Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

Temas

Carles Aguilar

Carles Aguilar

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 20/09/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Gairebé un centenar de pacients de València aconsegueix accedir a tractaments innovadors en matèria de medicina oncològica de precisió, gràcies a un innovador projecte que utilitza la seqüenciació genètica del tumor per triar el tractament més adequat en cada cas. Ens ho expliquen la Dra. Mª Desemparados Roda, oncòloga i investigadora i la Dra. Sheila Zúñiga, bioinformàtica especialista en l'anàlisi de dades de plataformes de seqüenciació massiva per al Diagnòstic Genètic i coordinadora de la Unitat de Medicina de Precisió de INCLIVA. La situació de pandèmia que vivim des de fa mesos també ha obligat l'Agència Catalana del Consum a adaptar les seves inspeccions a aquesta nova realitat, per garantir que tots els productes i els serveis que es posen a disposició dels consumidors siguin segurs i compleixin la normativa. Per parlar d'aquesta qüestió, comptem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l'Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià. El Dia Mundial de l'Alzheimer, 21 de setembre cada any, és el dia en què la entitats, associacions i persones concentren els seus esforços en conscienciar la societat sobre aquesta malaltia. S'estima que hi ha 24 milions de persones a tot el món que actualment pateixen demència i a Espanya 3,5 milions de persones, entre malalts i familiars cuidadors. Parlem d’aquesta qüestió amb el Dr. Domènec Gil, neuròleg d’Alzheimer Catalunya Fundació. Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional d'Acció Contra la Migranya, experts, professionals sanitaris i associacions de pacients han iniciat un moviment per recordar la importància d'acudir a l'especialista en cas de patir algun dels símptomes més característics de la malaltia, com ho és el mal de cap intens i freqüent, garantint així un diagnòstic i tractament adequats. Parlem amb la Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea. Acabem el programa fent referència a la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI), una malaltia rara, progressiva, molt invalidant i mortal que afecta els pulmons i té un gran impacte en la vida de qui la pateixen. Com a part del seu compromís amb els pacients, familiars i personal sanitari en la lluita contra aquesta patologia, Boehringer Ingelheim, de la mà de SEPAR, FEDER, AFEFPI i AIRE, se suma un any més a la Setmana de la FPI no només per conscienciar sobre aquesta malaltia rara que afecta més de 7.000 persones a Espanya, sinó per demostrar a tots aquells que lluiten amb ella que compten amb un gran suport per a seguir combatent la malaltia. Parlem amb Carlos Lines, President de l'Associació de Familiars i Malalts de Fibrosis Pulmonar Idiopática (AFEFPI)

