Temas

Carles Aguilar

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 17/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Més de 100.000 persones cada any són diagnosticades amb algun tipus d’aquests tumors com són els de pàncrees, esòfag, pulmó o estómac. El càncer de pàncrees, pulmó, esòfag i fetge són els tipus de càncer amb els índexs de supervivència més baixa, que no arriba al 20%. El càncer d’estómac, fetge o úter són els que la tenen estancada. En general, gràcies a la recerca, en aquests últims anys hi ha un augment de la supervivència. Ens ho explica el Dr. Laureano Molins, President a Barcelona d´AECC-Catalunya contra el Càncer.

Sovint sentim dir que, si volem tenir el cabell més brillant, al final de l'esbandida hem d'utilitzar aigua freda ... També és habitual sentir que hem d'anar canviant de xampú perquè "el cabell s'acostuma" i ja no actua com s'espera d'ell. Però el cert és que cap d'aquestes afirmacions te cap base científica, però hi ha altres falsos mites sobre el cabell que el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic de “En Bones Mans” ens ho explica.

Avenç substancial en l’abordatge de la tremolor essencial mitjançant ultrasons. L’abordatge bilateral pot corregir la tremolor de mans, veu i cap. Es tracta d’un procediment no quirúrgic i mínimament invasiu que actua sobre la tremolor essencial en una sola sessió d’aproximadament 3 hores en la que el pacient recupera la seva vida habitual en 24 hores. Els pacients experimenten un canvi immediat i permanent en les manifestacions de la patologia, la qual cosa comporta una millora substancial de la seva qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Raúl Martínez, Neuròleg i Investigador Clínic de HM CINAC en el Hospital Puerta del Sur de Móstoles (Madrid).

El 30% de les persones amb depressió no parlen amb la família. Una experiència virtual "La Travessia d'Elena" té l'objectiu de sensibilitzar la població sobre la depressió, en una sèrie única de 12 il·lustracions creades per l'artista Ana Santos. Un 40% d'espanyols manifesten haver tingut símptomes d'ansietat, depressió o estrès posttraumàtic durant l'últim any de pandèmia, especialment els joves d'entre 18 i 30 anys. Es posa en relleu la importància de conèixer realment què és la depressió, especialment en un moment en què s'està produint un augment dels trastorns mentals a causa de la situació social i econòmica generada per la pandèmia del Covid 19, per millorar el coneixement sobre aquesta malaltia i permetre que es pugui fer un millor diagnòstic de possibles casos. Carles Aguilar parla amb la Dra. Iria Grande, Secretària de la Societat Espanyola de Psiquiatria i psiquiatre a l'Hospital Clínic de Barcelona.

La cirurgia plàstica, clau per minimitzar les seqüeles de l'obesitat mòrbida després de la cirurgia bariàtrica. Una dona d'entre 40 i 50 anys, que ha perdut al voltant de 25-30 quilos de pes, perfil més freqüent de pacient que acudeix al cirurgià plàstic reparador després d'una intervenció bariàtrica. Les seqüeles d'haver patit excés de pes no són només estètiques, sinó que també poden dificultar la vida laboral, social i la pràctica d'exercici físic. L'augment de l'excés de pes i l'obesitat, també en els seus graus més extrems, és una tendència en tots els països occidentals, Espanya inclosa. En aquest context, també augmenten els tractaments per pal·liar aquest excés de pes, com la cirurgia bariàtrica o de reducció d'estómac, que practiquen els cirurgians generals i digestius quan l'obesitat posa en risc vital al pacient i es requereix una pèrdua de pes ràpida. Al costat d'ells, els cirurgians plàstics i reparadors són els professionals clau per fer front a les seqüeles físiques d'aquestes intervencions amb el que s'anomena "cirurgia postbariátrica". Carles Aguilar entrevista a Dr. Joan Fontdevila, Secretari de la Fundació Docent de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica (SECPRE) y Cap de Servei de Cirurgia Plàstica del Hospital Clínic de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 10/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". L’ús tan intensiu que fem de les telecomunicacions, és a dir, els serveis de telefonia i internet, fa que tradicionalment aquest sector sigui un dels que més reclamacions genera per part dels consumidors. Per saber més sobre el tema i evitar possibles incidències quan contractem o usem aquests serveis, parlem amb Julià Guimerà, Cap del Servei d’Informació i Formació de l’Agència Catalana del Consum.

