Utilizamos cookies propias y de terceros para mejorar, recoger datos estadísticos y mostrarle publicidad relevante. Si continúa navegando, está aceptando su uso. Puede obtener más información o cambiar la configuración en política de cookies.

Disfruta de la app de Onda Cero en tu móvil.

Temas

salut

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 18/10/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Iniciem el nostre recorregut parlant del suport psicològic als afectats per un diagnòstic d'Alzheimer. Un suport que afecta tant els propis malalts com als familiars i cuidadors. Parlem amb Josep Vilajoana, Psicoleg d'Alzheimer Catalunya Fundació. Després parlem de les afectacions del transport aeri en època de la pandèmia de la Covid-19. Parlem de les reclamacions més habituals que afectin als consumidors amb la directora de l'Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera. Després fem referència a les primeres Jornades de Cardiologia Holística. Un nou enfocament pel que fa a les estratègies terapèutiques de les malalties cardiovasculars on es podrà conèixer una combinació entre el concepte de medicina convencional i diferents especialitats complementàries, ens ho explica Marisa García Álvarez, directora de Beps Biopharm Continuem amb el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública que ens parla de tots els elements superflus que ubiquem a la nostra habitació abans d'anar a dormir i que no ens permeten desconnectar per descansar de forma correcta ja que hi ha una relació entre l'ús de la tecnologia a la nostra habitació i els trastorns de la son. Parlem per concloure sobre l'hepatitis C. Actualment més de 135.00 pacients ja han estat tractem a Espanya, però s'estima que encara queden 80.000 persones infectades amb aquest virus. L'objectiu és analitzar i realitzar iniciatives eficaces per frenar l'increment de la infecció en les anomenades poblacions d'alta prevalença. Ens ho explica el Dr. Joan Colom, subdirector general de Drogodependències i Director de el Programa de Prevenció, Control i atenció a VIH, ITS i les Hepatitis Víriques de Catalunya.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 11/10/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Iniciem el nostre recorregut amb el Dr. Josep Just, Assessor Mèdic d'En Bones Mans que ens raona per què hi ha persones que mengen i no engreixen. Són individus que tenen una sèrie de característiques físiques que la resta no té. Un total de 55 societats científiques nacionals, que representen a més de 170.000 professionals sanitaris, han emès un decàleg en què insisteixen en com s'ha d'afrontar la pandèmia de la Covid-19 a Espanya davant el creixent nombre de nous casos, la pressió assistencial a la qual s'estan veient sotmesos nombrosos centres hospitalaris i les mesures restrictives que s'estan abordant en diferents zones de país. Ens ho explica el Dr. German Pecesbarba, Vicepresident Pneumòleg de la SEPAR. Coincidint amb el 'Dia Nacional de la artritis reumatoide' (que es va celebrar l'1 d'octubre) va tenir efecte el XI Simposi d'artritis reumatoide de la Societat Espanyola de Reumatologia en el qual més de mig centenar d'especialistes s'han donat cita on-line per debatre els darrers avenços relacionats amb aquesta malaltia, que s'estima afecta aproximadament a 300.000 persones a Espanya. Parlem amb el Dr. Jesús Babío Herraiz portaveu de la SER i Cap de Servei de l'Hospital Universitari de Cabueñes (Gijon) Continuem amb la medicina regenerativa i el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre comentant avui una noticia de gran abast en el sentit que la immunoteràpia ha demostrat ser eficaç com a tractament per a la colitis ulcerosa que aconsegueix frenar aquesta afecció en forma de remissió completa. Finalitzem el programa en el marc del Dia Mundial de la Visió, que es va celebrar el passat el 8 d'octubre. Alex Sanfeliu, Director d'Oftalmologia de Novartis ens comenta quins són els objectius de l'informe Objectiu DMAE. Quina és la situació sociosanitària dels pacients amb DMAE a Espanya? De quina manera es pot millorar la situació d'aquests pacients?

