Temas

qualitat de vida

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 16/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. A Espanya ja hi ha una estratègia per a l'ús adequat de les vacunes davant de la COVID-19. Tot i això, encara que la focalització mediàtica i administrativa està en el procés de vacunació, els nous tractaments seguiran tenint un paper important en la gestió de pacients COVID-19, especialment en aquells que són de risc elevat. Així, en un escenari post vacunal, és igual d'important assegurar que coexisteixi una forma organitzada d'avançar amb relació als tractaments, especialment amb els que impliquen l'ús d'anticossos monoclonals neutralitzants. Aquest és l'objectiu del programa ERICO que persegueix que aquestes estratègies innovadores que es poden traduir en menys hospitalitzacions i morts per COVID-19 s'incorporin d'una manera eficient al sistema sanitari. Parlem amb la Dra. Rosario Menéndez, Coordinadora Projecte ERICO i Cap Clínic del Servei de Pneumologia de l'Hospital Universitari La Fe de València.

Eva María Novoa, Cap de Grup del Laboratori d’Epitranscriptòmica i Dinàmica de l’ARN al Centre de Regulació Genòmica, CRG, que estudia el rol de l’ARN en el desenvolupament dels espermatozous i la transmissió d’informació hereditària paterna, per exemple, a través de la dieta. El grup de la Dra. Novoa treballa en la seqüenciació per nanopors juntament amb mètodes recentment desenvolupats per revelar com l’ARN dels espermatozous pot influir en el metabolisme de les futures generacions. En aquest projecte, proposa desxifrar quines molècules d’ARN i modificacions d’ARN són responsables de transmetre aquesta informació a través de les distintes generacions, desxifrar com la informació dietètica es converteix en canvis en les poblacions d’ARN de l’esperma i quina és la diversitat de les poblacions d’ARN en els espermatozous a nivell individual. Un altre projecte es basa en el diagnòstic primerenc de càncer i està altament correlacionat amb una bona prognosi i més taxes de supervivència de càncer. Per augmentar la proporció de pacients de càncer que són diagnosticats en estadis primerencs de la malaltia, cal utilitzar eines que permetin la detecció i monitorització de càncer en biòpsies líquides. En aquest sentit, el descobriment de RNAs petits però estables al plasma sanguini ha generat molt interès a desenvolupar mètodes per poder quantificar-los, ja que aquests RNAs estan típicament alterats en pacients amb càncer. Malauradament encara no tenim un mètode simple, econòmic i d'alta precisió que permeti quantificar aquestes molècules en mostres biològiques. Aquest projecte proposa establir una nova tecnologia de seqüenciació, la tecnologia de nanoporus, per quantificar les abundàncies de RNAs petits en mostres biològiques, i fer servir intel·ligència artificial per predir si la mostra és “normal”, “cancerosa” o “metastàsica”. Utilitzant aquesta metodologia, es pretén determinar la malignitat duna mostra en menys de 3 hores, i per un cost no superior a 50 euros per mostra.

Un grup de metges nord-americans, entre els quals s'hi troba el Dr. Howard Schubiner, consideren que el dolor que no està justificat de forma fefaent per lesió, dany tissular, malaltia o patologia no només és possible sinó que és molt habitual, especialment quan es tracta de dolor persistent o repetitiu, i molt especialment quan fem referència al dolor anomenat "musculoesquelètic". Aquest grup de metges sostenen que pretendre abordar els dolors que no estan justificats de forma fefaent per dany, patologia, lesió o malaltia utilitzant fàrmacs, fisioteràpia o cirurgia porta habitualment a uns resultats decebedors, especialment a llarg termini i/o a uns tractament o medicació "de per vida". L'abordament de certs dolors (els que no estan justificats per dany, lesió o veritable patologia,.... res a veure amb la errònia explicació de "fer-se gran" o "tenir les articulacions gastades") que proposen aquests metges és gairebé desconegut al nostre país, quan no rebutjat o ridiculitzat. Parlem amb el Dr. Martín Vargas, Psiquiatre de la Unitat del Dolor de l'Hospital Universitari Rio Ortega i Hospital Clínic Universitari de Valladolid.

