Temas

Lleida

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Mater, la novel·la de Martí Domínguez que explora la maternitat en una societat de posthumans

L'escriptor i biòleg Martí Domínguez ha guanyat la quarta edició del Premi Proa amb la novel·la Mater, on ens presenta una distòpia d'una societat no gaire llunyana on la biotecnologia s'ha imposat, desterrant els humans en colònies. En parlem amb ell a La Ciutat Lleida, d'aquesta novel·la en què la ciència i la tecnologia condueixen a la deshumanització, fent que les gestacions es produeixin fora del cos humà i els embrions siguin purificats de malalties. En aquest context, la Zoe queda embarassada i decideix fugir amb Charles per evitar ser una rata de laboratori.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Guardians del misteri: les germanes Fox, l'esperitisme nascut d'una broma infantil

Aquesta setmana als Guardians del misteri, l'historiador Enric Sabarich ens presenta les germanes Fox: Kate, Margaret i Leah. Les dos més petites, per passar el temps a la casa on vivien, van començar a fer sorolls amb els peus sobre la fusta, el que va despertar la incertesa de la mare que no sabia d'on venien els sorolls, fins al punt de creure que era un esperit. La germana gran hi va veure una oportunitat de negoci i a partir d'aquí l'efecte de tot plegat va anar creixent, des de l'expectació que va generar en el veïnat fins a fer gires d'espectacles pels Estats Units. Van sorgir més espectacles d'aquest tipus i aquí és quan comença el fenonem de l'espiritisme. Però tot plegat va començar com una broma infantil?

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

La Ciutat Lleida 27/01/2023

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. Seguiment de les vagues que hi ha en el sector sanitari i educatiu. Parlem de patrimoni amb Jesús Brufal que avui ens presenta el castell de l'Albagès. Seguim amb el naturòpata Albert Rami i obrim una finestra al món per viatjar amb Joan Ramon Zaballos fins a Sri Lanka.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Sri Lanka, un viatge per conèixer la llàgrima de l'Índia

Els viatges d'aquest mes de gener a La Ciutat Lleida ens porten fins a Sri Lanka, en companyia de Joan Ramon Zaballos. Obrim una Finestra al món per conèixer aquesta illa del sud de l'Índia, coneguda encara a dia d'avui com la llàgima de l'Índia, on es pot gaudir de paratges naturals, de platges idíl·liques i de parcs naturals, amb un gran patrimoni cultural.

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

La Ciutat Lleida 25/01/2023

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. A l'Estat de Salut entrevistem la doctora Marta Ortega i Quim Sol, coordinadora i estadístic de la Unitat Territorial de Suport a la Recerca de Lleida per conèixer com es treballa la recerca en l'àmbit de l'atenció primària. Seguim amb l'actualitat audiovisual amb Miki de Santiago i parlem de valor patrimonial que tenien les sitges de Pardinyes amb Joan Ramon González, president de l'Associació d'Amics de la Seu Vella de Lleida.

ESTAT DE SALUT

Com reverteix la recerca en l’àmbit de l’atenció primària a Lleida?

A l'Estat de Salut, avui coneixem la tasca que es desenvolupa des de la Unitat territorial de Suport a la Recerca de Lleida. En parlarem amb la seva coordinadora, la doctora Marta Ortega i amb en Quim Sol, estadístic a la Unitat de Suport a la Recerca de Lleida que ens explicaran una de les cares més desconegudes de l'atenció primària a través d'alguns projectes en què la ciutadania hi ha participat de forma activa.

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

La Ciutat Lleida 24/01/2023

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. A l'Economix d'aquesta setmana coneixem el calendari d'esdeveniments firals que hi haurà aquest 2023 a les comarques de Lleida i que ha arrencat amb la 60a Fira de l'Oli de les Borges Blanques. En parlem amb Carles Gibert, vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida; Ricard Lega, tècnic del Patronat; Francesc Vilanova, director comercial d'Oli El Terrall de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques i Manel Llaràs, president de Pimec Comerç Lleida i propietari dels forns Llaràs. Amb el xef Gabriel Jové comentem la innovación y la investigación que existe en el mundo de la gastronomía y que estos días se está dando a conocer en Madrid Fusion.

ECONOMIX

Arrenca el calendari de fires de la demarcació de Lleida amb l'èxit de la Fira de l'Oli de les Borges

El Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida ha editat la Guia de Fires per aquest 2023, un calendari d'esdeveniments firals que es faran arreu del territori durant l'any i que respecte l'any passat, augmenta un 17 per cent. És a dir, es passa de 157 a 183 fires programades, en un total de 103 municipis de les comarques de Lleida. Un suport a l'activitat firal que es dona des de la Diputació de Lleida i que té un impacte dinamitzador sobre el territori. El calendari ha donat el tret de sortida aquest cap de setmana amb la 60a edició de la Fira de l'Oli de les Borges Blanques. De tot plegat en parlem amb Carles Gibert, vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida; Ricard Lega, tècnic del Patronat; Francesc Vilanova, director comercial d'Oli El Terrall de la Cooperativa Sant Isidre de les Borges Blanques i Manel Llaràs, president de Pimec Comerç Lleida i propietari dels forns Llaràs.

PROGRAMA D'ONDA CERO LLEIDA AMB NÚRIA MORA

La Ciutat Lleida 23/01/2023

Programa complet de La Ciutat Lleida, amb Núria Mora. Actualitat de Lleida i comarques. Tertúlia esportiva amb David Bachiller i Miquel Àngel Poch. Coneixem el projecte musical d'Asori, que recentment ha publicat el seu EP, que veu la llum sota el segell de La Casa de la Música Records.

ECONOMIA

La Fira de l'Oli de les Garrigues tanca una edició de rècord i arriba als 3 MEUR d'impacte econòmic

La Fira de l'Oli de les Garrigues de les Borges Blanques ha tancat aquest diumenge la seva edició "més potent" celebrada fins la data, pel que fa a visitants, vendes i contactes professionals. Així ho ha explicat l'alcaldessa de les Borges Blanques, Núria Palau, que ha anunciat que la 60a edició del certamen ha generat un impacte econòmic d'uns 3 milions d'euros. De fet, el sector oleícola ha superat les expectatives previstes i alguns productors fins i tot han doblat les vendes d'oli respecte edicions anteriors. El certamen, que s'ha celebrat entre el 20 i el 22 de gener a les Borges Blanques, ha comptat amb una setantena d'actes, entre els quals 44 mostres gastronòmiques, i prop d'un centenar d'expositors d'oli i productors de proximitat.