Habitatge

Refredament del mercat immobiliari català

El mercat immobiliari resisteix, pel moment, tot i les pujades dels tipus d'interès

Ricard Jiménez

Barcelona | 06.07.2023 15:54

Refredament del mercat immobiliari català
Refredament del mercat immobiliari català | Pexels

El nombre d’hipoteques constituïdes es redueix mes rere mes des del febrer, però encara no repercuteix al volum de compres total. Segons dades del Col·legi de Registradors, al maig, darrer mes del qual tenim dades, la demanda de crèdits hipotecaris va caure a Catalunya un 30% respecte el mateix període de l’any passat. Les compravendes d’habitatges també, però tan sols un 5’5. I diem tan sols perquè el volum de compravendes al llarg del 2022 va ser el mes elevat des del 2007.

Entrant en matèria, hi trobem dues opcions. La primera, és que si cauen les compravendes d’habitatges, és normal que també ho facin les hipoteques. Però perquè hi ha tanta diferència entre tots dos indicadors?

"Estan entrant més inversors, també compradors estrangers, que no necessiten hipotecar-se per comprar. El més preocupant seria que incrementessin les hipoteques, ja que significaria que el mercat immobiliari dependria del crèdit", indica el gerent de la cambra de propietaris de Barcelona, Òscar Gorgues, als micròfons d’Onda Cero.

Preus

La pujada de l’Euríbor redueix l’escletxa de possibles compradors que pensaven finançar-se un habitatge. Però no a aquells que acumulaven estalvis, o que tenen suficient capital. I tot això, es tradueix en una caiguda de la demanda? Com pot acabar afectant als preus?

"Com estan repuntant el nombre de compravendes que es fan a través de fons propis, no hi ha una davallada de la demanada, malgrat la caiguda de les hipoteques, els preus dels habitatges s'estabilitzaran", assegura a Onda Cero el coordinador de formalitzacions hipotecàries de Tecnotramit, Carles Solé.

I segons Gorgues, ens trobem davant d’un mercat amb capital solvent que no depèn dels crèdits hipotecaris. Però Solé avisa que bona part de l’economia depèn del funcionament dels bancs. I bona part del seu finançament prové del sector hipotecari.