Temas

CONSUM

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 6/8/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Acostumem a parlar de salut sovint i ho fem amb Esteve i la CUS - Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat. En aquesta línia Carles Aguilar entrevista M. Àngels Valls, Directora de Comunicació i Assumptes Públics d'Esteve sobre l'evolució de la comunicació en salut en aquests darrers anys. M. Àngels Valls és la persona d'Esteve que més entén sobre aquesta qüestió, per això considerem que resultaria interessant per a la nostra audiència conèixer el seu punt de vista i com l'esdevenir dels temps ha incidit en la manera de comunicar. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans. És important tenir en compte que l'evolució de la informació tant en salut com en altres sectors o aspectes està en canvi i desenvolupament constants. Per això és bàsic tractar aquest tema des del punt de vista de les persones responsables que comuniquen aspectes essencials de la salut des dels diferents mitjans.

La fisioteràpia es fa servir sovint per ajudar a recuperar la funció motora i el moviment de les articulacions, els músculs i els tendons en persones afectades per una discapacitat, una malaltia o una lesió. En mantenir els músculs actius i les articulacions flexibles, evita el desgast i el deteriorament de la funció, a més de promoure'n la rehabilitació. La neurofisioteràpia és una branca especialitzada de la fisioteràpia dedicada a millorar la funció dels pacients que han patit un deteriorament físic causat per afeccions neurològiques. Carles Aguilar parla amb Selma Pelàez, Fisioterapeuta Especialitzada en Neurorehabilitació.

S'acaba de publicar una revisió de les principals evidències científiques sobre els edulcorants artificials, que mostra que, lluny d'incidir positivament a la nostra salut, tenen “efectes negatius per al sistema cardiometabòlic”. Concretament, es tracta d'un treball que recopila les evidències més recents i que analitza com incideix el consum d'edulcorants artificials sobre el desenvolupament d'obesitat, factors de risc cardiometabòlics com la hipertensió, la dislipèmia i la diabetis mellitus, i fins i tot en el desenvolupament de esdeveniments cardiovasculars. Parlem amb el Dr. Francisco Gómez, Especialista en Medicina Interna de l’Hospital Universitari de Jaen, Membre de la Societat Espanyola d’Arteriosclerosi i de la Societat Espanyola de medicina Interna.

La trombosi i l'embòlia són dos termes mèdics que de vegades es confonen. I és que, tant la definició com els símptomes i les conseqüències moltes vegades se sobreposen. Ambdues afeccions consisteixen, en línies generals, en una reducció del flux sanguini. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Tot i que des de fa temps els descomptes són habituals en qualsevol època de l'any, la majoria dels establiments comercials encara mantenen els períodes tradicionals de rebaixes d'estiu i d'hivern. Per conèixer una mica més quin són els nostres drets quan anem de rebaixes, en parlem amb el director de l'Agència Catalana del Consum, Albert Melià.

RECONOCIMIENTO

Cruz Roja reconoce a empresas que como Onda Cero les dan un apoyo decidido

Cruz Roja en la Comunitat Valenciana reconoció ayer a 77 empresas de Alicante, Castellón y València, entre ellas Onda Cero por su "colaboración y confianza en la Organización Humanitaria para hacer llegar a través de ella su ayuda a las víctimas y colectivos vulnerables que más padecieron los efectos de las cuatro emergencias acontecidas en estos últimos cuatro años: la DANA en el sur de Alicante en 2019; la pandemia y confinamiento declarados en 2020; la erupción del volcán Cumbre Vieja en la isla canaria de La Palma en 2021 y la crisis de refugiados de Ucrania tras desatarse el conflicto con Rusia el pasado año".

