Temas

VIDEOJOCS

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Quan es passa de l'oci a l'addicció als videojocs entre els joves i els adolescents: com identificar-ho i què fer

Aquesta setmana en la secció sobre formació digital entre les famílies seguim parlant de pantalles i en concret dels videojocs, en aquell moment en que deixen de ser oci i divertiment per passar a convertir-se en addicció, i l'impacte que té sobretot entre els joves i els adolescents. Com es pot identificar l'addicció als videojocs, de quina manera es pot actuar i com educar en un ús conscient de videojocs són algunes de les qüestions que plantegem parlant a La Ciutat Lleida amb Joan de Santiago formador de la Fundació Aprendre a mirar i José Carlos Amador, formador expert en videojocs de la Fundació Aprendre a mirar.

LA CIUTAT LLEIDA, AMB NÚRIA MORA

Videojocs i pantalles, una aproximació per aprendre a fer-ne un ús responsable entre els infants i adolescents

Les pantalles formen part del nostre dia a dia i tenen un impacte directe sobre les dinàmiques familiars. En un moment en que és important educar en l'era digital, avui ens aproximem al món dels videojocs per conèixer en quins són els punts forts i els punts febles que ofereixen i evitar situacions d'addiccions, que cada cop més, es donen entre la població infantil i juvenil. Ho comentem amb Joan de Santiago formador de la Fundació Aprendre a mirar i José Carlos Amador, formador expert en videojocs de la Fundació Aprendre a mirar,

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLÓ

Nits de Ràdio 19/05/2023

Programa complet de Nits de Ràdio, amb David Cervelló..

Amb Dani Martin analitzem el món de la tecnologia, aplicacions i dels videojocs. Aquesta setmana especial "The legend of Zelda: Tears of the kingdom"

Els tribuneros Marc Gelabert i Sergi Porcel ja no poden imaginar un món sense paddle

La llet materna és font de vida per als nadons, però no tots en poden gaudir. Per aquest motiu existeixen els Bancs de Llet Materna. En el seu reportatge, l'Eva Albiol descobreix el seu funcionament.

Amb Francesc Fortea analitzem el món "friki" en aquesta ocasió amb els "Guardianes de la Galaxia"

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLÓ

Nits de Ràdio 28/04/2023

Programa complet de Nits de Ràdio, amb David Cervelló..

Amb Dani Martin analitzem el món de la tecnologia, aplicacions i dels videojocs.

L'Eva Albiol dedica el seu reportatge al fenomen de Raynaud, que provoca una disminució de la circulació de la sang als dits de les mans o als peus quan, determinades persones, passen fred o estrès.

Al "Frikifriday" Francesc Fortea analitza la tercera temporada de "The Mandalorian" i ens diu quin merchandising està apareixent sobre ella.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 5/2/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. La Federació de Consumidors i Usuaris, CECU, recorda la necessitat imperiosa que el Govern prengui mesures per evitar que augmenti el nombre de consumidors, especialment entre els més vulnerables, que pateixen de pobresa energètica al nostre país. Entre aquestes mesures s'hi inclou anar més enllà del bo social i abordar des de la perspectiva del respecte als Drets Humans el debat de la tarifa social, proposada per diverses organitzacions. Aquesta tarifa hauria de garantir la protecció de les persones més vulnerables, creant un marc tarifari específic que permeti que les famílies rebin aquest tràmit de manera automàtica, sense haver de fer cap gestió complexa. Parlem amb Soledad Montero, experta en energia de l'àrea de projectes de CECU.

Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot esdevenir en un trastorn important. L’addicció als videojocs és una realitat clínica. De fet, la darrera evidència científica assenyala que aproximadament un 3% de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l’àmbit personal, familiar, social, laboral i/o acadèmic. El risc problemàtic de l’ús de videojocs existeix en ambdós gèneres. Tot i que s’ha associat tradicionalment al gènere masculí, rebem cada vegada més consultes de noies. Carles Aguilar entrevista a la psicòloga clínica Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals de l'Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigadora de l’IDIBELL.

La primera causa de morbiditat i mortalitat al segle XXI continua sent la malaltia cardiovascular i, segons les previsions, la situació no variarà en les properes dècades. Aquesta epidèmia es podria limitar o fins i tot reduir amb un canvi de la societat a un estil de vida i una alimentació més sans com, per exemple, la dieta mediterrània. Els beneficis de la dieta mediterrània com a pilar fonamental per gaudir d'una bona salut han estat documentats àmpliament en els darrers lustres per nombroses investigacions científiques. Caracteritzada per un alt consum de productes no processats, especialment fruites, verdures, cereals integrals, oli d'oliva, peix i fruits secs, un consum més gran de carn blanca que vermella o processada, i un consum moderat de lactis, la dieta mediterrània és un patró dietètic de referència mundial. Ens ho explica el Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

La narcolèpsia és un trastorn del son caracteritzat per somnolència diürna excessiva o atacs recurrents i incontrolables de son durant les hores de vigília, en general amb episodis sobtats i transitoris de debilitat muscular (cataplexia). Les persones amb narcolèpsia dormen molt durant el dia. Com a conseqüència, la narcolèpsia pot ser incapacitant i augmenta el risc de patir accidents de trànsit i altres tipus. La narcolèpsia persisteix al llarg de la vida però no ha d'escurçar-la. Parlem amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic del programa.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

L'addició als videojocs, una realitat clínica

Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot esdevenir en un trastorn important. L’addicció als videojocs és una realitat clínica. De fet, la darrera evidència científica assenyala que aproximadament un 3% de la població està subjecta a patir aquest tipus d’addicció comportamental, amb conseqüències greus en l'àmbit personal, familiar, social, laboral i/o acadèmic

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLÓ

Nits de Ràdio 27/01/2023

Programa complet de Nits de Ràdio, amb David Cervelló..

Amb Dani Martin analitzem el món de la tecnologia, aplicacions i dels videojocs. Especial anàlisi de quants seguidors cal tenir per poder guanyar-se la vida com streamer. La proposta de videojoc és "Forspoken", la història de Frey, una jove al d'Athia.

Els nostres tribuneros, Marc Gelabert i Sergi Porcel, ens proposen esports i activitats a fer quan fa molt de vent i fred.

L'Eva Albiol en el seu reportatge ens para de l'Ansietat

Francesc Fortea en el món "friki" ens fa recomanacions "zombies" en còmic, llibres i pel·lícules..

NITS DE RÀDIO, AMB DAVID CERVELLÓ

Com afecten els videojocs al nostre cervell?

En Dani avui ens porta l'expert Pablo Barrecheguren que ha analitzat en un llibre com afecta l'ús dels videojocs al nostre comportament i cervell.