Temas

salut

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 18/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Més de 300 professionals de l’àmbit de les demències provinents de 18 nacionalitats han participat a les tres sessions de l’Ace Global Research Summit 2021, un cicle de seminaris online impulsat per Ace Alzheimer Center Barcelona. Els avenços en neuroimatge molecular, el progrés en el descobriment de biomarcadors de neurodegeneració i els factors de la circulació sanguínia que intervenen en el desenvolupament de la demència han estat les qüestions en què s’han centrat les sessions del cicle. Dotze experts de primer nivell en el món de les demències han compartit els avenços en les seves àrees d’expertesa i han conversat amb els assistents sobre la investigació que duen a terme. Carles Aguilar parla amb el Dr. Agustín Ruiz, Director Científico de ACE Alzheimer Center Barcelona.

La migranya crònica augmenta les xifres d'absentisme i baixes laborals i redueix la productivitat dels treballadors que la pateixen. Ens ho explica la doctora Sònia Santos, Cap de Secció de Neurologia del Hospital Clínic Universitari Lozano Blesa de Saragossa i Responsable de la Consulta de Cefalees del mateix hospital. Concretament, els pacients que pateixen migranya crònica necessiten una mitjana de 14,6 dies de baixa a l'any, segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN). Una dada que contrasta amb la mitjana de 2,6 dies de baixa a l'any que requereixen les persones que pateixen migranya episòdica, de menor intensitat i freqüència. La major o menor interferència de la migranya crònica en el treball ve determinada per factors com els torns laborals, i si aquesta condiciona una mala higiene el son, o el nivell d'estrès. A més, també influeixen les característiques de l'entorn laboral, com si hi ha una llum excessiva, un ambient sorollós o determinats olors. El fort impacte de la migranya crònica en l'àmbit laboral es deu al fet que es tracta d'una patologia discapacitant que provoca mal de cap més de 15 dies al mes, associat amb altres símptomes com nàusees, vòmits i sensibilitat a la llum i als el so. Més de 1,5 milions d'espanyols pateixen migranya crònica.

Fins al 61% de les persones hospitalitzades als serveis de medicina interna presenta un perfil clínic de pacient crònic complex. Es tracta de pacients amb alta càrrega de malaltia crònica, generalment d'edat avançada, freqüent fragilitat, disminució de l'autonomia personal, deteriorament funcional i cognitiu, polimedicació, i amb necessitats de suport social i recursos sociosanitaris. S'estima que en pacients en els quals concorren 5 o més malalties cròniques, la despesa sanitària associada als recursos que necessiten es multiplica per 17. El 70% de morts per la pandèmia s'ha produït en persones de més de 75 anys. La valoració del grau de fragilitat es configura com un element clau en la presa de decisions complexes en els pacients. Carles Aguilar entrevista al Dr. Nacho Vallejo, Metge Internista i Responsable de Grup de Pluripatològic i Edat Avançada de la Societat Espanyola de Medicina Interna.

Espanya es situa en 2021 entre els 3 països més participatius de l'Estudi Ironman, el major registre mundial de mostres de pacients amb càncer de pròstata avançat, la qual cosa constata el compromís de la societat espanyola amb la recerca. De fet, en 1 any, i malgrat la pandèmia de Covid-19, Espanya ha triplicat la seva participació, passant de 80 a 237 pacients involucrats. Una dada que demostra, una vegada més, la solidaritat del pacient espanyol, perquè és un projecte a llarg termini que ajudarà a comprendre millor la malaltia i a desenvolupar noves opcions terapèutiques per al futur. Parlem amb el Dr. David Olmos, Cap de la Unitat d'Investigació Clínica de Càncer de Pròstata del Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques (CNIO), i coordinador espanyol de l'Estudi Ironman, junt amb el Dr. Joaquim Mateo, del Vall d'Hebron Institut d'Oncologia.