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Nova etapa de l’Agència Catalana del Consum amb l’Albert Melià

Albert Melià ha ocupat llocs de responsabilitat en diverses àrees com ara la Direcció General de Política Lingüística, la Direcció General d’Universitats o l’Institut d’Estadística de Catalunya. L’any 2006 arriba a la Subdirecció General de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, càrrec que ha ocupat fins ara.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Les reunions familiars i les celebracions, fins i tot el vestuari per acudir-hi, són alguns dels factors que augmenten l'estrès i l'ansietat a les persones amb algun tipus de trastorn de conducta alimentària (TCA). Es calcula que 400.000 personas pateixen algún trastorn de conducta alimentària, especialment dones joves d'entre 12 i 24 anys, encara que cada cop afecta més homes. Tractar aquest tipus de trastorns requereix sempre una ajuda professional més enllà del suport de familiars i amics. Ricardo Guinea, Director del centre Mentalia Ciutat Universitària de Madrid i Metge Psicoterapeuta.

Els factors genètics, o l'herència genètica, fan referència a variants a l'ADN de cada individu que són causa directa de l'existència d'una determinada malaltia o que són variants de predisposició, és a dir, variants que augmentaran el risc a l'individu de desenvolupar-la. A la població general hi ha polimorfismes, és a dir, variacions genètiques que augmenten o disminueixen el risc de malaltia cardiovascular. Aquestes variacions no causen malaltia per si soles, però poden augmentar les probabilitats de patir un esdeveniment cardiovascular en combinar-se amb altres factors de risc. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La teràpia electroconvulsiva consisteix a induir activitat neuronal generalitzada en el pacient mitjançant l’electricitat en una dosi personalitzada. Amb el pacient anestesiat, el pacient rep la càrrega que ha estat calculada específicament per al seu cas, aplicada durant un màxim de 8 segons. A Catalunya es tracten amb TEC prop d’un miler de pacients l’any a més d’una vintena d’hospitals i d’altres centres especialitzats (públics i privats). Es tracta de persones amb diferents trastorns, el principal dels quals és la depressió resistent a d’altres teràpies. En un 75% dels casos, el tractament comporta la millora clínica dels pacients. Carles Aguilar entrevista al Dr. Mikel Urretavizcaya, responsable del Programa de Teràpia Electroconvulsiva i de Depressió Resistent del Servei de Psiquiatria de l'Hospital de Bellvitge.

Estrès econòmic, famílies en dificultats, fills que no saben com reaccionar... Ja no és una especulació: la crisi afecta les relacions familiars, segons un estudi. Diversos investigadors de la Universitat de Nebraska, a Lincoln (EUA), i de la Universitat Brigham Young, a Utah (EUA), Han analitzat dades d'enquestes a unes 500 famílies amb fills de 10 a 14 anys. Els resultats han estat clars: la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Molts pares es troben sota estrès financer, i asseguren que se senten menys connectats amb els seus fills. Alhora, els fills afirmen que són menys propensos a actuar de forma generosa. Ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Parlem de la nova etapa de l'Agència Catalana del Consum i fem un resum de l’agenda de temes prioritaris a resoldre, dels sectors comercials amb més reclamacions al 2022 i de com treballa l’Agència per donar resposta a demandes sobre problemàtiques concretes dels consumidors. També comentem el coneixement que es té de l’ACC i la seva proximitat amb els consumidors sense oblidar la tasca de difusió i sensibilització de la població pel que fa a un consum més responsable i conscient , la cooperació amb d’altres institucions i organismes, el futur i objectius de l’ACC, Internet i les noves tecnologies, la intel·ligència artificial i els reptes plantejats des del punt de vista del consum. Carles Aguilar parla amb el nou director de l’ACC, Albert Melià.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

La Federació de Consumidors i Usuaris, CECU, considera que la posició del Consell de la Unió Europea respecte del Reglament d'Intel·ligència artificial no té garanties importants per als consumidors.

El Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (Telecomunicacions), conformat pels ministres competents dels Estats Membres de la UE, han arribat a una posició respecte del Reglament d'IA que no introdueix millores essencials per a les persones consumidores i suposa un fracàs en la seva protecció .

