Temas

CONSUM

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 31/3/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Recentment, a través d'una companyia biotecnològica internacional dedicada al desenvolupament de tractaments innovadors per a les persones que viuen amb patologies poc freqüents, s'ha presentat al Senat el document “Coordenades en Malalties Rares”, per tal de col·laborar amb les comunitats autònomes a l'abordatge multidisciplinari de les malalties rares i la millora de la vida de les persones amb aquestes patologies. La trobada, a què van assistir els membres de la Comissió de Sanitat del Senat, els directors generals de les conselleries de salut d'Extremadura, Madrid i Múrcia i representants del sector com FEDER o AELMHU, ha servit per oferir suport i impuls a les estratègies autonòmiques de malalties rares, així com promoure sinergies de coneixements entre les diferents comunitats autònomes per tal de respondre a les necessitats dels pacients. El document identifica les millors pràctiques de cada comunitat perquè serveixin d'orientació per millorar l'atenció integral dels pacients amb malalties poc freqüents. Un grup d'experts en la matèria ha analitzat durant l'últim any les estratègies autonòmiques en malalties rares des del punt de vista del diagnòstic, el tractament, el model d'atenció sanitària, sociosanitària, educativa i laboral, formació i registre de malalties rares i investigació. D'aquest treball se'n deriven una sèrie d'indicadors que qualsevol pla de malalties rares podria incloure per oferir una atenció integral. Ens ho explica Susan Webb, Subdirectora Científica del Centre de Recerca Biomèdica a la Xarxa de Malalties Rares, CIBERER i Catedràtica Emèrita de la UAB.

L’Hospital Clínic Barcelona ha presentat el documental ‘ARI. Una història d’amor i vida’, que explica la història de l’Ariana Benedé, l’Ari, i de com un grup de professionals del Clínic-IDIBAPS van aconseguir que la teràpia CAR-T fos una realitat a l’hospital. El documental estarà disponible a la plataforma 3cat. En el marc d’aquesta presentació, el Clínic-IDIBAPS ha anunciat un nou assaig clínic pioner al món amb un nou CAR-T per al limfoma, l’ARI-0003. Es tracta d’un CAR-T dual i va dirigit a dues dianes terapèutiques presents en les cèl·lules malignes: CD-19 i BCMA. És la suma dels dos CAR-T que l’hospital ja té, l’ARI-0001, dirigit contra el receptor CD-19 dels limfòcits, i l’ARI-0002h, que té com a diana el receptor BCMA i que s’utilitza per al tractament del mieloma. En aquest assaig participaran 35 pacients diagnosticats de limfoma. Carles Aguilar entrevista al Dr. Álvaro Urbano, Hematòleg Hospital Clínic i Coordinador del Projecte CAR-T.

Abaixar la tapa del vàter és una qüestió de salut. Un estudi publicat a la revista Nature aerta que estirar la cisterna amb el vàter al descobert serveix per expulsar virus i bacteris fins a gairebé dos metres de distància. A més hi ha un estudi sobre això. Un grup d'investigadors americans de la Universitat de Colorado es van proposar mesurar l'impacte d'estirar la cadena amb la tapa del vàter aixecada. Per dur a terme l'estudi van fer servir dos làsers, un vàter i càmeres de mesura i anàlisi. Els resultats, publicats van sorprendre fins i tot els mateixos investigadors. Esperaven que en estirar la cadena, per la pròpia força de l'aigua de la cisterna, sortissin comiats petites gotes d'aigua que suressin al voltant de la tassa. Però el que es van trobar és que sortien comiats amb gran força fins a una alçada d'1,5 metres, i viatjant a més a velocitats que arribaven a superar els dos metres per segon. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

