Temas

Carles Aguilar

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Les malalties infeccioses més enllà del coronavirus

L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (viriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Coincidint amb el Dia Mundial per la conscienciació de l'epilèpsia s'ha presentat la primera aplicació dissenyada per professionals de la salut amb l'objectiu de millorar la gestió de la patologia. 6 de cada 10 pacients amb epilepsia no van poder contactar amb seu neuròleg durant el confinament. Ens ho explica Luis Poveda, del Departament de Màrqueting de Neuraxpharm.

Els rumors generats per grups de negacionistes i reticents a la vacunació no paren de créixer en xarxes socials, sent necessària una acció coordinada davant d'ells. Un estudi recent adverteix que els rumors de les vacunes de la Covid 19 deriven en menors cobertures vacunals. Parlem del tema amb Carlos Mateos, Coordinador de Salud sin Bulos i Co-Portaveu de l'Alianza contra los Bulos en Vacunas.

Catalunya reuneix totes les condicions per convertir-se en el pròxim hub europeu de Digital Health: Compta amb quatre dels deu millors hospitals d'Espanya, és el punt de confluència de grans actors de el sector i ja ha creat més de 1.500 startups incloent tots els sectors. The Collider, el programa d'innovació de Mobile World Capital Barcelona (MW Capital), ha presentat un informe sobre salut digital, que assenyala els reptes que genera la incorporació de la tecnologia a l'àmbit de la salut. L'estudi també apunta a la transferència tecnològica com una de les vies per desbloquejar tot el potencial de Digital Health, un sector estratègic per a Espanya i, concretament, per a Catalunya i Barcelona. Parlem amb l'Oscar Sala, Director de el Programa Collider d'Innovació i Transferència Tecnològica de Mobile World Capital.

La fertilitat d'una persona no només està determinada per la genètica pròpia de cadascun, sinó també per aspectes no biològics com l'ambient i l'estil de vida. Per això, la relació entre alcohol i fertilitat existeix, i és un dels factors que pot afectar la capacitat de tenir un fill de forma natural. Ens ho comenta el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

En els minuts d’Angelini Pharma Espanya parlem de les malalties infeccioses. En l'època COVID s'ha parlat molt d’infectologia, però aquesta especialitat va molt més enllà del coronavirus. Per tant, l’abordem en profunditat. L'especialista en infectologia no només tracta al pacient amb Covid 19. El seu treball va més enllà i tracta a pacients amb infeccions greus (víriques, bacterianes, fúngiques) que precisen ingrés hospitalari. Moltes d'aquestes infeccions requereixen tractaments llargs i seguiment mèdic. El Dr. Juan Pablo Horcajada ens explica com s'han organitzat els serveis de malalties infeccioses pel maneig dels pacients amb infeccions greus (Covid i No-Covid) durant la pandèmia. No oblidem parlar de les infeccions bacterianes greus i de com ha canviat el maneig del pacient amb infeccions bacterianes durant la pandèmia. Cloguem parlant de l'ús racional d'antibiòtics en pacients Covid 19 per prevenir el desenvolupament de resistències i de si l'ús excessiu o inadequat de tractaments antibiòtics en el context de pandèmia podrien facilitar el desenvolupament de bacteris resistents. Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan Pablo Horcajada, Cap de Servei de Malalties Infeccioses i Coordinador Covid de l'Hospital de la Mar de Barcelona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/04/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Les malalties reumàtiques autoimmunes sistèmiques (ERES) són afeccions de causa desconeguda, encara que en la majoria dels processos hi ha una predisposició genètica. En concret, se sap que intervenen certs factors ambientals que permeten que s'expressi o no un o diversos gens en un determinat subjecte, determinant o no malaltia. Entre ells, cal destacar el consum de tabac, exposició a el sol, certes infeccions virals, alguns fàrmacs, situacions d'estrès vital i altres pitjor definits. Alguns d'aquests factors poden també influir en l'evolució de la malaltia, afavorint brots d'activitat o condicionant un pitjor pronòstic. Parlem amb el Dr. Íñigo Roa Figueroa, membre de la Societat Espanyola de Reumatologia i reumatòleg del Hospital Universitari de Gran Canaria Dr. Negrín.

