L’ús dels dispositius mòbils

Els nens que passen massa temps davant la pantalla tenen més risc de patir problemes emocionals

Un estudi de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC) apunta que el risc de patir problemes emocionals o de comportament és d‘un 7% en els nens d’entre 4 i 14 anys que passen una hora diària davant la pantalla. Un percentatge que supera l’11% en aquells nens que veuen la televisió o la ‘tablet’ més de 3 hores al dia.

Gabriel Figueredo

Catalunya | 10.11.2021 16:44

En una entrevista al Notícies Migdia, el responsable de l’estudi, el doctor José María Martínez-Sánchez ha explicat que “l’ús excessiu” dels dispositius mòbils i dels videojocs augmenta la possibilitat de que els nens pateixin “problemes emocionals, d’hiperactivitat, de relació entre iguals”.

Control dels més petits

L’estudi s’ha fet analitzant 4.000 nens d’entre 4 i 14 anys però el doctor alerta que, en cas d’infants més petits, el risc és major: “L’OMS, la Societat americana de pediatria i el Ministeri de Sanitat recomana que els menors de 2 anys no tinguin cap exposició a la pantalla o, en tot cas, molt controlada pe part dels pares perquè aquesta població està en desenvolupament i té més risc de desenvolupar aquests problemes”.

A més dels trastorns emocionals, l’investigador també ha recordat altres problemes associats a aquest abús de la pantalla, com l’obesitat, la ingesta de menjar poc saludable o la reducció de les hores de son.

Cal fer-ne un ús responsable

El doctor José María Martínez-Sánchez ha convidat els pares a fer un “ús saludable de les pantalles”: “No ha de servir per entretenir els nens quan els pares no tenim temps sinó com una eina que pot ajudar al desenvolupament emocional, cognitiu i físic del nen”. En aquest sentit, aquest expert també ha instat les autoritats a informar els pares de quines són les pautes correctes i també a fomentar l’activitat física.