Hi ha encara desconeixement sobre els analgèsics malgrat el seu ús freqüent. L'automedicació amb analgèsics proporciona un alleugeriment ràpid quan es tracta de dolors lleus. La majoria són assequibles i de fàcil accés. Tot i que els analgèsics no s'han de prendre a la lleugera, els europeus mostren una manca de coneixement. Segons es desprèn dels resultats de l'STADA Health Report, un estudi realitzat per STADA a 32.000 persones a 16 països europeus sobre la visió de la població sobre la salut, gairebé la meitat dels europeus desconeixen les característiques fonamentals de l'àcid acetilsalicílic (47% ) o del paracetamol (42%). Els espanyols manifesten que les raons principals per prendre analgèsics són el mal de cap (70%), els refredats (45%), dolors dentals (39%), mals d'esquena (38%) i dolors musculars (36%). Per gènere, les dones són les que més els utilitzen per al mal de cap (76%) davant d'un 64% dels homes, mentre que un 37% els utilitzen per pal·liar els dolors menstruals. Només un 6% de les dones afirma no prendre mai analgèsics, xifra que es doblega en el cas dels homes, amb un 13%. Carles Aguilar parla amb Noelia Tejedor, Farmacèutica, Vocal de la Societat Científic - Professional de Farmàcia Iberoamericana i Professora de la Universitat Francisco de Vitoria i Rey Juan Carlos de Madrid.

Segons la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), de 25 de gener de 2024, les persones que van signar o van cancel·lar seva hipoteca abans del juny de 2019, poden reclamar la devolució de les despeses de constitució i cancel·lació, considerades abusives i nul·les pel Tribunal Suprem l'any 2015. Poden reclamar els consumidors que van signar o van cancel·lar la hipoteca abans del juny de 2019 i que van pagar les despeses de gestoria, notaria, registre, taxació i comissió d’obertura. No hi ha una data límit única i concreta per a tothom i serà diferent per a cada persona afectada. La sentència del TJUE amplia el termini per reclamar les despeses hipotecàries a l’entitat bancària. El TJUE aclareix que el termini per reclamar les despeses hipotecàries s’inicia a comptar des que el consumidor té coneixement que la clàusula és abusiva. Carles Aguilar ho comenta amb l’Albert Garreta, Advocat i Mediador de la CUS - Salut + Consum + Alimentació i del Despatx Mallart & García-Roqueta

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 31/12/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll (SEORL-CCC) ha presentat les primeres Acreditacions pel Compromís amb els Pacients amb Disfàgia Orofaríngia (DO) a les Unitats de Disfàgia dels Hospitals Universitaris La Paz i Fundació Alcorcón (Madrid) . L'objectiu és aconseguir que els serveis de restauració, començant pels hospitals, disposin de menús adaptats als 2,5 milions d'espanyols que pateixen disfàgia i que es poden ennuegar amb aliments comuns si no estan preparats per a ells. El lliurament de les certificacions es va realitzar fa uns dies a la seu de la Societat. Carles Aguilar parla amb el Dr. Pedro Cabrera, Vocal de la Comissió de Laringologia, Veu, Foniatria i Deglució de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.

Llancen el programa digital oncològic Sidekick: una app de suport integral per a pacients amb càncer de mama per reduir símptomes com estrès i ansietat, millorar el seguiment del tractament i controlar els efectes secundaris Cada any es realitzen uns 35 mil nous diagnòstics de càncer de mama a Espanya, dels quals el 93-94% es troba en estadi precoç, mentre que un 6-7% són metastàsics. Després del diagnòstic, comença tot un procés aclaparador per al pacient. Moltes vegades quan es conviu amb la realitat del càncer, tenim la necessitat de buscar informació addicional, per ampliar el nostre coneixement de la malaltia, consells per suportar el procés a la vida diària o guies de suport emocional. Però en un tema tan sensible com el càncer de mama és essencial poder accedir a informació fiable. Carles Aguilar entrevista el Dr. Rodrigo Sánchez Bayona, Oncòleg Mèdic de l'Hospital Universitari 12 Octubre (Madrid).

Si hi ha alguna cosa que caracteritza sempre el nou any, és la famosa llista dels propòsits: una llista que, de vegades complim, i de vegades no. En aquest nou any hem de plantejar-nos moltes metes per assolir. Plategem una llista dels propòsits saludables que ens permetran millorar la nostra qualitat de vida. Amb el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular comentem una sèrie de propòsits per començar l'any amb força i millorar i mantenir la nostra qualitat de vida des del primer moment.