L'anèmia es defineix com una disminució en el nombre de glòbuls vermells (o hematies) en la sang o en els nivells d'hemoglobina respecte als valors normals. L'anèmia pot ser la manifestació d'una malaltia hematològica o una manifestació secundària a moltes altres malalties. Certs tipus d'anèmia poden ser greus, de llarga durada i fins i tot potencialment mortals si no es diagnostiquen i tracten. Ens ho explica el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

Els secrets de Finlàndia per ser el país més feliç de món per quart any consecutiu. La felicitat finlandesa pot atribuir-se a diversos factors, un d'ells, i el més popular entre els habitants d'aquest país, és la connexió amb la naturalesa i les seves activitats a l'aire lliure, ja que tenen la sort de que més del 90% del seu territori està cobert de boscos o reserves d'aigua. Davant d'aquesta nova celebració com punters en el ranking mundial compartim uns senzills consells sobre com portar una vida més plena i potenciar al màxim les hormones de la felicitat. Per exemple, reconnectar amb la natura, buscar aliments saludables per aixecar l'ànim, aprofitar els poders curatius de l'aigua i les serotonines de la sauna. Comentem aquests detalls amb David Campano, Director de l'Oficina de Turisme de Finlàndia a Espanya.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Finalment, comentem els anomenats implants zigomàtics amb el Dr. Javier González Lagunas, Director de QMAX Dental. En persones que han perdut les dents fa molt de temps, es produeix el fenomen de la reabsorció òssia: una pèrdua de volum dels ossos maxil·lars, tant en amplada com en alçada. Aquesta pèrdua d'os dificulta o impossibilita la col·locació d'implants dentals convencionals. Una de les millors alternatives de què disposen els cirurgians maxil·lofacials per tractar l'atròfia severa del maxil·lar superior són els implants zigomàtics. El seu fonament és utilitzar com ancoratge dels implants al pòmul (os malar o zigomàtic), un dels ossos de la cara que conforma l'esquelet de l'òrbita. Aquests implants, fabricats també en titani com els implants dentals estàndard es caracteritzen per la seva gran longitud, estant disponibles al mercat grandàries que oscil·len entre els 35 i els 65mms. Amb els implants zigomàtics, no cal utilitzar empelts d'os.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Implants cigomàtics. El problema de la manca d'os.

En persones que han perdut les dents fa molt de temps, es produeix el fenomen de la reabsorció òssia: una pèrdua de volum dels ossos maxil·lars, tant en amplada com en alçada. Aquesta pèrdua d'os dificulta o impossibilita la col·locació d'implants dentals convencionals.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Com la pandèmia i els seus confinaments han afectat la nostra salut física

Moltes hores de teletreball, exercici a casa no sempre ben plantejat. L’entrevista es desenvolupa al voltant de la teràpia de calor i com s'utilitza. Les diferències entre la teràpia de calor i la teràpia de fred. El paper del professional en el seguiment i el tractament d'aquests casos.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 28/03/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

La gastritis és un terme general per a un grup de malalties amb un punt en comú: la inflamació del revestiment de l'estómac. La inflamació de la gastritis generalment es produeix per la mateixa infecció bacteriana que provoca la majoria de les úlceres estomacals. El Dr. Josep Just, digestòleg ens explica els símptomes, tractament i prevenció.

La llarga durada de la pandèmia de COVID-19 i les restriccions associades per a combatre-la han ocasionat l'anomenada fatiga pandèmica, associada al seu torn amb símptomes i malalties com els trastorns de la son. En concret, la fatiga pandèmica ha produït mala higiene en el son en moltes persones i diferents tipus d'insomni, com són l'insomni de conciliació, insomni de manteniment i insomni de despertar precoç. Ens ho explica la Dra. Olga Mediano, Coordinadora de Son i Ventilació de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica, SEPAR.

Els pacients amb hiperpotassèmia o hiperkalemia reben el diagnòstic de la malaltia en moltes ocasions anys després d'aparèixer problemes renals o cardíacs. Això converteix aquest trastorn electrolític en una patologia infradiagnosticada i infratractada. Davant d'aquest desconeixement de la patologia, s'ha posat en marxa la campanya 'La vida amb K' per ajudar a millorar la qualitat de vida dels pacients, que pateixen en el seu dia a dia símptomes com sensació de cansament o debilitat, malestar estomacal, nàusees, dolors o rampes musculars i problemes respiratoris. Carles Aguilar parla amb Juan Carlos Julian, Director General de la Federació Nacional d'Associacions per a la Lluita contra les Malalties del Ronyó, ALCER.