Per cloure el programa Carles Aguilar parla amb el Dr. Juan Delgado, Cardiòleg del Hospital Universitari 12 d'Octubre (Madrid) i Investigador del Centre de Recerca en Xarxa de Malalties Cardiovasculars, a més d'un dels autors de l'estudi Pathways-HF, el major estudi sobre Insuficiència Cardíaca que s'ha fet a Espanya dut a terme amb la col·laboració d'AstraZeneca. La insuficiència cardíaca (IC) és una síndrome greu, a la què es pot arribar per diferents malalties cardíaques. Pot aparèixer quan es té (o s'ha tingut) un trastorn mèdic, com una malaltia coronària, un infart de miocardi o hipertensió de llarga evolució, que ha danyat el cor o l'ha sotmès a càrregues addicionals. La IC es produeix quan aquest cor danyat no és capaç de distribuir la quantitat necessària de sang oxigenada a l'organisme. L'estudi Pathways-HF és el major estudi de base poblacional sobre IC que s'ha fet a Espanya. És un estudi observacional sobre una base de dades administrativa, de 7 àrees sanitàries completes de país, que inclou a gairebé 2 milions de ciutadans i que és una mostra representativa de la població espanyola.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ens retrobem un dia més amb els temes de salut i ho fem a través de la Coordinadora D’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació. Avui coneixerem quin és el paper de la infermeria dins del sistema de salut català. Parlem amb la màxima representant del Col·legi Oficial d’Infermeres I Infermeres de Barcelona, Paola Galbany que ens explica quin ha estat, i quin serà el paper de la infermeria dins d’aquest nou context de salut post pandèmic.

La iniciativa "Dignifica" sorgeix pel problema creat fa a la seguretat del pacient, a causa dels baixos preus amb els que les asseguradores paguen els serveis mèdics a la sanitat privada. La implantació de la llei òmnibus (Llei 25/2009, de 22 de desembre 2009) tenia com a principal objectiu la protecció de l'consumidor, evitant que determinats grups professionals fixessin preus i impedissin una situació de lliure mercat, ja que s'entén que aquests grups professionals podrien estar en una situació dominant en la qual, podrien obligar a pagar quantitats arbitràries i evitar una lliure competència de preus, la qual cosa deixaria en una posició d'indefensió a consumidor. Ens ho explica el Dr. Marc Paulino, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg a l'Hospital General Universitari de Ciutat Real i Clínica Osler també a Ciudad Real.

El nostre següent convidat és el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre i especialista en medicina regenerativa. Donem consells per a pacients amb artrosi de cara a aquest estiu. L'artrosi és una malaltia degenerativa, que produeix dolor i limitació de la funció podent arribar a dificultar la realització d'activitats diàries senzilles, cosa que afecta seriosament la qualitat de vida dels afectats. L'arribada de les temperatures estivals agradables, poden millorar lleu o moderadament els símptomes en alguns pacients. Baixar de pes, mantenir-se actiu, enfortir la musculatura, etc. són d'algunes de les recomanacions més rellevants del tractament no farmacològic, atès que disminueixen l'ús d'analgèsics i poden reduir la progressió de la malaltia.

La pandèmia ha impactat enormement la vida de milions de persones a tot el món. Atès que aquesta nova malaltia encara està vigent i se segueix treballant per perfeccionar noves vacunes i tractaments específics. Tota la situació mundial està acompanyada de molta incertesa, la COVID-19 pot causar certes reaccions emocionals que impacten la salut de les persones. La salut mental forma part de la salut i és part intrínseca de la nostra tasca arreu del món. La pandèmia de coronavirus també afecta la salut mental dels pacients i dels que els envolten, per això en el temps de Angelini Pharma España, parlem amb el Dr. Luís Gutiérrez, Metge Psiquiatra de l'Hospital Clínic Universitari San Cecilio de Granada per a compartir alguns consells que podrien ser-los d'utilitat. Parlem de l'accés als serveis de salut mental en temps de pandèmia, de l'efecte del confinament en la salut mental de les persones. El desconfinament i tornada a la normalitat, ¿Com afrontar-ho des de la perspectiva de la salut mental ?, La pandèmia per a les persones amb trastorns mentals greus. ¿Com han afrontat i afronten aquesta situació? Ha empitjorat la seva patologia?

