La Brúixola, amb Gabriel Figueredo

Xavier Arbós, catedràtic de dret constitucional de la UB: "La minoria nacional ens deixa molt lluny de l'estatus que té Catalunya ara"

El catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Barcelona (UB) Xavier Arbós ha assegurat que el reconeixement de Catalunya com una minoria nacional seria un retrocés des del punt de vista de l'autogovern ni serviria per justificar una amnistia o facilitar un referèndum d'independència.

Gabriel Figueredo

Barcelona | 24.10.2023 20:40

En una entrevista a la Brúixola, el catedràtic de dret constitucional de la UB Xavier Arbós, ha assegurat que el reconeixement de Catalunya com una minoria nacional, que estarien negociant Junts i el PSOE en el marc de la investidura de Pedro Sánchez, ens deixaria "molt lluny" de l'estatus que té ara Catalunya: "Tenim una protecció constitucional i unes institucions d'autogovern; competències, potser amb limitacions insatisfaccions, oer regular l'ensenyament o la cultura i en els que podem intervenir com a poble per mantenir la nostra identitat". Al seu parer, "seria un retrocés molt respecte les posicions que tenim com a comunitat autònoma des del punt de vista de l'autogovern".

L'estratègica jurídica de Puigdemont

Per Arbós, el concepte de minoria nacional podria formar part de l'estratègia de defensa de Carles Puigdemont per evitar que el TJUE faciliti la seva extradició davant les autoritats espanyoles. En tot cas, per aquest expert en dret constitucional, identificar l'independentisme com un grup objectivament identificat o una minori nacional perseguida és "difícil d'argumentar", ja que estan governant a Catalunya, gaudeixen de la llibertat d'expressió i poden impulsar una canvi constitucional per assolir els seus objectius politics tot i que el procés sigui molt complex.

No servirà per avalar l'amnistia o el referèndum

El catedràtic de la UB també ha descartat que el reconeixement de minoria nacional pugui servir per justificar l'amnistia: "És irrellevant. El que necessita el Tribunal Constitucional és verificar si aquesta llei d'amnistia respecta la Constitució i si el tracte diferenciat està argumentat amb un objectiu que sigui constitucionalment admissible". En aquest sentit, Arbós també ha assegurat que el dret a l'autodeterminació que comporta secessió només correspon als "pobles que es troben en situació col·lonial o els individus dels quals estan perseguits; cap d'aquestes circumstàncies es dona en el cas de Catalunya".