L'abús de les xarxes socials entre els joves pot suposar un perill per a la salut mental. Aspectes com la baixa autoestima, la recerca constant del perfeccionisme, la manca de contacte amb la realitat o l'aïllament social poden generar depressió i ansietat. L´estimulació cerebral no invasiva emergeix com una de les tècniques més efectives per abordar les addiccions d´aquests joves, en combinació amb la intervenció psicològica. Un 35% dels malalts amb depressió són farmacoresistents, però podrien beneficiar-se d'aquesta tècnica no invasiva. Carles Aguilar parla amb el Dr. Francesco Panicalli, Psiquiatria de l'Institut Brain 360, membre de la Societat Catalana de Psiquiatria i Salut Mental i de la Societat Espanyola de Patologia Dual.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 09/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els tumors digestius són els tumors malignes més freqüents. Representen més d’un de cada quatre nous diagnòstics de càncer a Espanya i provoquen al voltant de 35.000 morts l’any. En els darrers anys s'ha produït una revolució en el tractament del càncer, inclosos els tumors digestius, permetent que pacients que tenien fins ara una malaltia de molt mal pronòstic, sense estratègies terapèutiques eficaces, puguin beneficiar-se ara d'un tractament específic per a la seva malaltia , que pot suposar millores en la supervivència i la qualitat de vida. Ens ho explica el Dr. Enrique Aranda, cap de Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital Reina Sofía, Catedràtic d'Oncologia Mèdica de la Universitat de Còrdova i President del Grup Espanyol de Tractament per als Tumors Digestius.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

S'han iniciat les rebaixes coincidint amb l'inici de l'hivern i tenen una durada de dos mesos. La gran majoria de comerços respecten aquests períodes, encara que no es obligatori fer rebaixes. Durant el període de rebaixes les principals firmes de moda apliquen descomptes a les diferents peces, per tal d'augmentar les vendes i donar sortida a l'estoc d'articles de la temporada tardor- hivern, la qual cosa permet als clients que van a comprar aprofitar-se dels millors preus. Amb la Presidenta de la CUS – Salut + Consum + Alimentació, Carme Sabater, recordem aquells conceptes essencials que es recullen a la normativa vigent sobre el període de rebaixes per evitar possibles incidències que ens afectin com a consumidors.

Fa pocs dies va perdre la vida Sara, una dona de 39 anys que va haver de ser ingressada a la Unitat de Cures Intensives de l'Hospital Santa Lucía, per greus lesions després de sotmetre's a una operació de lipoescultura en una clínica privada a Cartagena, Múrcia. Segons han informat fonts properes a la família de Sara, s'ha presentat davant del jutjat de guàrdia una denúncia per homicidi imprudent al metge que estava al capdavant de l'operació on es van produir les lesions. La mort de la jove s'ha produït com a conseqüència de múltiples perforacions i lesions al ronyó, fetge, duodè, còlon i a l'intestí. Aquestes lesions, dutes a terme durant la intervenció estètica, li van produir peritonitis fecaloïdal i biliar, necrosi isquèmica de còlon ascendent, múltiples perforacions intestinals, perforació duodenal, necrosi de paret abdominal, laceracions hepàtiques, abscés retroperitoneal i evisceració. Així mateix, a la primera denúncia que va ser presentada estant Sara ingressada, s'instava a la Fiscalia que tant el metge com l'anestesista aportin tota la documentació necessària que acrediti la seva formació professional, així com mostres biològiques per a l'anàlisi toxicològica per possible consum de drogues. La Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica Reparadora i Estètica (SECPRE) ha fet de la seguretat del pacient el seu lema d'actuació i és el denominador comú de les innombrables activitats docents i de divulgació que es fan. Motivats per la creixent alarma social sobre la seguretat a les intervencions de cirurgia estètica, des de la SECPRE es reitera el compromís amb l'ètica professional, l'exercici responsable de l’especialitat i la informació veraç al pacient. La Cirurgia Estètica ha de ser realitzada exclusivament per cirurgians plàstics. L'extraordinària formació dels cirurgians de la SECPRE està fora de dubte i ho avala el prestigi internacional d'aquesta Societat. Cal assenyalar que la cirurgia estètica només està inclosa en un títol oficial d'especialista que és l'esmentat anteriorment de Metge Especialista en Cirurgia Plàstica, Estètica i Reparadora, que s'obté després de la Llicenciatura en Medicina, superar l'examen MIR i completar els 5 anys de residència en un dels serveis de Cirurgia Plàstica dels hospitals públics espanyols. Comentem a fons aquest succés amb el Dr. Joan Fontdevila, Secretari de la Fundació Docent de la Societat Espanyola de Cirurgia Plàstica, Reparadora i Estètica i Cap de Servei de Cirurgia Plàstica de l'Hospital Clínic de Barcelona