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 4/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ja tenim aquí l’estiu i molts dels nostres oients segur que es preparen per a les vacances: probablement ja han contractat serveis (o bé estan a punt de fer-ho) de cara a aquestes vacances d’estiu, encara molt marcades per la pandèmia. Per tant, avui, en l’espai de consum, demanem consell a la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per informar-nos dels nostres drets com a consumidors i consumidores.

Més de la meitat de la població té la falsa creença que els símptomes associats al reflux gastroesofàgic només es deuen a aliments concrets o a menjars abundants, de manera que no tenen en compte altres factors d'estil de vida a l'hora de prevenir-los. La malaltia per reflux gastroesofàgic és una patologia molt freqüent, que afecta el 10% de la població. Parlem amb el Dr. Jordi Serra de l'Associació Espanyola de Neurogastroenterologia i Motilitat del Servei de Digestiu del Hospital Vall d'Hebron de Barcelona.

En el nostre espai de consultes, l'equip mèdic del programa dóna resposta als dubtes que plantegen els nostres oients a través dels missatges de veu del WhatsApp de En Bones Mans, número 650 85 17 69.

HM Hospitales i l'Institut Guttmann despleguen l'aliança establerta entre ambdues entitats que permet oferir una atenció integral als pacients adults i pediàtrics que pateixen alguna malaltia o lesió neurològica. Aquesta cooperació, l'acord de col·laboració de la qual es va signar fa dos anys i la pandèmia de la Covid-19 havia obligat a retardar, proporciona una millora de la diagnosi i el tractament en les àrees de Neurologia, Neuropediatria, Neuropsicologia i Neurorehabilitació. Parlem amb la dra. Beatriz Chavarría, Coordinadora de Neurologia de HM Delfos Barcelona.

Arriba la calor, tot i que alguns grups de població són més sensibles a les altes temperatures i requereixen un major seguiment de les mesures de protecció, tots necessitem seguir consells per combatre la calor. El Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública ens ofereix consells al respecte.

La cirurgia ortognàtica i el lífting facial representen la cirurgia del rejoveniment per excel·lència. Carles Aguilar parla amb el Dr. Joan Birbe, dedicat en exclusiva a la Cirurgia Maxilofacial, la Cirurgia Estètica facial i la Rehabilitació Dental de forma interdisciplinària. Aquestes tècniques tracten la cara i el coll el que implica tres aspectes fonamentals: Serveixen per aconseguir una oclusió dental correcta, per a corregir desproporcions facials com a cara llarga o curta, estreta o ampla, somriure gingival o perfil retrusiu I, a nivell funcional permeten una millor respiració a l'augmentar el diàmetre de la via aèria. És la cirurgia que pot curar l'apnea obstructiva de la son. La cirurgia ortognàtica, també anomenada ortofacial, normalitza proporcions de la cara aconseguint Alhora una bona funció masticatòria i respiratòria. És realitza mitjançant el moviment del maxil·lar superior, els pòmuls i la mandíbula-mentó, sempre a través de la boca, sense cap cicatriu visible a la cara. Quan una persona presenta una disharmonia facial, s'analitza analitza la cara i el somriure i oclusió del pacient. Seguidament és traça el pla quirúrgic més adequat a les necessitats de cada persona.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 27/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Fa pocs dies l'Hospital Sant Joan de Déu va presentar el primer cas d'una pacient amb una distròfia hereditària de la retina tractada a Espanya amb una teràpia gènica. Aquesta teràpia, de Novartis, té el potencial de restaurar la visió i evitar la ceguesa en nens i adults joves afectats per una distròfia hereditària de retina causada per la mutació en ambdues còpies de el gen RPE65. Parlem amb Héctor de la Riva, Dr. en Ciències Químiques i Responsable de Teràpia Gènica Ocular de Novartis i amb David Sánchez, President de l’Associació de Retina de Múrcia, RETIMUR i pacient de retinosi pigmentaria.

