l’artrosi i les seves conseqüències per la nostra salut i qualitat de vida fonamentant la seva eficàcia en l'auto-curació pròpia de l'organisme activant els seus propis recursos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Eines de la medicina regenerativa per tractar l’artrosi

Carles Aguilar entrevista al dr. Humberto Loscertales sobre les eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar amb eficàcia les conseqüències de l’artrosi en les nostres articulacions.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Medicina regenerativa i artrosi de maluc amb el Dr. Humberto Loscertales

Carles Aguilar parla amb el Dr. Humberto Loscertales que ens explica les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar amb excel·lents resultats, en funció del diagnòstic, l'artrosi de maluc.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

La medicina regenerativa amb el Dr. Humberto Loscertales

Carles Aguilar parla amb el Dr. Humberto Loscertales sobre les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar de forma efectiva la degeneració articular i potenciar la regeneració de teixits malmesos per traumatismes o envelliment.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 19/01/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Parlem de les noticies falses que darrerament han aparegut, especialment a les xarxes socials, i que faciliten informació falsa o distorsionada sobre les vacunes amb el Dr. Josep Just. Tot seguit la Carme Sabater ens explica i ens dona consells vers tot allò que hem de saber, en el nostre vesant com a consumidors, alhora d’anar a comprar a les rebaixes. Continuem amb el Dr. Humberto Loscertales que ens comenta les diferents eines terapèutiques que utilitza la medicina regenerativa per tractar de forma efectiva la degeneració articular i potenciar la regeneració de teixits malmesos per traumatismes o envelliment. I, finalment, la Dra. Mireia Ruiz Castilla parla sobre la cirurgia d’augment de pit que és la intervenció estètica més demandada i realitzada en els últims anys. L’objectiu és augmentar la grandària dels pits, en el cas dels pits petits, i retornar la turgència als pits que han perdut volum, per exemple després dels embarassos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 17/11/2019

Comencem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic del programa, que ens dona consell pràctics alhora d’anar a recollir bolets per evitar possibles intoxicacions digestives. Eladi Gómez, Director Científic de Vesismin Health, explica la prevenció d’infeccions relacionades amb l’assistència hospitalària Continuem amb la Susana Martínez, Directora de United Way Espanya, fundació que ha obert oficina a Barcelona per impulsar la inserció laboral, educació y salut dels més vulnerables. El següent convidat ens parla del sistema Indiba. L’Oriol Vilaplana, Director de la Clínica Miostaf explica la aplicació pràctica del sistema que genera un circuit elèctric tancat amb una freqüència precisa de 448 kHz per aconseguir una bioestimulació amb o sense efecte tèrmic que produeix un efecte positiu a l'augmentar el flux sanguini a nivell profund i per tant, s'augmenten l'oxigen i els nutrients. Finalment el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, explica les diferents eines terapèutiques que s’utilitzen en la medicina regenerativa i ens avança una nova línia d’investigació amb cèl·lules mare que ofereix grans expectatives.