Temas

Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 13/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem de la prevenció de riscos laborals a les empreses. La pandèmia ha posat en evidència la importància de la salut emocional i la prevenció de riscos. La situació a Espanya respecte als riscos psicosocials i la seva prevenció amb Eva Fernández Fidalgo, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

El càncer bàsicament és una malaltia de les cèl·lules que han canviat el mecanisme de control que governa la seva proliferació i diferenciació. L'evidència que les dietes riques en verdures i fruites protegeixen contra el càncer és clara, així com també llegums i fècules poc elaborades. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Enguany, el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Consum han renovat els convenis que permeten donar continuïtat a les juntes arbitrals de consum de Catalunya, que recordem que són organismes públics que permeten resoldre de manera extrajudicial i gratuïta les reclamacions dels consumidors catalans. Avui, aprofitem que comptem amb la subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per parlar de l’arbitratge de consum i de la tasca que duen a terme les juntes arbitrals.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les dones solen portar talons alts dia sí i dia també. Això fa minvar la nostra salut perquè el seu ús pot tenir conseqüències negatives per al peu i altres zones del nostre cos. Encara que ho sabem, vam seguir usant talons alts. Un mal hàbit que hem d'evitar, per què?. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La resistència als antibiòtics és avui una de les majors amenaces per a la salut mundial i la seguretat alimentària. Això pot afectar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat, sexe o lloc de residència. Tot i que la resistència als antibiòtics és un fenomen natural, l'ús indegut d'aquests fàrmacs en l'ésser humà i els animals està accelerant el procés. Això passa quan els bacteris muten (es transformen) i es tornen capaços de resistir els efectes d'un antibiòtic. Cada vegada que es pren antibiòtics, els bacteris sensibles moren. Però altres bacteris resistents poden créixer i multiplicar-se. Gràcies a Angelini Pharma Espanya parlem de la pandèmia per Covid-19 i del risc de pandèmia per infeccions per bacteris resistents. La filosofia dels PROA (Programes d'Optimització d'ús de Antimicrobians). La reducció d'estada hospitalària com a part de l'optimització d'ús d'antibiòtics i els beneficis per al pacient i del perfil de pacients en què és especialment important reduir de l'estada hospitalària. Ho comentem amb el Dr. Miguel Salavert, Cap de Infeccioses de l'Hospital la Fe de València

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

El rejoveniment facial

A mesura que passen els anys i envellim, hi ha una sèrie de canvis facials inevitables. Alguns, són causa de l'efecte de la gravetat, i provoquen manca de suport i aparença de laxitud de papada, ulleres, galtes. Altres canvis són deguts als efectes perllongats a agents nocius com el sol o tabac.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 06/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".Malauradament la soledat és un problema molt comú entre les persones grans que pot tenir greus conseqüències quan no és desitjada o elegida per part de l'ancià. Parlem del tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les falses creences en asma per part de la societat en general, i de les famílies en particular, dificulten el control d'aquesta patologia en nens i adolescents. Així ho adverteix la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) que, juntament amb l'Institut Salud Sin Bulos, s'uneixen per descobrir conceptes erronis sobre l'asma perquè els pacients no rebutgin els tractaments que els permeten controlar la seva asma i així tenir menys crisi i millor qualitat de vida. Carles Aguilar parla amb el Dr. Luis Moya, Coordinador del Grup de Treball d'Al·lèrgia Respiratòria i Asma de la SEICAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 30/05/202

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Per començar parlem de l'augment de les vendes de psicofàrmacs i d'aquells medicaments que no exigeixen recepta. Aquest increment tan alarmant de la venda de psicofàrmacs s'afegeix als preocupants dades dels darrers vint anys, que ja situaven a Espanya abans de la pandèmia com a segon país europeu de major consum d'ansiolítics, quart en consum d'antidepressius i sisè a hipnòtics i sedants. El comentem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

Fa ja uns quants dies que el tema Covid-19 ha agafat noves dimensions i continguts a tractar. Afortunadament el control de la incidència i les vacunes estan ajudant a reduir les morts, els ingressos i els contagis pel virus. Però ara mateix i arran de les vacunes hi ha un altre discussió, l’alliberament de les patents de les vacunes Covid-19. Carles Aguilar parla amb una persona que coneix molt a fons l’engranatge sanitari del nostre país, Francesc José Maria, membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i Secretari del Cercle de Salut.