L’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) ha posat en marxa a les escoles de la ciutat un programa d’educació emocional dirigit a infants de P3, P4 i P5. El programa 1,2,3, emoció! planteja activitats a l’aula, a l’entorn escolar fora de l’aula i en el marc de les famílies per treballar, al llarg del curs, el desenvolupament de les habilitats emocionals al voltant de temes com l’autoestima, la justícia i l’assetjament, o la pèrdua i la mort, entre d’altres. Els equips docents que l’implementen realitzen una formació en línia impartida per l’ASPB on es treballen coneixements bàsics d’educació emocional i especialment les pròpies competències emocionals. Carles Aguilar parla amb la Montse Bartroli, Psicòloga i Cap del Servei de Prevenció i Assistència a les Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i amb la Caterina Clotas, Tècnica en Salut Pública del mateix servei.

Les malalties de transmissió alimentària abasten un ampli espectre de malalties i constitueixen un problema de salut pública creixent a tot el món. Es deuen a la ingestió d'aliments contaminats per microorganismes o substàncies químiques. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de "En Bones Mans"

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La DMAE humida o neovascular provoca l'aparició de nous vasos sanguinis -neovascularitzacions - que causen una acumulació de fluid sota de la retina. Afortunadament, avui dia és possible tractar-la eficaçment i aturar la seva progressió mitjançant tractaments que controlen aquesta acumulació de fluid. La clau és detectar-la el més aviat possible per evitar que els seus danys en la visió siguin irreversibles i mantenir un tractament continuat. En aquest sentit algunes de les dades que es recullen en l'informe Objectiu DMAE són aquestes: més de 800.000 persones pateixen DMAE a Espanya; és la primera causa de ceguesa legal al país i encara molt desconeguda; el perfil mitjà del pacient és el d'una dona de 72 anys; el 25% dels majors de 75 anys tenen DMAE; passen 6,4 mesos fins al diagnòstic i 10 mesos en pacients que viuen en entorn rural; l'impacte emocional i pèrdua d'autonomia de les persones grans i en el seu entorn és un factor molt preocupant; el 49% de les persones amb DMAE necessiten un cuidador; és important potenciar el suport psicològic; el 70% dels pacients tenen por a quedar-se cecs i se senten sense recursos; és una malaltia infratractada i es destaca la importància del seguiment del tractament. Carles Aguilar entrevista al Dr. Alfredo Adán, Director de l’Institut d’Oftalmologia del Hospital Clínic de Barcelona i Catedràtic d’Oftalmologia de la Universitat de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 03/10/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Les dones amb malalties reumàtiques poden tenir fills com qualsevol dona sana, tot i que cal planificar l'embaràs amb el reumatòleg i comptar amb un equip multidisciplinari que sàpiga abordar de forma adequada les possibles complicacions que puguin presentar-se. El Dr. Juan Antonio Martínez López, del Servei de Reumatologia del Hospital General Universitari Fundació Jiménez Díaz (Madrid) ens ho explica.

La fibrosi pulmonar es caracteritza principalment per la dificultat per respirar (dispnea), que pot progressar en fases més avançades de la malaltia estant present fins i tot en repòs, així com la tos irritativa. Parlem de la campanya "Inspira" que busca conscienciar sobre la simptomatologia i impacte de la fibrosi pulmonar en la qual l'aire que respirem juga un paper fonamental ja que la dificultat per respirar és un dels principals símptomes. Carles Aguilar parla amb el Dr. Diego Castillo, Responsable de les Malalties Pulmonars Intersticials Difuses a l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau (Barcelona).

