Temas

CONSUM

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/11/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, parlant de l’Observatori de Salut i Impactes en Polítiques de l'Agència de Salut Pública de Barcelona que té la missió d'afavorir la transparència, el rendiment de comptes i la generació de coneixement del sector salut a Barcelona.

Després el Dr. Rafel Guayta ens revela alguns dels falsos mites i creences més comunes sobre el cabell. Les arrels d'alguns mites sobre el cabell vénen simplement de la imaginació encara que hi ha altres que tenen part de veritat.

Aquest mes de novembre tenen lloc el Black Friday o el Ciber Monday, unes jornades de descomptes –tant a Internet com en botigues presencials–, que ja s’han popularitzat arreu del món i han esdevingut dates comercials molt destacades, també a casa nostra. Com que molts consumidors segurament aprofitaran aquestes jornades de descomptes per comprar allò que necessiten donem consells sobre aquest tipus de vendes amb la directora de l'Agència Catalana del Consum, la Sra. Montserrat Ribera.

També parlem de les primeres jornades sobre Cardiologia Holística amb el Dr. Sergio Mejía, cardiòleg i organitzador, i de Beps Biopharm, patrocinadors de l'esdeveniment. La Cardiología Holística representa un nou enfocament en l'estratègia terapèutica de les malalties cardiovasculars. Expliquem en què consisteix la combinació de la medicina convencional i d'especialitats complementàries i com a través de la nutrició, l'estil de vida i l'atenció de les influències ment-cos resulten fonamentals per a la prevenció i el tractament de moltes patologies.

I tanquem el programa parlant de la DMAE, degeneració macular associada a l'edat, amb el Dr. José Juan Escobar, Cap de Servei d'Oftalmologia de l'Hospital Dos de Maig de Barcelona. Abordem la qüestió de com es pot millorar l'atenció sanitària dels afectats i quina és la situació sociosanitària actual. El paper que exerceix la detecció primerenca en el maneig i pronòstic de la DMAE, el tractament adequat i com pot millorar-se aquest procés.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 04/10/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant d'un curs adreçat als cuidadors de pacients amb càncer per dotar-los d'eines que els ajudin a millorar la seva qualitat de vida. Ens ho explica la Míriam Algueró, directora d’Avívate. Seguim amb la Montse Ribera , Directora de l'Agència Catalana del Consum. La crisi de la COVID ha generat un nombre considerable de reclamacions de consumidors que han vist cancel·lats serveis que ja tenien contractats i pagats: un bitllet d'avió, la reserva d'un hotel, l'entrada per a un concert o la quota del gimnàs, per exemple. Expliquem quins són els mecanismes de resolució que ofereixen els organismes públics de consum per trobar una solució a totes aquestes reclamacions. Tot seguit parlem d’un estudi que diu que 9 de cada 10 espanyols pateix dolors musculars de forma regular. La meitat dels espanyols d'edats compreses entre els 25 i els 65 anys afirma veure condicionada la seva qualitat de vida per les dolencies musculars, veient-se obligats a modificar la seva rutina diària pel dolor. Ho comentem amb Fernando Ramos, President de l'Associació Española de Fisioterapeutes. Continuem amb un altra estudi de Ipsos España per conèixer l'impacte de la crisi del coronavirus en l'opinió pública, un estudi en el qual s'analitza el sentiment de la població. De la seva última edició s'extreuen dades tan reveladores com que el 78% dels espanyols considera que la pandèmia està fora de control a casa nostra actualment. Una xifra que ens situa com el país més pessimista en aquest sentit només per darrere dels Estats Units (82%). Comentem l’estudi amb el Vicente Castellanos, Director d’Opinió Pública i Estudis Socials. I acabem el programa parlant dels pacients amb MPOC que tenen una baixa capacitat per fer exercici, el que minva la seva autonomia en la vida diària. Experimenten dificultats per a activitats bàsiques, com menjar, beure o rentar-se, desplaçar-se caminant especialment si troben costes o escales i complexes, com les tasques de la llar, fer reparacions o portar les seves finances. Carles Aguilar parla amb la Victoria Alcaraz, fisioterapeuta experta en sistema respiratori de l'Hospital Clínic de Barcelona i Vocal de l’Àrea de Fisioteràpia Respiratòria de la SEPAR.

