FINANÇAMENT LOCAL

El Senat ofega econòmicament els Ajuntaments

Els 947 municipis catalans es veuran obligats a retallar el pressupost del 2024 per la votació del Senat.

Aquest òrgan legislatiu ha votat en contra de la proposta del govern central i obligarà als Ajuntaments a tancar el 2024 estalviant

Ricard Jiménez

Barcelona | 12.03.2024 16:12

El Senat ha rebutjat per segona vegada els objectius de deute per al conjunt de les administracions públiques presentats pel govern espanyol. El pas previ a l’aprovació dels Pressupostos Generals de l’Estat.

En el cas dels Ajuntaments, hauran de tancat els comptes amb dues dècimes de superàvit, enlloc l’equilibri entre ingressos i despeses que proposaven els socialistes.

Aquestes dècimes de diferència per al món local es tradueixen "en una reducció de despesa de 2.924 milions d’euros en l’àmbit estatal, afectant els serveis que oferim a la ciutadania als nostres pobles i ciutats", assegura el president de la Federació de Municipis de Catalunya a Onda Cero, Edurard Rivas.

Només a la ciutat de Barcelona l’impacte serà de 101 milions d’euros menys de despesa.

Encara no saben com aplicaran les retallades ni quin impacte tindran a Catalunya. Però des d’aquesta entitat lamenten que "sigui una decisió partidista plena de contradiccions". El PP té majoria al Senat i hauria votat en bloc en contra, però avui en dia és el partit que més alcaldies sustenta.

Tot i que encara queda temps per seguir negociant el contingut final dels pressupostos generals de l’Estat, sembla que aquestes xifres són difícils de moure.

Llei finançament local

Es fa més necessari i urgent que mai, al seu parer, abordar una reforma del finançament local per deixar fora del debat polític decisions que afecten serveis essencials que els ajuntaments ofereixen a la ciutadania.

Des de la Federació asseguren que "el món local ha demostrat la seva eficiència i efectivitat en l’ús dels recursos públics" per fer front a les necessitats de la ciutadania. Ara bé, lamenten que continuen sent l’administració més desfavorida en l’aportació de recursos públics.