Fins a un 30% de les persones que pateixen un episodi de vertigen tenen seqüeles persistents que limiten la seva qualitat de vida, de manera que necessiten rehabilitació per recuperar-se. Es tracta de situacions que poden arribar a ser molt incapacitants ja que limiten molt la mobilitat de les persones, tenen por de caure i eviten sortir al carrer, de manera que acaben quedant-se a casa i sense moure’s, cosa que els pot perjudicar més encara en la seva recuperació. Parlem amb el Dr. Jonathan Esteban, Otorinolaringòleg i Especialista de la Unitat d'Otoneurologia del Hospital Universitari de Getafe (Madrid)

Per cloure el programa, en els minuts que dediquem a la divulgació medicosanitària, gràcies a Angelini Pharma Espanya, avui parlem de com la pandèmia i els seus confinaments han afectat a la nostra salut física: moltes hores de teletreball, exercici a casa no sempre ben plantejat. Carles Aguilar entrevista a Pablo de la Serna, Fisioterapeuta i Professor de la Universitat Francisco de Vitoria (Madrid). L'entrevista es desenvolupa al voltant de la teràpia de calor i com s'utilitza. Les diferències entre la teràpia de calor i la teràpia de fred. El paper del professional en el seguiment i el tractament d'aquests casos. Alguns dels efectes de la teràpia de calor son l’augment del flux de sang a la zona (hiperèmia). La hiperèmia té efecte analgèsic (redueix el dolor), afavoreix la nutrició dels teixits i l'eliminació de productes de rebuig. La disminució de la pressió arterial ja que el calor afecta el cor i redueix la pressió sanguínia i l’efecte sedant donat que l'estímul de calor de llarga durada té efecte sedant, al afavorir la relaxació muscular, evita l'espasme muscular, alleuja la fatiga i alenteix la conducció nerviosa d'estímuls dolorosos, entre d'altres.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Implants de càrrega immediata: tècnica, durada i avantatges

Els especialistes en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial parlen d'implants de càrrega immediata en implantologia quan col·loquen la pròtesi dental en el mateix moment en què s'instal·len els implants dentals. Els implants dentals són uns dispositius de titani que es col·loquen al maxil·lar i / o la mandíbula per substituir les arrels de les peces dentals perdudes.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/03/2021

Podcast complet de el programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Acaba d'anunciar-se l’autorització a Espanya de la primera opció de tractament oral per als pacients adults amb Esclerosi Múltiple Secundària Progressiva (EMSP) activa, eficaç en el retard de la progressió de la discapacitat i de la deterioració de la velocitat de processament cognitiu i la reducció de el nombre de brots. Finançada pel Sistema Nacional de Salut, la nova alternativa terapèutica es dispensarà únicament en farmàcia hospitalària amb indicació restringida a pacients adults amb EMSP activa definida per brots o característiques d'imatge típiques d'activitat inflamatòria. Parlem amb el Dr. Xavier Montalbán, Cap de Servei de Neurologia de l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona i Director del Centre d'Esclerosi Múltiple de Catalunya.

Fer exercici físic és bo per a la nostra salut, sempre que la seva pràctica sigui raonable. Però sembla que això no inclou la vigorèxia. Els experts en reproducció assistida assenyalen que la vigorèxia és una combinació d'exercicis excessius i dietes desequilibrades, amb una ingesta exagerada de proteïnes i substàncies anabolitzants per tal d'augmentar la massa muscular i reduir al màxim el greix corporal. I que això té un efecte negatiu en la fertilitat de les dones. El Dr. Jan Tesarik, Especialista en Medicina de la Reproducció ens ho explica.

Els tumors digestius provoquen al voltant de 30.000 morts a l'any a Espanya, però modificar o evitar els factors de risc, la detecció i el tractament d'hora redueixen la seva mortalitat. Per això s'ha posat en marxa una nova onada de la campanya "Cuidatex5", amb l'objectiu d'ampliar el coneixement i conscienciar els ciutadans sobre la importància dels 5 tipus de càncer en l'aparell digestiu: d'estómac o gàstric, de pàncrees , de fetge, de còlon i d'esòfag. A més de visibilitzar continguts específics per a cada tipus de càncer, en aquesta ocasió se centra en la prevenció de el càncer de còlon. Parlem amb la Dra. Mileidis Sanjuan, Responsable del Comitè d'Activitats Fundacionals de la Fundació Catalana de l'Aparell Digestiu, FEAD.

La medicina regenerativa utilitza elements biològics per regenerar teixits en lloc de reparar-los, estimulant al propi cos perquè sigui ell mateix el que es recuperi de les lesions. Aquestes diferents eines han obert noves expectatives en el tractament dels factors que causen l'artrosi. El Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre ens dona tots els detalls.

