Les altes temperatures al llarg de tot l’any van de la mà de les plagues i proliferació d’espècies poc agradables. L’Associació Catalana d’Empreses de Salut Ambiental, l’ADEPAP, ha notat que les plagues d’estiu cada vegada són més desestacionalitzades.
Dos mesos abans
Des de l'ADEPAP asseguren que els protocols contra la panerola ja estan en marxa des del mes de març, dos mesos abans del que és habitual. “Ja fa dos mesos i escaig que els professionals estem actuant contra les plagues de paneroles”, afirma el vicepresident i portaveu d’ADEPAP. “I tot fa preveure que aquests insectes continuaran apareixent amb força aquest estiu”. Es tracta de la PANEROLA DE CLAVEGUERAM, especialment la panerola americana, de color marró i la que trobem més habitualment.
També tindrem aquest estiu l’altra panerola de clavegueram, la panerola oriental (Blatta orientalis), de color negre, tot i que aquesta espècie està clarament en retrocés. Pel que fa a la panerola alemanya, rossa i més petita que les anteriors, és més usual a l’interior dels habitatges —especialment a les cuines— i en l’àmbit de la restauració.
El mosquit tigre, una amenaça
Una altre espècie a la qual estan atents és el mosquit tigre, que tot i la sequera pot ser un problema. I és que aquesta variant de mosquit pot aparèixer amb molt poca aigua. Andreu Garcia explica que “fins i tot en un context de poques precipitacions, el mosquit tigre viu i s'aprofita de l'activitat humana perquè en té prou amb petites acumulacions d’aigua per completar el seu cicle vital i reproduir-se”
Segons Andreu Garcia, vicepresident i portaveu d’ADEPAP, ja han activat els protocols de detecció pel mosquit tigre.
Les xinxes, lligades al turisme
Segons Garcia, una de les altres plagues de les que estan pendents aquests mesos i durant l’estiu són les xinxes. I és que amb la calor i el turisme són cada vegada més habitual. Des de l’ADEPAP alerten que actuar a temps és clau per aturar la proliferació d’aquests animals, tal com va passar l’estiu passat. Arriben a les cases transportades en la pròpia roba o les maletes de viatge i, segons explica el portaveu d’ADEPAP “són força difícils d’eliminar”.