EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 25/2/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els espanyols estan satisfets amb l’atenció mèdica en càncer, però preocupats per la manca de recursos i tractaments. Així es desprèn d'un estudi d'opinió realitzat per la Fundació ICOMEM, de l'Il·lustre Col·legi Oficial de Metges de Madrid, i Metroscòpia amb motiu del darrer Dia Mundial contra el Càncer. El sondeig “Tractament oncològic a Espanya”, realitzat del 27 de desembre del 2023 al 2 de gener del 2024 entre 1.000 espanyols, mostra que una àmplia majoria ciutadana (70%) avalua positivament l'atenció mèdica oncològica al nostre país, percentatge que s'eleva fins al 84%, si es té en compte únicament l'opinió de les persones amb càncer. La tasca dels professionals mèdics és el principal punt positiu de l'estudi, juntament amb la investigació en càncer: el 62% creu que hi ha hagut avenços significatius en els tractaments, percentatge que puja fins al 68% entre els pacients. De fet, el 32% de tots els nous medicaments que van tenir un dictamen positiu per part de l'Agència Europea del Medicament l'any passat estan dirigits a tractar el càncer[i]. Innovacions que es desenvolupen en programes de recerca clínica a què, segons el 49% dels pacients espanyols, és fàcil accedir-hi. Parlem amb la Dra. Luisa González, Presidenta de la Fundació del Col·legi de Metges de Madrid.

Parlem de com a afecta el sexe al cor en edats avançades i ho farem gràcies a un estudi de diverses universitats d’Estats Units en el qual han participar 2.204 persones d’entre 57 i 85 anys. Aquest estudi conclou que els homes de més edat tenen major risc de sofrir atacs cardíacs i altres problemes cardiovasculars mentre que les dones poden disminuir el risc d’hipertensió. Això contradiu les troballes que afirmen que el benefici del sexe en edats avançades en igual per a tots. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Els pneumòlegs catalans, representats per la Societat Catalana de Pneumologia (SOCAP) i Barcelona Respiratory Network (BRN), defensen el pla antitabac que pretén ampliar els espais lliures de fum a les terrasses, les platges o els cotxes, en presència de menors i embarassades , plantejada pel Ministeri de Sanitat i en la regulació de la qual la Generalitat de Catalunya ha intentat arribar més lluny i animen les dues administracions a reprendre aquest projecte, en existir suficient evidència científica per avalar la mesura. El tabaquisme passiu i el vapeig passiu són nocius per a la salut humana. Avui dia, gràcies a les investigacions que se n'han fet, disposem d'evidència científica suficient i molt robusta per donar suport a la mesura proposada pel Ministeri de Sanitat i per la Generalitat destinada a ampliar els espais lliures de fum. Amb el coneixement científic que tenim avui dia és la nostra obligació defensar la salut de la població no fumadora i no vapejadora, així com la de la població més vulnerable entre la qual es troben dones embarassades i els nens. Carles Aguilar parla amb el Dr. Jacobo Sellarés, Pneumòleg del Hospital Clínic de Barcelona i Coordinador del Grup de Tabaquisme de la Societat Catalana de Pneumologia.

La XX edició de la reunió Controvèrsies i Novetats a Al·lèrgia (CYNA) ha acollit més de 420 experts en Al·lergologia a Madrid i l'assistència en línia a prop de 200. En aquesta edició els temes principals que s'han tractat han estat l'al·lèrgia a aliments emergents, l'asma, l'al·lergo-oncologia i les malalties rares de origen eosinofílic. A la trobada CYNA d'aquest any també s'han tractat qüestions sobre al·lèrgens alimentaris emergents En concret, la reunió d'aquest any ha tractat l'al·lèrgia a aliments que poden sorgir com a conseqüència dels canvis dietètics, alguns relacionats amb consideracions mediambientals, com el canvi climàtic i el efecte hivernacle o la petjada de carboni, que afavoriran l’augment del consum de vegetals i una reducció en el consum de carns de mamífers, i la introducció d'insectes com a font de proteïnes. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joaquín Sastre Domínguez, Cap del Servei d'Al·lèrgia de la Fundació Jiménez Díaz.

La vitamina D se sintetitza a través de la pell i només una petita part prové de la dieta. A Espanya, tot i ser un país amb un gran nombre d'hores de sol a l'any, en els darrers anys s'ha detectat un dèficit creixent d'aquesta vitamina degut, principalment, a l'escassa exposició solar (molt de temps a casa oa la oficina, ús de protectors solars, etc). Les persones que tenen un risc més gran de patir aquest dèficit de vitamina D són les que pateixen malalties que provoquen la seva mala absorció, com les persones celíaques; les que prenen certs medicaments que afecten el metabolisme d'aquesta vitamina; les que tenen sobrepès; les que pateixen insuficiència renal o les embarassades. Els adults grans són de risc perquè la pell no produeix vitamina D quan prenen sol tan eficientment com quan eren joves, i els seus ronyons són menys capaços de convertir la vitamina D a la seva forma activa. Carles Aguilar entrevista a la Dra. María Monsalud Arrebola del Servei d'Anàlisis Clíniques. Hospital de l´Axarquia (Màlaga).

Redacción

catalunya | 25.02.2024 11:34