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 19/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La jornada “Codi Medicament” organitzada per l’Hospital de Sant Pau i el Consorci de Salut i Social de Catalunya vol abordar els Problemes de Salut relacionats amb els Medicaments (PSMs), a través de la implantació d’un model que ja s’ha aplicat a Sant Pau. Els PSMs són un problema de salut pública de primer ordre en els països occidentals que estan directament o indirectament relacionats amb el 5-10% dels ingressos hospitalaris i el 30% de les consultes als Serveis d’Urgències. Els PSMs estan entre la 4a i la 6ena causa de mort intrahospitalària i en la seva majoria són evitables. Ens ho explica la Dra. Maria Antònia Mangues, Directora del Servei de farmàcia del Hospital de Sant Pau.

Posem la veu d'alerta per advertir del consum elevat i inadequat dels fàrmacs denominats com a protectors d'estómac i combatre la falsa creença que la polimedicació requereix prendre’ls. Es tracta de sensibilitzar la població de la importància que té fer un bon ús dels inhibidors de bomba de protons (IBP) –popularment coneguts com a protectors d’estómac–, i informar dels riscos que suposa per a la salut un consum inadequat d’aquests medicaments. Parlem amb el Dr. Josep Just. Assessor Mèdic de En Bones Mans.

Tot i que ja fa dies que ens trobem immersos en la campanya de compres de Nadal, avui volem aprofitar que l’Agència Catalana del Consum ha tornat a posar en marxa la campanya “Per Nadal, consum local”, per repassar consells bàsics de consum a l’hora de fer front a aquesta època de l’any en què, habitualment, el consumisme es desferma. Demanem consell per gaudir de les compres nadalenques amb responsabilitat i sense ensurts, i avui ho farem amb el subdirector de Disciplina de Mercat de l’Agència Catalana del Consum, el Sr. Albert Melià.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica) és una malaltia respiratòria crònica prevenible i tractable, caracteritzada per una dificultat del pas de l'aire pels bronquis generalment causada per una exposició a partícules o gasos nocius. Aquest impediment per al pas natural de l'aire pels bronquis es va fent progressivament. Inclou afeccions a nivell pulmonar: la bronquitis crònica (els bronquis s'inflamen i s'omplen de moc) i l'emfisema (destrucció dels alvèols pulmonars). Tot això desencadena en una simptomatologia caracteritzada per tos crònica, que pot anar acompanyada o no d'expectoració, però la característica principal de la MPOC és la dispnea. La malaltia no és reversible però el diagnòstic precoç i la intervenció primerenca són crucials per retardar-ne la progressió i comptar amb una millor qualitat de vida. Encara que la MPOC està molt relacionada amb l'envelliment, és important no passar per alt la aparició dels seus símptomes, encara que pensem que som joves per patir MPOC. A AstraZeneca estan compromesos a donar a conèixer la patologia per tal d'actuar de primerenca per millorar el diagnòstic i el tractament d'aquests pacients. Carles Aguilar parla amb Ana Pérez, Directora Mèdica d'AstraZeneca España.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 12/12/2021

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Tant l'artritis com l'artrosi són afeccions relacionades amb el desgast de l'aparell locomotor (compost per ossos, músculs, articulacions, tendons i lligaments) i amb l'alteració del sistema immunitari. Ambdues malalties afecten una o més articulacions, tenen més prevalença en dones que en homes i presenten símptomes semblants, com ara dolor, rigidesa i inflor d'algunes articulacions. Però existeixen certes similituds entre elles encara que es tracta de patologies diferents. El Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens explica les diferències.

