Temas

salut mental

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 23/1/2022

Podcast complet del programa En Bones Mans, amb Carles Aguilar. Parlem del II Congrés de Mediació en Salut que se celebrarà tots els dimarts compresos entre el 25 de gener i el 22 de febrer de 17:00 a 19:30, organitzat per la Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS) i que compta amb la col·laboració de més de 25 entitats públiques i privades. La Societat Catalana de Mediació en Salut té entre els seus objectius promocionar i investigar la mediació a l'àmbit sanitari com a instrument per prevenir i resoldre conflictes, així com difondre la cultura de la pau i el diàleg com a mètode per a la resolució de conflictes. El seu equip de mediació desenvolupa i implanta sistemes de prevenció i gestió de conflictes a les organitzacions sanitàries. I també ofereixen mediacions entre usuaris i professionals. Ho comentem amb Connie Capdevila, Dra. en Psicologia, Vicepresidenta de la Societat Catalana de Mediació en Salut i Presidenta del Comitè Organitzador del Congrés.

Una recerca que ha analitzat els casos diagnosticats d’esclerosi múltiple durant els últims vint anys en una mostra de més de 10 milions de persones als Estats Units assenyala que l’esclerosi múltiple és la conseqüència de la infecció pel virus d’Epstein-Barr (VEB), coneguda com la malaltia del petó. L’estudi, que ha liderat l’Escola de Salut Pública de Harvard i que s’ha publicat a la revista Science, deixa la porta oberta perquè l’EM es pugui prevenir amb vacunes i es puguin millorar els tractaments amb fàrmacs antivirals. La recerca s’ha centrat a revisar les dades de més de 10 milions de joves a qui s’extreu sang cada dos anys. A partir de la mostra es va determinar que les persones que tenien esclerosi múltiple havien contret el VEB anteriorment. El temps mitjà entre la infecció i el diagnòstic va ser de set anys i mig. Això no obstant, no totes les persones que tenen el VEB desenvolupen esclerosi múltiple, sinó que només ho fa una minoria. Parlem amb el Dr. Xavier Montalban, Cap de Servei de Neurologia de l’Hospital Vall d'Hebron, Director del Centre d’Esclerosi Múltiple de Catalunya i Vicepresident de la Fundació Esclerosi Múltiple.

L'artrosi, depenent de la zona afectada, en graus més avançats, es converteix en una malaltia discapacitant, que impedeix al pacient una activitat quotidiana normal, el simple fet d'aixecar-se el seient i començar a caminar pot arribar a ser molt dolorós, baixar escales augmenta la intensitat del dolor i després d'un exercici moderat o un lleuger passeig es tradueix en inflamació en les articulacions que pateixen artrosi. Un dels últims avenços en el tractament del dolor articular és la medicina regenerativa. Ens ho explica el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre.

Es dupliquen les consultes psicològiques i psiquiàtriques per ansietat, depressió i estrès posttraumàtic, i es preveu que augmentin entre un 20 i un 30% el 2022. Es parla cada vegada més dels problemes de salut mental a la població. Els trastorns d'ansietat, el trastorn d'estrès posttraumàtic i els quadres depressius són les patologies més freqüents a les consultes. Aquest increment ha estat encara més palès entre els joves i en la gent gran. L'objectiu és aconseguir visibilitzar els trastorns de salut mental, normalitzar-los i dotar-los del finançament necessari a la sanitat, per possibilitar l'atenció a aquesta pandèmia invisible que va en augment. Carles Aguilar entrevista el Dr. Eduard Vieta, Cap de Servei de Psiquiatria i Psicologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i el Catedràtic de Psiquiatria de la Universitat de Barcelona.

El Vendrell

Atenció psicològica gratuïta

El primer tinent d'alcalde del consistori vendrellenc, Christian Soriano, explica en una entrevista a La Ciutat, que al llarg d'aquest 2022 s'impulsarà un servei de psicòlegs gratis per als joves del municipi, d'entre 15 i 30 anys.

EL PROGRAMA DE SALUT, EDUCACIÓ SANITÀRIA I QUALITAT DE VIDA D’ONDA CERO CATALUNYA

En Bones Mans 11/07/2021

Podcast complet del programa "En Bones Mans, amb Carles Aguilar". Ens retrobem un dia més amb els temes de salut i ho fem a través de la Coordinadora D’Usuaris de la Sanitat. Salut + Consum + Alimentació. Avui coneixerem quin és el paper de la infermeria dins del sistema de salut català. Parlem amb la màxima representant del Col·legi Oficial d’Infermeres I Infermeres de Barcelona, Paola Galbany que ens explica quin ha estat, i quin serà el paper de la infermeria dins d’aquest nou context de salut post pandèmic.