El projecte “Menjadors Més Sans i Sostenibles” és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona i l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que promou una alimentació infantil més equilibrada, saludable i sostenible tant a l'escola com a casa. Per això, proposa menús escolars amb menys carn vermella o processada i més proteïna d'origen vegetal, i promou productes de proximitat i de temporada. La proposta també vol incorporar més amanida en la guarnició i fruita fresca en les postres, i insisteix en la importància d’utilitzar oli d'oliva per amanir i cuinar, així com en oferir productes integrals. Parlem amb la Pilar Ramos, Tècnica de l’Agència de Salut Pública de Barcelona i Coordinadora del projecte Menjadors Més Sans i Sostenibles a Barcelona.

Cardioalianza, entitat que representa als pacients cardiovasculars a Espanya, s'uneix a la campanya internacional del Dia Mundial del Cor i fa una crida perquè persones, entitats i governs facin servir el cor per connectar-se. La campanya porta el lema "Fes servir el cor per connectar-te" i fa referència a tres missatges diferents: connectar-te amb el teu propi cor (missatge de prevenció), connectar-te amb cada cor (missatge d'equitat) i connectar-te amb les persones amb malaltia cardiovascular (missatge de comunitat). Carles Aguilar parla amb la Maite San Saturnino, Presidenta de Cardioalianza.

S'estima que la prevalença de l'apnea de la son ha augmentat un 45% en els últims deu anys a causa de factors com la obesitat, el sedentarisme i el tabaquisme. Segons un estudi publicat a la revista Lancet, prop de mil milions de persones d'entre 30 i 69 anys pateixen apnea de la son severa a tot el món, de manera que la varietat de pacients és molt àmplia, amb diferents causes i problemes associats. Això requereix, segons els experts, un abordatge multidisciplinari en què intervinguin otorinolaringòlegs cirurgians de cap i coll, cirurgians maxil·lofacials, dentistes i pneumòlegs, entre d'altres. Parlem amb la Dra. Marina Carrasco, Presidenta de la Comissió de Roncopatia i Trastorns del Son de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

El futur de la salut mental a Espanya

Com ha canviat el Covid-19 la forma en què entenem la salut mental, com serà el futur de la salut mental a Espanya, l'atenció de les necessitats del pacient de salut mental, més enllà del control dels símptomes, atenció a col·lectius vulnerables (com a dones, nens i adolescents)...

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/09/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". A finals de la setmana passada, el Govern de la Generalitat va anunciar que, davant l’escalada del preu de la llum, ha intensificat les actuacions de control a les companyies elèctriques mitjançant l’Agència Catalana del Consum. A més, l’Agència ha posat en marxa una campanya informativa dirigida als consumidors, per fer més entenedora la nova factura de la llum (que recordem que va començar a aplicar-se el passat 1 de juny). Carles Aguilar parla amb l’Albert Melià, subdirector de l’Agència Catalana del Consum.

Amb el del fred, les persones que pateixen malalties articulars degeneratives com l'artrosi poden manifestar un empitjorament dels símptomes. Encara que no tots els pacients són sensibles als canvis de temps i reaccionen de la mateixa manera, gran part d'ells detecta un augment del dolor, de la sensació d'entumiment o de la rigidesa articular. La medicina regenerativa és una eina terapèutica per abordar la artrosis de forma efectiva. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre.

