Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

Les juntes penitenciàries han acordat demanar el 3r grau per unanimitat

La Generalitat té 2 mesos per ratificar el tercer grau dels presos

Les juntes de les presons de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-Ras s’han reunit de forma simultània aquest matí i han proposat, per unanimitat, el tercer grau per als 9 presos del procés. Ara, el Servei de Classificació de la Conselleria de Justícia de la Generalitat ha de ratificar aquesta decisió

Georgina Boixereu
  Barcelona | 02/07/2020
A3 Noticias 1 (02-07-20) Las cárceles catalanas conceden el tercer grado a los presos del 'procés'

A3 Noticias 1 (02-07-20) Las cárceles catalanas conceden el tercer grado a los presos del 'procés' / Atresplayer.com

En un termini màxim de dos mesos, la Generalitat ha de ratificar, o no, aquesta decisió. Si ho ratifica, els 9 presos del procés podran sortir de la presó cada dia i només hi hauran de passar les nits de dilluns a divendres (el cap de setmana poden dormir a casa seva).

En cas que el Servei de Classificació no ho ratifiqui, es quedaran en segon grau. La majoria de vegades però, el que proposen les juntes de les presons és el que s'acaba acceptant, segons ha explicat el Secretari de Mesures Penals i Reinserció, Armand Calderó. Sigui quina sigui la decisió, tant els afectats com la fiscalia, la podran recórrer davant el jutjat de vigilància penitenciaria.

La decisió ha provocat, evidentment, reaccions polítiques de tot tipus… mentre el President del Govern Pedro Sánchez assegura que no veu "cap objecció" a la petició de les juntes de tractament, el líder de Ciutadans al Parlament Carlos Carrizosa, assegura que s’ha proposat el 3r grau perquè son "amics del govern". I des del propi govern, la Consellera Meritxell Budó ho ha qualificat de bona notícia però demana que això no amagui la "injustícia que viuen els presos".

Alguns dels presos també han reaccionat via xarxes socials… l’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras diu que el tercer grau és un pas més però reclama "la llibertat a través de l’amnistia perquè som innocents". I el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha assegurat que van fer el que havien de fer i que "cap tribunal els impedirà exercir els seus drets fonamentals".