La vacunació a Catalunya

Un investigador alerta que l’aturada d’Astrazeneca pot ser important si genera desconfiança entre els ciutadans

El genetista i investigador de la Universitat de Leicester, Salvador Macip, creu que l’aturada d’AstraZeneca durant dues setmanes pot endarrerir “seriosament” la campanya de vacunació si es crea desconfiança entre la ciutadania.

Gabriel Figueredo

Catalunya | 16.03.2021 16:09

En una entrevista al programa “Notícies Migdia” d’Onda Cero, Salvador Macip creu que és “prudent” aturar durant uns dies la vacunació amb AstraZeneca, tot i que no creu que s’hagi trobat una relació causa-efecte entre aquesta vacuna i els casos de trombosis que s’han detectat.

El risc d’un endarreriment seriós

Per aquest investigador, “el que fa és por és que això generi desconfiança en la vacuna i que la gent no se la vulgui posar perquè cregui que és pitjor que les altres o que és dolenta.

Segons Macip, això sí que és greu perquè pot “endarrerir seriosament” la campanya de vacunació, ja que AstraZeneca “és la companyia que més dosis ha promès a Europa”.

Fins a finals d’any no es vacunarà la majoria d’adults

El genetista creu que es difícil saber quan es podrà parlar d’immunitat comunitària pels diversos entrebancs amb el procés de vacunació. “Hi ha dos factors claus en el ritme de vacunació: quantes vacunes arriben i quantes vacunes podem posar. Si les dues coses funcionen a ple rendiment, a finals d’any tindrem la major part de la població adulta vacunada a Europa, en general”, ha pronosticat Macip.

El risc de quarta onada

Sobre l’evolució epidemiològica a Catalunya i el procés de relaxament de les restriccions, l’investigador de la Universitat de Leicester ha lamentat que “tenim molta pressa” i això és perillós perquè “la velocitat de propagació encara no està baixa i la variant britànica, més contagiosa, encara no és la dominant”.

Si en aquest context la mobilitat augmenta de cara a la Setmana Santa, Macip reconeix que “hi ha risc d’una quarta onada”. Caldrà veure llavors si es tracta d’un augment controlat o de rebrots i, en aquest sentit, ha defensat tenir capacitat per fer molts testos.