EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 26/05/2024

Programa complet En Bones Mans, amb Carles Aguilar. El Departament de Salut tenia previst donar a conèixer el nou Pacte Nacional de Salut però l’avançament de les eleccions ha interromput la continuïtat de l’elaboració del Pacte Nacional de Salut del que fins ara s’havia publicat només un Document de Bases. No obstant hem de dir que fa just 10 anys al 2014 , també va haver una iniciativa de la Conselleria de Salut per fer un Pacte Nacional de Salut que tampoc va arribar a bon terme. Podríem pensat si els Pactes de Salut estan maleïts?. Amb el Sr. Lluís Bohigues, Doctor en Ciències Econòmiques per la Universitat de Barcelona y Master en Salut Pública, intentarem explicar que representa per la salut dels catalans la implementació d'un Pacte Nacional de Salut...

La depressió és la manifestació psiquiàtrica més freqüent a la malaltia de Parkinson (EP). Fins a un 40% de les persones que pateixen malaltia de Parkinson tenen depressió i el trastorn depressiu greu en aquesta patologia neurològica té una prevalença del 17% 1 . Els trastorns afectius, en particular la depressió, poden precedir en diversos anys l'aparició dels símptomes motors a les persones amb MP. Tot i que són nombroses les teories que poden justificar la relació entre la depressió i l'aparició de malalties neurològiques, la comunitat científica sembla estar d'acord que tindria sentit pensar que la simultaneïtat de depressió juntament amb un altre factor de risc addicional augmenta la probabilitat de desenvolupament d'una malaltia neurològica. Això sembla especialment habitual en malalties neurodegeneratives, on ja es considera la depressió com una manifestació preclínica (abans del diagnòstic) de l'entitat neurodegenerativa. Carles Aguilar entrevista el Dr. Diego Santos García, Neuròleg, Coordinador de la Unitat de Trastorns del Moviment del Complex Hospitalari Universitari de La Corunya i President de la Fundació Degén.

Associacions de pacients i professionals reclamen que el Reial Decret de l'Especialitat Multidisciplinar de Genètica Clínica sigui el 2024. El 25 d'abril passat, Dia Internacional de l'ADN, la Plataforma per a la Creació de l'Especialitat Multidisciplinar de Genètica Clínica va convocar concentracions a diverses ciutats amb per tal d'exigir una data immediata a la regulació, mitjançant un Reial decret, de l'especialitat de genètica a Espanya, únic país de la Comunitat Europea on no està reconeguda. Les Associacions de Pacients d'EERR, ultrarares, oncològiques i altres patologies, un 80% de les quals són genètiques, demanen al Ministeri de Sanitat que siguin visitats per Especialistes en Genètica Clínica per la manca d'un diagnòstic primerenc i precís, la manca d'un tractament, l'empitjorament de la qualitat de vida i l'absència de l'assessorament genètic per al pacient i la família i la desigualtat d'atenció especialitzada entre pacients. Parlem amb la Dra. Cristina González, Responsable del Departament de Genètica de l'Hospital Universitari Infanta Sofía de Sant Sebastià dels Reis Madrid)

Més de cinc milions de persones pateixen a Espanya migranya, una malaltia neurològica que està ja considerada com la setena patologia més prevalent del món i sobre la qual, tanmateix, hi ha un important desconeixement social que perjudica la vida diària dels pacients. De fet, el 64,5% dels afectats per migranya considera que treballar afavoreix la seva inclusió, però el 62% assegura sentir-se estigmatitzat (incomprès) pel seu entorn de treball, de manera que la majoria demana un major suport a les empreses i treballadors. Amb motiu de la recent commemoració del Dia Mundial de la Cefalea, l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (AEMICE) ha publicat la guia 'La migranya a la feina. Claus per promoure un entorn laboral més inclusiu per a persones amb migranya”, en què han participat un comitè editorial d'experts de diferents disciplines (neuròlegs, infermeres, metges de família, especialistes en recursos humans i pacients). Amb aquesta nova publicació AEMICE vol facilitar la inclusió laboral de les persones amb migranya, per a això proposa una sèrie de consells sobre com promoure empreses saludables i més inclusives, com ajudar els companys que pateixen migranya i com millorar el control de la malaltia en l'entorn laboral. Carles Aguilar entrevista Isabel Colomina, Presidenta de l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea, AEMICE.

Redacción

catalunya | 26.05.2024 11:32