Temas

qualitat de vida

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/03/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals. El Dr. Josep Just, digestòleg ens explica els símptomes, tractament i prevenció.

La llarga durada de la pandèmia de COVID-19 i les restriccions associades per a combatre-la han ocasionat l'anomenada fatiga pandèmica, associada al seu torn amb símptomes i malalties com els trastorns de la son. En concret, la fatiga pandèmica ha produït mala higiene en el son en moltes persones i diferents tipus d'insomni, com són l'insomni de conciliació, insomni de manteniment i insomni de despertar precoç. Ens ho explica la Dra. Olga Mediano, Coordinadora de Son i Ventilació de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

Els pacients amb hiperpotassèmia o hiperkalemia reben el diagnòstic de la malaltia en moltes ocasions anys després d'aparèixer problemes renals o cardíacs. Això converteix aquest trastorn electrolític en una patologia infradiagnosticada i infratractada. Davant d'aquest desconeixement de la patologia, s'ha posat en marxa la campanya 'La vida amb K' per ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, que pateixen en el seu dia a dia símptomes com sensació de cansament o debilitat, malestar estomacal, nàusees, dolors o rampes musculars i problemes respiratoris. Carles Aguilar parla amb Juan Carlos Julian, Director General de la Federació Nacional d'Associacions per a la Lluita contra les Malalties del Ronyó, ALCER.

Fins a un 30% de les persones que pateixen un episodi de vertigen tenen seqüeles persistents que limiten la seva qualitat de vida, de manera que necessiten rehabilitació per recuperar-se. Es tracta de situacions que poden arribar a ser molt incapacitants ja que limiten molt la mobilitat de les persones, tenen por de caure i eviten sortir al carrer, de manera que acaben quedant-se a casa i sense moure’s, cosa que els pot perjudicar més encara en la seva recuperació. Parlem amb el Dr. Jonathan Esteban, Otorinolaringòleg i Especialista de la Unitat d'Otoneurologia del Hospital Universitari de Getafe (Madrid)

Per cloure el programa, en els minuts que dediquem a la divulgació medicosanitària, gràcies a Angelini Pharma Espanya, avui parlem de com la pandèmia i els seus confinaments han afectat a la nostra salut física: moltes hores de teletreball, exercici a casa no sempre ben plantejat. Carles Aguilar entrevista a Pablo de la Serna, Fisioterapeuta i Professor de la Universitat Francisco de Vitoria (Madrid). L'entrevista es desenvolupa al voltant de la teràpia de calor i com s'utilitza. Les diferències entre la teràpia de calor i la teràpia de fred. El paper del professional en el seguiment i el tractament d'aquests casos. Alguns dels efectes de la teràpia de calor son l’augment del flux de sang a la zona (hiperèmia). La hiperèmia té efecte analgèsic (redueix el dolor), afavoreix la nutrició dels teixits i l'eliminació de productes de rebuig. La disminució de la pressió arterial ja que el calor afecta el cor i redueix la pressió sanguínia i l’efecte sedant donat que l'estímul de calor de llarga durada té efecte sedant, al afavorir la relaxació muscular, evita l'espasme muscular, alleuja la fatiga i alenteix la conducció nerviosa d'estímuls dolorosos, entre d'altres.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 29/11/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Fa unes setmanes, l'Agència Catalana del Consum, juntament amb l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, va anunciar una campanya per verificar que els anuncis i els contractes d’habitatges de lloguer s’ajusten a la nova llei de limitació de preus. Per conèixer els detalls d’aquesta llei, parlem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l'Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

El Dr. Rafel Guayta, assessor mèdic del programa ens comenta tres notícies relacionades amb la nostra salut: la relació que existeix entre el sobrepès, l’obesitat infantil i els beneficis de dinar en família; la pèrdua de pes i la ingesta d'aigua abans dels àpats i els efectes del cafè sobre la salut i les malalties cardiovascular o el càncer.

La Fundació IMO promou operacions solidàries de cataractes, patologia que afecta a més de la meitat de majors de 65 anys. Aquesta patologia genera pèrdua progressiva de visió i més dependència, ja que comporta major risc de caigudes i accidents i inseguretat en el desenvolupament de tasques quotidianes. Parlem amb Irene Garcia, directora de la Fundació IMO.

La imminent arribada de nous fàrmacs que retarden l'aparició de la malaltia d'Alzheimer han centrat la jornada “Deteriorament cognitiu”. L’esdeveniment ha analitzat l'actualitat en el diagnòstic i tractament de diverses patologies neurodegeneratives, especialment l'Alzheimer. Ens ho explica el Dr. Javier Olazarán, director de la Unitat d’Investigació i Tractament dels Trastorns de la memòria de HM CINAC, el Centre Integral de Neurociències del Grup.