Actualment, i a causa de la pandèmia de la COVID-19, el Laboratori Clínic s'ha fet més visible per a la població general i se n'ha posat en valor el paper imprescindible per a la millora de la salut. No obstant això, malgrat la seva importància, a data d'avui no està disponible una base de dades fiable sobre el nombre dels laboratoris en funcionament a Espanya, fet que dificulta el coneixement real de la seva activitat, personal i organització. La Societat Espanyola de Medicina de Laboratori, com a representant espanyol a la federació europea (EFLM, European Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) i la internacional (IFCC, International Federation of Clinical Chemistry and Laboratory Medicine) i conscient de la responsabilitat com a societat científica de referència a Espanya, ha decidit elaborar el primer Llibre Blanc de la Medicina de Laboratori, per poder donar llum i visibilitat als laboratoris clínics a Espanya i així obtenir una imatge actual dels mateixos, recollint informació que fins a la data no existia. La Medicina de Laboratori és essencial en la millora de la salut; contribueix a la capacitat de diagnòstic amb la màxima garantia de qualitat per a la presa de decisions en prevenció, diagnòstic i tractament de les malalties. Carles Aguilar parla amb la Dra. Imma Caballé, Presidenta de la Societat Espanyola de Medicina de Laboratori.

L'endometriosi és una malaltia benigna que afecta les dones durant la vida reproductiva. Si l'endometri, que se situa fora de l'úter, es desenvolupa incorrectament, es pot assentar a qualsevol lloc de l'abdomen. Pot provocar implants (plaques petites), nòduls (plaques grans) i endometriomes (quists als ovaris). L'endometriosi és un procés imprevisible d'evolució. Algunes dones presenten petits implants que no es modifiquen, mentre que en altres es pot desenvolupar extensament dins de la pelvis. És una malaltia inflamatòria, cosa que alhora ocasiona adherències entre òrgans. Parlem d'aquesta patologia amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans

Tot i la falsa creença que entre els 30 i els 40 és l'etapa de plenitud sexual, a aquestes edats hi ha molts condicionants que deixen la sexualitat en un segon pla. L'escassa freqüència de relacions sexuals i la manca de desig sexual són els principals motius de consulta als especialistes. Hi ha solucions d'origen natural que permeten una acció directa sobre la manca de desig sexual a les dones, tant a la joventut com a l'etapa de la maduresa. La generació mil·lennial és una de les que més condicionants enfronta en la qualitat de la sexualitat. De fet, diversos estudis confirmen com en aquesta generació es practica menys sexe que en l'anterior, amb una insatisfacció sexual més gran, sent més pronunciada en les dones. La manca de temps és el fre més gran a l'activitat sexual. Carles Aguilar entrevista la Dra. Francisca Molero, Ginecòloga i Sexòloga i Presidenta de la Federació Espanyola de Societats de Sexologia.

L’Onicofàgia és el nom que se li ha donat a l'hàbit compulsiu de menjar-se les ungles, cosa que pot produir en un futur problemes a les dents, deformacions de la cutícula, infeccions, berrugues i tot tipus d'alteracions relacionades amb la dermis i, en casos molt extrems, pot fins i tot suposar la pèrdua de l’ungla. Es tracta d'una conducta freqüent en nens i adolescents i que tendeix a desaparèixer a l'edat adulta. A mesura que anem creixent, l'hàbit de menjar-se les ungles es pot veure modificat per un altre tipus de conductes com mossegar un bolígraf, fumar, moure els cabells etc. La majoria de les persones que realitzen aquesta conducta informen que no el poden controlar i que , fins i tot de vegades, no són conscients d'estar fent-ho. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens informa sobre aquest costum gens saludable.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Els Metges espanyols, més cremats després de la pandèmia del COVID-19

Des de l'Organització Mèdica Col·legial han viscut molt intensament els problemes que els metges han patit durant la pandèmia i com s'han vist obligats per ètica professional a treballar en unes circumstàncies extremes en què també es va veure compromesa la seva pròpia salut.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 21/11/2021

Podcast complet del programa “En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem sobre la transformació digital del Sistema Sanitari per a la incorporació de la Medicina Personalitzada de Precisió i l'important paper que tenen l'ètica aplicada i la bioètica. El tractament de les dades clíniques és el principal escull a superar en la incorporació de la transformació digital, cal una modulació i flexibilitat de la normativa vigent. La transformació digital del Sistema Nacional de Salut (SNS) suposa un dels reptes més importants a l'entorn sanitari, sent un pas fonamental per assolir una atenció preventiva, diagnòstica i terapèutica centrada en el pacient i que, en definitiva, contribueixi a millorar la salut de les persones. Ens ho explica Júlio Sánchez Fierro de l'Associació Espanyola de Dret Sanitari.

