Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

ENQUESTA

Creus que s’han reduït les llistes d’espera a la sanitat pública?

Segons la conselleria de Salut de la Generalitat les llistes d'espera a Catalunya s'han reduït tant en les consultes externes com en les intervencions quirúrgiques durant el 2017. Pel Defensor del Pacient, en canvi, la situació continua sent preocupant i adverteix que Catalunya és el territori amb més malalts en llista d’espera.

ondacero.es | Barcelona
| 24/01/2018

Segons la Generalitat el temps d'espera en les intervencions quirúrgiques s’ha escurçat un 0,6% i ha passat de 170 dies a 144 gràcies al pla de xoc endegat fa nou mesos i a l'augment del 6,5% de l'activitat. Pel que fa a les consultes externes, el temps d'espera dels pacients s'ha reduït fins un 20,7% el darrer any segons la Generalitat.

Malgrat aquests resultats, el Defensor del Pacient recorda en la seva memòria anual que Catalunya és el territori de l’estat amb més pacients en llista d’espera per a una intervenció quirúrgica, 157.000 el 2017, un 16% del total de l’estat, on n’hi ha 650.000. Ocupa el segon lloc pel que a més dies d’espera de mitjana, només per darrere de Canàries, i molt per sobre de la mitjana estatal de 101 dies.

Concretament, el Defensor del Pacient va atendre 2.057 queixes i reclamacions, només per darrere de Madrid i Andalusia. La majoria van ser a les comarques de Barcelona, amb 1.645, seguides de Tarragona, amb 234 casos, Girona amb 97, i Lleida amb 81. A tot l’estat, l’entitat va atendre 13.900 casos, 819 menys que el 2016, 781 dels quals amb resultat de mort, uns 60 menys.

Segons el Defensor del Pacient, “la caòtica situació pels col·lapses dels serveis d’urgències dels principals hospitals catalans, s’ha alleujat posposant operacions, mentre que hi ha ambulatoris amb sis dies de retard per obtenir cita amb el metge de família”.

El pitjor de tot, segons l’entitat, és que un 25% dels pacients en espera d’operació ho feien més de sis mesos. Cirurgia plàstica, ginecologia, otorinolaringologia i traumatologia són les patologies que acumulen major desfasament. El pla de xoc, a més, ha resultat ser pràcticament un “fiasco” perquè no és raonable, segons l’entitat, que el període per a una operació de cirurgia cardíaca sigui superior a 90 dies o 45 dies en el cas de cirurgia oncològica.

Altres motius freqüents de queixa son els retards en el diagnòstic i tractament, la falta d’especialistes i la falta de consentiment informat.

Els hospitals més denunciats van ser el Vall d’Hebron, Bellvitge, Clínic, Sant Pau i Sant Joan de Déu. I els serveis més denunciats van ser les llargues llistes d’espera, les urgències, la traumatologia, la cirurgia general i, en cinquè lloc, la ginecologia i l’obstetrícia. De fet, les urgències del Vall d’Hebron van ser les terceres més denunciades de tot l’estat.

Per tot això, la plataforma en defensa la Sanitat Pública a Catalunya 'Marea Blanca' ha convocat concentracions de protesta el dijous 25 de gener a les portes de diversos hospitals catalans com el Clínic, Hospital del Mar, Vall d'Hebron, Bellvitge, Can Ruti o Joan XXIII sota el lema "Les llistes d'espera, maten".

Què opines? Creus que s’han escurçat les llistes d’espera als hospitals i ambulatoris? Quina es la teva experiència? Està justificat tant temps d’espera?

Participa i escolta totes les opinions al programa 'La Ciutat' amb Mònica Günther, de dilluns a divendres de 12.30 a 14h.

Pots votar a l’enquesta, dir la teva en directe o deixar-nos el teu missatge de veu al Whatsapp del programa: 676 760 908​

ENQUESTA

ENQUESTA

Creus que s’han reduït les llistes d’espera a la sanitat pública?

Número de votos: 20