EN BONES MANS AMB CARLES AGUILAR

Inspeccions de consum relacionades amb la COVID-19

La situació de pandèmia que vivim des de fa mesos també ha obligat l'Agència Catalana del Consum a adaptar les seves inspeccions a aquesta nova realitat, per garantir que tots els productes i els serveis que es posen a disposició dels consumidors siguin segurs i compleixin la normativa.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 20/09/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Gairebé un centenar de pacients de València aconsegueix accedir a tractaments innovadors en matèria de medicina oncològica de precisió, gràcies a un innovador projecte que utilitza la seqüenciació genètica del tumor per triar el tractament més adequat en cada cas. Ens ho expliquen la Dra. Mª Desemparados Roda, oncòloga i investigadora i la Dra. Sheila Zúñiga, bioinformàtica especialista en l'anàlisi de dades de plataformes de seqüenciació massiva per al Diagnòstic Genètic i coordinadora de la Unitat de Medicina de Precisió de INCLIVA. La situació de pandèmia que vivim des de fa mesos també ha obligat l'Agència Catalana del Consum a adaptar les seves inspeccions a aquesta nova realitat, per garantir que tots els productes i els serveis que es posen a disposició dels consumidors siguin segurs i compleixin la normativa. Per parlar d'aquesta qüestió, comptem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l'Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià. El Dia Mundial de l'Alzheimer, 21 de setembre cada any, és el dia en què la entitats, associacions i persones concentren els seus esforços en conscienciar la societat sobre aquesta malaltia. S'estima que hi ha 24 milions de persones a tot el món que actualment pateixen demència i a Espanya 3,5 milions de persones, entre malalts i familiars cuidadors. Parlem d’aquesta qüestió amb el Dr. Domènec Gil, neuròleg d’Alzheimer Catalunya Fundació. Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional d'Acció Contra la Migranya, experts, professionals sanitaris i associacions de pacients han iniciat un moviment per recordar la importància d'acudir a l'especialista en cas de patir algun dels símptomes més característics de la malaltia, com ho és el mal de cap intens i freqüent, garantint així un diagnòstic i tractament adequats. Parlem amb la Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea. Acabem el programa fent referència a la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI), una malaltia rara, progressiva, molt invalidant i mortal que afecta els pulmons i té un gran impacte en la vida de qui la pateixen. Com a part del seu compromís amb els pacients, familiars i personal sanitari en la lluita contra aquesta patologia, Boehringer Ingelheim, de la mà de SEPAR, FEDER, AFEFPI i AIRE, se suma un any més a la Setmana de la FPI no només per conscienciar sobre aquesta malaltia rara que afecta més de 7.000 persones a Espanya, sinó per demostrar a tots aquells que lluiten amb ella que compten amb un gran suport per a seguir combatent la malaltia. Parlem amb Carlos Lines, President de l'Associació de Familiars i Malalts de Fibrosis Pulmonar Idiopática (AFEFPI)

EN BONES MANS AMB CARLES AGUILAR

Afectacions en l'àmbit del consum per la COVID-19

L'Agència Catalana del Consum ha estat tot aquest mes d'agost molt alerta i amatent a les possibles incidències que es poguessin produir en l'àmbit del consum, encara que finalment ha estat menys conflictiu del que esperàvem.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 06/09/2020

Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa que ens explica per què no es pot menjar abans d'una cirurgia. Per sotmetre a una operació de cirurgia que requereixi anestèsia, sobretot si és anestesia general, es recomana no menjar ni beure diverses hores abans de la intervenció. Fa mesos que vivim una situació insòlita i també incerta, que ens afecta des de molts punts de vista. La pandèmia provocada per la COVID-19 també ha impactat molt directament en l'àmbit del consum i en el nostre comportament com a consumidors i consumidores. Parlem amb la Directora de l'Agència catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, Beth Abad. La qualitat de l'aire és un dels factors que més contribueixen a la mortalitat per malalties respiratòries i tan sols a Espanya, 10.000 persones moren a l'any per aquesta causa. Estudis recents apunten que hi ha una significativa associació entre la contaminació de l'aire amb alts nivells de NO2 i l'expansió de la pandèmia de COVID-19, qué unit a altres factors de risc -com l'edat, la hipertensió, la diabetis o les cardiopaties poden contribuir a la mortalitat per aquesta infecció. Ens ho explica la Dra. Isabel Urrutia, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de Medi Ambient de la SEPAR Amb l'arribada de setembre comença la reactivació de la rutina familiar i professional, enguany emmarcada en un context d'incertesa derivada de la situació econòmica i sanitària actual. La inestabilitat laboral, les noves formes de treball en remot que obliguen a haver de conciliar la vida laboral i personal, així com el rentrée presencial amb les noves normes de prevenció contra el COVID-19, fan que augmenti l'estrès i l'ansietat davant la volta a la rutina. Irene Giménez, Especialista en Psicologia ens dona consells i recomanacions per evitar aquesta situacions.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 1/08/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Carles Aguilar parla amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació sobre les conseqüències que ha comportat aquest període de confinament i estat d’alarma des del vessant dels consumidors i usuaris. El següent convidat es José María Mínguez, Director de Digital Solutions de SERES Iberia amb qui parlem de l’adopció de la signatura digital que aporta agilitat i seguretat al sector salut i permet a diferents organitzacions agilitzar els seus processos interns i millorar les relacions amb els seus clients i proveïdors, millorar l'atenció i l'experiència dels pacients, augmentar de la productivitat i l'eficiència en la cadena de subministrament, reduir costos i millorar la seva sostenibilitat eliminat l'ús de paper. Desprès, el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública parla del sol, la calor i els riscos que comporta per la nostra salut no mantenir precaucions a l’hora d’exposar-nos al raigs ultraviolats. Continuem amb la Dra. Ana Vivancos, Cap del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO y líder del programa DIAMAV de diagnòstic que permet oferir noves opcions terapèutiques a pacients amb càncer, fins i tot amb metàstasi. Més de 1.200 pacients han estat inclosos al programa durant 2019, i al voltant del 12% ha aconseguit accedir a noves opcions terapèutiques contra el càncer, a les que no haguessin pogut d’altre manera. Acabem el programa amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, que ens comenta els factors de risc que poden incidir l’aparició de l’artrosi i com podem combatre les seves conseqüències utilitzant les eines terapèutiques que ens ofereix la medicina regenerativa.