Política

Una de freda i una de calenta per a Puigdemont

El Tribunal Suprem arxiva la causa contra Tsunami Democràtic, però el jutge Aguirre manté oberta la causa Volhov

Marcos Díaz

Barcelona | 09.07.2024 17:18

Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu
Carles Puigdemont, en una imatge d'arxiu | ACN

La jutgessa Susana Polo explica en una interlocutòria que ha pres aquesta decisió perquè l’Audiència Nacional va invalidar dilluns les diligències del jutge Manuel García-Castellón.

La magistrada assenyala que abans del 29 de juliol de 2021, que era el límit temporal per a la instrucció, no es va dur a terme cap investigació que determinés la participació dels investigats en els fets que se’ls imputa.

Davant d’aquesta situació, la magistrada acorda el sobreseïment provisional i l’arxivament de la causa per terrorisme contra l’expresident de la Generalitat i líder de Junts, Carles Puigdemont; i el diputat d’ERC Ruben Wagensberg.

El jutge Joaquín Aguirre denega amnistiar Puigdemont per la suposada trama russa del procés

El jutge de l’Audiència de Barcelona Joaquín Aguirre ha denegat amnistiar el líder de Junts i ha demanat a l’alt tribunal espanyol que l’investigui per l’anomenada trama russa del procés.

Això complicaria a Puigdemont gaudir d’una amnistia total i, per tant, també el seu retorn a Catalunya. De fet, Aguirre vol que el Suprem investigui Puigdemont pels delictes de traïció, malversació i organització criminal.

Per això, ha remès un escrit una exposició raonada al Suprem perquè es faci càrrec d’aquesta part de la causa. Això afectaria Puigdemont i també al diputat de Junts Francesc de Dalmases, ja que tots dos són aforats.

Aguirre fa aquesta passa després que al mes de juny ja anunciés que obria una peça separada per seguir investigant els possibles ingerències russes a Espanya a través del moviment independentista. Tot plegat després que l’Audiència de Barcelona ordenés al magistrat arxivar la investigació en considerar que l’havia prorrogat sense cap justificació.

A més, de Puigdemont i Dalmases, també estan sent investigats en aquesta peça separada l’ex president Artur Mas i una desena de persones.