Si la setmana passada vam dedicar el nostre espai de consum a l’arbitratge i a la feina que es fa des de les juntes arbitral del país, avui volem aprofundir en una altra de les vies que ens ofereixen els organismes públics de consum per resoldre les nostres reclamacions: ens referim a la mediació de consum. Per tant, la sub-directora d’Atenció al Consumidor de l’Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, ens comenta tots els detalls sobre la mediació.

La Medicina Regenerativa s'ha transformat en una alternativa ràpida i eficaç per tractar lesions com les tendinopaties ja que ajuda a eliminar la malaltia de forma natural. La Medicina Regenerativa cada dia es transforma en una solució més que eficient per tractar patologies importants no només les tendinopaties sinó també l'artrosi, la condromalàcia i la meniscopatia i diverses més. La tendinopatia és un envelliment degeneratiu de la inserció del tendó i l'artrosi és l'envelliment degeneratiu del cartílag, tots dos produeixen dolor i incapacitació i el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre, ens explica com s'estimula la seva reparació, disminució de la inflamació i millora del dolor.

Com ha afectat la pandèmia a la nostra salut ocular? La pandèmia està tenint un impacte negatiu en la nostra vista degut a l'elevat nombre d'hores treballant davant de les pantalles, en distàncies curtes i condicions inadequades. El resultat és fatiga visual i visió borrosa. A més, els experts alerten d'un augment de la miopia en menors conseqüència del confinament, per l'excés de l'ús de pantalles i la insuficient activitat a l'aire lliure. Sense oblidar que l'ús continuat de mascaretes ha provocat diversos efectes secundaris no desitjats en la població. El flux d'aire que genera la mascareta, desestabilitza la pel·lícula lacrimal i això afecta l'evaporació de la llàgrima facilitant l’aparició de l'anomenat «ull sec». La situació que hem viscut, i estem encara vivint, s'ha traduït en un menor accés al pacient per part de l'oftalmòleg i en una variació en la prevalença de determinades patologies oculars i una disminució de les cirurgies. Carles Aguilar parla amb el Prof. Luis Fernández-Vega, Catedràtic d'Oftalmologia d'Oviedo i Director Mèdic de l'institut Oftalmològic Fernàndez-Vega que ofereix també consells per afrontar l'estiu preservant la nostra salut ocular.

Platja, piscina, riu, pantà, presa ... Qualsevol lloc ens sembla bo per donar-nos una capbussada, però cal extremar les precaucions perquè les aigües poden ser molt traïdores. Els ofegaments ocorren majoritàriament en els caps de setmana, en vacances, amb temps calorós i en les hores centrals del dia. Però a més d'ofecs, a l'estiu poden donar-se altres incidents en l'aigua com talls de digestió, picades, relliscades i cops ... Aquests i altres consells per al bany aquest estiu ens els comenta el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d'En Bones mans.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 20/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". HM Hospitales i l'Institut Guttmann despleguen l'aliança establerta entre ambdues entitats que permet oferir una atenció integral als pacients adults i pediàtrics que pateixen alguna malaltia o lesió neurològica. L'atenció es duu a terme als hospitals HM Nens, HM Delfos y a Guttmann Barcelona, Institut de Salut Cerebral i Neurorehabilitació i inclou els principals àmbits de la neurociència moderna: neurodesenvolupament, Ictus, Malaltia de Parkinson, patologia neurològica degenerativa, trastorns de la memòria, alteracions emocionals i del comportament, etc. Parlem amb la Dra. Beatriz Chavarría, Coordinadora de Neurologia de HM Delfos Barcelona.

Després amb el Dr. Rafel Guayta, Assessor Mèdic d'En Bones Mans, parlem de l'addicció als videojocs. Una malaltia que provoca en el pacient la necessitat incontrolable de jugar de manera compulsiva a jocs electrònics. Aquest és incapaç de controlar les seves ganes i el seu desig el porta a jugar irremeiablement durant un gran nombre d'hores. D'acord amb alguns estudis, algunes de les causes per les quals les persones poden caure en aquesta addicció són les següents: Problemes familiars o socials. Depressió. Els videojocs ofereixen sentits de recompensa al completar certes tasques o objectius.