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 04/10/2020

  Podcast complet del programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant d'un curs adreçat als cuidadors de pacients amb càncer per dotar-los d'eines que els ajudin a millorar la seva qualitat de vida. Ens ho explica la Míriam Algueró, directora d’Avívate. Seguim amb la Montse Ribera , Directora de l'Agència Catalana del Consum. La crisi de la COVID ha generat un nombre considerable de reclamacions de consumidors que han vist cancel·lats serveis que ja tenien contractats i pagats: un bitllet d'avió, la reserva d'un hotel, l'entrada per a un concert o la quota del gimnàs, per exemple. Expliquem quins són els mecanismes de resolució que ofereixen els organismes públics de consum per trobar una solució a totes aquestes reclamacions. Tot seguit parlem d’un estudi que diu que 9 de cada 10 espanyols pateix dolors musculars de forma regular. La meitat dels espanyols d'edats compreses entre els 25 i els 65 anys afirma veure condicionada la seva qualitat de vida per les dolencies musculars, veient-se obligats a modificar la seva rutina diària pel dolor. Ho comentem amb Fernando Ramos, President de l'Associació Española de Fisioterapeutes. Continuem amb un altra estudi de Ipsos España per conèixer l'impacte de la crisi del coronavirus en l'opinió pública, un estudi en el qual s'analitza el sentiment de la població. De la seva última edició s'extreuen dades tan reveladores com que el 78% dels espanyols considera que la pandèmia està fora de control a casa nostra actualment. Una xifra que ens situa com el país més pessimista en aquest sentit només per darrere dels Estats Units (82%). Comentem l’estudi amb el Vicente Castellanos, Director d’Opinió Pública i Estudis Socials. I acabem el programa parlant dels pacients amb MPOC que tenen una baixa capacitat per fer exercici, el que minva la seva autonomia en la vida diària. Experimenten dificultats per a activitats bàsiques, com menjar, beure o rentar-se, desplaçar-se caminant especialment si troben costes o escales i complexes, com les tasques de la llar, fer reparacions o portar les seves finances. Carles Aguilar parla amb la Victoria Alcaraz, fisioterapeuta experta en sistema respiratori de l'Hospital Clínic de Barcelona i Vocal de l’Àrea de Fisioteràpia Respiratòria de la SEPAR.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUD, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans amb Carles Aguilar 27/09/2020

  Podcast complet de En Bones Mans amb Carles Aguilar. Per començar el programa d'avui parlem del estrés laboral i el risc cardiovascular amb el Dr. Rafel Guayta, especialista en medicina preventiva i salut pública. Continuem amb el risc cardiovascular però ara específicament referit a les persones que pateixen un excés d'àcid úric en la sang, el que es coneix popularment com a gota amb el Dr. César Díaz Torné de la Societat Espanyola de Reumatología. Continuem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic de En Bones Mans, explicant cinc mals hàbits que hem d’excloure per viure amb una millor qualitat de vida. Després parlem de la medicina regenerativa in dels diferents beneficis que pot comportar per als pacients amb problemes de mobilitat i dolor articular amb el Dr. Humberto Loscertales, director de Medicentre. I acabem el programa parlant amb la Dra. Marta Orriols de Dental Esthetic BCN sobre la importància de dur a terme una correcta ortodoncia. L’ortodòncia es una especialitat que estudia, fa prevenció i corregeix les alteracions del desenvolupament de les dents i la posició dels maxil·lars amb l'objectiu de restablir l'equilibri de la boca i cara del pacient.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 06/09/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem parlant amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic del programa que ens explica per què no es pot menjar abans d'una cirurgia. Per sotmetre a una operació de cirurgia que requereixi anestèsia, sobretot si és anestesia general, es recomana no menjar ni beure diverses hores abans de la intervenció. Fa mesos que vivim una situació insòlita i també incerta, que ens afecta des de molts punts de vista. La pandèmia provocada per la COVID-19 també ha impactat molt directament en l'àmbit del consum i en el nostre comportament com a consumidors i consumidores. Parlem amb la Directora de l'Agència catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya, Beth Abad. La qualitat de l'aire és un dels factors que més contribueixen a la mortalitat per malalties respiratòries i tan sols a Espanya, 10.000 persones moren a l'any per aquesta causa. Estudis recents apunten que hi ha una significativa associació entre la contaminació de l'aire amb alts nivells de NO2 i l'expansió de la pandèmia de COVID-19, qué unit a altres factors de risc -com l'edat, la hipertensió, la diabetis o les cardiopaties poden contribuir a la mortalitat per aquesta infecció. Ens ho explica la Dra. Isabel Urrutia, Pneumòloga i Coordinadora de l'Àrea de Medi Ambient de la SEPAR Amb l'arribada de setembre comença la reactivació de la rutina familiar i professional, enguany emmarcada en un context d'incertesa derivada de la situació econòmica i sanitària actual. La inestabilitat laboral, les noves formes de treball en remot que obliguen a haver de conciliar la vida laboral i personal, així com el rentrée presencial amb les noves normes de prevenció contra el COVID-19, fan que augmenti l'estrès i l'ansietat davant la volta a la rutina. Irene Giménez, Especialista en Psicologia ens dona consells i recomanacions per evitar aquesta situacions.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 30/08/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem amb l’Anna Salés, Tècnica en Suport a la Persona de la Fundació Alzheimer Catalunya que ens parla de la reminiscència, una metodologia que permet accedir als records que estan amagats o perduts d'una persona mitjançant l'estimulació d'aquests. La reminiscència, ens permet pensar o parlar sobre aquestes experiències gratificants i compartir-les amb altres persones. Els hàbits poc saludables de l’actual estil de vida, amb una dieta alta en calories i poc exercici, pot provocar que s'avanci el deteriorament de la salut del cervell, segons un estudi que ens comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic de En Bones Mans. Seguidament, Carles Aguilar parla amb l’Emma Barthe, Psicòloga Clínica i Psicooncòloga, sobre aquesta branca de la psicologia encarregada de l'estudi i la psicoteràpia dels pacients amb càncer, així com de les seves famílies, que els ofereix les eines necessàries per afrontar el diagnòstic i el tractament de qualsevol tipus de càncer. I cloguem amb el Dr. Antonio Moreno, Coordinador de l'Àrea de Pneumologia Pediàtrica de la Societat Espanyola de Pneumologia i Cirurgia Toràcica que recomana a tota la ciutadania l'ús de mascaretes per prevenir la Covid-19. A més, les persones amb malalties respiratòries també han de portar-les i només poden estar exemptes en el cas que, portar-la, els produeixi alguna dificultat respiratòria en la pràctica diària.

