LA CIUTAT, AMB MÒNICA GÜNTHER

Els dubtes ètics que planteja el passaport d’immunitat

Itziar de Lecuona, Doctora en Dret, professora de la facultat de la Medicina i Directora de l'Observatori de Bioètica i Dret - Càtedra UNESCO de Bioètica de la Universitat de Barcelona, ha parlat a La Ciutat dels dubtes ètics que planteja el passaport d’immunitat per la covid que demà presentarà la UE.

Mónica Günther

Catalunya | 16.03.2021 14:15

A banda dels problemes en el procés de vacunació, l’altre polèmica sobre la taula és el passaport d’immunitat, un certificat digital que demà vol presentar la Unió Europea i que ha de servir per poder recuperar la mobilitat entre països encara en pandèmia. Una mesura que alguns experts consideren polèmica pels dubtes ètics que presenta.

Un passaport que, d’entrada, obriria la porta a discriminacions entre la població que encara no te accés a la vacuna. També genera dubtes sobre la privacitat i el dret a la intimitat dels ciutadans, ja que encara es desconeixen els detalls de quines dades inclourà i com es tractaran. Així ho veu Itziar de Lecuona, Doctora en Dret, professora de la facultat de la Medicina i Directora de l'Observatori de Bioètica i Dret - Càtedra UNESCO de Bioètica de la Universitat de Barcelona, qui en declaracions a La Ciutat considera que tot plegat és encara prematur.

L’objectiu del passaport és, en principi, reactivar la mobilitat entre països, però assegura la doctora Lecuona, que ja s’està plantejant en altres àmbits del dia a dia, com fins i tot, anar a treballar, el que considera que encara generaria més riscos que beneficis.