La microbiota és el conjunt de bacteris que colonitzen la pell, l'aparell digestiu, inclosa la boca, i l'aparell genital. Aquests bacteris colonitzen el nostre organisme des del ventre matern, però fonamentalment des del moment del naixement, especialment si aquest per via vaginal. La microbiota es va desenvolupant a mesura que avança la vida, de manera que la seva composició és diferent en la infància i adolescència que a la vida adulta. La microbiota està composta de 100 bilions de bacteris només en l'aparell digestiu. De fet, la microbiota ja és considerada per la ciència com un òrgan més del cos, tot i que en aquest cas adquirit. Ens ho explica el Dr. Josep just, Digestòleg i Assessor Mèdic d'En Bones Mans.

La fibromiàlgia és una malaltia que es caracteritza per causar un dolor múscul esquelètic generalitzat durant més de 3 mesos d'evolució; afectant sobretot a músculs, lligaments i articulacions. A Espanya s'estima que la prevalença d'aquesta malaltia se situa en el 2,4% de la població adulta, el que suposa prop de 900.000 persones afectades. Davant d'aquesta malaltia és fonamental que els pacients practiquin exercici físic aeròbic (de forma progressiva i moderada), que prestin una especial atenció a la teràpia psicològica i a la millora de la son com a pilars clau davant de la fibromiàlgia. Carles Aguilar parla amb el Dr. Javier Rivera, Reumatòleg de l'Hospital General Universitari Gregorio Marañón de Madrid i Portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia.

Els efectes del consum prolongat d'alcohol en el cervell poden ser de per vida, especialment entre la gent jove. El consum d'alcohol també crea un major risc de depressió, ansietat i baixa autoestima. Beure alcohol durant la pubertat també pot canviar les hormones en el cos. Les persones que comencen a beure en l'adolescència són més propenses a patir dependència a l'alcohol que les persones que esperen fins l'adultesa per beure. El consum compulsiu d'alcohol entre els adolescents també pot augmentar el risc d'addicció a l'alcohol més endavant en la vida. Parlem amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic d’En Bones Mans.

La cirurgia ortognàtica és aquella que corregeix la mida i la posició dels ossos de la cara tenint en compte les dents (maxil·lar superior i mandíbula) per tal d'aconseguir una correcta relació entre ells. Això implica tres coses fonamentals: Serveix per aconseguir una oclusió dental correcta, per a corregir desproporcions facials com a cara llarga o curta, estreta o ampla, somriure gingival o perfil retrusiu i, a nivell funcional permet una millor respiració a l'augmentar el diàmetre de la via aèria. És l'única cirurgia que pot curar l'apnea obstructiva de la son. Aquesta cirurgia també anomenada ortofacial, normalitza proporcions de la cara aconseguint alhora una bona funció masticatòria i respiratòria. Es realitza la cirurgia mitjançant el moviment del maxil·lar superior, els pòmuls i la mandíbula-mentó, sempre a través de la boca, sense cap cicatriu a la cara. Quan una persona presenta una disharmonia facial, s'analitza analitza la cara i el somriure i oclusió del pacient. Seguidament es traça el pla quirúrgic més adequat a les necessitats de cada persona. Carles Aguilar entrevista al Dr. Joan Birbe, Cirurgia Plàstic Facial i Maxil·lofacial i director de la Clínica Birbe.

EN BONES MANS, AMB CARLES AGUILAR

Es pot canviar la forma de la cara?

La cirurgia ortognàtica és aquella que corregeix la mida i la posició dels ossos de la cara tenint en compte les dents (maxil·lar superior i mandíbula) per tal d'aconseguir una correcta relació entre ells..

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 13/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Parlem de la prevenció de riscos laborals a les empreses. La pandèmia ha posat en evidència la importància de la salut emocional i la prevenció de riscos. La situació a Espanya respecte als riscos psicosocials i la seva prevenció amb Eva Fernández Fidalgo, Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals.