La iniciativa "Dignifica" sorgeix pel problema creat fa a la seguretat del pacient, a causa dels baixos preus amb els que les asseguradores paguen els serveis mèdics a la sanitat privada. La implantació de la llei òmnibus (Llei 25/2009, de 22 de desembre 2009) tenia com a principal objectiu la protecció de l'consumidor, evitant que determinats grups professionals fixessin preus i impedissin una situació de lliure mercat, ja que s'entén que aquests grups professionals podrien estar en una situació dominant en la qual, podrien obligar a pagar quantitats arbitràries i evitar una lliure competència de preus, la qual cosa deixaria en una posició d'indefensió a consumidor. Ens ho explica el Dr. Marc Paulino, portaveu de la Societat Espanyola de Reumatologia i Reumatòleg a l'Hospital General Universitari de Ciutat Real i Clínica Osler també a Ciudad Real.

El nostre següent convidat és el Dr. Humberto Loscertales, Director de Medicentre i especialista en medicina regenerativa. Donem consells per a pacients amb artrosi de cara a aquest estiu. L'artrosi és una malaltia degenerativa, que produeix dolor i limitació de la funció podent arribar a dificultar la realització d'activitats diàries senzilles, cosa que afecta seriosament la qualitat de vida dels afectats. L'arribada de les temperatures estivals agradables, poden millorar lleu o moderadament els símptomes en alguns pacients. Baixar de pes, mantenir-se actiu, enfortir la musculatura, etc. són d'algunes de les recomanacions més rellevants del tractament no farmacològic, atès que disminueixen l'ús d'analgèsics i poden reduir la progressió de la malaltia.

La pandèmia ha impactat enormement la vida de milions de persones a tot el món. Atès que aquesta nova malaltia encara està vigent i se segueix treballant per perfeccionar noves vacunes i tractaments específics. Tota la situació mundial està acompanyada de molta incertesa, la COVID-19 pot causar certes reaccions emocionals que impacten la salut de les persones. La salut mental forma part de la salut i és part intrínseca de la nostra tasca arreu del món. La pandèmia de coronavirus també afecta la salut mental dels pacients i dels que els envolten, per això en el temps de Angelini Pharma España, parlem amb el Dr. Luís Gutiérrez, Metge Psiquiatra de l'Hospital Clínic Universitari San Cecilio de Granada per a compartir alguns consells que podrien ser-los d'utilitat. Parlem de l'accés als serveis de salut mental en temps de pandèmia, de l'efecte del confinament en la salut mental de les persones. El desconfinament i tornada a la normalitat, ¿Com afrontar-ho des de la perspectiva de la salut mental ?, La pandèmia per a les persones amb trastorns mentals greus. ¿Com han afrontat i afronten aquesta situació? Ha empitjorat la seva patologia?

LA BRÚIXOLA, AMB ROBERT CALVO

Es dispara l’atenció psicològica a la població més jove durant el 2020

L’Ajuntament de Barcelona ha completat el desplegament de la xarxa Konsulta’m a tota la ciutat, que hores d’ara disposa d’11 punts d’atenció, després de l’obertura dels últims punts d’atenció aquest 2021 als districtes de l’Eixample i de Gràcia. En sentit estricte, i malgrat la irrupció de la Covid-19, la ciutat ha completat el desplegament de la xarxa amb l’obertura de cinc nous espais des de l’esclat de la pandèmia, la qual cosa ha permès que les atencions creixin al voltant del 138% durant últim any.

LES HISTÒRIES DE LA VIDA

La Brúixola 10/10/2019

Avui hem explicat contes de la mà de Javier Ruescas, que ens ha presentat, tot berenant, el seu llibre 'Cuentos de Bereth' (Penguin Random House). La Mònica Günther s'ha entestat en fer que en Robert Calvo mengi verdura i li ha proposat disfressar-la perquè no es noti tant. La Laura Pons i l'Albert Arranz han fet el relat informatiu de la jornada, en aquest Dia Mundial de la Salut Mental. Hem acabat fent tertúlia política a les portes de la sentència.