Els especialistes en Cirurgia Oral i Maxil·lofacial parlen d'implants de càrrega immediata en implantologia quan col·loquen la pròtesi dental en el mateix moment en què s'instal·len els implants dentals. Els implants dentals són uns dispositius de titani que es col·loquen al maxil·lar i / o la mandíbula per substituir les arrels de les peces dentals perdudes. Aquests implants subjecten la pròtesi dental. El tractament amb implants dentals consta de dues parts. En primer lloc, el cirurgià maxil·lofacial · la, mitjançant una petita intervenció, la fixació de titani a l'interior de l'os. Després de la intervenció comença un procés biològic anomenat osteointegració, que es defineix com la unió directa estructural i funcional entre l'implant dental i l'os que l'envolta. En els primers anys de la implantologia moderna amb aquest concepte en ment, es va establir que l'espera entre la instal·lació dels implants i la pròtesi hauria de ser entre tres i sis mesos. Transcorregut aquest temps d'espera, es col·loca la corona sobre l'implant ja fix en l'os maxil·lar. Els protocols clàssics han patit modificacions en els últims anys, buscant escurçar els temps de osteointegració. Carles Aguilar entrevista a Dr. Javier González Lagunas, Cap de Servei de Cirurgia Maxil·lofacial de l'Hospital Quirónsalud de Barcelona i Director Mèdic de QMAX Dental.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Els beneficis de la vitamina D en la prevenció i tractament de la COVID-19

A més la vitamina D és fonamental per a la nostra salut a nivell general. Es troba en totes les cèl·lules del nostre cos, ia més promou la retenció i l'absorció de calci i de fòsfor, uns minerals essencials per al desenvolupament i el manteniment d'unes dents i ossos sans i forts.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 14/03/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".

Comencem parlant d'una plataforma desenvolupada a Barcelona que facilita el diagnòstic de mil pacients amb malalties rares. Els metges i investigadors autoritzats poden examinar el genoma d'un pacient i determinar els gens precisos que causen una malaltia. Això pot ajudar-los a trobar un tractament i explicar les seves possibilitats de tenir fills amb la mateixa afecció. Ens ho explica em Sergi Beltràn, Coordinador de la Unitat de Bioinformàtica del Centre nacional d'Anàlisi Genòmic de Barcelona- Centre de Regulació Genòmica

La Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD) té entre els seus objectius la difusió d'informació sobre alimentació saludable i la prevenció de l'aparició de malalties cardiovasculars, tumorals o l'obesitat, mitjançant hàbits alimentaris saludables. En aquest sentit, el Comitè de Nutrició de la FEAD posa de manifest que està d'acord amb la implantació de mesures en l'etiquetatge frontal dels aliments que permetin conèixer al consumidor els productes més saludables, però sempre que tinguin una base científica sòlida i es s'adaptin a les peculiaritats de la societat espanyola. Parlem amb la Dra. Tamara Ortiz, Nutricionista i Membre de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD).

Els reptes als quals s'enfronten les persones que viuen amb una malaltia rara van més enllà que els propis símptomes i característiques de cada patologia. El diagnòstic tardà, l'escassetat de tractaments efectius o la descoordinació entre administracions són traves que s'afegeixen a les dificultats amb què breguen els pacients cada dia. En NUPA, són testimonis de totes aquestes situacions i treballen per contrarestar-les oferint serveis integrals que millorin la qualitat de vida dels seus pacients, però tot i així hi ha molt per fer. Natalia ha passat set dels seus deu anys entre les parets d'un hospital. Des que va arribar a el món al costat de la seva bessona, s'ha sotmès a 7 cirurgies de cor. A dia d'avui encara no té diagnòstic, però la seva malaltia implica una fallada intestinal i complicacions cardíaques que descarten la possibilitat d'un futur trasplantament. Ella viu connectada 17 hores a el dia a una màquina de nutrició parenteral, que introdueix els nutrients que necessita per viure a través d'un catèter central, i 24 hores a una bomba de nutrició enteral que connecta directament amb el seu intestí a través d'un tub. Carles Aguilar parla amb Natalia i amb Sara, la seva mare.

Per cloure el programa, en els minuts que dediquem a la divulgació medicosanitària gràcies a Angelini Pharma Espanya, avui parlem dels beneficis que genera la vitamina D en relació a la Covid 19 i altres malalties sistèmiques. Especialment, fem referència als efectes negatius que ha tingut la fase de confinament al dèficit de vitamina D, les conseqüències que té per a la nostra salut, el dèficit d'aquesta hormona i el control mèdic que s'ha de seguir per evitar possibles conseqüències, població i grups de risc que han de mantenir una suficient administració d'aquesta vitamina i els efectes pel que fa als beneficis que suposa. Ens ho explica el Dr. Óscar Torregrossa, Metge Internista de l'Hospital General Universitari d'Elx i Coordinador del Grup Nacional de l'Osteoporosi de la Societat Espanyola de Medicina Interna.