El càncer bàsicament és una malaltia de les cèl·lules que han canviat el mecanisme de control que governa la seva proliferació i diferenciació. L'evidència que les dietes riques en verdures i fruites protegeixen contra el càncer és clara, així com també llegums i fècules poc elaborades. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Enguany, el Govern de la Generalitat i el Ministeri de Consum han renovat els convenis que permeten donar continuïtat a les juntes arbitrals de consum de Catalunya, que recordem que són organismes públics que permeten resoldre de manera extrajudicial i gratuïta les reclamacions dels consumidors catalans. Avui, aprofitem que comptem amb la subdirectora d'Atenció al Consumidor de l'Agència Catalana del Consum, Marta Rovira, per parlar de l’arbitratge de consum i de la tasca que duen a terme les juntes arbitrals.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Les dones solen portar talons alts dia sí i dia també. Això fa minvar la nostra salut perquè el seu ús pot tenir conseqüències negatives per al peu i altres zones del nostre cos. Encara que ho sabem, vam seguir usant talons alts. Un mal hàbit que hem d'evitar, per què?. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

La resistència als antibiòtics és avui una de les majors amenaces per a la salut mundial i la seguretat alimentària. Això pot afectar qualsevol persona, sigui quina sigui la seva edat, sexe o lloc de residència. Tot i que la resistència als antibiòtics és un fenomen natural, l'ús indegut d'aquests fàrmacs en l'ésser humà i els animals està accelerant el procés. Això passa quan els bacteris muten (es transformen) i es tornen capaços de resistir els efectes d'un antibiòtic. Cada vegada que es pren antibiòtics, els bacteris sensibles moren. Però altres bacteris resistents poden créixer i multiplicar-se. Gràcies a Angelini Pharma Espanya parlem de la pandèmia per Covid-19 i del risc de pandèmia per infeccions per bacteris resistents. La filosofia dels PROA (Programes d'Optimització d'ús de Antimicrobians). La reducció d'estada hospitalària com a part de l'optimització d'ús d'antibiòtics i els beneficis per al pacient i del perfil de pacients en què és especialment important reduir de l'estada hospitalària. Ho comentem amb el Dr. Miguel Salavert, Cap de Infeccioses de l'Hospital la Fe de València

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 06/06/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar".Malauradament la soledat és un problema molt comú entre les persones grans que pot tenir greus conseqüències quan no és desitjada o elegida per part de l'ancià. Parlem del tema amb el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública.

Les falses creences en asma per part de la societat en general, i de les famílies en particular, dificulten el control d'aquesta patologia en nens i adolescents. Així ho adverteix la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica, Al·lergologia i Asma Pediàtrica (SEICAP) que, juntament amb l'Institut Salud Sin Bulos, s'uneixen per descobrir conceptes erronis sobre l'asma perquè els pacients no rebutgin els tractaments que els permeten controlar la seva asma i així tenir menys crisi i millor qualitat de vida. Carles Aguilar parla amb el Dr. Luis Moya, Coordinador del Grup de Treball d'Al·lèrgia Respiratòria i Asma de la SEICAP.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 30/05/202

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Per començar parlem de l'augment de les vendes de psicofàrmacs i d'aquells medicaments que no exigeixen recepta. Aquest increment tan alarmant de la venda de psicofàrmacs s'afegeix als preocupants dades dels darrers vint anys, que ja situaven a Espanya abans de la pandèmia com a segon país europeu de major consum d'ansiolítics, quart en consum d'antidepressius i sisè a hipnòtics i sedants. El comentem amb el Dr. Josep Just, assessor mèdic d'En Bones Mans.

Fa ja uns quants dies que el tema Covid-19 ha agafat noves dimensions i continguts a tractar. Afortunadament el control de la incidència i les vacunes estan ajudant a reduir les morts, els ingressos i els contagis pel virus. Però ara mateix i arran de les vacunes hi ha un altre discussió, l’alliberament de les patents de les vacunes Covid-19. Carles Aguilar parla amb una persona que coneix molt a fons l’engranatge sanitari del nostre país, Francesc José Maria, membre del Comitè d’Ètica dels Serveis Socials de Catalunya i Secretari del Cercle de Salut.