Els medicaments antimicrobians, especialment els antibiòtics que actuen contra els bacteris, estan perdent la seva eficàcia de manera alarmant perquè els microorganismes muten o adquireixen gens de resistència i troben maneres de resistir a l'efecte dels antibiòtics. En aquest sentit s’ha llançat la campanya “Actua Ara, Stop Resistències” que mitjançant una sèrie de recomanacions, busca ser una crida a l'acció de la societat en el seu conjunt i de tots els agents involucrats en aquest compromís. Parlem amb el Dr. Ricard Ferrer Roca, President de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, Crítica i Unitats Coronàries.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 29/03/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant dels anomenats mites alimentaris: enganys, falsedats, dites populars, exageracions, mitges veritats, etc., amb la Montse Rivero, Presidenta de la Fundació Catalana de Ciències de l'Alimentació. Continuem amb el Dr. Antonio Berruezo, especialista en arítmies i electrofisiologia de l’Institut del Cor Quironsalud Teknon. Parlem de les noves tècniques i tecnologies aplicades a la imatge de ressonància magnètica del cor que permeten identificar millor els pacients amb arítmies ventriculars amb més risc de mort sobtada i seleccionar-los per aplicar els millors tractaments. Tor seguit el Dr. Josep just ens explica en què consisteix la malaltia per reflux gastroesofàgic i ens dona consells i recomanacions per prevenir-la i tractar-la. Acabem el programa amb la Carme Sabater, Presidenta de la CUS – Coordinadora d’Usuaris de la Sanitat que ens dona consells pràctics sobre com ens afecta, en la pràctica, el confinament pel coronavirus quan ens referim a l’àmbit del consum i la salut.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/02/2020

Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". El Dr. Josep Just ens parla de la malaltia celíaca, una afectació multisistèmica amb base autoimmune provocada pel gluten i prolamines relacionades en individus genèticament susceptibles. Continuem amb el Dr. Rafel Guayta que comenta la síndrome de l’edifici malalt. Un conjunt de malalties que pateixen els seus ocupants i que solen estar ocasionades per la contaminació de l’aire als espais tancats on no existeix ventilació natural, en edificis amb climatització automàtica i finestres hermèticament tancades. La Dra. Sílvia Ramón explica els continguts de la III Jornada d’Actualització en Tendinopatíes - Tendinopatía d’espatlla (manguito rotador) celebrada a l’auditori del Hospital Quironsalud Barcelona. I acabem el programa amb la Dra. Mireia Ruiz Castilla i la Dra. Lidia Sánchez-Porro explicant les tècniques quirúrgiques de la reconstrucció mamaria desprès d’una mastectomia.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

Desfinançament dels fàrmacs SYSADOA’s per part del Ministeri de Sanitat

Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Vergés, President de la Fundació Internacional de l’Artrosi, OAFI, fent referència a la roda de premsa celebrada a Madrid per les associacions de pacients en contra del desfinançament dels fàrmacs SYSADOA’s per part del Ministeri de Sanitat.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 02/02/2020

Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". El Dr. Josep Just parla de l’anomenada “infoxicació”. Es a dir, la informació sobre salut que podem trobar a Internet i que moltes vegades es errònia i no està contrastada. Continuem amb el Dr. Rafel Guayta que ens explica la demostrada relació entre el tabac i el càncer de pulmó. El següent tema el desenvolupem amb el Dr. Bartomeu Freire i la seva recerca de coneixements a través del 'Estudi d'adaptació a la jubilació', amb el qual ha identificat cinc perfils sociològics de jubilats, obtenint una sèrie d'estratègies i recursos psicològics que afavoreixen una bona adaptació per a cada tipus de jubilat. Continuem amb la Raquel Riera que ens explica el programa CRAASH de Biocat que busca tecnologies de salut innovadores per accelerar la seva arribada als pacients. I acabem amb el Dr. Josep Vergés fent referència a la roda de premsa celebrada a Madrid per les associacions de pacients en contra del desfinançament dels fàrmacs SYSADOA’s per part del ministeri de Sanitat.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

La leucèmia limfocítica crònica amb la Dra. Carol Moreno

Carles Aguilar parla amb la Dra. Carol Moreno sobre el tractament en recaiguda de la leucèmia limfocítica crònica i les novetats més importants relatives a l'abordatge d'aquest càncer hematològic.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

La medicina regenerativa amb el Dr. Humberto Loscertales

Carles Aguilar parla amb el Dr. Humberto Loscertales sobre la medicina regenerativa basada en l'enginyeria de teixits i biologia molecular que tracta el procés de reemplaçar o regenerar cèl·lules humanes, teixits o òrgans, per restaurar o establir el seu funcionament normal mitjançant l'estimulació dels mecanismes de reparació propis del cos per curar funcionalment determinats teixits o òrgans.

Lo último