Cada cop tenim l’estiu més a prop i com que mica en mica les dades de la pandèmia van millorant, veiem com es van relaxant moltes de les limitacions de mobilitat que s’havien fixat per fer front al contagis. Tanmateix, molts països del nostre entorn encara mantenen restriccions pel viatgers que arriben des de l’estat espanyol. Per tant, avui volem parlar dels nostres drets com a viatgers amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L’alliberament de les patents de les vacunes

Molts països han donat suport a la proposta i plantegen la liberalització de les patents com a part de la solució a la crisi sanitària tot i que la controvèrsia està servida.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L’epilèpsia, mites, estigma i tractament

En el temps de Angelini Pharma Espanya parlem sobre l'epilèpsia, els seus mites i l'estigma a què s'enfronten els pacients, la farmacoresistència i com combatre-la.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La pandèmia provoca un augment de la freqüència i la intensitat del mal de cap en pacients amb migranya. Aquest empitjorament estaria relacionat amb l'ús de màscares, el confinament i l'ansietat generada per l'actual crisi sanitària. És important que els pacients siguin conscients que la migranya és una patologia molt discapacitant que requereix tractament i seguiment per part del neuròleg. Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Pozo, Cap del Grup de Cefalea i Dolor Neurològic de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En Àrea de Consum volem aprofitar la celebració del Dia Mundial d’Internet per parlar-ne amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, ja que és un dels organismes de la Generalitat de Catalunya que està implicat en la sensibilització per fomentar comportaments més segurs a la xarxa. Carles Aguilar entrevista a la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Ens trobem davant d'una situació global que està afectant bona part dels països industrialitzats, la situació és tal que molts experts no confien gaire en el futur d'Europa. Però per a la majoria de nosaltres el més important és que l'estabilitat de les petites economies es pot veure molt afectada. A priori, es podria pensar que en situacions extremes els llaços familiars i comunitaris s'estrenyen, com a forma d'intentar trobar la millor solució possible. Però quan la família està endeutada i els pares tenen múltiples preocupacions al cap, la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic del programa

“Tu retina Importa” és un programa de suport a centres sanitaris de tot Espanya per minimitzar els efectes de la COVID-19 en el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients amb malalties de retina. Es tracta d'una iniciativa promoguda per Novartis per donar suport als centres i als professionals sanitaris en l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l’Edema Macular Diabètic (EMD). L'objectiu de TRI és minimitzar els possibles efectes negatius que la Covid-19 està causant en els pacients com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Es pretén així millorar la qualitat assistencial i l'experiència del pacient, reduir temps d'espera i optimitzar processos. Ens ho explica el Dr. Carles Barnés, Cap del Servei d'Oftalmologia al Complex Hospitalari Moisès Broggi.

En el temps de Angelini Pharma Espanya parlem sobre l'epilèpsia, els seus mites i l'estigma a què s'enfronten els pacients, la farmacoresistencia i com combatre-la, què ha canviat en els últims anys i per què segueix sent important investigar i desenvolupar fàrmacs per a l'epilèpsia. També animem a les persones a què es sensibilitzin (pacients, cuidadors, qualsevol persona que conegui a algú amb epilèpsia ...) per entre tots donar visibilitat a aquesta malaltia per aconseguir que, com passa en altres malalties com EM, càncer, etc., que els personatges públics parlen obertament d'això. Carles Aguilar parla amb la Dra. Mar Carreño, Coordinadora de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 16/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La hiperfàgia consisteix en l'augment exagerat de la gana per part de la persona afectada que fa que consumeixi una major quantitat d'aliments de la que necessita. Les persones que pateixen aquest trastorn alimentari ingereixen enormes plats d'aliments, fins i tot just després d'haver realitzat un dinar considerat normal. I això passa de forma continuada, no és un procés puntual sinó mantingut en el temps i de manera repetida. La ingestió de menjar se sol realitzar amb poca masticació, de manera ràpida i sense una clara preferència d'aliments amb alguna composició concreta, és habitual la presa de productes grassos i ensucrats. Parlem de la hiperfàgia i les seves conseqüències amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

En Àrea de Consum volem comentar les darreres novetats normatives pel que fa al temps de garantia legal que tenen els productes que comprem. Carles Aguilar parla d’aquesta qüestió amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

La DMAE és una malaltia degenerativa que disminueix gradualment la visió central. És la principal causa de ceguesa legal a Espanya, on la pateixen més de 800.000 persones. L'actual situació sanitària del Covid-19 està causant efectes negatius en els pacients que pateixen aquesta i altres patologies de retina com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Per donar suport a l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i el Edema Macular Diabètic (EMD) en Hospitals de tot Espanya, Novartis ha llançat el programa "Tu Retina Importa". Parlem a fons d'aquestes patologies i del contingut de la campanya amb la Dra. Ana Martínez Palmer, Cap del Servei d'Oftalmologia del Parc de Salut Mar de Barcelona.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions en base a l’artrosi, permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, millorar la qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Amb la cirurgia ortognàtica els cirurgians orals i maxil·lofacials tracten les alteracions de la forma, de la mida o de la posició dels ossos maxil·lars. Sempre utilitzant cicatrius invisibles a l'interior de la cavitat oral, realitzant osteotomies en els ossos de la cara per mobilitzar-los i deixar-los en la posició correcta, fixant-los de forma definitiva amb materials de titani. Amb aquestes tècniques es millora la masticació, la parla i la respiració. L'aspecte físic és important per a tots: la millora estètica que s'aconsegueix restaurant l'equilibri de la cara ajudarà a augmentar l'autoestima del pacient i a sentir-se millor. En altres paraules, a millorar la seva qualitat de vida. Carles Aguilar parla de la cirurgia de l'esquelet facial amb el Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.