Amb l'arribada de les compres d’aquestes Festes, els ciberdelinqüents veuen una oportunitat extra per aprofitar-se dels consumidors en línia. Els seus ciberatacs -principalment mitjançant e-mail phishing i spam- intenten que les víctimes facin clic en enllaços falsos per infectar ordinadors i dispositius mòbils amb codi maliciós dissenyat per robar informació personal, contrasenyes i números de targetes bancàries. També creen aplicacions falses on ofereixen als compradors accés a ofertes anticipades -de les rebaixes del gener, per exemple- per obtenir les nostres dades confidencials. Segons les dades sobre cibercriminalitat del Ministeri de l'Interior, l'any passat a Espanya hi va haver gairebé 146.000 estafes amb targetes de crèdit i dèbit. És difícil distingir una estafa d'una oferta real, especialment amb textos i continguts generats amb eines d'intel·ligència artificial. Per protegir-nos de malware i ciber-estafes que anuncien gangues o venen productes falsificats Carles Aguilar entrevista Ángel Ortiz, Director de Ciberseguretat de Cisco Espanya.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L'Agència Catalana del Consum ha posat en marxa la campanya “No et deixis els teus drets a terra”

Es tracta d’informar la ciutadania sobre com exercir els seus drets en cas de patir alguna de les incidències més habituals en el transport aeri. Per saber-ne més detalls, Carles Aguilar parla amb el director de l’Agència Catalana del Consum, Albert Melià per tal de conèixer quin és l’objectiu d’aquesta campanya sobre els drets en el transport aeri.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Com reclamar davant d'un problema de consum

El que de vegades no tenim tan clar és de quina manera podem fer valer els nostres drets com a consumidors. Per aquest motiu, Carles Aguilar parla amb la subdirectora de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Acostumem a parlar de salut sovint i ho fem amb Esteve i la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. En aquesta línia Carles Aguilar entrevista M. Àngels Valls, Directora de Comunicació i Assumptes Públics d'Esteve sobre l'evolució de la comunicació en salut en aquests darrers anys. M. Àngels Valls és la persona d'Esteve que més entén sobre aquesta qüestió, per això considerem que resultaria interessant per a la nostra audiència conèixer el seu punt de vista i com l'esdevenir dels temps ha incidit en la manera de comunicar. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans.

La fisioteràpia es fa servir sovint per ajudar a recuperar la funció motora i el moviment de les articulacions, els músculs i els tendons en persones afectades per una discapacitat, una malaltia o una lesió. En mantenir els músculs actius i les articulacions flexibles, evita el desgast i el deteriorament de la funció, a més de promoure'n la rehabilitació. La neurofisioteràpia és una branca especialitzada de la fisioteràpia dedicada a millorar la funció dels pacients que han patit un deteriorament físic causat per afeccions neurològiques. Carles Aguilar parla amb Selma Pelàez, Fisioterapeuta Especialitzada en Neurorehabilitació.

S'acaba de publicar una revisió de les principals evidències científiques sobre els edulcorants artificials, que mostra que, lluny d'incidir positivament a la nostra salut, tenen “efectes negatius per al sistema cardiometabòlic”. Concretament, es tracta d'un treball que recopila les evidències més recents i que analitza com incideix el consum d'edulcorants artificials sobre el desenvolupament d'obesitat, factors de risc cardiometabòlics com la hipertensió, la dislipèmia i la diabetis mellitus, i fins i tot en el desenvolupament de esdeveniments cardiovasculars. Parlem amb el Dr. Francisco Gómez, Especialista en Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Jaen, Membre de la Societat Espanyola d’Arteriosclerosi i de la Societat Espanyola de medicina Interna.

