Models de finanaçament

Núria Bosch: "Falta cultura federal"

Avui a la secció d'economia de La Brúixola, parlem dels sistemes de finançament amb la investigadora de l'Institut d'Economia de Barcelona i professora de la UB, Núria Bosch.

Redacción

Barcelona | 12.03.2024 20:52

Natàlia Mas, consellera d'Economia
Natàlia Mas, consellera d'Economia | ACN

El dèficit fiscal és una queixa constant dels governs de la Generalitat que va aparellada amb la reclamació d'un nou model de finançament per a Catalunya. L'Executiu català exigeix un finançament singular, bilateral amb l'Estat i fora del règim comú. Núria Bosch consdiera que aquet sistema "seria difícil d'acceptar per a la resta de les comunitats autònomes".

La investigadora de l'Institut d'Economia de Barcelona explica que "els territoris rics aporten més que la resta" en qualsevol sistema de finaçament, però la clau -indica- rau "ena la redistribució de la riquesa". En aquest sentit, Bosch assenyala que un finançament de caire federal com el de Canadà o Suïssa "donaria millors resultats". Tot i així, la professora de la UB reconeix que "falta cultura federal" a Espanya i "això fa funcionar malament al sistema de finançament autonòmic".