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 13/09/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". L’activitat física acumulada al llarg del dia i integrada en la rutina diària és una eina de promoció de la salut i prevenció i control de les malalties. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, assessor mèdic del programa. La Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediátrica (SEICAP), ha elaborat unes recomanacions especials aquest any per al retorn a l'activitat escolar dels nens amb immunodeficiències primàries (IDPs). La SEICAP adverteix que alguns nens amb formes IDPs concretes presenten un risc elevat davant de la COVID-19 i només aquests no haurien d'iniciar l'activitat escolar de forma presencial sinó online, depenent de la seva situació clínica i de les característiques epidemiològiques de la seva comunitat, parlem amb Pilar Llobet, coordinadora del Grup d’Immunologia Clínica de la SEICAP. Les infermeres d'Atenció Primària, preocupades per la salut dels infants i adolescents en l'inici del curs escolar 2020-21. L’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) manifesta el seu rotund desacord en la dotació pressupostària del Servei Català de la Salut (CatSalut) als Centres d'Atenció Primària (CAP) per contractar el “Referent Covid Salut i Escola” no sanitari que donarà suport als centres educatius de cada territori, ens ho explica l’Alba Brugués, Presidenta AIFiCC. Tot seguit el Dr. Rafel Guayta ens dóna un consell molt usual i molt popular referent al consum de fruites i la salut. Les fruites són un aliment natural i deliciós, amb beneficis que han estat estudiats i confirmats per la ciència durant anys. Són un genial aliat quan es combaten malalties perquè aporten una gran quantitat de vitamines i nutrients necessaris per al nostre cos. Desprès Carles Aguilar parla amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, sobre les diferents eines que utilitza la medicina regenerativa. Es tracta d'emprar els propis mecanismes que empren les cèl·lules del nostre cos en aquelles zones que puguin estar més danyades, reparant o regenerant aquests teixits per recuperar la seva funcionalitat. Continuem amb el Dr. Rafel Guayta que ens recorda que a més pes, més malalties cardiovasculars. En la població espanyola, el sobrepès i l'obesitat s’associen a una major prevalença de trastorns cardiovasculars, específicament hipertensió arterial, hipercolesterolemia, diabetis i malalties del cor. Acabem el programa parlant de la odontologia pediatrica. Una especialitat que es basa en l'estudi i la cura de les dents dels nens des del seu naixement fins que entren a la pubertat. Comporta l'ús de tractaments menys invasius, ja que el professional treballa, en la major part dels casos, amb dents de llet. El professional amés a de treballar per aconseguir que el nen deixi de tenir-li por a la visita al dentista. Comentem el tema amb la Maria Zanón, odontopediatra de Dental Esthetic BCN.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 06/09/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa que ens explica per què no es pot menjar abans d'una cirurgia. Per sotmetre a una operació de cirurgia que requereixi anestèsia, sobretot si és anestesia general, es recomana no menjar ni beure diverses hores abans de la intervenció. Fa mesos que vivim una situació insòlita i també incerta, que ens afecta des de molts punts de vista. La pandèmia provocada per la COVID-19 també ha impactat molt directament en l'àmbit del consum i en el nostre comportament com a consumidors i consumidores. Parlem amb la Directora de l'Agència catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, Beth Abad. La qualitat de l'aire és un dels factors que més contribueixen a la mortalitat per malalties respiratòries i tan sols a Espanya, 10.000 persones moren a l'any per aquesta causa. Estudis recents apunten que hi ha una significativa associació entre la contaminació de l'aire amb alts nivells de NO2 i l'expansió de la pandèmia de COVID-19, qué unit a altres factors de risc -com l'edat, la hipertensió, la diabetis o les cardiopaties poden contribuir a la mortalitat per aquesta infecció. Ens ho explica la Dra. Isabel Urrutia, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de Medi Ambient de la SEPAR Amb l'arribada de setembre comença la reactivació de la rutina familiar i professional, enguany emmarcada en un context d'incertesa derivada de la situació econòmica i sanitària actual. La inestabilitat laboral, les noves formes de treball en remot que obliguen a haver de conciliar la vida laboral i personal, així com el rentrée presencial amb les noves normes de prevenció contra el COVID-19, fan que augmenti l'estrès i l'ansietat davant la volta a la rutina. Irene Giménez, Especialista en Psicologia ens dona consells i recomanacions per evitar aquesta situacions.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 30/08/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb l’Anna Salés, Tècnica en Suport a la Persona de la Fundació Alzheimer Catalunya que ens parla de la reminiscència, una metodologia que permet accedir als records que estan amagats o perduts d'una persona mitjançant l'estimulació d'aquests. La reminiscència, ens permet pensar o parlar sobre aquestes experiències gratificants i compartir-les amb altres persones. Els hàbits poc saludables de l’actual estil de vida, amb una dieta alta en calories i poc exercici, pot provocar que s'avanci el deteriorament de la salut del cervell, segons un estudi que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans. Seguidament, Carles Aguilar parla amb l’Emma Barthe, Psicòloga Clínica i Psicooncòloga, sobre aquesta branca de la psicologia encarregada de l'estudi i la psicoteràpia dels pacients amb càncer, així com de les seves famílies, que els ofereix les eines necessàries per afrontar el diagnòstic i el tractament de qualsevol tipus de càncer. I cloguem amb el Dr. Antonio Moreno, Coordinador de l'Àrea de Pneumologia Pediàtrica de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica que recomana a tota la ciutadania l'ús de mascaretes per prevenir la Covid-19. A més, les persones amb malalties respiratòries també han de portar-les i només poden estar exemptes en el cas que, portar-la, els produeixi alguna dificultat respiratòria en la pràctica diària.