Temas

sanitat pública

Entrevista a La Ciutat

Preocupa la pressió a l'assistència primària

Gerard Mora, secretari del Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers de Tarragona, explica a La Ciutat com s'està vivint aquesta nova onada de la pandèmia on l'assistència primària està sent la més pressionada.

EL BERENAR DE LA BRÚIXOLA

Encara cal molta educació sanitària a Espanya

Avui ens ha visitat per a berenar un metge de família. És en Javier Padilla, que ha escrit el llibre '¿A quién vamos a dejar morir?' (Capitán Swing), en el qual analitza la situació de la sanitat pública espanyola. Amb ell hem fet una dissecció del sistema i n'hem analitzat els punts positius i els punts a millorar. Una de les coses bàsiques que Padilla posa sobre la taula és millorar en l'educació sanitària al conjunt de la població per aprendre a fer un ús responsable del sistema, a més d'incrementar-hi l'aportació a través dels impostos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/07/2019

Comencem el programa amb l’espai informatiu “Infosalut” on recollim una seguit de noticies relacionades amb la salut i la qualitat de vida. Continuem amb la Directora de l’Agència Catalana del Consum, Elisabeth Abad, amb qui recordem tot el què hem de tenir en compte per evitar sorpreses desagradables durant un viatge (sorpreses que poden arribar a espatllar-nos les vacances). Continuem amb una entrevista a fons amb el Dr Boi Ruiz, Director del Institut Universitari de Pacients i Professor de la Universitat Internacional de Catalunya i que va ser Conseller de Salut de la Generalitat durant un temps. El nostre sistema de salut es pot considerar com un dels millor d’Europa, no obstant no sempre dona resposta a les necessitats que planteja la nostra societat que en els darrers anys a envellit exponencialment, que reclama més atenció a la cronicitat, que malgrat els esforços esmerçats continua tenint una llarga llista d’espera tant d’intervencions quirúrgiques com de proves diagnòstiques i que manté un dèficit de professionals, especialment de metges... I acabem el programa parlant amb el Dr Javier González Lagunas, Director Mèdic de Qmax Dental i la cirurgia ortognàtica. Amb aquest tipus de cirurgia els cirurgians orals i maxil·lofacials tracten les alteracions de la forma, de la grandària o de la posició dels ossos maxil·lars, sempre utilitzant cicatrius invisibles a l'interior de la cavitat oral, es realitzen osteotomies en els ossos de la cara per mobilitzar-los i deixar-los en la posició correcta, fixant-los de forma definitiva amb materials de titani. amb aquestes tècniques es millora la masticació, la parla i la respiració.

ENQUESTA

Creus que s’han reduït les llistes d’espera a la sanitat pública?

Segons la conselleria de Salut de la Generalitat les llistes d'espera a Catalunya s'han reduït tant en les consultes externes com en les intervencions quirúrgiques durant el 2017. Pel Defensor del Pacient, en canvi, la situació continua sent preocupant i adverteix que Catalunya és el territori amb més malalts en llista d’espera.