La trombosi i l'embòlia són dos termes mèdics que de vegades es confonen. I és que, tant la definició com els símptomes i les conseqüències moltes vegades se sobreposen. Ambdues afeccions consisteixen, en línies generals, en una reducció del flux sanguini. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Tot i que des de fa temps els descomptes són habituals en qualsevol època de l'any, la majoria dels establiments comercials encara mantenen els períodes tradicionals de rebaixes d'estiu i d'hivern. Per conèixer una mica més quin són els nostres drets quan anem de rebaixes, en parlem amb el director de l'Agència Catalana del Consum, Albert Melià.

RECONOCIMIENTO

Cruz Roja reconoce a empresas que como Onda Cero les dan un apoyo decidido

Cruz Roja en la Comunitat Valenciana reconoció ayer a 77 empresas de Alicante, Castellón y València, entre ellas Onda Cero por su "colaboración y confianza en la Organización Humanitaria para hacer llegar a través de ella su ayuda a las víctimas y colectivos vulnerables que más padecieron los efectos de las cuatro emergencias acontecidas en estos últimos cuatro años: la DANA en el sur de Alicante en 2019; la pandemia y confinamiento declarados en 2020; la erupción del volcán Cumbre Vieja en la isla canaria de La Palma en 2021 y la crisis de refugiados de Ucrania tras desatarse el conflicto con Rusia el pasado año".

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Nova etapa de l’Agència Catalana del Consum amb l’Albert Melià

Albert Melià ha ocupat llocs de responsabilitat en diverses àrees com ara la Direcció General de Política Lingüística, la Direcció General d’Universitats o l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’any 2006 arriba a la Subdirecció General de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, càrrec que ha ocupat fins ara.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 personas pateixen algún trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Tractar aquest tipus de trastorns requereix sempre una ajuda professional més enllà del suport de familiars i amics. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària de Madrid i Metge Psicoterapeuta.

Els factors genètics, o l'herència genètica, fan referència a variants a l'ADN de cada individu que són causa directa de l'existència d'una determinada malaltia o que són variants de predisposició, és a dir, variants que augmentaran el risc a l'individu de desenvolupar-la. A la població general hi ha polimorfismes, és a dir, variacions genètiques que augmenten o disminueixen el risc de malaltia cardiovascular. Aquestes variacions no causen malaltia per si soles, però poden augmentar les probabilitats de patir un esdeveniment cardiovascular en combinar-se amb altres factors de risc. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La teràpia electroconvulsiva consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant l’electricitat en una dosi personalitzada. Amb el pacient anestesiat, el pacient rep la càrrega que ha estat calculada específicament per al seu cas, aplicada durant un màxim de 8 segons. A Catalunya es tracten amb TEC prop d’un miler de pacients l’any a més d’una vintena d’hospitals i d’altres centres especialitzats (públics i privats). Es tracta de persones amb diferents trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a d’altres teràpies. En un 75% dels casos, el tractament comporta la millora clínica dels pacients. Carles Aguilar entrevista al Dr. Mikel Urretavizcaya, responsable del Programa de Teràpia Electroconvulsiva i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge.

Estrès econòmic, famílies en dificultats, fills que no saben com reaccionar... Ja no és una especulació: la crisi afecta les relacions familiars, segons un estudi. Diversos investigadors de la Universitat de Nebraska, a Lincoln (EUA), i de la Universitat Brigham Young, a Utah (EUA), Han analitzat dades d'enquestes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer, i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem de la nova etapa de l'Agència Catalana del Consum i fem un resum de l’agenda de temes prioritaris a resoldre, dels sectors comercials amb més reclamacions al 2022 i de com treballa l’Agència per donar resposta a demandes sobre problemàtiques concretes dels consumidors. També comentem el coneixement que es té de l’ACC i la seva proximitat amb els consumidors sense oblidar la tasca de difusió i sensibilització de la població pel que fa a un consum més responsable i conscient , la cooperació amb d’altres institucions i organismes, el futur i objectius de l’ACC, Internet i les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i els reptes plantejats des del punt de vista del consum. Carles Aguilar parla amb el nou director de l’ACC, Albert Melià.