S'anomena placebo a una intervenció dissenyada per simular una teràpia mèdica, que no té efectes específics per a la condició que està sent aplicada. L'efecte placebo és la modificació, moltes vegades fisiològicament demostrable, que es produeix en l'organisme com a resultat de l'estímul psicològic induït per l'administració d'una substància inert, d'un fàrmac o d'un tractament. Parlem de l'ús dels placebos en la pràctica mèdica i en la recerca clínica amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Se ha celebrat el Dia Mundial del Limfoma. En relació a aquesta patologia parlem de l'experiència de les teràpies CAR-T, l'innovador tractament per a pacients amb determinats càncers de la sang amb pronòstic greu que s'administra en centres amb unitats hematològiques d'alta especialització. Gràcies a l'esforç investigador, les CAR-T han demostrat ser una oportunitat per al tractament d'aquest tipus de càncers ja que fan servir els propis limfòcits T del pacient modificats en laboratori perquè aprenguin a identificar i lluitar contra les cèl·lules cancerígenes. Abordem el tema amb la Dra. Anna Sureda, Cap de Servei de l'Institut d'Hematologia Clínica (ICO) i Presidenta de el Grup Espanyol de Trasplantament de progenitors Hematopoiètics i Teràpia Cel·lular.

En els minuts de Angelini Pharma Espanya conversem sobre “El Futur de la Salut Mental” amb Olga Insua, Directora General d'Angelini Pharma Espanya i el Dr. Eduard Vieta, Cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Abordem, entre d'altres, aquests punts: Com ha canviat el Covid-19 la forma en què entenem la salut mental, com serà el futur de la salut mental a Espanya, l'atenció de les necessitats del pacient de salut mental, més enllà del control dels símptomes, atenció a col·lectius vulnerables (com a dones, nens i adolescents), la salut mental com a inversió i la presentació a Madrid del llibre blanc sobre “Present i futur de la salut mental a Espanya”, patrocinat per Angelini i en el qual participa el Dr. Eduard Vieta. Què es pretén amb el llibre blanc ?, Per què Angelini dóna suport a aquest tipus de iniciatives?, Per què és rellevant el llibre blanc en aquest moment?

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 19/09/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". El clima està canviant en tots els racons de la planeta a una escala sense precedents des de fa dècades, provocant canvis que seran irreversibles durant centenars de milers d'anys. Un exemple d'aquests efectes està en la propagació de plagues cada vegada més destructives. Però ¿de quina manera afecta la situació mediambiental a la proliferació i control de plagues ?. El canvi climàtic ja ha començat a introduir canvis en les regles del joc de les plagues i afecta potencialment a la nostra salut. Carles Aguilar parla amb Joaquín Soriano, Responsable Tècnic en EZSA- Control de Plagues i Legionel·la.

La pericarditis és la inflamació del pericardi, una membrana prima i fibrosa amb forma de sac que envolta el cor i es troba adherida a ell. Es compon de dues capes, entre les quals hi ha una petita quantitat de líquid lubricant. Quan les dues capes que formen el pericardi estan irritades i inflamades, poden fregar-se entre si i produir dolor, un dels símptomes comuns de la pericarditis. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans explica les seves possibles conseqüències.

És un fet confirmat: ser bona persona millora la nostra salut. Hi ha diversos estudis d'aquest tipus realitzats en diverses parts de món que demostren que ajudar els altres fa que visquem més i millor. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans.

La sèpsia és una resposta anormal l'organisme davant d'una infecció que desencadena una inflamació generalitzada i danys multi orgànics en els pacients que la pateixen. En els casos més greus, pot provocar danys irreversibles en òrgans com els pulmons, el fetge o els ronyons i, en última instància, la mort del pacient. A Espanya, es calcula que unes 17.000 persones moren a l'any per aquest problema, que suposa un enorme desafiament per a l'atenció hospitalària a causa de l'envelliment de la població i l'increment de les resistències antibacterianes. Carles Aguilar parla amb el Dr. José Barberán, President de la Societat Espanyola de Quimioteràpia i Cap de Servei de Medicina Interna Hospital Universitari HM Monte Príncipe de Madrid.

Actualment la dermatitis atòpica és la malaltia inflamatòria més comuna de la pell, i en els últims 30 anys la seva incidència s'ha duplicat, de manera que a dia d'avui és la segona causa més freqüent de consulta dermatològica. Així mateix, es calcula que afecta entre el 15% i el 30% dels nens i a el 2% de la població adulta. Parlem d'aquest tema amb Marcin Kozarzewski, Director Mèdic de LEO Pharma.