ACTUALITAT

La presència inusual d’ossos a prop dels pobles genera alarma i mobilitzacions al Pirineu

La presència d’ossos a pocs metres dels pobles de la vall Ferrera ha encès l’alarma entre els ramaders del Pallars, que aquest dilluns han sortit al carrer per reclamar una gestió més adequada d’aquests animals per part de l’administració. Aquest dimarts, els ramaders han convocat una nova concentració a Sort per reiterar les seves demandes.

Redacción

Lleida | 21.05.2024 08:54

La presència inusual d’ossos a prop dels pobles genera alarma i mobilitzacions al Pirineu
La presència inusual d’ossos a prop dels pobles genera alarma i mobilitzacions al Pirineu | ACN - Marta Lluvich

Un total de setanta ramaders, convocats per Unió de Pagesos (UP), s’han manifestat amb pancartes en què es llegia "La ramaderia del Pirineu existeix". Han caminat fins a la seu del Parc Natural de l’Alt Pirineu, on han llegit un manifest exigint una resposta a la situació. Tres tractors tancaven la marxa, donant un toc simbòlic de la seva lluita.

Denúncia de la gestió actual

Els manifestants han qualificat de "nefasta" la gestió dels ossos, argumentant que aquests animals no tenen por dels humans i s’acosten als pobles de manera "temerària". La demanda principal dels ramaders és que l’administració informi en temps real de la ubicació dels ossos per poder defensar els seus ramats i garantir la seguretat dels habitants.

Danys i reivindicacions

Durant la lectura del manifest, s’ha demanat el reconeixement dels "atacs directes i indirectes" i dels "danys col·laterals" causats pels ossos. Els ramaders han expressat el seu cansament davant la resposta de l’administració, que sovint qüestiona la veracitat dels atacs.

Casos recents

Un ramader ha relatat com es va trobar cara a cara amb un os mentre defensava els seus animals, agraint el suport dels companys manifestants i afirmant que la coexistència amb els ossos no és viable.

Posició de la Fundación oso pardo

En contrast, la Fundación oso pardo defensa els agrupaments de ramats d’ovelles com a solució efectiva, indicant que només un 0,16% del bestiar en agrupaments va ser depredat el 2022. Segons aquesta entitat, els danys causats pels ossos l’any 2023 han estat mínims, amb indemnitzacions totalitzant uns 8.420 euros per atacs a ruscs, ovelles, cabres i un vedell.

Nova concentració

Aquest dimarts, els ramaders han convocat una nova concentració a Sort per reiterar les seves demandes i mostrar el seu rebuig a la gestió actual de la presència d’ossos al Pirineu, reclamant mesures que protegeixin tant els seus animals com la seva pròpia seguretat.