Des del món acadèmic apunten que Catalunya s’ha convertit en un laboratori de proves per trobar una cura a la crisi de l’habitatge. En aquest cas, per evitar que els propietaris lloguin pisos a famílies amb contractes temporals. Doncs aquesta regulació és un nou experiment amb efectes secundaris.
Fins ara, els lloguers de temporada quedaven exclosos de la llei d'habitatge estatal. Per tapar aquest forat i acabar amb el negoci del lloguer, Catalunya diferenciarà els habitatges d'ús recreatiu dels d'ús residencial. És a dit, deixarà fora dels considerats lloguers de temporada tots els pisos destinats a satisfer qualsevol necessitat d'habitatge, independentment de la seva durada. "Un estudiant que ve una temporada a viure a Barcelona farà un ús recreatiu del pis?" Es pregunta el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra, Josep Maria Raya, en declaracions a Onda Cero.
Tenint en compte que aquest decret permetrà als ajuntament de les zones tensionades, on hi viu el 90% de la població, prohibir els lloguers de temporada, "Catalunya podria deixar de respondre a una demanda existent".
I com a efecte secundari d’aquest experiment, Raya creu que caurà l’oferta del lloguer. Els grans inversors marxaran i els petits propietaris o vendran les seves casa o deixaran els pisos buits.
I van un pas més enllà els administradors de finques, que asseguren que la regulació del lloguer de temporada pot acabar de forma definitiva amb el mercat del lloguer en general a Catalunya. Els ha sorprès, diuen, que s’hagi presentat una mesura feta a mida pel sindicat de llogateres i sense tenir en compte la veu dels propietaris.
Ara bé, com l’acord polític suposa un canvi normatiu sense consens, és molt probable que les parts afectades interposin recursos als tribunals, que podrien acabar tombant aquesta regulació. "Això només genera inseguretat jurídica entre els propietaris que poden optar per retirar tots els immobles d’aquest mercat", apunta la Lourdes Ciuró, assessora jurídica del Col·legi d'Administradors de Finques de Barcelona – Lleida en declaracions a Onda Cero.
A hores d’ara, asseguren que l’oferta és molt escassa i preveuen una davallada important del mercat. Un fet que "impossibilita" l’entrada al mercat de les famílies amb menys diners. És un cas paradoxal, apunta, ja que totes aquestes regulacions s’estan aplicant sota el paraigua de garantir el dret de l’habitatge a Catalunya.