Cada cop tenim l’estiu més a prop i com que mica en mica les dades de la pandèmia van millorant, veiem com es van relaxant moltes de les limitacions de mobilitat que s’havien fixat per fer front al contagis. Tanmateix, molts països del nostre entorn encara mantenen restriccions pel viatgers que arriben des de l’estat espanyol. Per tant, avui volem parlar dels nostres drets com a viatgers amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Tot seguit parlem de la medicina regenerativa i de les possibilitats que ofereixen les seves diferents eines terapèutiques per tractar el dolor articular i potenciar la regeneració de cartílags, tendons i articulacions permetent recuperar la mobilitat i, en conseqüència, recuperar qualitat de vida. Parlem amb el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/05/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". La pandèmia provoca un augment de la freqüència i la intensitat del mal de cap en pacients amb migranya. Aquest empitjorament estaria relacionat amb l'ús de màscares, el confinament i l'ansietat generada per l'actual crisi sanitària. És important que els pacients siguin conscients que la migranya és una patologia molt discapacitant que requereix tractament i seguiment per part del neuròleg. Carles Aguilar parla amb la Dra. Patricia Pozo, Cap del Grup de Cefalea i Dolor Neurològic de la Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR).

En Àrea de Consum volem aprofitar la celebració del Dia Mundial d’Internet per parlar-ne amb la directora de l’Agència Catalana del Consum, ja que és un dels organismes de la Generalitat de Catalunya que està implicat en la sensibilització per fomentar comportaments més segurs a la xarxa. Carles Aguilar entrevista a la directora de l’Agència Catalana del Consum, Montserrat Ribera.

Ens trobem davant d'una situació global que està afectant bona part dels països industrialitzats, la situació és tal que molts experts no confien gaire en el futur d'Europa. Però per a la majoria de nosaltres el més important és que l'estabilitat de les petites economies es pot veure molt afectada. A priori, es podria pensar que en situacions extremes els llaços familiars i comunitaris s'estrenyen, com a forma d'intentar trobar la millor solució possible. Però quan la família està endeutada i els pares tenen múltiples preocupacions al cap, la crisi actual suposa un preu per als vincles entre pares i fills. Ens ho explica el Dr. Rafel Guayta, Especialista en Medicina Preventiva i Salut Pública i Assessor Mèdic del programa

“Tu retina Importa” és un programa de suport a centres sanitaris de tot Espanya per minimitzar els efectes de la COVID-19 en el diagnòstic, tractament i seguiment de pacients amb malalties de retina. Es tracta d'una iniciativa promoguda per Novartis per donar suport als centres i als professionals sanitaris en l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l’Edema Macular Diabètic (EMD). L'objectiu de TRI és minimitzar els possibles efectes negatius que la Covid-19 està causant en els pacients com retards en el diagnòstic i tractament o pèrdues d'adherència. Es pretén així millorar la qualitat assistencial i l'experiència del pacient, reduir temps d'espera i optimitzar processos. Ens ho explica el Dr. Carles Barnés, Cap del Servei d'Oftalmologia al Complex Hospitalari Moisès Broggi.

En el temps de Angelini Pharma Espanya parlem sobre l'epilèpsia, els seus mites i l'estigma a què s'enfronten els pacients, la farmacoresistencia i com combatre-la, què ha canviat en els últims anys i per què segueix sent important investigar i desenvolupar fàrmacs per a l'epilèpsia. També animem a les persones a què es sensibilitzin (pacients, cuidadors, qualsevol persona que conegui a algú amb epilèpsia ...) per entre tots donar visibilitat a aquesta malaltia per aconseguir que, com passa en altres malalties com EM, càncer, etc., que els personatges públics parlen obertament d'això. Carles Aguilar parla amb la Dra. Mar Carreño, Coordinadora de la Unitat d'Epilèpsia de l'Hospital Clínic de Barcelona.