El cafè és una de les begudes més consumides, però no està exempt de polèmiques. Molts acudeixen a les opcions sense cafeïna per por de possibles conseqüències al cor i la tensió artèria. Tot i això, és una associació que no té suport per part de la ciència. Així, un nou estudi ha tornat a demostrar l’associació positiva entre el consum de cafè i la salut. En concret, estudis recents conclouen que la ingesta habitual i moderada de cafè té beneficis per al cor. D'altra banda, altres estudis mostren que cada porció de carn vermella addicional al dia està associat amb un increment entre el 13% i el 20% en el risc de mortalitat per qualsevol causa. El consum de carn vermella és responsable de gairebé 1 de cada 10 morts prematures. Concretament s'estima que el 9,3% de les morts en homes i el 7,6% de les morts en dones podrien haver-se evitat reduint a la meitat el consum de porcions de carn vermella. Són els temes que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Avui, en el nostre espai de consum, volem plantejar-nos la pregunta següent: parem prou atenció a l’etiquetatge dels productes? Sens dubte, les etiquetes ens proporcionen molta informació sobre el que comprem, però no sempre li donem la importància que tenen. Per parlar d’aquesta qüestió que ens afecta molt directament com a consumidors i consumidores, comptem amb la col·laboració de l’Agència Catalana i el seu subdirector, el Sr. Albert Melià.

La diabetis és una patologia que afecta el 13,8% dels espanyols més grans de 18 anys i segueix en augment. Amb motiu del Dia Mundial de la diabetis, entrevistem la Dra. Ana Cebrián Cuenca, de Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària i Coordinadora del grup de treball d'Atenció Primària de la Societat Espanyola de Diabetis. La Diabetis mellitus apareix per una alteració del metabolisme, i es caracteritza per un augment de la quantitat de glucosa a la sang. Hi ha diversos tipus, encara que la diabetis Tipus 2 és la més comuna, representant el 90% dels casos. La característica principal d'aquesta malaltia crònica és la presència d'uns nivells de glucosa en sang elevats a causa de la resistència de l'organisme davant de la insulina, cosa que fa que, encara que aquesta hormona estigui present a la circulació sanguínia, les cèl·lules no puguin utilitzar-la adequadament introduir el sucre al seu interior. En aquest sentit, AstraZeneca ha llançat una nova plataforma, anomenada Diabetis City, avalada per la Federació Espanyola de Diabetis (FEDE) i dirigida a les persones amb diabetis Tipus 2 ia tota la societat en general. Els professionals sanitaris que han col·laborat en la construcció d'aquesta plataforma han recollit tot aquest coneixement per ajudar la població a resoldre els dubtes sobre la diabetis Tipus 2.

Grupo Cabot és un centre especialitzat en cirurgia ortopèdica i traumatologia avançada amb més de 25 anys d'experiència hospitalària que està avalat per un equip d'especialistes en Cirurgia Ortopèdica, Traumatologia i Infermeria. Parlem sobre cirurgia de genoll i traumatologia avançada amb el Dr. Sergio Celi, responsable de l'àrea quirúrgica de Grup Cabot (COTA) , centre especialitzat en artroscòpia, artroplàsties i recanvi protèsic, cirurgia MIS (Minival Invasive Surgery), per oferir el millor resultat per a cada problema. L'artroscòpia, una tècnica quirúrgica mínimament invasiva permet mitjançant abordatges percutanis diagnosticar i operar al genoll i altres articulacions, amb un ingrés ambulatori i una ràpida recuperació. Mitjançant aquesta tècnica es poden tractar lesions meniscals (meniscectòmia) o sutura del menisc; en casos molt selectius es pot indicar un trasplantament de menisc. També es poden tractar condropaties, inestabilitats femoropatel·lars, osteocondritis, lesions focals del cartílag i patologia de la sinovial. També lesions lligamentoses com la del lligament creuat anterior (LCA), el més intervingut a l'àmbit de l'esport.