EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 15/08/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Els mites sobre càncer de cap i coll poden dificultar la seva prevenció i diagnòstic, cosa que endarrerirà el seu tractament, segons adverteixen des de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll. Desmuntem alguns dels mites més estesos que tenen a veure amb les causes o factors de risc. Cada any es detecten a Espanya al voltant de 10.000 nous casos de càncer de cap i coll, ocasionats sobretot pel tabac, l'alcohol o, cada vegada més, el virus de l'papil·loma humà (VPH). Parlem amb el Dr. Pedro Diaz de Cerio, President de la comissió de cap i coll i base de crani de la Societat Espanyola d'Otorinolaringologia i Cirurgia de Cap i Coll.

La soledat no desitjada dels avis durant la pandèmia del Covid 19 ha estat un gran problema en el nostre context sociocultural. A més de veure limitades les seves activitats socials i culturals, especialment durant el confinament, s'han vist molt reduïdes les trobades amb els seus familiars, especialment amb els néts als quals han trigat molt a tornar a veure. S'han incrementat les trucades i videotrucades entre avis i néts encara que no tots han pogut o han volgut fer servir aquestes noves tecnologies. Amb tot, han trobat a faltar el contacte físic, les rialles còmplices, les històries compartides en viu ... Comentem el tema a fons amb la Gema Pérez Rojo, Dra. en Psicologia, Professora Titular de la Universitat CEU San Pablo (Madrid) i experta en gent gran.

El 20% de la població general catalana entrevistada a la II Enquesta Creences i Actituds sobre la Diabetis de l'Aliança per la Diabetis considera la diabetis tipus 2 una patologia molt estesa quan es té sobrepès. I quan els enquestats són persones amb diabetis tipus 2, 8 de cada 10 catalans consideren que està directament relacionada amb el sobrepès. L'objectiu d'aquesta enquesta és analitzar la percepció dels pacients catalans amb diabetis tipus 2 sobre la seva patologia, així com afavorir el coneixement i ajudar a la conscienciació sobre els riscos associats a la malaltia. Ens ho explica Francesc Fernández Barqué, President de l'Associació de Diabetis de Catalunya.

El 15% de la població espanyola declara no fer cap tipus d'exercici, sent el quart país europeu on més ciutadans no practiquen cap esport. El 59% de la ciutadania desitjaria poder fer més esport, assenyalant la falta de temps com el motiu principal per no fer-ho. Només el 36% està content amb l'activitat física que realitza. L'exercici físic està associat amb múltiples beneficis sobre la nostra salut i ens ajuda a portar un estil de vida sa i equilibrat. Ja sigui en un gimnàs, fent rutes per la muntanya o nedant a la piscina, l'arribada de l'estiu i les vacances animen a que l'esport sigui una bona opció d'oci per combatre la calor i estar en forma. Per conèixer millor la relació dels ciutadans amb l'esport, Ipsos, al costat del Fòrum Econòmic Mundial, ha elaborat un estudi sobre la pràctica d'exercici i els esports en equip en 29 països. Espanya que, comparant-ho amb els països veïns, se situa com el tercer país europeu que menys està satisfet amb el seu estil de vida, només per davant d'Hongria (62%) i Itàlia (59%) .. Parlem amb l’Almudena Pérez, Directora de comunicació d'Ipsos.

L'aparell urinari és el sistema de drenatge del cos per eliminar les deixalles i l'excés d'aigua. Inclou dos ronyons, dos urèters, una bufeta i una uretra. Les infeccions del tracte urinari són el segon tipus més comú d'infecció en el cos. Persones de qualsevol edat o sexe poden contraure infeccions urinàries. Però les dones la pateixen unes quatre vegades més que els homes. El Dr. Josep Just, Assessor Mèdic de "En Bones Mans" ens ho explica.

ondacero.es

barcelona | 16.08.2021 09:16