Temas

diálisis

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 2/4/2023

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Els ‘bacteris de l’espai’ aterraran a Barcelona. Es constitueix la primera col·laboració mundial entre una empresa de biotecnologia espacial i un institut de recerca en biomedicina. Des de la germinació de les llavors fins al desenvolupament d’ossos sans, tots els processos de la vida a la Terra estan influenciats per la gravetat. Estudiar la biologia en condicions on les forces de gravetat són extremadament baixes, com ara a l’Estació Espacial Internacional o d’altres naus espacials en òrbita, pot revelar nous coneixements fonamentals sobre la vida a la Terra, aplanant el camí per a noves aplicacions industrials. Aquesta col·laboració entre el equips de recerca vol aprofitar les condicions de microgravetat a l’espai i estudiar el seu impacte en la biologia de les cèl·lules, les plantes i la salut humana. Carles Aguilar parla amb Roderic Guigó, Cap de grup al programa de recerca de Biologia Computacional i Genòmica de la Salut del Centre de Regulació Genòmica, al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona.

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa” pel gran impacte que genera a la societat i a la salut pública i per l'escàs grau de coneixement que té la població d'aquest problema. Se sap poca cosa també dels tractaments que s'utilitzen per substituir la funció renal quan aquesta falla, sobretot de l'hemodiàlisi o de la diàlisi peritoneal. Tot plegat fa que calgui posar el focus en la prevenció i el diagnòstic precoç, però també és crucial empoderar pacients i familiars en les cures assistencials, a través de la humanització de la diàlisi, perquè puguin participar en una teràpia amb què aniran de la mà durant any. Ens ho explica la Dr. Eva Baró, Directora Mèdica de Fresenius Medical Care.

El consum de cocaïna constitueix un problema sanitari de rellevància, estant associat a diverses manifestacions a nivell cardiovascular, incloent síndrome coronària aguda (SCA), miocardiopatia, alteracions electrocardiogràfiques, hipertròfia ventricular esquerra, arítmies i mort sobtada especialment en subjectes joves, asimptomàtic risc cardiovascular global baix. El Dr. José Abellán, Director de la Càtedra de Risc Cardiovascular de la Universitat Catòlica de Múrcia i President de la Societat Murciana d'Hipertensió Arterial i Risc Cardiovascular, ens ofereix el seu comentari.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Carles Aguilar parla amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans sobre l'ictus, una alteració sobtada de la circulació de la sang al cervell. La interrupció del flux sanguini pot ser pel taponament o trencament d'una artèria cerebral. El temps de resposta és molt important, ja que es tracta d'una malaltia aguda que afecta el cervell i pot comprometre una o més funcions cognitives, motores i sensitives, entre d'altres. L’ictus és una urgència mèdica, a la qual cal donar resposta immediata. Cada minut que passa moren dos milions de neurones. La rapidesa determinarà, en bona mesura, el grau de discapacitat causat per la malaltia.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa”

La malaltia renal crònica és l'anomenada “epidèmia silenciosa” pel gran impacte que genera a la societat i a la salut pública i per l'escàs grau de coneixement que té la població d'aquest problema. Se sap poca cosa també dels tractaments que s'utilitzen per substituir la funció renal quan aquesta falla, sobretot de l'hemodiàlisi o de la diàlisi peritoneal.

ENTREVISTA POR FIN NO ES LUNES

Javier Torres: "La bicicleta me ha dado una segunda vida"

Javier Torres es el único paciente en hemodiálisis que hace ciclismo de competición en España. En 2011 una septicemia estuvo a punto de costarle la vida. Los médicos le extirparon el riñón derecho. Cuando todo parecía ponerse negro, el ciclismo se convirtió en su tabla de salvación.

MIÉRCOLES 19 DE ENERO DE 2021

Más de Uno Cantabria 19/01/2021

Casi 180 pacientes de hemodiálisis ven con preocupación la huelga indefinida convocada a partir del 1 de febrero en la clínica Fresenius, donde reciben su tratamiento.