Temas

cáncer

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

L’IRB Barcelona, Institut d’Investigació Biomédica, estrena un ecògraf capdavanter gràcies al compromís de la Fundació FERO amb el #RepteMetàstasi. Es tracta d’una tecnologia única i exclusiva clau per a la recerca biomèdica que permetrà visualitzar de forma no invasiva tot tipus d’òrgans, la seva fisiologia i alteracions. Parlem amb la Goretti Mallorquí, Cap de Plataformes Científiques del IRB Barcelona.

Les persones amb síndrome de Down són genèticament susceptibles a la COVID-19. Un estudi realitzat per un equip científic del Centre de Regulació Genòmica (CRG) revela els factors genètics que poden exposar o protegir a les persones amb síndrome de Down de la infecció per SARS-CoV-2, així com el pronòstic de la COVID-19. Ens ho explica l’Ilario de Toma, Investigador Postdoctoral del Laboratori de Mara Dierssen.

La Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, SEOM, alerta de llimbs diagnòstics dels futurs pacients amb malalties greus no covid, com el càncer, i de les seves conseqüències. Amb una taxa de diagnòstic menor, preocupa si els tumors arribaran en estadis més avançats, o si arribaran per tant cal destinar els recursos necessaris, tant humans com tècnics, tecnològics i diagnòstics, per evitar retards de nous casos de càncer i pèrdues d'oportunitat de curació en els pacients amb càncer. Carles Aguilar parla amb la Dra. Teresa Alonso, Secretària Científica de la SEOM.

Neix APFtech, la primera empresa espanyola capaç de mesurar el benestar de les persones amb intel·ligència artificial. La companyia ha creat una tecnologia capaç de monitoritzar les dades biomètriques de cada persona en temps real i analitzar les alteracions en el benestar de forma personalitzada mitjançant machine-learning i IA. La solució, aplicada en empreses i centres sanitaris, permet prendre decisions que generin un impacte positiu tant en les organitzacions i els seus emprats com en el personal sanitari i els seus pacients. Comentem la noticia amb Xavi Escales, Fundador de APFtech.

Tot seguit, en el nostre espai de participació, el Dr. Josep Just, respon a una consulta que demana informació sobre l’acne. Tot i que no és un problema que afecti la majoria de la població adulta, tenir acne complerts els 30 no és una situació excepcional. Ara bé, mentre en l'adolescència l'origen de l'acne no té "marxa enrere", es tracta d'una qüestió hormonal, en el cas dels adults. Això obliga als especialistes a buscar la causa concreta de cada cas. Especialment, en aquells que presenten una forma reincident de acne.

S’han publicat els resultats d'una nova investigació: "Solitud, Aïllament i Contacte Humà. Una Perspectiva Global a l'Era de COVID - 19, centrada en els efectes del distanciament social i les mesures d'aïllament en la salut de les persones. Un informe que mostra que el contacte humà i les demostracions d'afecte són importants per establir vincles i llaços socials, així com per al benestar psicològic. No obstant això, la manca de relacions més profundes pot derivar en problemes mentals com ansietat, depressió, trastorns d'adaptació, estrès crònic, insomni, i fins i tot en declivi cognitiu en etapes posteriors de la vida, de manera que el present és un moment important per començar a posar en marxa intervencions dirigides a aquelles persones en risc de sentir-se soles de forma habitual. Parlem amb la Gisela Gonzalez, responsable de Comunicació de Nivea.

ENTREVISTA EN ONDA CERO A CARMEN ORTEGA Y VÍCTOR PÉREZ

Una joven Investigadora participa en un proyecto matemático que mejora el pronóstico del cáncer

La investigadora predoctoral Carmen Ortega y el Director del grupo de investigación del Laboratorio de Oncología Matemática de la Universidad de Castilla la Mancha Víctor Pérez han contado en Onda Cero en qué consiste este modelo que puede predecir cómo evolucionan los tumores sólidos de mama y de pulmón gracias a la colaboración de la AECC y la Junta de Comunidades de Castilla la Mancha, así como el Ministerio de Ciencia e Innovación

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/02/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

La malaltia de la gota al nostre país és més prevalent del que es pensa, ja que s'estima afecta més de 880.000 persones, cosa que s'ha de tenir en consideració ja que si aquests pacients no són tractats adequadament tenen un major risc de mortalitat cardiovascular i malaltia renal avançada. D'aquí la necessitat d'intentar implantar el millor abordatge possible i valorar la situació d'aquests pacients a causa de la pandèmia per la COVID-19 insistint en la vacunació dels mateixos davant d'aquesta malaltia. Parlem amb el Dr. Alejandro Prada, Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia, SER.

Després fem referència a un estudi que ha demostrat que el cànnabis no només provoca esquizofrènia, com se sabia fins ara i havien apuntat fins a la data diversos treballs científics, sinó que el seu consum habitual provoca tot tipus de trastorns mentals en general. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

És important que els malalts respiratoris facin exercici de forma regular ja que els ajuda a millorar la seva capacitat funcional i la seva condició física. La majoria presenta dispnea, de manera que seguir un programa d'exercici físic contribueix a que tinguin menor sensació d'ofec. El mateix passa amb els malalts cardíacs, ja que també solen presentar una capacitat d'esforç reduïda, el que els provoca que es fatiguin de forma precoç. Realitzar esport fa que se senten millor i siguin més actius, els ajuda a tenir més qualitat de vida i menys problemes d'ansietat i depressió. Parlem amb la Dra. Alba Gómez, Presidenta de la Societat Espanyola de Rehabilitació Cardiorespiratòria, SORECAR.

L'obesitat ha adquirit tints epidèmics al món desenvolupat, una tendència a la qual no escapa Espanya. En menys d’una dècada, pel 2030, es preveu que 27 milions d'adults espanyols, el 80% dels homes i el 55% de les dones, tindrà problemes d'obesitat o sobrepès. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Avui reprenem el tema de el dolor oncològic Gràcies a Angelini Pharma Espanya amb la Dra. Yolanda Escobar de la Societat Espanyola d'Oncologia Mèdica, SEOM. Desenvolupem alguns conceptes com li diagnòstic de dolor oncològic i, especialment, el dolor irruptiu, el seguiment dels pacients amb dolor oncològic: com és i com hauria de ser, de quina manera la situació de pandèmia que estem vivint ha afectat aquests pacients, la avaluació a distància dels pacients oncològics que pateixen dolor, com s'està adaptant l'atenció oncològica a l'era de la digitalització, el paper fonamental de la família i del cuidador i com s'implica el pacient en l'avaluació i tractament de dolor oncològic.