 • En Bones Mans amb Carles Aguilar

  EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

  En Bones Mans 23/08/2020

  Podcast complet de el programa "En Bones Mans amb Carles Aguilar". Comencem el programa amb el Dr. Pere Domingo Coordinador de l’Hospitalització COVID de l'Institut de Recerca de Sant Pau que juntament amb el seu equip conceben la patogènesi de la Covid-19 com la interacció dinàmica entre quatre cercles viciosos que es retroalimenten i que estan enllaçats o que es produeixen de forma simultània. L'estudi suposa un pas més en el coneixement dels mecanismes que el virus utilitza per eludir la defensa immunològica de l'amfitrió i els mecanismes de l'hoste implicats en el dany orgànic, o els que utilitza per fer mal, el que permetrà dissenyar estratègies adequades per neutralitzar les disfuncions o desequilibris generats pel virus o per les conseqüències de la infecció. Desprès, Carles Aguilar entrevista a Lupe Martínez, Directora Mèdica de Novartis, en relació a l’anunci de que la Food and Drug Administration d'EE. UU. (FDA) ha aprovat una teràpia per al tractament de formes recurrents d'esclerosi múltiple (EMR) en adults, que inclou síndrome clínicament aïllat, esclerosi múltiple remitent- recurrent i esclerosi múltiple secundària progressiva activa. Aquesta teràpia dirigida a cèl·lules B amb una dosificació precisa que ofereix una eficàcia superior amb un perfil de seguretat demostrat en comparació a altres teràpies existent estarà disponible a Espanya en uns mesos. Tot seguit parlem del reflex de la malaltia mental en les sèries, tema del llibre dels professors Martínez Lucena i Cambra Badii. Els espectadors es veuen reflectits en els personatges i fa que connectin amb la seva pròpia fragilitat i diferència, i combatin, a través d'ells, els seus propis temors i fantasmes. L'obra se centra en el retrat de la malaltia mental que es fa a les ficcions televisives i les ficcions socials. I acabem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, parlant de la medicina regenerativa i de les diferents eines terapèutiques que utilitza aquesta branca de la medicina que s’obre pas cap al futur. Bàsicament parlem de com tractar l’artrosi i les seves conseqüències per la nostra salut i qualitat de vida fonamentant la seva eficàcia en l'auto-curació pròpia de l'organisme activant els seus propis recursos.