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 8/1/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Medicina Regenerativa inclou una sèrie de teràpies que busquen la regeneració dels teixits i òrgans. La Medicina Regenerativa és un camp ampli que inclou la investigació sobre l'autocuració, és a dir, en què el cos utilitza els seus sistemes propis, de vegades amb ajuda de materials biològics per recrear cèl·lules i reconstruir teixits i òrgans. A diferència de molts tractaments tradicionals, alguns d'alt cost, amb efectes secundaris, que no es dirigeixen a les causes sinó als símptomes, la teràpia cel·lular ha tingut respostes molt positives, especialment per al tractament de l'artrosi. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Habitualment, els metges ens diuen que el consum de sal no és bo per a la salut, i fins i tot està contraindicada per als que ja pateixen de pressió arterial alta, ja que es poden generar problemes més greus, com malalties del cor, però sabem realment quin és la relació entre aquest condiment i la hipertensió?. Revisant ràpidament algunes xifres, sembla que no hi ha una veritable consciència sobre els efectes que pot causar el consum excessiu de sal. Estudis demostren que un terç de la població mundial presenta hipertensió arterial; i per sobre dels 50 anys, aquest percentatge puja fins al 60-70%. Ens ho explica el Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

La Federació de Consumidors i Usuaris CECU considera que la posició del Consell de la Unió Europea respecte del Reglament d'Intel·ligència artificial no té garanties importants per als consumidors. El Consell de Transport, Telecomunicacions i Energia (Telecomunicacions), conformat pels ministres competents dels Estats Membres de la UE, han arribat a una posició respecte del Reglament d'IA que no introdueix millores essencials per a les persones consumidores i suposa un fracàs en la seva protecció . Es tracta d'una peça regulatòria vital per regular la IA i que pretén protegir les persones davant dels danys que podria causar aquesta tecnologia. Tot i això, els governs nacionals no han abordat qüestions essencials, com la utilització de sistemes de reconeixement facial per part d'empreses privades en llocs d'accés públic, així com també han suavitzat disposicions importants sobre quins sistemes d'IA es classificarien com de “alt risc”. D'aquesta manera, les persones consumidores corren el risc de no estar prou protegides, mentre que els Estats Membres no han introduït drets bàsics davant les decisions automatitzades o la interacció amb sistemes d'IA. Carles Aguilar parla amb Anabel Arias, experta de l'Àrea de Drets Digitals de la CECU.

Cada any moren més persones per malalties cardiovasculars (ECV) que per qualsevol altra causa. Més de tres quartes parts de les morts relacionades amb cardiopaties i accidents cerebrovasculars tenen lloc a països d'ingressos mitjans i baixos. El risc de patir una malaltia cardiovascular (ECV) augmenta per una alimentació poc saludable, que es caracteritza per un baix consum de fruites i verdures i un consum elevat de sal, sucres i greixos. Una alimentació poc saludable contribueix a l'obesitat i el sobrepès, els quals són factors de risc per a les MCV. Les persones que no fan prou activitat física tenen entre un 20% i un 30% més de probabilitats de morir prematurament que aquelles que fan prou activitat física. Carles Aguilar entrevista al Dr. José Abellán Alemán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

Alguna vegada hem tingut un refredat i hem optat per anar directament a la farmàcia perquè ens recomanin el medicament indicat per acabar amb el malestar com més aviat millor. Doncs bé, moltes vegades hi ha determinades afeccions que un es pot curar sense necessitat de recórrer a la medicina convencional, sinó que simplement gràcies als productes d'herbolari podem arribar a prevenir algunes malalties o fer que l'ús d'aquests productes serveixin com a complement d'altres medicines. Moltes persones no són coneixedores d'aquest tipus d'alternatives, per la qual cosa és molt normal que quan es troben malament recorrin sempre als mateixos mètodes i rutines, rutines que segur que han seguit i han vist a casa des de petits, però una vegada que entra a la seva vida la medicina natural, canvien aquests hàbits per sempre. Parlem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.